|

تقلب در ساخت اتوبوس، عامل فوت خبرنگاران و سربازان ؟!

برخی کارشناسان اتوبوس‌سازی معتقدند که استفاده از پروفیل‌های ساختمانی به جای پروفیل‌های صنعتی و سهل انگاری‌های دیگر در ساخت بدنه اتوبوس ها، موجب کاهش ایمنی بدنه آنها می‌شود و همین مسئله خطر بروز حوادث جانی برای مسافران در هنگام واژگونی اتوبوس را به همراه دارد.

حوادث تقلب در ساخت اتوبوس، عامل فوت خبرنگاران و سربازان ؟!

چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته به فاصله کمتر از ۲۴ ساعت، اتوبوس خبرنگاران محیط‌زیست در حوالی شهرستان نقده به دلیل نقص فنی اتوبوس و اتوبوس سربازان پس از برخورد با تریلی در حوالی دهشیر یزد واژگون شد. در هر دو حادثه بخشی از اتاق اتوبوس خبرنگاران و اتوبوس سربازان بعد از واژگونی جدا شد و همین امر، عامل اصلی بروز تلفات جانی در حوادث واژگونی اتوبوس خبرنگاران و اتوبوس سربازان بود؛ اما به گفته کارشناسان اتوبوس‌سازی اگر تقلب و سهل انگاری در مونتاژ اتاق در اتوبوس‌های داخلی رخ نمی‌داد، احتمالا در هر دو حادثه هیچ کس بر اثر واژگونی اتوبوس کشته نمی‌شد.

آیا تقلب در ساخت بدنه اتوبوس موجب کشته شدن خبرنگاران و سربازان شد؟

تقلب شرکت‌های اتوبوس‌سازی در استفاده از پروفیل ساختمانی به جای پروفیل صنعتی

هفته گذشته در فاصله کمتر از ۲۴ ساعت واژگونی دو اتوبوس منجر به وقوع دو حادثه تلخ در نقاط مختلف ایران شد. از واژگونی اتوبوس خبرنگاران گرفته که دو کشته روی دست جامعه مطبوعات ایران گذاشت تا واژگونی اتوبوس سربازان که ۵ جان‌باخته به همراه داشت. نکته مهم در هر دو حادثه اما جدا شدن بخشی از اتاق اتوبوس بعد از واژگونی بود؛ اتفاقی که به گفته کارشناسان به عنوان عاملی مهم در بروز تلفات جانی در این حوادث ارزیابی می‌شود.

در این میان، هادی هاشمی، رئیس اسبق پلیس راه ناجا گفته است که «در حوادث اتوبوس‌ها اگر جداشدگی اتاق اتوبوس یا متلاشی شدن آن مشاهده شود، قطعا علت این امر استفاده از پروفیل‌های معمولی و ساختمانی در ساخت بدنه اتوبوس به جای پروفیل‌های صنعتی است که این امر هم به دلیل اختلاف نرخ زیاد این دو پروفیل است.»

نکته مهم اینجاست که در دو دهه گذشته مونتاژ اتاق اتوبوس‌های بین شهری در داخل کشور انجام می‌شود، اما آن طور حبیب کیانیان، کارشناس اتوبوس‌سازی می‌گوید، سال هاست که شرکت‌های اتوبوس‌سازی تقلب‌ها و سهل انگاری‌های زیادی را در ساخت اتوبوس‌های تولید داخل انجام می‌دهند، از جمله این که به جای پروفیل صنعتی، از پروفیل ساختمانی یا معمولی در ساخت بدنه اتوبوس استفاده می‌کنند.

وی با بیان این که انعطاف پروفیل صنعتی از پروفیل ساختمانی بیشتر است، عنوان کرد: این مسئله باعث می‌شود که در هنگام واژگونی اتوبوس، فشار کمتری به بدنه آن وارد شود. همین نکته نشان می‌دهد که از همان ابتدا، در ساخت اتاق اتوبوس تقلب‌های زیادی اتفاق می‌افتد که ایمنی بدنه را به شدت کاهش می‌دهد.

