|

تورم/ شاپرک/ تراکنش بانکی

مردم در آذر ۱۴۰۲ چه مبلغی کارت کشیده اند؟

گویی تعداد و مبلغ ثبت شده در شبکه شاپرک، نشانگر روند کاهشی ارزش حقیقی تراکنش‌هاست و می‌تواند نشانه ای از کاهش قدرت خرید مردم و متعاقب آن تورم باشد.

اقتصاد

شبکه الکترونیک پرداخت کارت کشور موسوم به شاپرک، نظام پرداخت کارتی برای مبادلات خرد بین افراد جامعه است. شاپرک این امکان را برای عموم فراهم می‌سازد بدون نیاز به وجه نقد بتوانند از طریق انتقالات بین حساب‌های بانکی عملیات پرداخت خود را انجام دهند.

شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت کارتی (شاپرک) در جدیدترین گزارش خود و در ادامه روند ماهانه انتشار داده‌های تراکنش‌های این شبکه، آمار و ارقام مربوط به آذر ماه سال ۱۴۰۲ را در وبسایت خود به‌روزرسانی کرد. مطابق با داده‌های این گزارش، تعداد تراکنش‌های تحت شبکه شاپرک در آذر ماه امسال برای پس از دو ماه متوالی افت، بار دیگر صعودی شده است. همسو با رشد تعداد تراکنش‌ها مبلغ تراکنش‌های شبکه شاپرک برای چهارمین ماه متوالی صعودی شده و به بیشترین حد خود از ابتدای سال جاری رسیده است.

انجام یک میلیون و ۴۲ هزار میلیارد تومان تراکنش در آذر ماه

با استناد به داده‌هایی که شرکت شاپرک در گزارش خود منتشر کرده، مجموع تعداد تراکنش‌ها تحت این شبکه در آذر ماه ۱۴۰۲ با افتی ۰.۰۶ درصدی نسبت به ماه قبل همراه شده و به چهار میلیارد و ۱۰۶ میلیون تراکنش رسیده است. همچنین این رقم در مقایسه با آذر سال گذشته نیز صعودی ۸.۹۸ درصدی را تجربه کرده است.

بررسی مبلغ تراکنش‌های شاپرک نیز حاکی از آن است که طی آذر ماه سال جاری بیش از یک میلیون و ۴۲ هزار میلیارد تومان تراکنش تحت این شبکه انجام شده است. رقمی که در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته، صعودی ۲۵.۱۳ درصدی را تجربه کرده و نسبت به آبان ماه امسال نیز ۱.۳۴ درصد افزایش پیدا کرده است.

شاپرک

تداوم کاهش ارزش حقیقی تراکنش‌ها

برای ایجاد درکی صحیح‌تر از تغییرات تراکنش‌های شاپرک، این شرکت در گزارش خود، متغیرهای بررسی شده را به صورت حقیقی نیز ارائه داده است. به این ترتیب، اثر تورم از این آمار و ارقام حذف شده و تحلیل و بررسی آنها دقیق‌تر از قبل خواهد بود.

محاسبات شرکت شاپرک حاکی از آن هستند که با وجود رشد ۱.۳۳ درصدی ارزش اسمی تراکنش‌ها در آذر ۱۴۰۲ نسبت به آبان ماه همین سال، ارزش حقیقی آنها ۱.۵۱ درصد کاهش یافته است. به عبارت دیگر، با حذف اثر تورم، ارزش تراکنش‌های انجام شده در آذر ماه ۱.۵۱ درصد کمتر از ماه قبل بوده است. همچنین این رقم در مقایسه با آبان سال گذشته نیز ۱۰.۷۲ درصد سقوط کرده است.

این محاسبات از آن جهت اهمیت دارند که با توجه به اینکه امروزه بخش قابل توجهی از مبادلات مردم تحت شبکه شاپرک صورت می‌گیرد، می‌توان این کاهش در ارزش حقیقی تراکنش‌ها را به نوعی معادل کاهش قدرت خرید مردم در آذر ماه نسبت به آذر سال گذشته و آبان ماه امسال دانست.

هر تراکنش چقدر آب خورد؟

اثر تورم بر تراکنش‌های شاپرک را می‌توان با استفاده از شاخص دیگری نیز تا حدودی تخمین زد. این شاخص که از تقسیم مبلغ کل تراکنش‌ها بر تعداد آنها بدست می‌آید، نشان می‌دهد که میانگین مبلغ هر تراکنش چقدر بوده است.

طبق آمارهای شاپرک، میانگین مبلغ هر تراکنش در آذر ماه به ۲۵۴ هزار تومان رسیده که اگر اسفند سال گذشته را کنار بگذاریم، این رقم بیشترین میزان ثبت شده برای این شاخص محسوب می‌شود. این در حالیست که رقم مذکور در آبان ماه امسال معادل ۲۵۱ هزار تومان و در آذر ماه سال گذشته معادل ۲۲۱ هزار تومان بود.

با توجه به این آمارها، می‌توان چنین نتیجه‌گیری کرد که در آذر ماه سال گذشته هر فرد برای هر بار خرید کردن به طور میانگین ۲۲۱ هزار تومان پرداخت می‌کرده که این رقم در آذر ماه امسال به ۲۵۴ هزار تومان افزایش یافته که حداقل بخشی از این افزایش ناشی از رشد قیمت‌ها و تورم در اقتصاد ایران است.

 

منبع: تجارت نیوز
کدخبر: 317302

ارسال نظر