|

صادرات برق/واردات برق/مبادلات برق

برق خاورمیانه در دست ایران/ صادرات برق به اروپا خواهد رسید

چند سالی است که ایران جهت تبدیل به یک قدرت منطقه‌ای در صنعت برق تلاش می‌کند و در دولت سیزدهم به این هدف دست یافته است، به طوری که اکنون ایران بیشترین حجم مبادلات برق در منطقه خاورمیانه را داراست.

اقتصاد برق خاورمیانه در دست ایران/ صادرات برق به اروپا خواهد رسید

ایران توانایی تبادل انرژی با تمامی همسایگان خود که مرزهای زمینی با آن‌ها را دارد را دارد؛ از جنوب شرقی با پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان و ترکیه، امکان تبادل برق وجود دارد. به عبارت دیگر، می‌توانیم به صادرات و واردات برق بپردازیم. همچنین، صادرات برق منبع تأمین ارز برای وزارت نیرو محسوب می‌شود. بخش برق ما سالانه حدود ۱.۲ میلیارد دلار نیاز به ارز دارد. این نیاز شامل تجهیزات و لوازم لازم، قطعات یدکی و چند واحد نیروگاه است که براساس تصمیمات شورای اقتصاد به صورت BOT (Build-Operate-Transfer) اجرا می‌شوند و ما برای آن‌ها خرید ارزی انجام می‌دهیم. این مقدار باید در طول سال تأمین شود تا صنعت برق به خوبی تحت پیشرفت باقی بماند.

علاوه‌بر این  در ارز هم به میزان زیادی متکی به صادرات هستیم و یکی از بزرگترین مشتری‌های ما عراق است. ایران از سال ۲۰۰۴ میلادی صادرات برق به عراق دارد. بررسی‌ها در مورد تراز تجاری مبادلات برق در میان کشورهای همسایه ایران نشان می‌دهد که برخی کشورهای منطقه دارای تراز تجاری منفی و برخی دیگر دارای تراز تجاری مثبت هستند. به عنوان نمونه کشورهای همسایه شرقی ایران یعنی پاکستان و افغانستان و نیز کشور عراق به عنوان همسایه غربی، از جمله همسایگانی هستند که با توجه به ناترازی تولید و مصرف برق به واردات برق روی آورده اند و دارای تراز تجاری منفی در این رابطه هستند.

ایران بالاترین میزان تراز تجاری برق در منطقه را دارد

بر اساس آمار و اطلاعات آژانس بین المللی انرژی (IEA) کشور عراق سالانه تنها ۹ تراوات ساعت واردات برق دارد و ظرفیت تولید برق این کشور به قدری نیست که بتواند صادراتی داشته باشد، بنابراین دارای تراز تجاری منفی ۹ تراوات ساعت در سال است. کشور پاکستان نیز در حوزه صادرات برق فعالیتی ندارد و با ۰.۵ تراوات ساعت واردات برق دارای تراز منفی در این رابطه است. همچنین کشور افغانستان نیز با سالانه ۵.۵ تراوات ساعت واردات دارای تراز منفی در بخش تجارت برق است.

کشور ترکیه، اما شرایط متفاوتی دارد و ۴.۱ تراوات ساعت برق به صورت سالانه صادرات انجام می‌دهد و در کنار آن نیز ۲.۳ تراوات ساعت واردات دارد که همین موضوع سبب شده تراز تجاری این کشور مثبت و ۱.۸ تراوات ساعت برق در سال باشد. کشورهای ارمنستان، آذربایجان، ترکمنستان، امارات و عربستان نیز مشابه ترکیه دارای تراز مثبت تجاری در حوزه صنعت برق هستند و به ترتیب ۰.۶ و ۱.۵۲ و ۳.۲ و ۰.۲ و ۰.۰۴ تراوات ساعت برق تراز تجاری مثبت دارند.

با این توضیح که ارمنستان ۱ تراوات ساعت برق صادرات و ۰.۴ تراوات واردات، آذربایجان ۱.۶ صادرات و ۰.۱۵ واردات دارد. همچنین ترکمنستان بدون واردات تنها ۳.۲ تراوات ساعت برق صادرات انجام می‌دهد. کشور امارات نیز با ۰.۶۷ تراوات ساعت صادرات و ۰.۸۷ واردات با تراز مثبت ۰.۲ در حوزه تجارت برق فعال است. کشور عربستان نیز با ۰.۳۵ تراوات ساعت برق صادرات و ۰.۳۱ تراوات ساعت واردات دارای ۰.۰۴ تراز مثبت در حوزه تجارت برق است.

