|

گفت‌وگوی گسترش‌ نیوز با دبیر سندیکای کنسرو ایران:

تصمیمی که باعث گرانی بی ‌سابقه تن ماهی شد

دبیر اجرایی، سندیکای صنایع کنسرو ایران: عدم اختصاص به موقع ارز و همکاری نکردن در امر واردات ماهی، دو دلیل اصلی افزایش قیمت است. این وضعیت هم به ضرر مصرف‌کننده است و هم بقای تولیدکنندگان را به خطر می‌اندازد.

اقتصاد تصمیمی که باعث گرانی بی ‌سابقه تن ماهی شد

چند روزی است که قیمت انواع کنسرو تن ماهی به شدت افزایش پیدا کرده است. دلیل این گرانی چیست؟ برای بررسی این موضوع با دبیر اجرایی، سندیکای صنایع کنسرو ایران به گفت‌وگو نشستیم. با گسترش‌ نیوز همراه باشید.

رضوی

کنسرو ۲۶ هزار تومانی

قیمت یکی از برندهای تن ماهی از زیر ۲۰ هزار تومان به ۲۶ هزار تومان رسیده است. بررسی میدانی خبرنگار گسترش ‌نیوز نشان می‌دهد که تقریبا همه نام‌های آشنای کنسرو ماهی، افزایش قابل توجهی داشته‌اند. اگر به فروشگاه‌های آنلاین سری بزنید متوجه می‌شوید که فعلاً از حضور برندهای مطرح خبری نیست. در همه جای دنیا کنسرو ماهی، نوعی غذای آماده محسوب می‌شود و عمدتاً توسط اقشار متوسط مصرف‌ می‌شود اما در کشور ما به کالایی لوکس تبدیل شده است. به طور مستمر درباره ارزش غذایی گوشت سفید و لزوم ترویج فرهنگ آن در میان مردم صحبت می‌شود اما قیمت بالا باعث شده است که مصرف سرانه ماهی در ایران بسیار کمتر از مقدار جهانی باشد.

هزینه تمام شده، ۴۰ تا ۴۴ هزار تومان است

سید محمد میررضوی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران اظهارکرد: «بخش زیادی از ماهی تن، وارداتی است. یکی از شرکت‌ها بعد از گذشت سه ماه هنوز نتوانسته ماهی خریداری شده را تخلیه کند. این در حالی است که ارز لازم توسط خود شرکت‌ها تامین می‌شود اما بانک مرکزی هنوز تایید ترخیص، نداده است. ماهی قبلا با ارز دولتی وارد می‌شد اما این رویه دو سال است که حذف شده است. قرار بود ارز نیمایی اختصاص داده شود اما هنوز اختصاص داده نشد. هزینه تمام شده ماهی‌ای که با ارز آزاد وارد می‌شود بین ۴۰ تا ۴۴ هزار تومان است. عدم اختصاص به موقع ارز و همکاری نکردن در رویه واردات ماهی دو دلیل اصلی افزایش قیمت است. از طرف دیگر وقتی ماهی ماه‌ها ترخیص نشود مشمول هزینه دموراژ می‌شود (حدود سه میلیون تومان). چرا واردکننده صرفا به خاطر یک تاخیر بی‌‌مورد باید مجبور به پرداخت این هزینه شود؟».

گرانی کنسرو، به ضرر قشر متوسط رو به ضعیف

سال قبل ماهی با ارز ۱۲ هزار تومانی وارد می‌شد. دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران ضمن بیان این موضوع گفت: «تبعات منفی این وضعیت را به وزارت صمت، سازمان شیلات و سازمان حمایت اعلام کرده‌ایم. باید توجه داشت که مصرف‌کننده اصلی کنسرو ماهی، قشر متوسط رو به ضعیف است. قشر کارگر و دانشجو دیگر توان خرید کنسرو ۲۶ هزار تومانی را نخواهد داشت. در این وضعیت حیات تولیدکننده هم به خطر افتاده است. تولیدکنندگان از افزایش قیمت ناراضی‌اند. فراموش نکنیم که این وضعیت ممکن است به بیکاری چند هزار کارگر شاغل در صنعت کنسرو ماهی منجر شود. تعداد شاغلان غیرمستقیم این صنعت به مراتب بیشتر است».

بررسی میدانی نشان می‌دهد که قیمت انواع دیگر ماهی تغییر ملموسی نداشته است. آیا افزایش قیمت ماهی تن روی قیمت انواع دیگر هم تاثیر خواهد گذاشت؟ سیدمحمد میررضوی جواب این سوال را منفی دانست و افزود: «بخشی از تن موردنیاز، صید داخل است. درحال‌حاضر ماهی داخلی نداریم چون صید از اواسط مهر شروع می‌شود. البته صیادان تن وقتی ببینند که قیمت نوع وارداتی افزایش یافته است قیمت‌ها را بالا خواهند برد. بعید است که شاهد افزایش قیمت برای مصرف‌کننده باشیم چون قیمت ماهی واردشده با ارز آزاد به اوج رسیده است».

لازم به ذکر است که طبق آمارها، ۵۰ درصد از ماهی تن استفاده در صنایع کنسرو از طریق واردات و مابقی در داخل کشور تامین می‌شود.

 

 

کدخبر: 120275 شاپور پشابادی

ارسال نظر

 

آخرین اخبار