چرا قیمت کالاهای اساسی افزایش یافت؟
نایب رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق ایران گفت: نه تنها در کشور ما بلکه کشورهای اروپایی هم با کمبود و افزایش قیمت زیادی روبرو شدهاند، از طرف دیگر در کشور شاهد تورم هم هستیم که مربوط به افزایش نهادههاست.
سیداسماعیل یزدانپناه درباره افزایش قیمت برخی کالاها از جمله آرد و به دنبال آن ماکارونی گفت: اولا بخشی از گرانیها مربوط به افزایش قیمت جهانی به دنبال جنگ روسیه و اوکراین است. چون بیشتر غلات و درصد عظیمی از محصولات مربوط به تولید این دو کشور بوده که در قیمت آرد، نهادهها و دانههای روغنی و درنتیجه روغن صورت گرفته است.
وی افزود: این افزایش قیمت نه تنها در کشور ما بلکه کشورهای اروپایی هم با کمبود و افزایش قیمت زیادی روبرو شدهاند. حتی ماکارونی یک دلاری تا ۵دلارهم در برخی کشورهای اروپایی رسیده است. کشور ما هم از این افزایش قیمتها، مستثنی نیست. علیرغم اینکه دولت ذخایر کافی در این خصوص دارد و تمهیدات لازم را دیده اما به هر حال این موضوع در افزایش قیمتها بیتاثیر نیست.
نایب رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق ایران در ادامه تاکید کرد: از طرف دیگر در کشور شاهد تورم هم هستیم که این موضوع هم در افزایش قیمتها تاثیرگذار است. بخش دیگر تورم به خاطر افزایش پایه پولی در کشور و افزایش نقدینگی است که این اتفاق را ما هر سال داریم. اگر همه این عوامل را با هم تجمیع کنیم، نهایتا وضعیت موجود را رقم میزند.
یزدانپناه درباره نقش دولت برای کنترل قیمتها خاطرنشان کرد: به هر حال ما در شرایط بحرانی هستیم که باید دولت بسیار با دقت در این خصوص عمل کند و مردم هم کمک کنند تا از این برهه به سلامت گذر کنیم. ما در کشور مسائلی را داریم که باید بر اساس آن اولویتگذاری شود.
وی افزود: در شرایطی هستیم که دولت شدیدا به منابع مالی و ارزی نیاز دارد برای اینکه با کسری بودجه مواجه نشود. اگر ارز ترجیحی را به نرخ نیمایی تبدیل نمیکردیم ممکن بود این تورم به تاخیر بیفتد، اما این اتفاق بازهم میافتاد. چون باز هم پایه پولی افزایش مییافت و در کسری بودجه این موضوع خودش را نمایان میکرد. بنابراین ما باید این داروی ترس را در زمان بیماری بخوریم.
نایب رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق ایران درباره راهکارهای پیشبینی شده برای کاهش فشار افزایش نرخ کالاها روی اقشار کم درآمد گفت: یکی از بخشها فراهم کردن تسهیلات لازم از سوی دولت برای مردم، خصوصا دهک پایین جامعه است که حتما باید در بحث یارانه یک نگاه و بازبینی انجام شود تا این فشارها از روی مردم کم شود.
وی افزود: یکی از مسائل مهم در این خصوص، بحث افزایش نظارتها، پایش انبارها، جلوگیری از احتکار و همان بحث یارانهای که با دقت و مستقیما به دست خود مصرف کننده برسد.
یزدانپناه در پایان تاکید کرد: مجلس قطعا میتواند این موضوع را پیگیری کند و از دولت مطالبهگر باشد و دولت هم قطعا به عنوان یک دولت مردمی به دنبال این کار است.
از آقای رئیسی بپرسید چرا اجناس ۴ قلم هزار قلم گران شده شاید پاسخ دهند
یکی از مهمترین وظایف و مسئولیتهای محوله به دولتها و حکومتها، تامین امنیت اجتم اعی به ویژه سلامت روابط اقتصادی و جلوگیر ی از تخلفات و نابسامانیهای موجود در باز ار و اوضاع و احوال حاکم بر داد و ستد مرد م بوده است. با توجه به حجم بالای مبادلات کالایی در بازار، مخصوصا کالاهای اساسی، دولتها باید تمهیداتی جهت اعمال وظایف حا کمیتی در این مبادلات بیندیشند.
در شرایط حساس کنونی که برخی از دول خارجی با تحریمهای ناجوانمردانه در حال برنامهری زی برای فشار بر مردم ایران هستند در صورت عدم کنترل زنجیره تولیدو توزیع کالا در د اخل کشور با هدف کنترل حجم مبادلات متناسب با حجم توزیع کالا از واحدهای تولیدی تا حجم فروش درواحدهای فروش به مصرف کننده نه ایی در انتهای زنجیره -نظارت بر قیمت فروش در زنجیره تولید تا توزیع به مصرف کننده نهایی (مطابق با قیمت مصوب سازمان حمایت ا ز حقوق مصرف کنندگان)-کنترل توزیع زمانی و مکانی کالاها جهت پیشگیری از ایجاد باررو انی کمبودکالا منجربه تشدید التهاب در باز ار و ایجاد مشکل برای معیشت مردم خواهد شد و جهت موفقیت در این مسیرمیتوان با بهره مندی از ابزارهای تکنولوژیک، راهکارهایی یکپارچه و نظاممند را اجرا نمود تا با کن ترل نحوه عرضه کالا، با احتکار، گرانفروش ی و یا عدم عرضه کالاهای اساسی مبارزه شود .
بدیهیست که با رویکرد مبتنی بر ن ظارت کارآمد(نظارت مستمر و برخط بر عملکرد کلیه واحدهای زنجیره تولید تا مصرف کننده نهایی در بستر سامانه جامع تجارت و پرهیز از سرکشی و نظارت فیزیکی صرف به واحدهای فروش که حرکتی مقطعی است)، علاوه بر دستاو ردهایی که در عرصه کنترل بازار به دست می آید، میتوان از ارزشافزوده حاصل از این شیوه، زمینه برنامهریزیهای کلان در سطح استان و کشور را به درستی و مبتنی بر آمار و ارقام واقعی، فراهم نمود