|

رشد ۱۰ درصدی تولید فرش دستباف در سال ۱۴۰۱

رئیس مرکز ملی فرش ایران با بیان اینکه در سال ۱۴۰۱ تولید فرش دستباف ایران در مقایسه با سال ۱۴۰۰ به حدود چهار میلیون متر مربع رسیده است، گفت: همچنین در سال گذشته با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان، در حوزه زنجیره تامین مواد اولیه تسهیلاتی ایجاد شد.

اقتصاد رشد ۱۰ درصدی تولید فرش دستباف در سال ۱۴۰۱

رئیس مرکز ملی فرش ایران، با بیان اینکه بیش از ۴۰ هزار شغل جدید در سالی که گذشت، در کل زنجیره تولید فرش دستباف ایجاد شد، گفت: تولید فرش دستباف ایران با رشد ۱۰ درصدی در مقایسه با سال ۱۴۰۰ به حدود چهار میلیون متر مربع رسید.

فرح‌ناز رافع،همچنین از راه‌اندازی پنج مرکز رشد و فناوری با همکاری پارک علم و فناوری وزارت علوم خبر داد و اعلام کرد: در سال ۱۴۰۱، طراحی رویداد‌های خلاقانه و نوآورانه در حوزه زنجیره ارزش فرش دستباف در دستور کار قرار گرفت که نخستین آن‌ها در تهران برگزار شد.

وی افزود: سال گذشته با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان، در حوزه زنجیره تامین مواد اولیه تسهیلاتی ایجاد شد، همچنین در فرآیند تولید پشم مسیر کارخانه کوتاه‌تر شد و دور ریز پشم کمتری با تولید نخ تاپس شاهد هستیم.

رافع ادامه داد: در حوزه پرداخت، شست‌وشو و تثبیت و همچنین استانداردسازی تولید فرش، با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان و بهره مندی از هوش مصنوعی، اتفاقات بسیار خوبی را در سال گذشته شاهد بودیم، به‌طوری که بیش از ۲۱۰ مورد از آن‌ها تجاری سازی شد و حتی قادر به ارائه آن‌ها در خارج از کشور هستند.

راه‌اندازی ۱۳ کارگزاری تخصصی فرش در کشور

در ارئیس مرکز ملی فرش ایران،ادامه بیان کرد: شرکت‌های دانش‌بنیان همچنین در زمینه بلاک‌چین و رمزارز به‌منظور صدور توکن برای فرش دستباف و ارائه آن در متاورس اقدامات خوبی به انجام رسانده‌اند که برای شناسنامه‌دار کردن فرش ایرانی اقدام ارزشمندی است.

وی از راه‌اندازی ۱۳ کارگزاری تخصصی فرش در کشور خبر داد و اظهار کرد: چندی پیش کانون ارزیابان تخصصی فرش دستباف راه‌اندازی شد که به این ترتیب، افرادی که قصد خرید فرش دارند یک نفر را به عنوان مشاور با خود به همراه خواهند داشت تا با اطمینان به خرید بپردازند که خود نوعی احترام به حقوق مصرف‌کننده است.  علاوه برآن، گواهی اصالت نیز در تایید آن در شناسنامه فرش راه‌اندازی شد

رئیس مرکز ملی فرش ایران با بیان اینکه همه این‌ها اقدامات زیرساختی است که سبب می‌شود با این گواهی اصالت، هیچ‌گاه فرش‌های هندی، چینی، پاکستانی و ... به نام فرش دستباف ایرانی عرضه نشود، تاکید کرد: با همکاری شرکت شماره‌گذاری کالا، فرش دستباف ایرانی کد GS ۱ دریافت می‌کند که کدی بین‌المللی است و با دریافت کد GLN منطقه جغرافیایی تولید این هنر- صنعت مشخص می‌شود که ۱۲ شاخص از جمله مواد اولیه به کار رفته در آن تا محل بافت، نام هنرمند، مالکیت، طرح و نقش و ... در آن وجود دارد.

وی اضافه کرد: همه هنر ما این است که این هنر ایرانی را صادر کنیم، زیرا در جهان هر کشور با یک نام و نشان تجاری خاص و ایران با فرش دستباف شناخته می‌شود و بر این اساس باید قدر داشته‌هایمان را بدانیم.

رافع یادآور شد: در دولت سیزدهم با کمک رئیس‌جمهور، دیپلماسی اقتصادی و فرهنگی با فرش را راه‌اندازی کردیم که بر اساس آن، هر رئیس‌جمهوری که به کشورمان سفر می‌کند، نمایشگاهی را برگزار می‌کنیم و علاوه بر صدور فرش دستباف ایریانی به صادرات سایر محصولات نیز می‌پردازیم.

وجود اقتصاد پنهان در فرش دستباف

وی با اشاره به وجود اقتصاد پنهان در فرش دستباف، آمار‌های صادرات این هنر- صنعت را غیرواقعی برشمرد و یادآور شد: در سال‌های گذشته به دلیل مشکل رفع تعهد ارزی صادرکنندگان، حقوق گمرکی این محصول کاهش یافت، همچنین علاوه بر قاچاق این محصول، متراژ فرشی که مسافران به عنوان کالای همراه می‌توانند خارج کنند به ۲۴ مترمربع افزایش یافت که همه این‌ها بر غیرواقعی بودن آمار‌ها صحه می‌گذارد.

رئیس مرکز ملی فرش ایران با اشاره به اینکه فرش هند که از نظر کیفیت حتی در حد و اندازه موکت ماشینی ایرانی هم نیست، دارای حقوق گمرکی به مراتب بالاتر از فرش دستباف ایرانی است، به دشواری صادرات فرش دستباف ایرانی به دلیل تحریم‌ها اشاره کرد و افزود: موضوعاتی نظیر شیوع کرونا و همچنین سلیقه‌های خاص مشتریان بر موضوع افت صادرات بی‌تاثیر نبوده است.

وی با تاکید بر این موضوع که در سال ۱۴۰۱ فرش دستباف ایرانی به ۱۵ کشور صادر شد که امارات نخستین مقصد صادرات بوده و پس از آن کشور‌های ژاپن، آلمان، پاکستان، چین، استرالیا و هند قرار گرفتند، از رشد سه درصدی صادرات به کشور‌های آسیایی خبر داد و خاطرنشان کرد: کمترین میزان صادرات نیز به آمریکا و اقیانوسیه با افت ۳۵ درصدی بوده است.

تلاش برای سه ساله‌شدن رفع تعهد ارزی صادرکنندگان فرش

رافع در ادامه تصریح کرد: تعهد ارزی، مشکلات زیادی بر پیکره صنعت فرش دستباف ایران وارد کرد و باعث شد تولید این هنر اصیل ایرانی که بیشتر آن در روستا‌ها بافته و تولید می‌شود دچار افول شود.

وی افزود: برای حل این مشکل و خروج از افول این هنر- صنعت، تعهد ارزی را برای فرش دستباف یک‌ساله کردیم، با این حال یک سال هم پاسخگوی میزان افزایش صادرات نبود.

به گفته رئیس مرکز ملی فرش ایران، اکنون با پیگیری‌ها و هماهنگی‌های انجام شده توسط وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس سازمان توسعه تجارت، اتحادیه صادرکنندگان مرکز ملی فرش ایران ایران و همچنین اتاق بازرگانی اصفهان، در حال رایزنی برای تبدیل فرصت یک ساله به ۳۶ ماه هستیم که این امر نیازمند مصوبه شورای عالی است.

 

منبع: خبرگزاری میزان
کدخبر: 290696

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین