یک ایراد جدی در بودجه ۱۴۰۰
همزمان باچالش مجلس و دولت در خصوص تصویب لایحه بودجه ۱۴۰۰ برخی از اشکالات و موارد فنی این لایحه همچون اصلاح نظام مالیاتی در هیاهو سیاسی گم شده است.
همزمان باچالش مجلس و دولت در خصوص تصویب لایحه بودجه ۱۴۰۰ برخی از اشکالات و موارد فنی این لایحه در هیاهو سیاسی گم شده است. یکی از ایرادات لایحه بودجه ۱۴۰۰ تناقض گویی آن با اسناد بالادستی همچون سیاست های اقتصاد مقاومتی است. بر همین اساس طبق بند ۱۷ سیاست های اقتصاد مقاومتی افزایش سهم درآمدهای مالیاتی برای اصلاح نظام مند درآمد دولت باید در دستور کار قوه مجریه قرار گیرد اما این موضوع در لایحه بودجه ۱۴۰۰ مغفول مانده است.
گفتنی است رقم درآمدهای مالیاتی در سال جاری ۱۹۶ هزار میلیارد تومان تخمین زده شده و این عدد در بودجه سال ۱۴۰۰ به میزان ۲۴۸ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. این افزایش ۲۶ درصدی درآمدهای مالیاتی دولت در سال آینده معقول نیست و تنها به واسطه افزایش تورم در اقتصاد ایجاد شده است.
این در حالی است که باید طی چند سال اخیر شاهد تغییر در ساختار درآمدهای مالیاتی دولت باشیم مالیاتی که باید از اقشار پردرآمد جامعه به میزان حقیقی دریافت شود این در حالی است که لایحه اصلاح مالیاتهای مستقیم پس از گذشته چهار سال در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گرفت تا جلوی فرارهای مالیاتی و کاهش مالیات شرکت ها گرفته شود در بودجه سال آینده کم رنگ دیده می شود.
امروزه مهمترین بخش درآمد دولت ها بر اساس منابع مالیاتی است که در کشور به آن توجهی نمیشود و بلکه اغلب درآمدهای نفتی است از طرفی نیز معافیت های گسترده مالیاتی نشان از لزوم اصلاحات ساختاری بودجه در نظام مالیاتی کشور دارد.
وعده اصلاح نظام مالیاتی از سال ۹۶ در قالب اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم جزء وعدههای های دولت بود که تاکنون به آن توجه نشد و اکنون در پایان عمر دولت دور از ذهن است تا در بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ مبنای عمل قرار گیرد.
ارسال نظر