کیانیان معتقد است که اگر در ساخت اتوبوس‌ها از پروفیل صنعتی مستحکم به جای پروفیل معمولی استفاده می‌شد، قطعا ایمنی بدنه اتوبوس بالاتر بود و دیگر در هنگام واژگونی شاهد جدا شدن سقف یا بدنه اتوبوس‌ها نمی‌بودیم؛ البته در ماجرای اتوبوس خبرنگاران یا اتوبوس سربازان، سقف اتوبوس پس از واژگونی جدا نشده، اما بنا بر گزارش پلیس راه، در هر دو مورد جداشدگی بدنه رخ داده است.

محکم نبودن اتصالات بدنه به دلیل استفاده از جوش نامناسب

این کارشناس اتوبوس‌سازی سهل انگاری مهم دیگر شرکت‌های اتوبوس‌سازی را استفاده از جوش نامناسب برای اتصال قطعات مختلف بدنه به یکدیگر توصیف کرد و گفت: در ساخت بدنه اتوبوس باید از جوش سرد یا آرگون استفاده شود، اما این شرکت‌ها از جوش کاربید استفاده می‌کنند. این در حالی است که در جوش کاربید حباب هایی ایجاد می‌شود که بعد از مدتی همین حباب‌ها موجب پوسیدگی نقطه اتصال جوش می‌شود و احتمال باز شدن آن را افزایش می‌دهد.

وی افزود: استفاده از جوش کاربید همچنین باعث خوردگی پروفیل دو طرف نیز می‌شود، اما در جوش سرد این اتفاق رخ نمی‌دهد و همین تقلب‌ها موجب می‌شود که در هنگام واژگونی اتوبوس اتصالات بدنه از یکدیگر باز شود و به همین دلیل شاهد جداشدگی بدنه اتوبوس‌ها در زمان واژگونی هستیم.

سازمان استاندارد، وزارت صمت، راهداری و پلیس پاسخگو باشند

کیانیان با انتقاد از نهادهای ذیربطی که نسبت به ساخته شدن اتاق‌های غیراستاندارد برای اتوبوس‌ها سهل انگاری می‌کنند، تاکید کرد: سازمان استاندارد، وزارت صمت، پلیس راه، سازمان راهداری و اتحادیه‌های مسافربری بین شهری باید نسبت به این مسئله پاسخگو باشند که چرا نظارت مناسبی بر نحوه ساخت اتوبوس‌ها نداشته اند؟

این کارشناس اتوبوس‌سازی در ادامه تاکید کرد: اکنون متاسفانه تمام اتوبوس‌ها به همین شکل ساخته می‌شود و به راحتی ممکن است شاهد تکرار ماجرای اتوبوس خبرنگاران و اتوبوس سربازان در نقاط مختلف کشور باشیم.

اتوبوس خبرنگاران فرسوده بود

وی با تاکید بر این که اتوبوس خبرنگاران یک اتوبوس فرسوده بوده است، عنوان کرد: اتوبوس خبرنگاران مدل سال ۸۳ یا ۸۴ بوده، این در حالی است که وقتی ۱۰ سال از تولید یک اتوبوس اسکانیا می‌گذرد، آن اتوبوس فرسوده محسوب می‌شود؛ البته شرکت‌های اتوبوس‌سازی از همان دهه‌های گذشته نیز این تقلب‌ها را در ساخت بدنه اتوبوس انجام می‌دادند.

آیا تقلب در ساخت بدنه اتوبوس موجب کشته شدن خبرنگاران و سربازان شد؟

کیانیان در پایان تصریح کرد: متاسفانه سازندگان اتوبوس، سال هاست که این تقلب‌ها را در ساخت اتوبوس هایشان انجام می‌دهند و نه سازمان استاندارد و نه پلیس جلوی آنها را نمی‌گیرد. این در حالی است که اسناد و مدارک نشان می‌دهد که پلیس راهور ناجا از سال‌ها پیش به عدم اصالت بدنه اتوبوس‌ها تذکر داده اند، اما هیچ وقت اقدامی جدی در این زمینه انجام نشده است.

 

منبع: رکنا
کدخبر: 181923

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین