|

این محصول پرمصرف رکورد گرانی را شکست!

براساس گزارش مرکز آمار ایران نرخ برنج در فروردین امسال نسبت به فرودین سال گذشته ۱۱۴.۶ درصد رشد نرخ داشته است.

اقتصاد این محصول پرمصرف رکورد گرانی را شکست!

فروردین ۱۴۰۱ نرخ برنج درجه یک رکود عجیبی زد و به مرز کیلویی ۱۰۰ هزار تومان رسید، رشد قیمتی که از اواسط سال گذشته استارت آن زده شده بود. هرچند دلیل افزایش نرخ برنج در این ماه نامشخص است، اما کبود عرضه در بازار موجب شد تا شاهد افزایش غیرقابل باور برنج در بازار باشیم. به گفته فعالان این بازار رشد نرخ برنج در بازار در حالی ثبت شد که کشت برنج در فروردین و اردیبهشت صورت می‌گیرد و برداشت هم در شهریور ماه تمام می‌شود با این شرایط درحال‌حاضر حدود ۷ ماه است که برنج از تولیدکننده خریداری شده و وارد بازار شده است و دلیلی برای افزایش نرخ آن در بازار وجود ندارد؛ با این حال شاهد افزایش نرخ آن در بازار و حتی فروشگاههای زنجیره‌ای هستیم. به گفته دبیرانجمن برنج ایران، برنج با بهترین کیفیت سال گذشته با سود ۳۵ هزار تومان به عمده فروش‌ها فروخته شد، اما مشخص نیست چه اتفاقی باعث شده تا شاهد افزایش عجیب نرخ برنج در بازار باشیم.

هرچند فعالان بازار معتقدند که دلیلی برای افزایش نرخ در بازار وجود ندارد، اما برخی اقتصاددانان معتقدند آنچه موجب شده تا شاهد رشد نرخ برنج در بازار باشیم تابعی از سیاست‌های کلان و تغییرات در سایر بازارها است به گفته این گروه نوسان قیمت‌ها در بازار داخلی، انتظارات تورمی، افزایش نرخ تضمینی محصولات کشاورزی و اختلال‌ها در زنجیره توزیع در فصولی که عرضه کم است موجب رشد قیمت‌ها در بازار شده است.

به طور کلی تورم نقطه‌ای یکی از متغیرهای سنجش رشد قیمت‌ها در هر مقطع زمانی محسوب می‌شود. به دلیل اینکه افزایش و کاهش قیمت‌ها در بعضی مواقع به شرایط کشت و تاثیرات فصلی بر عرضه محصول تعلق دارد می‌توان از تورم نقطه‌ای بهره‌مند شد. این تورم به مقایسه قیمت‌ها در هر مقطع با موقعیت مشابه خود در سال گذشته مرتبط بوده که تغییرات آن اثر فصلی و ماهانه کشت را از رشد این محصول جدا می‌کند. در همین رابطه در نخستین ماه ۱۴۰۱ تورم نقطه‌ای برنج با ۱۱۴.۶ درصد رشد نرخ در ۴ سال اخیر سابقه نداشته است.

برنج-نمودار

در ادامه کشمش پلویی نیز کالای دیگری بود که در این مقطع از حیث تورم نقطه‌ای رکورد دار بوده است.

وضعیت تورم نقطه‌ای کشمش

کشمش-نمودار

اما رشد تورم نقطه‌ای کشمش نسبت به موقعیت مشابه خود در سال گذشته حدود ۴۱.۹ درصد رشد داشته که نسبت به اسفند ماه کمی عقب نشینی کرده است.

با این حال مقایسه این شاخص در سیزده ماه اخیر جاکی از دومین رکورد نقطه‌ای این کالا در بازه مذکور بوده است.

 

منبع: اکوایران
کدخبر: 259506

ارسال نظر

 

آخرین اخبار