|

بورس بازان فعلا صبوری کنند

سهامداران با توجه به احتمال ریسک‌‎های مختلف در بازار سرمایه، به خرید اوراق بدهی روی می آورند، غافل از اینکه این اوراق در حقیقت یک سود ثابت و خطی می‌دهند. در حالیکه بازار سرمایه در روند بلندمدتی که تا به حال داشته همیشه بیشترین سوددهی را نسبت به سایر بازارهای موازی، نصیب سهامداران خود کرده است.

اقتصاد بورس بازان فعلا صبوری کنند

نایب‌رئیس هیات مدیره شرکت سبدگردان فراز با بیان این مطلب اظهار کرد: سهامداران به‌جای خریدن اوراق بدهی بهتر است صبوری کرده و سهام ارزشمند خود را نگه‌داری کنند.

حمیدرضا جیهانی عنوان کرد: نمودار افزایش ضریب پایه پولی در گزارش شهریورماه بانک مرکزی، بیانگر سرعت بیشتر آن نسبت به روند افزایش تولید نقدینگی است که مشابه این اتفاق در فروردین ۱۳۹۹ نیز رخ داده است. این موضوع مؤید این است که بازار سرمایه با توجه به رشد شتابان نقدینگی، رونق خوبی در نیمه دوم سال خواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه افزایش نقدینگی در کشور و همچنین روند افزایش ضریب پایه پولی مطابق با گزارش‌های بانک مرکزی نویدبخش رونق بازار سرمایه است، گفت: اتفاقی که با افزایش نرخ پایه پولی به دلیل چاپ پول در ابتدای سال توسط دولت قبل انجام شد، در شهریور ماه امسال هم در عملکرد بانک مرکزی منعکس شد. از این‌رو، سهامداران باید توجه داشته باشند که احتمالا بازار سرمایه در انتهای پاییز یا زمستان، رونق پیدا می‌کند و سودهایی که می‌توانند در بازار سرمایه داشته باشند را با بازارهای مشابه مقایسه نکنند.

جیهانی با اشاره به سرمایه‌های سرگردان در جامعه گفت: این سرمایه‌ها، بخش بالای نقدینگی کشور را به خود اختصاص داده‌ و دارندگان آنها به دنبال نوعی از سرمایه‌گذاری‌ هستند تا از طریق آن هم سرمایه خود را از تورم مصون بدارند و هم سودآور باشد.

وی افزود: دو بازار پیش‌روی این سرمایه‌های سرگردان وجود دارد: بازار پول و بازار سرمایه. در بازار پول، بانک مرکزی از قاعده بازار بین بانکی و مدل بازار باز به عنوان راه‌کارهایی که به تأمین نقدینگی بانک‌ها می‌انجامد، برای مدیریت آن بهره برده و کریدور نرخ بهره بین‌بانکی را بین ۱۴ تا ۲۲ درصد تعریف کرده است.

این کارشناس بازار پول و سرمایه با اشاره به سود بانکی تصریح کرد: نرخ سود بانکی در تیرماه به کف خود در سال رسید و در کانال ۱۸ درصد قرار گرفت و نتیجه آن، رونق شهریورماه بورس بود. ولی در ادامه با توجه به سیاست‌گذاری‌هایی که بانک مرکزی داشت، سود بانکی افزایش یافت.

وی ادامه داد: نرخ سود بانکی ۲۰ درصد به این معنی است که بازده سرمایه‌گذاری فرد معادل عدد ۵ است. به بیانی دیگر، فرد هر اندازه که سرمایه‌گذاری می‌کند، با ضریب پی بر ای (P/E) پنج می‌تواند از سرمایه‌گذاری خود سود کسب کند. سود بانکی، سود بدون ریسک و تضمین‌شده است. این در حالی است که در بازار رقیب که همان بازار سرمایه است، سرمایه‌گذار در سرمایه‌گذاری خود با ریسک مواجه می‌شود، زیرا ریسک در ذات بازار سرمایه نهفته است. طبیعی است که در این بازار، سرمایه‌گذار به P/E پنج رضایت نمی‌دهد و انتظار بازدهی بالاتری دارد تا وارد این بازار شود.

به گفته نایب‌رئیس هیات مدیره شرکت سبدگردان فراز، افزایش نرخ بهره بین‌بانکی و به تبع آن افزایش نرخ بهره بانکی، سبب می‌شود سرمایه‌های سرگردان به‌جای اینکه به‌طور مستقیم به بخش واقعی اقتصاد از طریق شرکت‌های پذیرفته‌شده بورسی وارد شوند، در بانک‌ها دپو می‌شوند.