در این بین شرایط برای ایران با کشورهای همسایه و منطقه کاملاً متفاوت است و ایران با ۵.۵ تراوات ساعت برق صادرات و ۳ تراوات ساعت برق واردات بالاترین میزان تراز تجاری برق را در منطقه به خود اختصاص داده و دارای تراز تجاری مثبت ۲.۵ است که با سایر کشورهای همسایه فاصله زیادی دارد. این شرایط در حالی است که ایران در مبادلات برق خود با کشورهای همسایه همانند افغانستان و عراق همواره پیش شرط کاهش میزان صادرات در ایام اوج بار مصرف داخلی یعنی فصل گرم سال را رعایت می‌کند و در این ایام صادرات برق به کشورهای همسایه را حداقل ممکن می‌رساند و در مقابل میزان واردات را افزایش می‌دهد.

اکنون به عراق، افغانستان و پاکستان صادرات و با ترکیه تبادل برق داریم. با کشور ترکیه تبادل داریم و باید از مزیت اختلاف افق کشور در زمان پیک مصرف استفاده کنیم، با این کشور قرارداد زیرو بالانس داشتیم، یعنی ۳.۵روز برق را دریافت و ۳.۵ روز انتقال دهیم. اختلاف پیک مصرف کشورها به تبادل برق کمک می کند.

به دنبال توسعه صادرات برق هستیم

محمد اله داد معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر  در این رابطه به ایسنا گفت: ظرفیت تبادل برق کشور ما بیش از ۲۰۰۰ مگاوات است و ما تقریبا تراز صفری داریم، واردات و صادرات برق ما به یک میزان بوده است، از این نظر تعادل خوبی در منطقه وجود دارد و ما به دنبال توسعه این رقم هستیم.

وی با بیان اینکه خط سوم واردات برق از ترکمنستان و همچنین خط سوم واردات برق از ارمنستان را در دست احداث داریم و پیمانکاران این پروژه‌ها هم ایرانی هستند، اظهار کرد: در حوزه صادرات هم  پروژه‌های مطالعاتی به پاکستان و عراق و افغانستان در دست اجرا است و برنامه داریم که در مدت کوتاهی تبادل افزایش یابد،   بنا بر این است که حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ مگاوات از هر یک از خطوط یاد شده واردات از ترکمنستان و ارمنستان افزایش توان داشته باشیم همین میزان هم برای همسایگان شرقی و غربی پروژه داریم و یک خط ۶۰۰ و ۴۰۰ مگاواتی هم با ترکیه ارتباط از طریق پست back to back خوی در دست احداث داریم و ارتباط ۴۰۰ مگاواتی هم امسال به ظرفیت تبادلی اضافه شد.

معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر درباره ارتباط با سایر کشورها از طریق خطوط زیر دریایی، گفت: ارتباط با عمان مد نظر بود، اما در حال حاضر از نظر اقتصادی توجیه ندارد. پروژه مطالعاتی ارتباط برقی با قطر نیز در حال پیگیری است.

برق ایران به اروپا هم می رسد

اله داد با تاکید بر اینکه بعد از سنکرون ترکیه امکان اتصال برق بین ایران و اروپا فراهم شده است، اظهار کرد: اکنون با ارتباطی که بین ایران و ترکیه ایجاد شده امکان تبادل برق با اروپا از لحاظ فنی فراهم شده اما این کار نیاز به مذاکره‌های قراردادی و حقوقی دارد که در دست پیگیری است.

به گفته وی ۲ پروژه «ایر» و «آگیر» نیز برای ارتباط بین ایران و روسیه در دست اقدام است که از آن طریق نیز می توانیم به اروپا برق صادر کنیم.

ایران برای افزایش صادرات برق برنامه های متعددی را در دست اجرا دارد و باتوجه به توانمندی های داخلی در صنعت برق می توان به تحقق این موضوع امیدوار بود اما لازمه این مساله ورود سرمایه گذاران و حمایت دولت در این بخش است.

منبع: ايسنا
کدخبر: 323504
  • حسین ارسالی در

    برق خونه های مردم و کارخانه هایی همچون سیمان را تامین کنید بقیه اش پیشکشتان .در تابستان با قطعی برق قیمت سیمان و فولاد را گران میکنید و حالا دم از صدور برق میزنید

  • Amir ارسالی در

    جالب است به ملت می گوینددرمصرف برق وگاز صرفه جویی کنیدوگرنه ممکن است بعلت کمبودب رق وگازتان قطع شود انوقت پز می دهندکه ای ران بالاترین تراز برق دربین همسایگان راد ارد وبه اروپا می خواهدصادرکندودرعین حال صادرات گاز به ترکیه راسه برابرکرده اند،ک دام راباورکنیم؟کمبود یا مازاد

  • صالح ارسالی در

    تابستون و زمستون برای مردم خودمون برق ند اریم شما از کجا برق میارید صادر میکنید؟؟

  • ایران ارسالی در

    ایران خودش کمبود برقو همچی داره.صادرات؟؟ ؟؟

  • ناشناس ارسالی در

    جفنگ در روز روشن و با مر رویی در رخ سیمای مردم که هر سال تابستان برق شان قطع و در زمستان گازشان

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین