|

قیمت ارز تا پایان سال چقدر افزایش می‌یابد؟

در سه ماه گذشته قیمت دلار از ۱۳ هزار به مرز ۱۸ هزار تومان رسید هرچند دوباره با کنترل دولت کمی نرخ آن کاهش یافته است، اما همچنان بازار را تهدید می‌کند، از این رو کارشناسان معتقدند درصورتی که سیاست کلان و حتی بین‌المللی پیش گرفته نشود احتمال افزایش تورم جدید در قیمت ارز وجود دارد.

اقتصاد

رئیس کل بانک مرکزی اخیرا در یادداشتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی وعده داده که «با تلاش جدی همکارانم در بانک مرکزی، سیستم بانکی و سایر بخش‌های مختلف اقتصادی، ثبات لازم در بازارها برقرار خواهد شد.» همتی در حالی این سخنان را مطرح کرده که واکنش بازار در هفته گذشته بسیار هیجانی بود و حتی قیمت ارز مرز ۱۸ هزار تومان هم گذشته بود، هرچند این روزها قیمت ارز کمی افت داشته، اما کارشناسان معتقدند نوسانات بازار ارز مبتنی بر شرایط اقتصادی رقم می‌خورد و از آنجایی که امسال بیش از ۴۰ درصد تورم خواهیم داشت پیش‌بینی می‌شود قیمت ارز حدود ۲۰ درصد تورم داشته باشد.

یک اقتصاددان با اشار به اینکه در هفته‌های اخیر نوسانات در بازارهای مختلف افزایش یافته است، اظهار کرد: این نوسانات در بازار ارز و طلا ناشی از مشکلات اقتصادی است که با بروز کرونا نوعی بدبینی در میان کارگزاران اقتصادی ایجاد شد و علامت هایی همچون کسری بودجه و... که برای امسال پیش‌بینی شده به این مشکلات دامن زده شده است.

عزیز آرمن با بیان اینکه بانک مرکزی تاکنون بازار طلا و ارز را سرکوب کرده است، افزود: به طور قطع در شرایط تورم، مردم سرمایه خود را به یک بازار وارد می‌کنند تا ارزش آن حفظ شود، از این رو کنترل بازارهای سوداگری نقش مهمی در جلوگیری از تورم دارد.

او با تاکید بر اینکه درحال‌حاضر ارز، یک نماد بین‌المللی و به نوعی حیثیتی است، اظهار کرد: بانک مرکزی رشد نرخ ارز را سرکوب کرده و اگر این بازار را با سیاست‌های شناوری کنترل کند اثر مثبتی در اقتصاد خواهد داشت، زیرا ارز چند نرخی و ۴۲۰۰ تومانی تنها رانت ایجاد می‌کند، هرچند نباید فراموش کرد که در نهایت بازار قیمت ارز را تعیین می‌کند.

این اقتصاددان با پیش‌بینی از بازار ارز در سال ۹۹ تصریح کرد: به نظر می‌رسد که نوسان ارز همچنان در سال ۹۹ وجود داشته باشد و موج روانی ابتدا آن را بالا می‌برد و بعد از مدتی دوباره کمی عقب نشینی می‌کند، اما به نرخ سال ۹۸ باز نمی‌گردد. بنابراین پیش‌بینی می‌شود که قیمت دلار برای پایان امسال حدود ۱۸ هزار تومان خواهد بود و البته در برخی دوره‌ها ممکن است به قیمت ۲۰ هزار تومان هم برسد.

او درباره دلایل رشد قیمت دلار با وجود سرکوب نرخ از سوی دولت، اظهار کرد: در سال‌های گذشته در قیمت دلار تورم انباشته شده و درصورت رها کردن بازار ممکن است با تورم امسال جمع شود و مانند یک فنر قیمت آن جهشی شود، بنابراین درصورتی که دولت کنترل ارز را در دست نگیرد احتمال افزایش تورم ارز به بیشتر از ۳۰ درصد نیز وجود دارد.

او درباره تبعات رشد نرخ ارز در زندگی مردم، اظهار کرد: امروز اقشار طبقات جامعه به سمت پایین حرکت کرده اند، به گونه‌ای که طبقه متوسط فقیرتر شده و دهک پایین هم به زیر خط فقر رفته‌اند.

آرمن با نگاهی به سیاست‌های که می‌تواند در امسال برای کنترل نقدینگی بکار گیرد، اظهار کرد: دولت باید بخشی از دارایی هایش و بخشی از اوراق بدهی را در ماه‌های آینده عرضه کند و از طریق عملیات بازار باز با محوریت بانک مرکزی بخش دیگری از اوراق را عرضه کند تا بازار ساماندهی شود.

فنر بازار ارز در حال در رفتن است

همچنین یک اقتصاددان دیگر  با اشاره اینکه بازارها به همدیگر متصل هستند، گفت: در شرایط کنونی که بازارهای مختلف با تورم بسیار بالایی همراه شده‌اند این ظرفیت را در بازارهای ارز و طلا به وجود آورده که با کاهش کنترل دولت به شدت افزایش یابند.

کامران ندری با بیان اینکه در یک مقطع زمانی قیمت مسکن همسو با بازار ارز به شدت بالا رفت و امروز این موضوع معکوس شده است، افزود: در سال گذشته با وجود اینکه قیمت دلار تورم بسیار بالایی نداشت، اما قیمت مسکن رشدی صددرصدی داشته و همین موضوع باعث ایجاد هیجان در بازار ارز شده و با کمترین اثر قیمت ارز به شدت افزایش می‌یابد.

او با تاکید بر اینکه موفقیت سیاست دولت برای کنترل بازار ارز به سایر بازارها نیز بستگی دارد، تصریح کرد: اگر یک بازار با رشد هیجانی بالایی روبه‌رو شود، به طور قطع قیمت ارز و سایر بازارها نیز رشد خواهد کرد و این موضوع به صورت بالعکس نیز اثرگذار است، به طوری که وقتی قیمت ارز رشد بالایی دارد سایر بازارها نیز با تورم بالا روبه‌رو می‌شوند.

ندری با نگاهی به چالش‌های پیش روی اقتصاد کشور در سال ۹۹، اظهار کرد: در هر حال اگرچه گفته می‌شود دولت بخشی از اعتبارات مورد نیاز بودجه را از بازارهایی همچون بورس و... تامین می‌کند، اما درآمدزایی در این نابسامانی اقتصادی تنها می‌تواند در یک مقطعی جوابگو باشد و پس از آن با تورم بسیار شدید و کسری بودجه مواجه خواهد شد.

در سه ماه گذشته قیمت دلار از ۱۳ هزار تومان افزایش یافته و حتی چند روزی مرز ۱۸ هزار تومان را هم رد کرده و دوباره با کنترل دولت کمی نرخ آن کاهش یافته است، اما به طور کلی سیاست‌های دولت در چند ماه اخیر به دلیل افزایش قیمت در تمام بازارها عملا شکست خورده است، هرچند دولت با اشاره به فعالسازی بورس مدعی هدایت نقدینگی است، اما کارشناسان معتقدند بازار ارز، مسکن و... همچنان ملتهب هستند و ایجاد هیجان در آنها می‌تواند اثرات بدی بر اقشار کم درامد جامعه داشته باشد.

 

منبع: موج
کدخبر: 100320

ارسال نظر