|

جزئیات تورم مردادماه اعلام شد

معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: تورم کشور یعنی نرخ رشد قیمت کالاهای مصرفی و خدمات در مناطق شهری که در شهریورماه سال گذشته ۵۹.۳ درصد بود به ۴۰.۱ درصد در مردادماه سال جاری کاهش پیدا کرده است.

پیمان قربانی در گفت‌وگو با خبر ۲۱ سیما با بیان اینکه اصولاً بانک مرکزی تنها مرجعی است که از سال ۱۳۱۵ سری زمانی آمارهای تورمی را اعلام می‌کند، افزود: علت استناد به این ارقام هم همین است که می‌شود در طی زمان این اعداد را مقایسه کرد.

وی ادامه داد: با توجه به اقداماتی که توسط دولت محترم به عمل آمد خوشبختانه در اسفند ماه سال ۱۴۰۰ نرخ تورم ماهانه به ۲۹.۵ درصد رسید و با توجه به اقداماتی که در طرح مردمی کردن یارانه‌ها انجام شد که یک افزایش موقتی تورم ماهانه را داشتیم.

معاون اقتصادی بانک مرکزی تصریح کرد: تورم ماهانه که در اردیبهشت به ۵.۱ درصد و در خرداد به ۱۰.۶ رسید در تیرماه به ۴.۳ درصد و در مرداد هم ۲ درصد کاهش پیدا کرده است و همین امر در واقع باعث شد که یک مقدار افزایش در اوایل سال داشته باشیم.

قربانی با اشاره به اینکه این حدود ۱۰ واحد درصدی که تورم ناشی از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای کالاها داشته تورمی نیست که مربوط به عملکرد دولت سیزدهم باشد، گفت: ارز ۴۲۰۰ تومانی از سال ۱۳۹۷ در اقتصاد بود برای مثال اگر فرضا در اواخر سال ۹۹ دولت قبل این را حذف می‌کرد قاعدتاً این ۱۰ واحد درصد خودش را در آن سال بروز می‌داد، مثلا در سال گذشته تورم بجای ۵۹ درصد حدود ۷۰ درصد می‌بود والان به ۳۰ درصد می‌رسید. لذا این در واقع یک اصلاح تورمی است و یک اصلاح قیمتی است و اکنون الحمدالله شاهد هستیم که نرخ تورم ماهانه ما به نحو مناسبی کم شده است.

معاون اقتصادی بانک مرکزی افزود: علت اصلی این روند ناشی از اقداماتی است که صورت گرفته است. در سال گذشته رشد پایه پولی و نقدینگی در پنج ماهه اول به شدت بالا بود خوشبختانه در دولت سیزدهم اقدامات مناسبی به عمل آمد و برای مثال رشد پایه پولی که در مردادماه سال گذشته ۴۲.۶ درصد بود در پایان تیرماه امسال به ۲۶.۲ درصد کاهش پیدا کرده است.

وی ادامه داد: مجموعه این اقدامات شامل اقدامات بانک مرکزی در زمینه تنظیم روابطش با بانک‌ها، مدیریت رشد پایه پولی و نقدینگی از طریق برنامه پولی، کنترل ترازنامه بانک‌ها، اجرای طرح حکمرانی ریال، مدیریت مناسب بازار بین بانکی بوده است. همچنین یک بخش مهم آن هم ناشی از تنظیم رابطه بانک مرکزی با دولت بوده است که در امسال دولت از تنخواه استفاده نکرده است و از سپرده‌های خودش استفاده کرده است.

قربانی تصریح کرد: ما در یکسال گذشته حدود ۴۰ درصد تورم داشتیم ولی وقتی الان نگاه می‌کنیم به تغییر رشد پایه پولی(به میزان ریالی آن) در چهار ماهه اول سال گذشته رقم افزایش پایه پولی ۵۸ هزار میلیارد تومان بوده و الان در چهار ماهه امسال ۴۹ هزار میلیارد تومان است. یعنی علیرغم ۴۰ درصد تورم میزان مطلق افزایش پایه پولی کاهش پیدا کرده است.

معاون اقتصادی بانک مرکزی با بیان اینکه بانک مرکزی اقدامات متنوعی را در کمیته پایش پایه پولی و کمیته نقدینگی در زمینه مهار نوسانات اضافه برداشت‌ها و نیز حکمرانی ریال شروع کرده است، افزود: اینها اقداماتی مستمر خواهد بود و انشالله با هماهنگی و تعامل مثبتی که بین دولت و بانک مرکزی و همچنین نظام بانکی هست ما حتما مهار رشد نقدینگی و پایه پولی را ادامه خواهیم داد.

وی خاطرنشان کرد: یکی از مسائلی هم که در کاهش تورم موثر بود ایجاد ثبات و آرامشی است که در ماه‌های اخیر در بازار ارز ایجاد شده است که این هم ناشی از تلاش‌های بانک مرکزی در زمینه مکانیزیم توافقی و تامین ارز بوده است.

قربانی تاکید کرد: البته کاهش نرخ تورم به معنای ارزان شدن نرخ کالاها نیست بلکه به معنای کاهش شتاب رشد قیمتها است. در زمان تورم بالا اصولا طبقات ضعیف و متوسط جامعه فقیر تر می‌شوند و پولدارها پولدارتر می‌شوند.

وی در پایان افزود: در دو بخش پایانی سال ۱۴۰۰ رشد اقتصادی مناسب معادل ۴.۷ و ۵.۷ درصدی داشتیم و با اقداماتی که در زمینه ترمیم یارانه‌ها و افزایش درآمدهای ارزی و افزایش درآمد‌های جامعه صورت گرفته است از یک طرف انشالله درآمدها افزایش پیدا می‌کند و از طرف دیگر با کاهش تورم نهایتا در واقع درآمد خانوار هم ترمیم خواهد شد.

 

کدخبر: 272738

ارسال نظر