ورود پول جدید به بورس در هاله ای از ابهام
مقایسه بازدهی شاخص کل بورس در هشت روز ابتدایی مردادماه در مقایسه با هشت روز ابتدایی تیرماه نشان از یک وضعیت جدید دارد.
شاخص کل بورس در هشت روز ابتدایی تیر حدود ۱۵ درصد بازدهی داشت اما در مدت مشابه در مرداد این روند کاملا متوقف شده است. شاخص در این مدت نه تنها بازدهی نداشته است حتی در سطحی پایین تر از عدد ابتدای مرداد قرار گرفته است.
یک علامت جدید در بورس تهران
حبس شاخص در کانال یک میلیون و ۹۰۰ هزار اگر در روزهای آتی ادامه یابد از نگاه برخی کارشناسان علامتی جدید در بورس تهران است که می تواند تعدیل کننده تحلیل های در خصوص ورود پول جدید به بورس باشد.
معمای در جا زدن شاخص بورس تهران؛ رسیدن به هسته سخت
روند شتابان بورس در سال جاری موجب طرح یک سناریو از برخی فعالان بازار سرمایه شد: ورود پول جدید به بورس با تبدیل سپرده های مدت دار به پول ادامه خواهد یافت.
در واقع در این سناریو صاحبان سپرده به مرور با جابجایی نقدینگی خود بورس را به جای بانک برای پارک پول انتخاب می کنند.در تیر ماه بورس از سطح یک میلیون و ۳۰۰ هزار به بالا از ارتفاع یک میلیون و ۹۰۰ هزار واحد رسید. در واقع طی یک ماه شاخص بورس حضور در هفت کانال را تجربه کرده است.
اما اتفاقات مرداد نشان می دهد شتاب شاخص کم شده است به گونه ای که در این ماه شاخص هنوز از مرز دو میلیون واحد عبور نکرده است. هر چند باید بدین موضوع توجه کرد عبور از شاخص دو میلیون نیاز به زمان بیشتری دارد اما این ثبات موقت علائم دیگری نیز در بردارد.
اگرچه شاخص زیر مرز یک میلیون و ۹۰۰ هزار واحد نیز بسته نشده است. اما برخی کارشناسان اعتقاد دارند: ورود پول به هسته سخت رسیده است.
هسته سخت سرمایه گذاری
از نگاه برخی تحلیگران بازار حداقل با چهار گروه سرمایه گذار روبرو است: سرمایه گذاران پر ریسک، سرمایه گذاران مهاجر، سرمایه گذاران آماتور و سرمایه گذاران محافظه کار.
سرمایه گذاران پر ریسک: گروه حرفه ای بازار که علاوه بر تحمل ریسک صاحب تحلیل و اطلاعات هستند. این دسته معمولا زودتر از دیگران وارد بازار می شوند.سرمایه گذاران پر ریسک تا زمانی که اعتقاد به روند صعودی بازدهی داشته باشند در بازار می مانند.این گروه بسته به وضعیت بازار حرکت می کنند و معمولا در هر وضعیتی حضور خود را در بازار مورد نظر حفظ می کنند.
سرمایه گذاران مهاجر: این دسته از بازیگران معمولا سریع وارد یک بازار می شوند و به محض تغییر انتظارات به طور کامل از بازار خارج می شوند.
سرمایه گذاران آماتور: این گروه معمولا تعقیب کننده بازارها هستند به همین دلیل به ریسک سرمایه گذاری توجه ندارند.حضور آنان در یک بازار در برهه هایی اتفاق می افتد که شاخص آن بازار در حال رکورد شکنی است.
سرمایه گذاران محافظه کار: این گروه دارای پایین ترین قدرت ریسک در حوزه سرمایه گذاری هستند.به همین دلیل به سختی وارد بازار ها شده و بازدهی ثابت اما مطمئن را بر بازدهی بالا اما پر ریسک و نوسانی را ترجیح می دهند.
برخی تحلیگران این فرضیه را مطرح می کنند که بورس توانسته اکثریت سه لایه اولیه سرمایه گذاران را به خود جذب کند و تنها لایه باقی سرمایه گذاران محافظه کار هستند.
سرمایه گذارانی که به راحتی در بازارها جابجا نمی شوند و با وسواس و احتیاط بالایی سبد سرمایه گذاری خود را انتخاب می کنند.
با این فرضیه برخی تحلیلگران این گزاره را مطرح می کنند که دور موتور ورود پول جدید به بورس کند شده است.در واقع بورس سوخت لازم برای افزایش ارتفاع بیشتر را فعلا در اختیار ندارد. هر چند شکسته شدن سطح دو میلیون احتمالا به طور موقت برخی از سرمایه گذاران محافظه کار را به خود جلب می کند.
دو آستانه حساس بورس
بر پایه این فرضیه مرز دو میلیون واحد دروازه مقاومتی محکمی برابر شاخص کل است و از آن سو سطح یک میلیون و ۹۰۰ هزار نیز حمایت قوی برای عقب نشینی شاخص است.
بر این اساس هر کدام از آین آستانه ها بشکند ممکن است شاخص به سطح کنونی بازنگردد.
اگر سیاست گذار پولی انگیزه لازم برای سرمایه گذاران محافظه کار ایجاد کند تا به تداوم داشتن دارایی ریالی ترغیب شوند، شانس صعود شاخص کمرنگ می شود و اگر این انگیزه فراهم نشود ممکن با جابجایی برخی از آنان بورس برای افزایش ارتفاع سوخت لازم را به دست آورد.
کاعیست تیتر اخبار را بخوانیم تا بدانیم ا ین تیتر و خبر از کدام خبرگزاری است!! خاک بر سر قلم فروشانی که اسم خودشون رو خبرن گار و مطبوعاتی و رسانه ای گذاشتن