وی با بیان اینکه سپرده‌های بانکی نقش چندانی در تولید و افزایش کارایی صنایع کشور ایفا نمی‌کنند، خاطرنشان کرد: طی سال‌های اخیر مشاهده شده است بانک‌ها از بهره‎‌وری بالایی برخوردار نبوده‌اند و تزریق این سپرده‌های بانکی در قالب وام به بنگاه‌های زیرمجموعه، گاه غیرمولد بوده و این موضوع منجر به دور باطل می‌شود که نه تنها از رشد اقتصادی کشور جلوگیری می‌کند، بلکه به‌دلیل انباشته نشدن واقعی سرمایه، آینده اقتصاد را نیز با چالش مواجه می‌کند.

تأمین مالی دولت از طریق بازار سرمایه

جیهانی با اشاره به اینکه دولت طی ماه‌های اخیر به بازار سرمایه به منظور تأمین مالی فشار وارد کرده است، ابراز کرد: دولت برای تأمین کسری بودجه خود، اقدام به فروش اوراق بدهی از طریق بازار سرمایه کرده است. براساس آمارهای بانک مرکزی، در سال گذشته، ۳۲۷ هزار میلیارد تومان در ۶ ماهه نخست سال تأمین مالی از طریق بازار سرمایه انجام شده است. ۲۳۰ هزار میلیارد از مبلغ یادشده از طریق بخش‌های سرمایه‌ای مانند افزایش سرمایه‌ها و عرضه‌های اولیه بوده و ۹۷ هزار میلیارد تومان از طریق بازار اوراق بدهی بوده است.

وی در همین راستا گفت: در ۶ ماهه نخست امسال، این مبلغ به ۲۳۸ هزار میلیارد تومان رسیده است. این موضوع حکایت از رونق پایین بازار سرمایه طی این مدت دارد. تأمین مالی بازار سرمایه‌ که همان افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی سهامداران یا تجدید دارایی‌ها است، مبلغ ۱۰۵ هزار میلیارد تومان اعلام شده که کاهش ۶۵ درصدی را نسبت به دوره مشابه سال گذشته، نشان می‌دهد. اما در بخش اوراق بدهی، با افزایش ۳۵درصد به ۱۳۳ هزار میلیارد تومان رسیده است. فروش اوراق بدهی دولت طی شهریور ماه به ۶۵ هزار میلیارد تومان رسیده است که بیشترین مقدار در دوره ۶ ماهه نخست سال بوده است.

به گفته این کارشناس بازار سرمایه، بررسی ارقام یادشده، نشان می‌دهد به جای اینکه تأمین مالی واقعی انجام و دولت از رونق بازار سرمایه بهره‌مند شود و بتواند اوراق خود را در دوران رونق به سرمایه‌گذاران عرضه کند، با روند و سیاست‌گذاری نادرستی که داشته، به‌جای تحقق وعده‌های خود، منجر به رکود و افت شدید در هفته‌های اخیر در بازار سرمایه شده است.

ضرورت همراهی دو بال اقتصادی کشور

جیهانی تأکید کرد: رقابت میان بازار پول و بازار سرمایه، می‌تواند اقتصاد را زمین بزند، این در حالی است که همراهی و همکاری این دو بازار اصلی در تأمین مالی صنایع مختلف، می‌تواند منجر به رشد اقتصادی کشور و بهره‌مندی این نظام در کشور ‌شود.

نایب‌رئیس هیات مدیره شرکت سبدگردان فراز خاطرنشان کرد: لازم است دولتمردان به این نکته توجه داشته باشند که بورس، قلک دولت نیست و نباید نگاه ابزاری به بازار سرمایه داشته باشند، زیرا این نگاه منجر به از دست رفتن کارایی و کارکرد اصلی بازار سرمایه در تأمین مالی بنگاه‌های بخش اصلی اقتصاد می‌شود. همچنین، بی‌اعتمادی ناشی از آن، سبب گریزان شدن نقدینگی سرگردان از بورس می‌شود.

منبع: سنا
کدخبر: 212335
  • رضا ارسالی در

    ما سهام دارن خورد بیچاره شدیم بدبخت شدیم جماعت آخومد 40 ساله دارن دروغ میگن مرگ بر بالا تا پایین شان

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین