|

کاهش قیمت دلار در راه است؟

هفته آخر آذرماه به شکلی عجیب برای سرمایه‌گذاران در بازارهای مختلف خوش‌یمن نبود؛ تقریبا همه بازارها با کاهش ارزش همراه بودند.

اقتصاد کاهش قیمت دلار در راه است؟

 بررسی‌ها نشان می‌دهد که در میان بازارها بورس بیشتر نوسان را تجربه کرد و حواشی بسیاری را به دنبال داشت. این در حالی است که بازار ارز با کم‌ترین نوسان قیمتی همراه و نسبت به ماه‌های گذشته از ثبات نسبی بیشتری برخوردار بود.

در چند هفته اخیر در بازار ارز خبری از نوسانات شدید افزایشی یا کاهشی نبوده است. در چنین شرایطی برخی از تحلیلگران بر این باورند که با توجه به مولفه‌های اقتصادی نمی‌توان انتظار داشت که نرخ دلار به زیر محدوده ۲۴ هزار تومان برسد. به گفته آنها بازار در ادامه سال به مرور راه افزایشی را ادامه خواهد داد و در صورتی که اتفاق سیاسی در بیرون از مرزها رخ دهد و یا تصمیماتی در داخل گرفته شود که سمت و سوی انتظارات را منفی کند، حتی می‌توان انتظار داشت شدت افزایش قیمت بیشتر شود.از سوی دیگر برخی از کاشناسان معتقدند که بازار آماده کاهش قیمت بیشتر در زمستان امسال است، چراکه طی ماه‌های اخیر سیگنال‌های مثبت بسیاری به بازار مخابره شده به همین دلیل چشم‌انداز بازار ارز مسیر کاهشی است. این در حالی است که برخی دیگر از فعالان بازار چگونگی عرضه و تقاضا و رویدادهای سیاسی بین‌المللی عوامل موثر برای کشف قیمت ارز می‌دانند.

در این راستا علیرضا عباسی، کارشناس ارز با اشاره به عوامل موثر در کشف قیمت ارز به گفت: بازار ارز متاثر از دو نیروی اصلی تقاضا و سطح عرضه در کشف قیمت است. به عبارتی دیگر در تقابل عرضه و تقاضا قیمت ارز کشف می‌شود، بنابراین چگونگی قیمت ارز به حجم عرضه و تقاضا بستگی دارد. در ایران دولت و بانک مرکزی به عنوان مهم‌ترین عرضه‌کنندگان ارز شناخته می‌شوند توانایی آنها در مدیریت و حجم عرضه بسیار حائز اهمیت است.

نوید کاهش التهابات و جبران عقب‌ماندگی درآمدهای ارزی

عباسی با اشاره به عوامل موثر در افزایش نرخ ارز طی یک‌سال گذشته ادامه داد: بازار ارز طی یک سال گذشته با مسائل متفاوتی همراه شد. یکی از این مسائل ویروس کرونا بود که باعث شد صادرات بسیاری از محصولات غیرنفتی ایران به کشورهای همسایه کاهش پیدا کند. این کاهش سطح صادرات منابع ارزی کشور را محدود کرد. از سوی دیگر تحریم‌های سخت و عدم امکان دسترسی ایران به منابع ارزی خود در بانک‌های خارجی سبب شد تا حجم بیشتری از منابع ارزی بانک مرکزی در تنگنا قرار بگیرد.

این کارشناس بازار ارز گفت: از طرفی دیگر افراد بخشی از سرمایه‌های ریالی‌شان را برای در امان نگه داشتن از تورم افسارگسیخته به سمت ارزهای خارجی بردند و همین مسئله باعث جهش ناگهانی نرخ ارزش شد، بنابراین پناه بردن سرمایه‌های ریالی به ارزهای خارجی یک نوع التهاب ارزی در کل اقتصاد ایران ایجاد کرد. عباسی با بررسی سیگنال‌های مثبت به بازار ارز و چگونگی وضعیت این بخش در ماه‌های آتی ادامه داد: درحال‌حاضر چند سیگنال مثبت از آینده اقتصادی ایران به بازار مخابره شده و نشان می‌دهد که بازار ارز در مسیر ثبات نسبی قرار داشته و احتمال کاهش نرخ ارز در ماه‌های آتی وجود دارد.

وی همچنین در ادامه صحبت‌هایش با اشاره به تاثیر نتیجه انتخابات امریکا برای اقتصاد ایران گفت: یکی از این سیگنال‌های مثبت تغییر دولت امریکا و پیروزی جو بایدن است، اکنون احتمال تغییر استراتژی‌های امریکا در بحث تحریم‌ها علیه ایران وجود دارد و هر تغییری می‌تواند منابع ارزی بلوکه شده ایران را آزاد کند و از سوی دیگر صادرات را به روال قبل از تحریم‌ها بازگرداند. از طرفی دیگر کاهش تب کرونا به دلیل انتشار اخباری مبنی بر کشف واکسن و همچنین گشایش مجدد برخی از مرزهای منطقه‌ای به روی بازار صادرات غیرنفتی ایران می‌تواند نوید کاهش التهابات و جبران عقب‌ماندگی درآمدهای ارزی در ماه‌های آتی را می‌دهد.

بازار در مسیری بی‌التهاب

این کارشناس بازار ارز در پایان صحبت‌هایش با بیان این مسئله که برخی از تحلیلگران معتقدند نرخ ارز افزایشی خواهد بود ادامه داد: برخی از بازیگران و تحلیلگران بازار ارز معتقد هستند کاهش منابع صادراتی ایران به اندازه‌ای است که ممکن است قیمت‌های فعلی را به قیمت‌های بالاتر پرتاب کند و بازار در ماه‌های پیش‌رو افزایش قیمت را تجربه کند. اما کاهش تورم انتظار ناشی از احتمال بازگشت امریکا به برجام و کاهش تب کرونا آینده‌ای با ثبات‌تری برای بازار نشان می‌دهد و پیش‌بینی می‌شود که نیروهای مثبت در بازار باعث کنترل شرایط بازار و کاهش نرخ ارز شود.

منبع: اقتصاد ۲۴
کدخبر: 142983

ارسال نظر