گفتگوی گسترش نیوز با پیشکسوت صنایع لبنی کشور؛
دولت تولیدکننده را بیچاره کرده است!
سلیمانی گفت: متاسفانه از زمان ریاست جمهوری مرحوم رفسنجانی تا به امروز که دولت سیزدهم روی کار آمده است امر صادرات و چالشهای آن به مرور زمان رنگ باخته و نقش اساسی خود را از دست داده است.
بخش خصوصی در توسعه صنعت غذا و تولید داخلی از جایگاه ویژهای برخوردار است. امروزه صادرات فرآورده های صنایع غذایی به عنوان صنایعی وابسته به بخش کشاورزی، نقش مهمی در ارزآوری کشور ایفا می کند و در این میان تسهیل مسیر تجارت این محصولات می تواند نقش تعیین کننده ای در وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم داشته باشد. شرکت لبنی کاله یکی از برندهای پرطرفدار ایرانی در بازارهای جهانی است. در همین راستا برای بررسی بیشتر وضعیت تجارت محصولات غذایی و لبنی گفت و گویی با غلامعلی سلیمانی مدیرعامل این شرکت ترتیب داده و نظر وی را در خصوص سختی ها و چالش های پیرامون توسعه صادرات محصولات لبنی در ایران جویا شده ایم. که در ادامه مطالعه خواهید کرد. با گسترش نیوز همراه باشید.
تولید و مالیات؛ شرط بقای کشور
سلیمانی در ابتدای این گفتگو اعتقاد و ایمان به کشور را رمز موفقیت خود در بازار صنایع غذایی عنوان کرد و گفت: این موضوع مرا وادار کرده تا روز به روز فعالیت و تولید خود را افزایش دهم و جزو تولیدکنندگان این کشور باشم. بقای کشور در تولید، مالیات و صادرات است. بنابراین تولیدکننده باید حتماً دانش تولید قابل صادرات را داشته باشد. وقتی تولیدکننده به این دانش دست پیدا کند بسیاری از مشکلات در حوزه صنایع غذایی برطرف خواهد شد.
سرمنشا مشکلات صنعتی کشور
وی افزود: امروزه بزرگترین مشکل صنعتگران در تمام حوزهها چند نرخی بودن ارز است. به عبارتی میتوان گفت سرمنشأ تمام مشکلات امروزی کشور به چند نرخی بودن ارز باز میگردد. اثرات ارز دولتی به هیچ عنوان به دست مصرفکننده اصلی نرسیده و نخواهد رسید. ارز دولتی فقط به تعداد محدود و خاصی رسید که به اسم واردات سود هنگفتی به جیب زدند.
این تولیدکننده صنایع غذایی در ادامه گفت: اختصاص ارز دولتی برای واردات هم به ضرر مردم است و هم تولید. ما باید در ازای تولید خود مالیات بپردازیم. متاسفانه پرداخت مالیات در کشور ما هنوز به یک اصل تبدیل نشده است. کشوری که مالیات را به عنوان یک اصل نداند بدون شک کشوری عقبافتاده است و در کمال تأسف باید اذعان داشت که کشور ما در این زمینه جزو کشورهای عقبافتاده به شمار میرود.
لزوم حرکت به سمت تولید صادراتمحور
سلیمانی همچنین گفت: اگر محصولی قابلیت صادرات نداشته باشد چرا باید به دست مردم کشور برسد؟ چرا باید مردم جنس بیکیفیت مصرف کنند؟ محصولی که برای صادرات مناسب نیست بدون شک از کیفیت لازم هم برخوردار نیست و از این جهت نباید به دست مردم برسد. ما در کشور خود متخصصان و مهندسان صنعتی بسیار حاذقی داریم که باید از ظرفیت آنها استفاده کنیم. ما باید از ظرفیت دانشگاههای خوب کشور در راستای تولید صادرات محور استفاده کنیم و حتماً اقدام به صادرات کنیم. تولیدکنندگان کشور باید خود را با تولیدکنندگان خارجی قیاس کنند. اگر تولیدکننده داخلی بتواند از هر کشوری ارز وارد کشور کند اقدام بسیار مهمی است که باید به آن اهمیت داد. آیا برای ارزآوری به کشور حتماً باید نفت بفروشیم؟ خیر. ما باید از دانش خود استفاده کنیم و با استفاده از همین دانش صادرات کشور را توسعه دهیم.
مدیرعامل شرکت لبنی کاله با اشاره به سابقه بیش از ۴۰ ساله خود در حوزه لبنیات و صنایع غذایی کشور، خاطرنشان کرد: در تمام این سالها امید من ارزآوری به کشور بوده است و در همین راستا تولیدات من بر اساس صادرات بوده است.
اهمیت صادرات فراموش شده است
سلیمانی در ادامه گفت: تا زمانی که ما وزیر صادرات نداشته باشیم مشکل صادراتی در کشور ما وجود خواهد داشت. کشور ما به رئیسجمهوری احتیاج دارد که کاسبی بلد باشد و برای ملت این مرز و بوم درآمد ایجاد کند. متاسفانه از زمان ریاست جمهوری مرحوم رفسنجانی تا به امروز که دولت سیزدهم روی کار آمده است امر صادرات و چالشهای آن به مرور زمان رنگ باخته و نقش اساسی خود را از دست داده است.
سود باورنکردنی فروش محصولات لبنی
وی در ادامه برخی مطالب مطرح شده در خصوص درآمد بالای صنایع غذایی را رد کرد و گفت: متاسفانه صنایع غذایی کشور در بدترین وضعیت سوددهی قرار دارند. اگر امروزه صنایع بزرگ کشور را از نظر درآمد رتبهبندی کنند بدون شک صنایع غذایی در انتهای لیست قرار میگیرد. در کمال ناباوری سود فروش محصولات لبنی کمتر از یک درصد است. وقتی سود تولیدکننده لبنیات در کشور حتی به یک درصد نمیرسد چگونه میتوان دارای صنعت لبنی قابل صادرات داشت؟ چگونه میتوان سرمایهگذار را مجاب کرد که با بهره بانکی ۲۴ درصد به بالا، تورم بالای ۴۰ درصد و سود کمتر از ۱ درصد در صنعت لبنی کشور سرمایهگذاری کند؟ کدام عقل سلیمی سرمایهگذاری در این صنعت را تأیید میکند؟
مدیرعامل شرکت لبنی کاله در پایان با بیان اینکه ایران ظرفیت بسیار بالایی در صنایع تبدیلی دارد، گفت: تولیدکنندگان کشور در این زمینه بسیار خوب عمل کردهاند اما در کمال تأسف دولت ما با تصمیمگیری در اتاقهای در بسته مانع این عمل میشوند. دولت ما صنعتگران و تولیدکنندگان را به حال خود رها کند و مالیات و ارز خود را بگیرد. دولت باید خود را از قیمتگذاری دستوری رها کند و اجازه دهد قیمت محصولات لبنی را عرضه و تقاضا مشخص کنند. متاسفانه باید اعتراف کرد که دولت برای ایجاد شغل برای خود تولیدکننده را بیچاره کرده است.
اگه کالاهای شما با این کیفیت داخلی که خو رد مردم میدید و قیمت نجومی صادر بشه تو د نیا کدوم احمق با این همه برند ها و تولید ات با کیفیت محصول شما رو میخرد.ای کاش صا درات و واردات کشور کلا آزاد بشود میبینم یه سال دوام نیاورده ورشکسته میشوید