احتکار زمین / بازار مسکن
جریمه سنگین در انتظار محتکران زمین / صبر وزیر تمام شد
وزیر وزارت راه و شهرسازی بر این باور است که موفقیت در اصلاحات قیمتی بازار مسکن بستگی به شناسایی و برخورد با احتکار زمین و املاک دارد و بیان داشته که اجرای این سیاست بر اساس تصویبنامه شورای عالی شهرسازی صورت خواهد گرفت. طبق این تصویبنامه، زمینهایی که ۱۰ سال پس از دریافت مجوز ساخت هنوز به بنا تبدیل نشدهاند، مشمول تغییر کاربری خواهند شد.
علاوه بر مسئله مالیات بر خانههای خالی که طی ۸ سال گذشته با وجود قانونمندی و فراهم بودن زیربناهای لازم هیچگاه به طور کامل حل نشدهاست، مسئله احتکار زمین و دلالی در این حوزه نیز از جمله مسائلی است که تأثیر مستقیمی بر نابسامانی بازار مسکن میگذارد.
نبود شفافیت اطلاعاتی و همچنین غیبت ابزارهای مالیاتی کارآمد در حوزه املاک، اصلیترین عواملی است که باعث بروز این وضعیت شده و میتوان امیدوار بود که با رفع این دو حلقه مفقوده، اصلاح و ساماندهی حوزه املاک شتاب بگیرد.
مصوبه ضد احتکار زمین
شورای عالی شهرسازی و معماری، مصوبهای دارد که بر اساس آن زمینهایی که ۱۰ سال از صدور مجوز احداث (پروانه) آنها گذشته و هنوز عملیات اجرایی آنها انجام نشده است، تغییر کاربری میگیرند. در این شرایط، عملاً زمینی که با کاربری مسکونی دارای ارزشافزوده قابلتوجه شده، این ارزش را از دست خواهد داد و همین مسئله، یک عامل بازدارنده برای احتکار زمین خواهد بود.
البته این زمینها فقط یک بخش از مقوله احتکار محسوب میشوند و سیاستگذار باشد با جدیت بیشتری به ماجرای زمینهای رها شده در متن شهرها و خانههایی که آماده سکونت هستند؛ اما به بازار عرضه نمیشوند، ورود کند. این وعدهای است که وزیر راه و شهرسازی بهصورت غیرمستقیم داده و اجرای آن نیازمند اصلاح قوانین حوزه مالکیت خواهد بود.
مهرداد بذرپاش، دیروز در رویداد و نمایشگاه شرکتهای دانشبنیان حوزه مسکن و حمل، موفقیت در اصلاح قیمت مسکن را نیازمند ورود بهکل شیوههای احتکار زمین و مسکن دانست و گفت: یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت مسکن احتکار آن است که به دلیل اجرا نشدن قانون مالیات بر خانههای خالی باوجود تصویب در سالهای گذشته تداوم پیدا کرده است؛ درحالیکه کشورهای مختلف دنیا از این ابزار مالیاتی برای ساماندهی و کنترل بازار مسکن استفاده میکنند.
او سامانه شناسایی زمینهای معطلمانده برای ساخت را از دیگر راهکارها دانست که به پشتوانه مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری به کاهش احتکار زمین دارای مجوز کمک میکند.
کمک دانشبنیان به صنعتی سازی مسکن
وزیر راه و شهرسازی در بخشی از اظهارات خود در رویداد شرکتهای دانشبنیان حوزه مسکن و حمل، به اجرای نهضت ملی مسکن اشاره کرد و گفت: در کل پروژه مسکن مهر ۸ هزار هکتار زمین تأمین شد اما تا امروز بیش از ۵۲ هزار هکتار زمین در نهضت ملی مسکن تأمین شده و برای اضافه شدن ۵۰۰ هزار زمین روستایی فقط تا پایان امسال هدفگذاری شده است.
بذرپاش افزود: این ارقام نشاندهنده ابعاد بزرگ پروژه نهضت ملی مسکن است و قطعاً باید در قیمت تمامشده ساخت و روشهای نوین تأمین مالی از ظرفیتهای صندوق نوآوری و شکوفایی استفاده کنیم.
او درخواست کرد: در جلسهای با حضور همه مدیران بخش مسکن، پلتفرمهای که میتوانند در حوزه صنعتی سازی کمک کنند، معرفی شود.
این درخواست بذرپاش با توجه به افزایش تسهیلات ساخت مسکن صنعتی به ۳۵ درصد بیشتر از وام نهضت ملی مسکن میتواند یک محرک جدی برای ورود پلتفرمها به ماجرای صنعتی سازی مسکن باشد. بهخصوص که آییننامه نحوه تعامل وزارت راه و شهرسازی با شرکتهای دانشبنیان در حوزه مسکن و حملونقل نیز اخیراً به تصویب رسیده است.
ارسال نظر