بازار خودرو درگیر ارز دیجیتال شد | متقاضیان خودرو با ارز دیجیتال معامله می کنند ؟
تاثیر شرایط بسیاری بر کاهش قیمت خودرو در روزهای اخیر قابل مشاهده است. یکی از عوامل اصلی، مهاجرت خریداران از بازار خودرو به بازارهای دیگر است.
تعیین قیمت خودرو تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد، از جمله هزینههای تولید، نوع و مدل خودرو، تقاضا در بازار، شرایط اقتصادی و ارزی کشور. ویژگیهای فنی، کارکرد و شرایط بدنه و موتور نیز در تعیین قیمت خودروهای دستدوم تأثیرگذار هستند.
سال گذشته و از اواسط اردیبهشتماه، روند کاهش قیمت خودرو در بازار آغاز شد. این کاهش به دلیل خروج خریداران از بازار صورت گرفت؛ در واقع خودروهای عرضه شده بدون مشتری باقی ماندند و فروشندگان ناچار شدند تا قیمتها را کاهش دهند. روند ثبات قیمت خودرو تا زمستان ۱۴۰۲ نیز ادامه داشت و پس از آن قیمتها بار دیگر به پرواز درآمدند. اکنون که در روزهای میانی تیر ۱۴۰۳ به سر میبریم، بار دیگر قیمت خودرو در مسیر کاهش قرار گرفته است.
چرا قیمت خودرو این روزها کاهش یافته است؟
شرایط بسیاری بر کاهش قیمت خودرو در روزهای اخیر تاثیرگذار بودهاند. نخستین عامل، کوچ خریداران از بازار خودرو به بازارهای دیگر است. این مسئله به خصوص در بازار ارز دیجیتال نمود بیشتری پیدا کرده است. بازار خودرو از نظر سودآوری در کوتاهمدت، نتوانست با بازارهای دیگر از جمله ارزهای خارجی و ارزهای دیجیتال رقابت کند.
دیگر عامل کاهش قیمت خودرو، کاهش قیمت ارزهای خارجی است. قیمت دلار آمریکا که چند هفته پیش در محدوده ۶۲ هزار تومان قرار داشت، اکنون به حدود ۵۸ هزار تومان کاهش یافته است. هنگامی که قیمت دلار و سایر ارزهای خارجی کاهش مییابد، مشتریان نیز توقع دارند تا قیمت خودروها به خصوص خودروهای خارجی کاهش یابد. در غیر اینصورت آنها از خرید خودداری میکنند و به انتظار کاهش قیمتها میمانند.
خودروهایی که دیگر جذاب نیستند
در نهایت میتوان گفت که عدم جذابیت خودروها چه برای خودروسازان و چه برای مشتریان، عامل دیگری در جهت کاهش قیمت خودرو و رکود بازار است. خودروسازان بزرگ که از ابتدای فعالیت خود تاکنون مورد حمایت دولت بودهاند، از تولید محصولاتی باکیفیت و مقرونبهصرفه ناتوان هستند. در سوی دیگر مشتریان نیز خودروهای داخلی را جذاب نمیدانند. بیشتر خودروهای داخلی در واقع نسخههای مشابه یکدیگر به شمار میآیند و در مقایسه با خودروهای چند دهه گذشته، پیشرفتهای حداقلی را تجربه کردهاند.
اکثر مشتریان ایرانی توانایی خرید خودروهای وارداتی، جدید و جذاب را ندارند. حتی خرید خودروهای چینی جدید نیز از قدرت خرید آنها خارج است. خودروهای داخلی نیز به دلیل مشابهت بسیار با یکدیگر و عدم نوآوری طی چند دهه، جذابیتی برای مشتریان ندارند. به عنوان مثال شاهین که خودرو جدید سایپا محسوب میشود، همچنان قدرت خود را از پیشرانه M۱۵ میگیرد. پیشرانه M۱۵ نیز در واقع نسخه ارتقایافته موتور پراید معروف است. در سوی مقابل نیز ایرانخودرو همچنان به پیشرانههای XU۷، TU۵ و EF۷ متکی است که از دو دهه پیش مورد استفاده بودهاند. البته خودروسازان نیز میگویند که تولید خودرو برای آنها مقرونبهصرفه نیست.
فاصله قیمتها، حضور دلالان را در بازار تداوم میبخشد
«امرالله امینی» کارشناس و تحلیلگر صنعت خودرو در این باره میگوید: «افزایش تولید خودرو زمانی منجر به کاهش قیمت میشود که بازار خودرو متاثر از نوسان قیمت دلار نباشد. همچنین خودروسازان نیز باید چالشهای پولی و ارزی در حال تولید و عرضه به بازار باشند. وزیر صمت وعده افزایش تولید خودرو به یک میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه در امسال را میدهد. نکته مهم این است که مشکلات بازار خودرو از سمت عرضه نیست که با افزایش عرضه حل شود بلکه چالش جدی امروز بازار خودرو بیش از همه از سوی تقاضا است.»
منظور امینی از تقاضا، حضور دلالان بیشمار در بازار خودرو و خرید اتومبیل با نیت کسب سود است. اختلاف قیمت بازار و کارخانه خودروها عامل اصلی حضور دلالان در این بازار است. به گفته امینی، آینده بازار ارز و بازار خودرو نیز به گونهای است که همچنان دلالان با هدف کسب سود در این دو بازار حضور خواهند داشت. بنابراین حداقل در کوتاهمدت، تغییری را در وضع قیمت خودرو تجربه نخواهیم کرد. این عدم تغییر با وجود صبر خریداران رخ میدهد. در واقع میزان عرضه خودرو آنقدر کاهش یافته است که حتی در صورت رکود بازار، بازهم بخشی از اختلاف قیمت برقرار باقی خواهد ماند.
ارسال نظر