|

سیر تا پیاز ماجرای عرضه مسکن در بورس

معاون وزیر راه و شهرسازی در حالی از فروش متری مسکن در بورس در آینده‌ای نزدیک خبر داده است که کارشناسان از این طرح به‌عنوان ابزاری مفید برای جذب سرمایه‌گذاری‌های خرد در بازار مسکن و راهکاری مناسب برای خانه‌دار شدن مردم به ویژه جوانان یاد می‌کنند.

اقتصاد سیر تا پیاز ماجرای عرضه مسکن در بورس

مباحث مرتبط با ورود بخش مسکن به بورس کالای ایران مدت‌هاست مطرح شده و امید است در آینده بتوان از ابزار بازار سرمایه در جهت حمایت از خانه‌دار شدن خانواده‌ها بهره برد.

در همین ارتباط، یک کارشناس بازار سرمایه درخصوص فروش متری مسکن در بورس کالا گفت: به‌طور کلی در بازار سرمایه به خصوص بازارهای مالی ابزارهایی طراحی شده و قابل تعریف است که به سرمایه‌های خرد اجازه می‌دهد در بازارهای مختلف سرمایه‌گذاری کنند و یکی از این بازارها، بازار مسکن است.

حسن رضایی‌پور افزود: متاسفانه با تورمی که در اقتصاد کشور با آن مواجه هستیم هر سال امید افرادی که موفق نمی‌شوند مسکن موردنیاز خود را خریداری کنند، کمتر می‌شود. در این شرایط طبیعی است که افراد می‌توانند به کمک اجرای طرح فروش متری مسکن در بورس کالا با سرمایه‌های خرد بخشی از یک واحد از یک پروژه را خریداری کنند تا هم در طول اجرای پروژه قدرت خریدشان در بازار مسکن حفظ شود و در پایان دوره نیز برمبنای سرمایه‌گذاری انجام شده و متناسب با حداقل متراژ تحویلی، واحد خود را دریافت کنند.

وی با بیان اینکه این طرح خدمتی از سوی بازار سرمایه و بورس کالا به مردم عادی است، گفت: این اقدام مثبتی با همکاری دولت و بازار سرمایه است که پروژه‌های بزرگ از جمله طرح مسکن ملی را از طریق بازار سرمایه به فروش برساند. چراکه در اجرای طرح‌هایی همچون مسکن مهر یا فروش پروژه‌های بزرگ به دلیل عدم شفافیت و نظارت دقیق، پروژه‌ها با مشکلاتی مواجه شده یا هزینه‌های بیشتری را برای تکمیل در دولت‌های بعدی محقق ساخته است. حال آنکه شفافیت حاکم بر بورس کالا انگیزه خرید و سرمایه‌گذاری در این پروژه‌ها را در افراد ایجاد می‌کند؛ شفافیتی که در سایر بازارها وجود ندارد و این یک مزیت مهم محسوب می‌شود.

رضایی‌پور افزود: به‌عنوان مثال، قیمت خودرو در بازار آزاد با قیمت درب کارخانه اختلاف نزدیک به دو برابری دارد، ولی در بورس می‌توان همه قیمت‌ها را با ابزارهای مالی شفاف کرد. ضمن اینکه در بازار سرمایه، سرمایه‌گذار نگران ریسک نکول نیست و این موارد از مزایای ابزارهای مالی بورس کالا است.

وی تاکید کرد: بازار سرمایه از ابتدای امسال تاکنون نشان داده که ظرفیت‌های بسیار زیادی برای جذب سرمایه‌های سرگردان جامعه دارد و باید به این نیاز پاسخ داده شود.

این کارشناس بازار سرمایه با ابراز امیدواری برای انجام هر چه سریع‌تر تشریفات اداری از سوی نهادهای متولی برای فروش متری مسکن در بورس کالا، اظهار کرد: بارها قرار بود مسکن راه خود را به بورس کالا باز کند که محدودیت‌های حقوقی و تشریفات اداری و مباحث مربوط به مالکیت در آن هموار نشد. اما فروش متری مسکن در بورس کالا جزو طرح‌هایی است که به واسطه تامین مالی می‌تواند جزو ابزارهای مفید هم برای دولت و هم برای مردم باشد. چراکه ابزارهای مالی ضمن تامین مالی برای تحصیل دارایی، زمینه سرمایه‌گذاری را نیز برای افراد فراهم می‌کند و این دو هدف مهم برای ابزارهای مالی تلقی می‌شود.

