|

گفتگوی گسترش نیوز با سخنگوی انجمن صنفی صنعت تایر؛

بلاتکلیفی تخصیص ارز به تایرسازی / قیمت ها بالا می رود؟

تنها گفت: خط تولید صنعت تایر که به صورت مستمر در حال فعالیت است را نمی‌توان بدون تامین ارز و مواد اولیه رها کرد. تخصیص ارزی که فقط روی کاغذ باشد به هیچ دردی برای صنعت نمی‌خورد.

اقتصاد بلاتکلیفی تخصیص ارز به تایرسازی / قیمت ها بالا می رود؟

در هفته‌های اخیر شاهد کاهش چشمگیر عرضه تایر در بازار بودیم طوری که سایت‌های فروش تولیدکنندگان محصولات خود را توزیع نمی‌کنند. در بازار آزاد نیز شاهد ۲ تا ۳ برابری قیمت تایر بودیم.

همچنین در نیمه اول سال گذشته، شرکت‌های تولیدکننده تایر با مشکلات جدی مواجه شدند که به‌ عدم قیمت‌گذاری صحیح آن‌ها برمی‌گردد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که‌ عدم تطابق قیمت‌ها با هزینه‌ها، منجر به زیان و خسارت سنگینی برای این شرکت‌ها شده است. به عنوان مثال، یکی از شرکت‌های مطرح سازنده تایر در نیمه اول سال گذشته، زیانی بالغ بر ۱۸۰ میلیارد تومان را تجربه کرد.

بر همین اساس با مصطفی تنها سخنگوی انجمن صنفی صنعت تایر در مورد چالش‌های مربوط به صنعت تایرسازی گفتگو کردیم که در ادامه می‌خوانیم.

مصطفی-تنها

کم کاری دولت درباره تخصیص ارز به تایرسازی

مصطفی تنها سخنگوی انجمن صنفی صنعت تایر به خبرنگار گسترش نیوز گفت: در خصوص تولید تایر در کشور، مهم‌ترین مشکلی که از شروع سال جدید داشتیم این است که تا ۳ ماه به ما ارز اختصاص نیافته است و بعد از آن هم به صورت قطره چکانی تخصیص ارز داشتیم. در صورتی که این ارز به موقع تامین نشود، کارخانه‌ای که به صورت مداوم در حال فعالیت است، بدون ارز نمی‌تواند فعال بماند.

وی افزود: تمام کارخانه‌های تایرسازی ۳ شیفت یعنی ۳۴۰ روز در سال مشغول فعالیت هستند و به نوعی می‌توان گفت بدون توقف و تعطیلی فعالیت‌شان ادامه دارد. بنابراین خط تولید در صنعت تایر که به صورت مستمر در حال فعالیت است را نمی‌توان بدون تامین ارز و مواد اولیه رها کرد. اگر ما نتوانیم به موقع کارخانجات را در مورد نیازهای ضروری‌شان تغذیه کنیم، طبیعتا کارخانه دچار خلل می‌شود و همین اتفاقی است که در بازار شاهد آن هستیم.

کاهش ۲۵ درصدی تولید تایر

سخنگوی انجمن صنفی صنعت تایر خاطرنشان کرد: در پنج ماه گذشته ما ۲۵ درصد نسبت به قبل، کاهش تولید تایر داشتیم و دلیل مهم این اتفاق‌ عدم تخصیص به موقع ارز برای صنعت تایر است. آنچه که از گزارش‌ها حاکی است، از بهمن ماه سال گذشته ارز یکدفعه نایاب شد و در ادامه این اتفاق باعث اتمام ذخایر کارخانجات در زمینه مواد اولیه و بعد از آن کاهش تولید و عرضه تایر به بازار شد. اغلب کارخانجات تایرسازی مقداری معین ذخیره مواد اولیه دارند و طبق اصولی که پیش می‌روند قادر به ذخیره بیش از اندازه مواد اولیه نیستند و این ذخایر فقط برای چند ماه کفایت می‌کند و بنابراین بعد از مصرف ذخایر چند ماهه باز احتیاج به خرید مواد اولیه است.

