اختصاصی گسترش نیوز؛
ماجرای تصمیم جنجالی برای سیم کارت های بلا استفاده | تکلیف مالکان سیم کارت های سلب امتیاز شده چه می شود؟
دیوان عدالت اداری در خصوص سلب امتیاز سیم کارت های بلااستفاده موضع گیری کرد و به تمام جنجال های اخیر پایان داد. بر این اساس، اپراتورهای تلفن همراه از این پس نمیتوانند صرفا به علت عدم پرداخت یا عدم استفاده از سیم کارت، اقدام به مسدودسازی کنند. در این گزارش به بررسی این موضوع می پردازیم و برخی از نظرات و گلایه های کاربران را مرور می کنیم. با ما همراه باشید.
موضوع سلب امتیاز سیم کارت های بدون استفاده طی هفته های اخیر حرف و حدیث های بسیاری را ایجاد کرده بود که در نهایت دیوان عدالت اداری به این مسئله ورود کرد و مانع از تداوم این تصمیم عجیب اپراتورها شد. رای دیوان عدالت اداری به این شرح بود که اپراتورهای تلفن همراه، هیچ حقی برای مسدود کردن سیم کارت های بلااستفاده و سلب امتیاز آن ها ندارند؛ درواقع دیوان عدالت اداری بخشی از مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات را که به موجب آن اپراتورهای تلفن همراه می توانستند سیمکارتهای بدون استفاده را پس از ۶ ماه مسدود کنند، باطل کرد.
بی شک این رای از سوی دیوان عدالت اداری به نفع مشترکین تلفن همراه صادر شده و اپراتورها را از مسدودسازی و سلب امتیاز سیمکارتها به دلیل عدم پرداخت قبوض باز میدارد. طبق این رای مهم، اپراتورهای تلفن همراه حق ندارند که سیم کارتها را به خاطر عدم استفاده از سیمکارت برای مدت ۶ ماه مسدود کنند و دست به سلب امتیاز سیم کارت ها بزنند.
رای دیوان عدالت اداری به دنبال شکایت صورت گرفته، به امضای حکمتعلی مظفری، رییس هیات عمومی دیوان عدالت اداری، به شرح زیر است:
«با توجه به اینکه براساس مقررات مورد شکایت اعلام شده است که چنانچه برای مدتی قبض تلفن همراه پرداخت نشود و به هر دلیلی از آن استفاده نگردد، سیمکارت فرد مسدود شده و سلب امتیاز میگردد و وضع این حکم خارج از حدود اختیارات کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات به شرح مقرر در ماده ۵ قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و مغایر با اصول بیست و دوم و چهل و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و مواد ۳۰ ،۳۱ و۴۰ قانون مدنی است، لذا عبارت "۶ ماهه با موضوع تخلیه خط تلفن" از بند ۲ ماده ۳ و بند ۳ ماده ۳ و تبصرههای ۱ و ۲ و ۳ ذیل آن و بند ۴ ماده ۳ و بند ۵ ماده ۴ و عبارت "قبل از جمعآوری و تخلیه" از بند ۶ ماده ۴ و بند ۷ ماده ۴ همه از مصوبه شماره ۱ جلسه شماره ۱۶۶ مورخ ۱۳۹۲/۳/۳۰ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات به دلیل خروج مرجع تصویبکننده آن از حدود اختیارات و مغایرت مقررات مزبور با قانون، مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و مواد ۱۳ و ۸۸ قانون دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ از تاریخ تصویب ابطال میشود. این رأی براساس ماده ۹۳ قانون دیوان عدالت اداری (اصلاحی مصوب ۱۰/۲/۱۴۰۲) در رسیدگی و تصمیمگیری مراجع قضایی و اداری معتبر و مالک عمل است»
مظفری در ادامه این طور توضیح داد: «دیوان عدالت اداری بنا به وظیفه قانونی خود در هیئت تخصصی و هیئت عمومی به این موضوع ورود پیدا کرد و دلایل این کار را از شرکت مخابرات، وزارت ارتباطات و کمیسیونی که درباره این امر تصمیم گرفته بود، اخذ کرد. تمامی اقداماتی که بر اساس این مصوبه انجام شده غیرقانونی بوده و شرکت مخابرات باید ضرر و زیان افرادی که متضرر از این مصوبه هستند را پرداخت کند.»
در بخشی از استدلال شاکی این پرونده آمده است که طبق قانون، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات مسئولیتهایی مشخصی را بر عهده دارد. این مسئولیتها شامل تعیین سیاست نرخگذاری خدمات در بخشهای مختلف ارتباطات و فناوری اطلاعات، تصویب جداول تعرفهها و نرخهای خدمات ارتباطی، تدوین مقررات ارتباطی کشور و اعمال نظارت بر حسن اجرای آنها، و سیاستگذاری درخصوص صدور مجوز فرکانس و تعیین و دریافت حق الامتیاز صدور مجوز در چارچوب قوانین و مقررات کشور است. بنابراین، تدوین مقررات خارج از محدوده مقررات ارتباطی به این کمیسیون واگذار نشده است.
واکنش ها به تصمیم جنجالی دیوان عدالت اداری
در خصوص سلب امتیاز سیم کارت های بدون استفاده، کاربران نظرات جالبی را مطرح کردند و هرکدام از تجربه خود در این زمینه سخن گفتند. کاربران نسبت به این تصمیم اپراتورهای بسیار گلایه مند هستند و این اتفاق را کاملا بی دلیل و بی منطق ارزیابی کردند. به عنوان مثال، یکی از این کاربران از مسدود شدن سیم کارت هدیه خود با وجود عدم بدهی خبر داده است. در تصاویر زیر می توانید تعدادی از این نظرات را مشاهده کنید.
ارسال نظر