رضایی‌پور تاکید کرد: برای رفع موانع مربوط به مالکیت و تعیین چگونگی انتخاب جایگاه واحدهای مسکونی یا منطقه قرارگیری پروژه، می‌توان در امیدنامه‌های مربوطه مبلغ پریمیوم‌ها یا صرف و کسر ارزش خرید هر واحد را لحاظ کرد.

وی در خاتمه سخنان خود با تاکید بر اینکه فروش متری مسکن در بورس کالا روشی مطلوب برای خانه‌دار شدن افراد به ویژه نسل جوان است، گفت: افراد می‌توانند در طول اجرای پروژه و با قیمت‌های مناسب اقدام به سرمایه‌گذاری کنند و در موعد تحویل نسبت به فروش یا تحویل طبق موارد مندرج در امیدنامه اقدام کنند.

 مزایای عرضه متری مسکن در بورس کالا چیست؟

خرید متری مسکن در قالب ابزار مالی در بورس کالای ایران، می‌تواند پاسخ مناسبی به همه افرادی باشد که برای حفظ دارایی‌های نقد خود به دنبال سرمایه‌گذاری در بازار مسکن هستند، اما وسع آنها به اندازه‌ای نیست که بتوانند یک ملک را به‌طور کامل خریداری کنند.

حمید میرمعینی کارشناس بازار سرمایه درخصوص راه‌اندازی بازار متشکل مسکن در بورس کالا اظهار کرد: نظام‌مند و قاعده‌پذیر کردن بازار مسکن از اهمیت بسزایی برخوردار است و باعث می‌شود به دور از هیجانات کاذبی که در بازار عادی مسکن وجود دارد، قیمت ملک شفاف و براساس عرضه و تقاضای واقعی در بورس کالا کشف شود.

وی افزود: خرید متری مسکن به‌عنوان یک ابزار مالی نوین در بورس کالا می‌تواند پاسخ مناسبی به کسانی باشد که برای حفظ دارایی‌های نقد خود به دنبال سرمایه‌گذاری در بازار مسکن هستند، اما وسع آنها به اندازه‌ای نیست که بتوانند یک ملک را به‌طور کامل خریداری کنند. از سوی دیگر این بازار می‌تواند یک فرصت عالی و بی‌نظیر برای تامین مالی پروژه‌های انبوه‌سازی مسکن به شمار آید، بنابراین این ابزارمالی ارائه شده در بورس کالا می‌تواند یک بازی برد-برد هم برای متقاضیان و هم برای انبوه‌سازان مسکن به شمار‌ آید.

میرمعینی تصریح کرد: معاملات متری مسکن موجبات آن را فراهم می‌کند تا مسکن به دلیل امکان سرمایه‌گذاری با سرمایه‌های خرد با تعدیل مناسب قیمتی مواجه شود؛ اتفاقی که اگر رخ دهد، بسیار مبارک است و می‌تواند بازار مسکن را به سوی ثبات و تعادل رهنمون سازد.

این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: باید از تدوین قوانین خلق‌الساعه در این طرح به‌طور کامل جلوگیری شود، تا آن را با مشکل روبه‌رو نکند، زیراکه این بستر یک فرصت ایده‌آل است تا از طریق بورس کالا، بازار مسکن ساماندهی شود و مسکن را از وضعیت سفته‌بازانه و سرمایه‌ای، به کالایی که مورد نیاز آحاد جامعه است، ولی امروز واسطه‌گری در آن رواج دارد، تبدیل کند. وی اضافه کرد: بورس کالا می‌تواند دسترسی مردم به مسکن انبوه‌ساز که به‌طور طبیعی ساخت آن اقتصادی‌ و با صرفه است را تسهیل کند و از این طریق فاصله عرضه‌کننده و متقاضی نیز بسیار کوتاه خواهد شد که این امر موجب آن می‌شود، مردم با قیمت مناسب‌تری به مسکن دست پیدا کنند.

منبع: دنیای اقتصاد
کدخبر: 100718

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین