|

صادرات / واردات / واردات کالا

آمار وحشناک واردات کالا / رکورد منفی شکست شد

بررسی‌ داده‌های گمرک نشان می‌دهد تراز تجاری ده ماهه در سال ۱۴۰۲ حدود منفی ۱۳.۹ میلیارد دلار به ثبت رسیده است.

اقتصاد

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در طی دوره زمانی از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲، درآمد ایران از صادرات کالاها افزایش قابل توجهی داشته است، اما در مقایسه با سال قبل، کاهش یافته است. در عین حال، میزان واردات در کشور به سطحی بی‌سابقه رسیده است و این امر باعث شده تراز تجاری به شدت منفی شود. همچنین، مشاهده می‌شود که در سال‌های مورد بررسی، ارزش هر تن کالای صادراتی تقریباً ثابت بوده است، اما ارزش هر تن کالای وارداتی افزایش یافته است.

شایان ذکر است تمامی اعداد مربوط به ده ماهه ابتدایی هر سال بوده و همچنین صادرات نفتی در محاسبات لحاظ نشده است.

بیشتر شدن اختلاف صادرات و واردات ایران

بررسی‌ داده‌های گمرک نشان می‌دهد تراز تجاری ده ماهه در سال ۱۴۰۲ حدود منفی ۱۳.۹ میلیارد دلار به ثبت رسیده است. به طور کلی از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲ در تمامی سال‌ها تراز تجاری ده ماهه ایران، بجز سال ۱۳۹۵، منفی بوده است. این درحالیست که تراز تجاری ثبت شده در ۱۴۰۲، دومین رکورد منفی در سال‌های برشمرده شده تلقی می‌شود.

به همین ترتیب منفی ترین تراز تجاری ده ماهه ایران در ۱۳۹۸ با رقم منفی ۱۴.۵ میلیارد رقم خورده است. سپس تا سال ۱۴۰۱ تراز تجاری بهبود یافته و نهایتا به منفی ۳.۱ میلیارد دلار رسیده است. پس از آن در سال جاری ناگهان منفی ۱۳.۹ میلیارد دلار را به ثبت رسانده است.

تراز-تجاری-ده-ماهه

چرا تراز تجاری ده ماهه منفی‌تر از گذشته شده است؟

نکته قابل توجه این است که در سال ۱۴۰۱ بالاترین حجم صادرات غیرنفتی ده ماهه ایران با ارزش ۴۵.۵ میلیارد دلار به ثبت رسید اما در سال جاری این رقم کاهش یافته و به ۴۰.۵ میلیارد دلار رسیده است. علاوه بر این موضوع حجم واردات نیز افزایش یافته و در مقایسه با سال گذشته از ۴۸.۷ میلیارد دلار به ۵۴.۴ میلیارد دلار رسیده است. همین موضوع نیز باعث شده تا تراز تجاری که اختلاف بین صادرات و واردات را نشان می‌دهد، در مقایسه با سال گذشته عمیق‌تر شود.

برخی از کارشناسان عنوان می‌کنند دلیل عمیق‌تر شدن اختلاف واردات و صادرات در سال جاری عمدتا مربوط به تثبیت نرخ ارز بوده که واردات را ارزان و حاشیه سود صادرات را کاهش داده است. البته بررسی صحت این موضوع به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.

ارزشمندتر شدن هر تن کالای وارداتی در مقابل کالاهای صادراتی

علاوه بر این موضوع، مشاهده می‌شود ارزش هر تن کالای وارداتی از ۱۴۷۲ دلار در ۱۳۹۰ افزایش یافته و در سال جاری به بالاترین مقدار خود به ارزش ۱۶۶۳ دلار در یک دهه اخیر رسیده است درحالیکه ارزش هر تن کالای صادراتی در طول این ده سال تقریبا تغییری نکرده و حدود ۳۵۸ دلار در ۱۴۰۲ ثبت شده است.

به عبارت دیگر هر تن کالای وارداتی ایران گرانتر شده و در مقابل ارزش هر تن کالای وارداتی در یک دهه اخیر تقریبا تغییر زیادی نداشته است. این موضوع ممکن است به دلیل افزایش میزان فناورانه بودن و پیچیدگی کالاهای وارداتی ایران در طول دهه اخیر باشد درحالیکه ایران علی‌رغم اینکه شاخص‌های فناوری خود را به شدت بهبود داده است، اما نتوانسته تا این فناوری‌ها را در کالاهای صادراتی به کار گیرد و پیچیدگی آن‌ها را افزایش دهد.

همچنین ممکن است گران‌تر شدن کالاهای وارداتی به دلایلی همچون افزایش هزینه واردات به دلیل تحریم یا قوانین تجاری کشورها باشد.

ارزش-هر-تن-کالا

منبع: اکوایران
کدخبر: 319700

ارسال نظر

 

آخرین اخبار