تنها در ادامه گفت: از طرفی کارخانجاتی داریم که افزایش ظرفیت داده‌اند و از منابع خود تجهیزات و ماشین آلات خریداری کرده است اما مواد اولیه مورد نیازش را ندارد تا از این ظرفیت موجود بهره برداری کند. البته در ادامه بروز این مشکل، بانک مرکزی قول داده بود که ارز مورد نیاز کارخانجات را تامین کند اما وقتی این اتفاق به موقع انجام نمی‌شود، تاثیر خود را نخواهد داشت به این دلیل که ارزی که امروز تامین می‌شود حداقل تا ۲ ماه زمان می‌برد که در چرخه تولید اثر گذار شود.

تخصیص ارزی که عملی نشود به درد صنعت نمی‌خورد

وی افزود: ارز دادن به صنعت فقط تامین پول مورد نیاز نیست بلکه پروسه بین الملی خود را دارد به این تریب که ارز تخصیص یافته به دست طرف تجاری در کشور مورد نظر برسد، در غیر این صورت، تخصیص ارزی که فقط روی کاغذ باشد به هیچ دردی برای صنعت نمی‌خورد. بعضی از مواد اولیه طوری است که بر اساس سفارش در لیست تولید قرار می‌گیرد و بنابراین زمان رسیدن ارز به طرف تجاری تولید کننده بسیار حائز اهمیت است. بنابراین تا ارز به دست تولید کننده برسد، تولید کننده محصول مورد نظر را به خط تولید برساند، محصول نهایی به بندر برسد، بارگیری انجام شود، کشتی از محموله‌های مورد نظر پر شود و گاها برخی از کشتی‌ها به دلیل تحریم به صورت مستقیم وارد کشور نمی‌شوند، به دلیل همه این عوامل مواد اولیه بسیار زمان بر به دست تولیدکننده داخلی می‌رسد.

۳۰۰ میلیون دلار ارزبری در صنعت تایر

سخنگوی انجمن صنفی صنعت تایر ادامه داد: حدود ۳۰۰ میلیون دلار در سال برای ۱۰ کارخانه تایرسازی، ارز بری ثبت می‌شود. تقریبا به ازای هر کیلو تایر یک دلار می‌توان در نظر گرفت، ولی این ارز مورد نیاز به موقع تامین نمی‌شود و وقتی این اتفاق می‌افتد، اثرات خود را در بازار نشان می‌دهد. تولیدکننده همیشه خواستار تخصیص به موقع ارز است تا بازار به این روز نیفتد، در مقابل اتفاقی که می‌افتد این است که معمولا برای واردات بیشتر ارز تخصیص می‌دهند به دلیل اینکه التهاب در بازار را سریع‌تر کم کنند. با این تصمیم، فرصت‌های شغلی ما را به جیب خارجی‌ها می‌ریزند و امکان تولید را از تولیدکنندگان داخلی می‌گیرند. در واقع با این کار هم در حق تولید کننده اجحاف می‌شود و هم در حق مصرف کننده، چرا که کاهش محصول در بازار منجر به سودجویی عده‌ای از طریق احتکار می‌شود و در نتیجه این اتفاق منجر به افزایش قیمت می‌شود.

تایر یک کالای استراتژیک است

تنها در پایان به گسترش نیوز گفت: صنعت تایرسازی یک صنعت حساس است و باید درجه اهمیت آن درک شود. به عنوان مثال اگر تایر در بازار کم شود، دارو هم به بیمارستان نخواهد رسید و در ادامه حتی آمبولانس‌ها هم قادر به حرکت نخواهند بود. تایر یک محصول بسیار استراتژیک است و برای این محصول با این درجه اهمیت باید به صورت استراتژیک اندیشید و بعد عمل کرد. نباید با نگاه کارمندی به این صنعت نگاه کرد و در تصمیم گیری‌ها تعلل به خرج داد. باید درک شود که تایر به اندازه نان اهمیت دارد و می‌بایست مایحتاج این صنعت در اولویت تامین قرار بگیرد. در ۱۰ کارخانه تایرسازی که در کشور فعالیت دارند حدود ۱۶ هزار نفر مشغول کار هستند و زمین گیر کردن این صنعت به هیچ وجه به سود کشور نخواهد بود.

کدخبر: 306892 سارا سمیع شمس

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین