|

خدمات پزشکی/نظام پزشکی/ تعرفه‌های پزشکی

نرخ تعرفه های پزشکان آخر به کجا رسید؟

مسئولان وزارت بهداشت اعلام کرده‌اند که تعرفه‌های پزشکی باید افزایش یابد و در صورت عدم اصلاح آن‌ها، مشکلاتی برای سیستم بهداشتی به وجود خواهد آمد. طبق گفته مسئولان مربوطه، افزایش ۴۶ درصدی تعرفه‌های پزشکی در واقع برای جبران وضعیت گذشته و متبقی مانده از افزایش ۱۵ درصدی تعرفه‌ها در سال گذشته است.

اقتصاد نرخ تعرفه های پزشکان آخر به کجا رسید؟

افزایش نرخ تعرفه‌های پزشکی در سال ۱۴۰۳ توسط معاون درمان وزیر بهداشت تصویب شده است. پایین بودن تعرفه‌های پزشکی یکی از مشکلاتی است که در طول زمان اخیر توجه مسئولان را به خود جلب کرده است.

سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت، با اشاره به تصویب رشد ۴۶ درصدی تعرفه‌های پزشکی ۱۴۰۳ در شورای عالی بیمه سلامت اظهار کرد: افرادی که به این موضوع نگاه مغرضانه دارند باید بدانند که پایین بودن تعرفه‌های پزشکی به معنای دست بردن در جیب مردم است، چراکه هنگامی که نرخ تعرفه‌های پزشکی پایین باشد، بیمه‌ها، حق بیمه را پرداخت نمی‌کنند.

وی با بیان اینکه تنها یک سوم تعرفه‌های پزشکی به عنوان دستمزد محسوب می‌شود، افزود: مبلغی که به عنوان دستمزد در نظر گرفته می‌شود شامل دستمزد پزشکان و پرستاران است، همچنین دوم سوم باقیمانده برای سایر موارد یعنی هزینه هتلینگ، ملزومات و تجهیزات است.

معاون درمان وزارت بهداشت ادامه داد: طی سال‌های گذشته، تعرفه‌های پزشکی پایین بوده و این در حالی است که مسائلی مانند هتلینگ، قیمت غذا، ملزومات و تجهیزات پزشکی با افزایش نرخ تورم، افزایش می‌یابد؛ تعرفه‌های پزشکی در سال‌های گذشته به نحوی بوده که در حال حاضر قیمت ویزیت یک پزشک متخصص در بخش دولتی ۳۷ هزار تومان است.

کریمی درباره افزایش ۴۶ درصدی نرخ تعرفه‌های پزشکی گفت: افزایش ۴۶ درصدی تعرفه‌های پزشکی در واقع جبران گذشته و ۱۵ درصد افزایش تعرفه‌ها از سال گذشته باقی مانده است.

تعرفه‌های پزشکی ۱۴۰۲

بر اساس ابلاغیه هیئت وزیران مصوب بیست‌ونهم فروردین ۱۴۰۲ در بخش خصوصی ویزیت پزشکان عمومی ۹۰ هزار تومان، ویزیت پزشک متخصص ۱۳۵ هزار تومان، ویزیت پزشک فوق تخصص ۱۷۴ هزار تومان، ویزیت متخصص روان‌پزشکی ۱۷۹ هزار تومان، ویزیت فوق تخصص روان‌پزشکی ۲۰۴ هزار تومان، نرخ ویزیت کارشناسان ارشد پروانه‌دار در رشته‌های پیراپزشکی ۷۳ هزار تومان و ویزیت کارشناسان این رشته‌ها ۶۳ هزار تومان تعیین شد.

مطابق این مصوبه پزشکان عمومی با سابقه بالای ۱۵ سال می‌توانند ۱۵ درصد بیش از تعرفه مصوب حق ویزیت دریافت کنند.

همچنین در بخش هتلینگ بیمارستان‌های خصوصی هزینه یک شب اقامت در اتاق یک تخته بیمارستان درجه یک چهار میلیون و ۳۶۰ هزار و ۶۰۰ تومان، اتاق دو تخته بیمارستان درجه یک سه میلیون و ۳۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان، اتاق سه تخته و بیشتر بیمارستان درجه یک خصوصی دو میلیون و ۳۶۶ هزار و ۸۰۰ تومان، تخت سوختگی خصوصی هفت میلیون و ۱۰۰ هزار تومان ، تخت ICU و CCU در بیمارستان درجه یک خصوصی پنج میلیون و ۴۴۳ هزار و ۸۰۰ تومان تخت NICU در بیمارستان درجه یک هشت میلیون و ۵۲۰ هزار تومان و هزینه یک شب اقامت در بخش مراقبت ویژه سوختگی در بیمارستان درجه یک خصوصی ۹ میلیون و ۴۶۶ هزار و ۹۰۰ تومان تعیین شد.

بر اساس این مصوبه سهم پرداختی بیمه‌های پایه برای خدمات سرپایی معادل ۷۰ درصد تعرفه بخش دولتی است و در بخش بستری معادل ۹۰ درصد تعرفه بخش دولتی است.

