|

اثر تاسوعا و عاشورا بر قیمت دلار

به نظر می‌رسد تا زمانی که تکلیف برجام روشن نشود بازار ارز در قدم برداشتن به سمت کانال‌های حساس محتاط تر شود.مگر اینکه علامتی داده شود که این محافظه کاری از بین برود.

اقتصاد اثر تاسوعا و عاشورا بر قیمت دلار

بازار ارز در هفته اخیر نوسانی ظاهر شد این نوسان در آخرین روز کاری رسمی بازار نیز ادامه داشت  و در انتهای معاملات با افزایش 400 تومانی 26 هزار و 900 تومان رسید. بخشی از دلیل نوسان به چهار دلیل بازمیگشت که در روزهای گذشته وجود داشت. مثل پیشروی طالبان در افغانستان، بخشی نیز به‌دلیل بحث‌های مناسبتی مانند تاسوعا و عاشورا و  سفر به عراق را بیشتر کرده است.

اثر تصرف افغانستان توسط طالبان بر بازار ارز

بازار ارز ایران از روزی که پیشروی طالبان شروع شد نسبت به تحولات این کشور حساس شد. افغانستان یک بازار دو میلیارد دلاری برای ایران است و یکی از مراجع اصلی تامین اسکناس دلار برای ایران. از نظر معامله گران تصرف افغانستان و شهرهای مرزی این کشور با ایران به معنای اختلال در صادرات به این کشور است. از این رو با پیشروی طالبان در افغانستان قمیت دلار در ایران نیز صعودی بود. تنها استثنا در این روزها را باید روز شنبه دانست روزی که برخی افغان‌ها با خرید ریال به قصد مهاجرت به ایران زمینه کاهش نوسان در بازار ارز را فراهم کردند. اما در روز گذشته شوک تصرف افغانستان به حدی بود که معامله گران نسبت به اختلال در یک ورودی ارزی بدبین شوند.

تعطیلات کرونایی

در بازار ارز برخی مجتمع‌های تجاری مثل پاساژ فردوسی به کرات اعلام کرد با هدف رعایت پروتکل‌های و محدودیت‌های اجتماعی بازار از امروز تعطیل است. تعطیلی بازار و بانک‌ها یک عامل کاهشی در بازار به حساب می‌آید به خصوص که معامله گران تصور می‌کنند در این روزها به دلیل عمق کم بازار امکان کاهش نرخ وجود دارد. با این حال حجم تقاضا و سابقه رفتاری قیمت‌ها در بازار موجب شد محدودیت‌های جدید از امروز نتواند ترمز کاهش قیمت‌ها شود و معامله گرا تصور می‌کنند در هفته آتی نوسان نرخ دلار ممکن است ادامه یابد.

تعطیلات مناسبتی

معامله گران در بازار از ورود تقاضا برای دینار عراق خبر می‌دادند. به گفته آنان متقاضیان دینار کسانی هستند که قصد سفر به این کشور در روزهای تاسوعا و عاشورا را دارند. به همین دلیل نیز نرخ دینار در بازار تقویت شد. افزایش تقاضا برای دینا عملی دیگری برای نوسان صعودی نرخ ارز در بازار عنوان می‌شود.

مواضع سیاسی دولت جدید

بازار ارز تصور می‌کند محمد مخبر در دولت جدید چهره کلیدی است. سخنان اخیر او درباره خوش بین نبودن به احیای توافق در بازار اثر‌گذار بود و همین سخنان کافی بود که روند بازار به سمت مرزهای جدید حرکت کند. جریان صعودی که در روز گذشته با چهار مانع روبه‌رو بود با فضای‌سازی روی سخنان مخبر توانست روند نرخ دلار را صعودی کند. به نظر دولتمردان جدید باید در مسائل حساس با احتیاط بیشتری سخن بگویند.

این‌ها موجب نوسان دلار در بازار ارز شدند که هم نوسان صعودی داشتیم و هم نزولی، ولی در مجموع به نفع صعودی‌ها بود.

نکته بازار دیروز صف‌های خرید دلار صرافی بود. با بالا رفتن اختلاف نرخ این دلار با دلار بازار آزاد، صف‌های خرید دلار صرافی سنگین‌تر شدند. اختلاف نرخ به 700 تومان نیز می‌رسید که حاشیه سود نزدیک به یک میلیون و 300 هزار تومانی برای خریداران داشت. در خریدهای سری قبل ارز خریداری شده بلافاصله به بازار عرضه می‌شد اما در خرید‌های جدید ارزهای خریداری شده دپو می‌شود. این نشان می‌دهد انتظارها در بازار عوض شده‌است.

پیش‌بینی بازار ارز در هفته پیش رو

بازار ارز در هفته پیش رو چشم به دو اتفاق در داخل و خارج دارد، اتفاق داخل آغاز بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی و مواضع آنان در حوزه‌های مختلف است اگر بازار سیگنال قوی در خصوص عدم قطعیت‌ها دریافت کند طبیعتا در پیش روی کند خواهد شد. در حوزه خارجی روند اتفاقات منطقه و مواضع کشورهای خارجی در خصوص آینده برجام اثر‌گذار است.اتفاق افغانستان نشان داد دولت جدید امریکا قصد ندارد وارد چالش جدید در خاورمیانه شود اما نکته مهم برای بازار، پلن جانشین برای ایران در خصوص احیا نشدن توافق هسته‌ای است. به نظر می‌رسد تا زمانی که تکلیف برجام روشن نشود بازار ارز در قدم برداشتن به سمت کانال‌های حساس محتاط تر شود.مگر اینکه علامتی داده شود که این محافظه کاری از بین برود.

عرضه‌های بازار ساز در بازار متشکل ارزی هم فقط به صف مقابل صرافی‌ها افزوده است . به نظر می‌رشد در برهه کنونی بازار ارز نیازمند اقدامات میدانی بیشتری است. از جمله این اقدامات می‌تواند در سیاست ارتباطی و تدابیر سیاستی جدید خلاصه شود. تیم کنونی یا آینده اقتصادی باید سیگنال‌های روشنی به بازار مخابره کنند و علاوه بر بازار اسکناس در معاملات فردایی بازارساز نقش فعالی ایفا کند.

منبع: اقتصاد نیوز
کدخبر: 192831

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین