|

کدام گروه ها از برجام نوسان می گیرند؟

خبر احتمال توافق برجام مجدد برخی گروه های بورسی را سبزپوش کرده و کارشناسان معتقدند که اثرات کوتاه مدت و بلندمدت توافق روی گروه های مختلف متفاوت است و خودرویی ها و بانکی ها در کوتاه مدت نوسان می گیرند.

اقتصاد کدام گروه ها از برجام نوسان می گیرند؟

بار دیگر اثر خبر احتمال توافق برجام در بازار سرمایه نمایان شده است، در حالی که توافق به طور قطع روی برخی گروه ها تاثیر بیشتری دارد و اثرات کوتاه مدت و بلندمدت آن هم متفاوت خواهد بود. یک کارشناس بورس در گفتگو با خبرنگار بازار درباره وضعیت بازار سرمایه در مقطع کنونی که موضوع توافق برجام مطرح شده است، گفت: گروه خودرویی به دلیل مشکل در تامین قطعات و هزینه بالای تامین مواد اولیه باعث شده توافق برجام اثر خوبی روی ارزش سهام این شرکت ها داشته باشد. از طرف دیگر گروه خودرویی به دلیل اینکه می توانند با شرکت های خودروساز خارجی برای تولید محصولات جدید همکاری داشته باشند قطعا تیراژ تولید و سودسازی آن‌ها بیشتر خواهد شد و همین مساله به خروج شرکت های خودرویی از زیان کمک می کند درنتیجه در روزهای اخیر تقاضای خوبی برای نمادهای خودرویی شکل گرفته است.

سارا فلاح با نگاهی به اثر برجام بر نمادهای گروه بانکی، افزود: افزایش مبادلات ارزی و مبادلات پولی بین المللی، فعال‌سازی شعب بین المللی و افزایش تجارت خارجی در نتیجه رفع تحریم ها باعث می شود درآمد بانک ها بهبود پیدا کند و همین اثر روانی باعث شده تقاضا برای نمادهای گروه بانکی هم بیشتر شود.

او با تاکید بر اینکه گروه هایی که مواد اولیه آن‌ها در داخل تامین می شود چندان تحت تاثیر توافق برجام نیستند، تصریح کرد: صادرکننده ها تنها در صورتی می توانند از برجام منتفع شوند که صادرات خود را بیشتر کنند.

فلاح با اشاره به اینکه جذب سرمایه گذاری خارجی و نوسازی ماشین لات و تجهیزات می تواند روی شرکت های تولیدی تاثیر بگذارد، گفت: در مقطع کنونی کاهش نرخ های جهانی فولاد و... باعث می شود که نمادهای فولادی در کوتاه مدت اصلاح بیشتری داشته باشند، اما در بلندمدت می توانند این کاهش قیمت را جبران کنند.

او با تاکید بر اینکه شرکت هایی که تامین مواد اولیه آن‌ها وابسته به واردات بوده است با برجام می توانند رشد تولید را تجربه کنند، اظهار کرد: تحریم ها باعث شده هزینه تمام شده تولید در ایران بالا برود زیرا از یک سو شرکت ها مواد اولیه را گران‌تر خریده اند و از طرف دیگر مجبور بوده اند در بازارهای جهانی با تخفیف بیشتری محصولات خود را عرضه کنند به همین دلیل توافق برجام به افزایش سودسازی شرکت های با محصولات خاص کمک می کند.

این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه توافق برجام روی صنعت پالایشگاهی و فرآورده ها هم تاثیر مثبت می گیرند گفت: هرچند مواد اولیه این شرکت ها در داخل تامین می شده اما جذب سرمایه گذاری خارجی و اورهال شرکت ها و اجرای طرح های توسعه ای کمک می کند که این شرکت ها هم حاشیه سود بیشتری داشته باشند.