تعرفه‌های پزشکی اصلاح نشود، دچار معضل می‌شویم

پیش از این و در پنجم دی‌ماه، سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت، اظهار کرد: در دو سال گذشته ۱۶ هزار تخت به تخت‌های بیمارستانی کشور اضافه شده و این در حالی است که کل تخت‌های کشور از قبل و بعد از انقلاب ۱۶۰ هزار است و ۱۶ هزار یعنی ۱۰ درصد و در دو سال گذشته ۱۰ درصد به کل تخت‌های بیمارستانی اضافه شده و این در حالی است که ساخت و تجهیز هر تخت بیمارستانی هزینه بالایی دارد و اگر هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی نبود بعید بود بتوانیم به این چابکی خدمت‌رسانی کنیم.

وی با تاکید بر اینکه بزرگ‌ترین نهاد حمایت کننده از تولیدات داخلی هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی است، افزود: زمانی هم که خیرین سلامت می‌خواهند کمک کنند با شنیدن نام هیئت امنا خیالشان راحت است که کار درست پیش می‌رود، همچنین حدود ۲۰۰۰ تخت آی‌سی‌یو اضافه کردیم.

معاون درمان وزارت بهداشت تصریح کرد: در کرونای امیکرون با درگیری بالای کودکان مواجه شدیم و نیاز به picu داشتیم که با کمک هیئت امنا تعداد picu به دو برابر افزایش یافت و حدود ۳۰۰ دستگاه پیشرفته پزشکی از طریق هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی خریداری و توزیع شده است.

وی درباره تعرفه‌های پزشکی، ادامه داد: نمی‌توان خدمتی در مرکز دولتی با مبلغ بسیار پایین انجام داد، ما حداقل باید در حد مصوبات شورای عالی بیمه تعرفه بدهیم که مراکز بزرگ پزشکی ما دچار مشکل نشوند، اکنون ویزیت یک متخصص قلب در یک مرکز فوق تخصصی مانند همین بیمارستان ۳۷ هزار تومان است که ۳۰ درصد این مبلغ هم برای بیمارستان است و با احتساب مالیات، ۲۰ هزار و خورده‌ای به پزشک متخصص می‌رسد که آن هم با تأخیرهای چند ماهه بیمه‌ها روبه‌رو است.

کریمی گفت: تعرفه به پاشنه آشیل ما تبدیل شده که اگر اصلاح نشود دچار معضل می‌شویم، پیش‌تر پول‌هایی از محل ۱۰ درصد هدفمندی یارانه‌ها دست وزارت بهداشت بود که در اختیار بیماران خاص و کاهش فرانشیز قرار می‌گرفت که پارسال تمام این بودجه را به دارویاری دادند، از طرفی صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج ایجاد شد که دست بیمه است، بیمه هم نیازمند اسناد است و ممکن است مشکلاتی رخ دهد، خوب است که بیمه در این بخش حضور دارد، اما ما هم باید پولی برای کمک کردن در مواقع خاص داشته باشیم، امید است بیمه‌ها هم دست از بدحسابی بردارند تا بیمارستان‌ها دچار مشکل نشوند.

پایین بودن تعرفه‌ها ظلم مضاعف به پزشکان بخش دولتی است

مهری حجت‌دوست، معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی کشور، نیز در دی‌ماه اظهار کرد: ملاک تعیین تعرفه خدمات پزشکی قیمت تمام شده خدمات با در نظر گرفتن منابع و مصارف است و طبق قانون باید هرسال، قبل از لایحه بودجه، تعرفه‌های خدمات سلامت توسط شورای عالی بیمه سلامت تعیین و به پیشنهاد مشترک وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی برای سال بعد ابلاغ شود، بر این اساس سازمان نظام پزشکی با توجه به قیمت تمام شده خدمات و لحاظ تورم در بخش‌فنی و حداقل رشد حقوق و دستمزد در بخش‌حرفه‌ای، درصد پیشنهادی خود را برای افزایش تعرفه خدمات پزشکی سال ۱۴۰۳ به شورای عالی بیمه سلامت و سازمان برنامه و بودجه کشور ارائه کرده است.

وی با اشاره به ارتباط مستقیم تعیین تعرفه‌های پزشکی با تأمین بودجه نظام سلامت افزود: با وجود اینکه در سال‌های اخیر قیمت تمام شده خدمات پزشکی طبق تورم افزایش یافته، رشد بخش حرفه‌ای تعرفه‌ها طی پنج سال گذشته حدود هشت درصد بوده و در واقع خدمات حرفه‌ای پزشکان نادیده گرفته شده است.

معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی کشور در خصوص قیمت تمام شده ویزیت پزشکان عمومی و متخصص گفت: قیمت تمام شده ویزیت پزشکان بر اساس نوع خدمتی که ارائه می‌دهند در هر سال قابل احصا است، به عنوان نمونه تعرفه خدمات پزشکی اعلام شده در سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸ و تفاوت آن با قیمت تمام شده ویزیت پزشکان با لحاظ بخش فنی و حرفه‌ای در همان سال‌ها نشان می‌دهد، پزشکان عمومی و متخصص طی سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸ بین ۲۰ تا ۴۰ درصد از هزینه ارائه خدمات درمانی به بیماران را از جیب خود پرداخت کرده‌اند.

حجت‌دوست ادامه داد: با وجود پایین بودن تعرفه در هر دو بخش دولتی و خصوصی، ملاک‌های نادرست پرداخت به پزشکان شاغل در بخش دولتی موجب ظلم مضاعف به این گروه از پزشکان که ارائه خدمات به گروه‌های محروم جامعه را بر عهده دارند، شده است.

منبع: ایمنا
کدخبر: 319962

ارسال نظر