|

مالیات بر عایدی سرمایه با دارایی ایرانی ها چه می کند؟

شرکت‌های دولتی به زودی مشمول پرداخت مالیات خواهند شد. لیست جدید شرکت‌های دولتی مشمول مالیات اعلام شد.

اطلاعات مهم درباره اخذ مالیات از شرکت‌های دولتی و دستگاه‌های اجرایی را بخوانید.

رییس سازمان امور مالیاتی از آغاز اجرای گام دوم قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان خبر داد و گفت: شرکت‌های دولتی و دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده ۵ قانون کشوری از اول دی ماه به سامانه می‌پیوندند.

داوود منظور در همایش تبیین نظام پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان برای شرکت‌های دولتی و دستگاه‌های اجرایی، با بیان اینکه قرار است دومین گام اجرایی را در ارتباط با قانون پایانه‌های فروشگاهی برداشته شود، توضیح داد: قرار شد از تاریخ اول دی ماه، مجموعه دستگاه‌های دولتی به اجرای این قانون ملحق شوند. در سال اول پس از شروع به کار دولت سیزدهم، امکانات سخت افزاری، نرم افزاری و مقرراتی لازم برای اجرای قانون را انجام دادیم و قانونی که دو سال بر زمین مانده بود را اجرا کنیم.

وی با تاکید بر اینکه همه ملزوماتی که برای اجرای قانون نیاز بود تصویب و ابلاغ شد، عنوان کرد: در گام اول از اول آبان ماه شرکت‌های بورسی را فراخوان کردیم و از انجایی که ۵۲۰ شرکت بورسی بخش بزرگی از تولید کالا و خدمات را بر عهده دارند، با پیوستن این شرکت‌ها ببخش بزرگی از اقتصاد را به سامانه مودیان متصل کردیم.

رییس سازمان امور مالیاتی ادامه داد: البته بالغ بر ۱۰۰ شرکت بورسی مشمول اجرای این قانون نمی‌شوند که عمدتا نهادهای مالی و صندوق‌های سرمایه‌گذاری هستند.(منبع: ایسنا)

مالیات بر عایدی سرمایه

«مالیات بر عایدی سرمایه» (به انگلیسی، Capital Gains Tax یا CGT)، غایبِ اصلی در نظام مالیاتی ایران است که دقیقا مساله مورد اشاره در بالا را هدف می گیرد.

منظور از این مالیات، به شکل ساده و خلاصه، این است که اگر شما از فروش یک داراییِ غیرمولد سود کسب کنید، باید بخشی از سودِ کسب شده را به دولت برگردانید.

در صورت قانونی شدن «مالیات بر عایدی سرمایه»، خرید و فروش مسکن به قصد سودجویی مشمول مالیات سنگین خواهد شد.

در ایرانِ امروز، این شامل تقریبا هر چیزی می شود: ملک، خودرو، طلا، دلار و حتی یک ماشین لباس شویی خارجی که چند سال پیش خریده اید و حالا قیمتش بالا رفته است.

منطق پشت این نوع از مالیات واقعا ساده است: اگر سرمایه ات را در جایی به کار بیندازی که به تولید اقتصادی به شکل مستقیم ختم نشود، باید مالیات بدهی، چون در غیر این صورت در ایجاد تورم سهیم هستی و به ضرر بقیه شهروندان عمل کرده ای.

این شکل از مالیات (که در بسیاری از کشورهای دنیا اجرا می شود) سودهای بادآورده و ناگهانی را هدف می گیرد که به نوعی بر خلاف روال معمولِ کسب درآمد باشند.

اروپا هم مالیات جدید می گیرد

مثلا، همین چند روز پیش، «اورزولا فون دِر لاین» (Ursula von der Leyen)، رئیس کمیسیون اروپا، اعلام کرد که شرکت های انرژی در اروپا که به دلیل افزایش قیمت برق و حامل های انرژی ناگهان با افزایش سوددهی مواجه شده اند، حالا باید بخشی از این سود را برای جبران بحران مالی در معیشت خانوارهای اروپایی هزینه کنند.

به گفته رییس کمیسیون اروپا، میزان این مالیات در مجموع حدود ۱۴۰ میلیارد یورو خواهد بود و در ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، برای جبران وضعیت مالی خانوارها هزینه خواهد شد.

مالیات بر عایدی سرمایه با دارایی ایرانی ها چه می کند؟

در ایران، مجلس شورای اسلامی هم در حال بررسی همین موضوع است و قرار است «مالیات بر عایدی سرمایه» به منظومه مالیاتی ایران اضافه شود.

اگر این مالیات قانونی شود، شما به ناچار باید بخشی از سود ناشی از افزایش قیمت در دارایی تان را در قالب مالیات به دولت برگردانید.

مثلا فرض کنید که امسال خانه ای را به مبلغ ۲ میلیارد تومان خریده اید و در اثر افزایش قیمت مسکن، سال دیگر قیمت همین خانه به ۳ میلیارد تومان می رسد و شما تصمیم می گیرید که خانه را بفروشید و سود کنید.

شما یک میلیارد تومان سود کرده اید، در حالی که عملا نقشی در تولید کالا و خدمات نداشته اید.

حالا دولت، بر اساس قانون، مثلا ۳۰ درصد از سود شما را طلب می کند. در واقع، شما باید در هنگام معامله ملک حدود ۳۰۰ میلیون تومان مالیات بدهید. همین ماجرا در مورد خرید و فروش خودرو، نوسان گیری در بورس، خرید و فروش طلا و موارد مشابه هم اجرایی خواهد شد.

اما یک مرز مشخص وجود دارد: اگر شما کالایی را برای مصرف خودتان خریده اید، از پرداخت «مالیات بر عایدی سرمایه» معاف خواهید بود.

این مرز را هم زمان مشخص می کند. مثلا اگر ملکی را ۵ سال پس از خرید بفروشید، یا اگر خودرویی را ۳ سال بعد از خرید بفروشید، ممکن است از پرداخت «مالیات بر عایدی سرمایه» معاف شوید.

 

منبع: تجارت نیوز
کدخبر: 281999
  • ناشناس ارسالی در

    اروپا را با ایران مقایسه میکنید!.
    اونجا با حقوق یک روز برای سی روز مواد غذایی تهیه می‌کنند.

ارسال نظر