فلاح با نگاهی به وضعیت گروه پتروشیمی ها بعد از برجام، گفت: هرچند تصور عموم این است که بعد از توافق به دلیل احتمال کاهش نرخ ارز نوسان رو به پایان خواهند داشت، اما در واقع اینطور نیست، زیرا این شرکت ها بعد از توافق می توانند هزینه های بیمه و صادرات و... را کاهش دهند و حاشیه سود بیشتری خواهند داشت و از طرف دیگر طرح های توسعه ای را می توانند اجرا کنند و از این طریق درامد حاصل از فروش واقعی آن‌ها بیشتر می شود.

تاثیر بنیادی و روانی برجام بر نمادها

یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه وضعیت نمادها از نظر بنیادی و تکنیکال این روزها تحت تاثیر جو برجام در نوسات هستند، گفت: با توجه به اینکه روان شناسی بازار در تعیین جهت بازار تاثیر زیادی دارد برخی مواقع تنها با انتشار یک خبر حجم معاملات افزایش می یابد و از آنجایی که تصور می شود که سهامداران به دور از منطق معامله می کنند با کوچکترین خبر متضادی دوباره سهم را عرضه می کنند که نشان دهنده تاثیر عوامل روانی بازار بر آنها است.

سهراب ترابی با تاکید بر اینکه هم اکنون مسئولان وعده حمایت از بازار را داده اند که این مساله می تواند به فاکتورهای بنیادی بازار اضافه شود، تصریح کرد: با توجه به اینکه برخی نمادها به قیمت سال های قبل رسیده اند در وضعیتی ارزنده قرار دارند به همین دلیل می توانند با تغییر وضعیت برجام روند صعودی خود را در بازار آغاز می کنند زیرا در ماه های گذشته برخی از این نمادها موج الیوتی خود را تکمیل کرده اند.

او با بیان اینکه بی اعتمادی در بازار همچنان مهمترین فاکتور منفی در افت ارزش سهام است، گفت: در شرایط کنونی بیش از آنکه عوامل بنیادی و تکنیکال مبنای معاملات بازار باشد مسائل روانی در جو بازار تاثیر گذار است. از طرف دیگر نقدینگی مورد نیاز برای رشد بازار سهام هنوز وارد بازار نشده و باید دولت در این زمینه اقدام کند، زیرا همین کمبود سرمایه باعث افت بازار شده و نمادهای ارزنده با چند روز مثبت هم همچنان رِنج بزنند یا افت بیشتری داشته باشند.

این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه باید ذهنیت سرمایه گذاران بورسی نسبت به روند نزولی بازار یا صعودی شارپی آن از بین برود، اظهار کرد: در حال حاضر می توان پیش بینی کرد که حداقل یک سال زمان نیاز است تا بازار سرمایه به وضعیت قبل از افت برگردد، هرچند برخی سهم ها در همین مدت ممکن است رشد فوق العاده ای داشته باشند که این مساله به وضعیت بنیادی آنها بر می گردد، برای نمونه برخی از نمادها در همین مدت سودسازی بیشتری داشته اند به همین دلیل در ارزش سهام هم رشد بالایی خواهند داشت.

ترابی با اشاره به اینکه یک سرمایه گذار بورسی ممکن است برای چند سال در بورس بماند، تصریح کرد: از این رو خبرهای مثبت و منفی و حتی برجام نباید روی معاملات او تاثیر زیادی بگذارد اما برای آنهایی که می خواهند مدتی کوتاهی در بورس بمانند خبر اهمیت بالایی دارد، برای نمونه توافق برجام یا خبر راه اندازی یک کارخانه می تواند روی معاملات چند روز یک نماد تاثیر بگذارد یا روند صعودی جدید آغاز کند، همانطوری که توافق به طور قطع روی برخی گروه ها تاثیر بیشتری دارد و از طرف دیگر اثرات کوتاه مدت و بلندمدت آن هم متفاوت خواهد بود.

کدخبر: 271003

ارسال نظر

 

آخرین اخبار