|

بانک مرکزی شرایط جدید صدور دسته چک را اعلام کرد

بانک مرکزی در یک بخشنامه، دستورالعمل الزامی تطبیق کد ملی و کد پستی در زمان درخواست دسته چک را به شبکه بانکی ابلاغ کرد.

اقتصاد

بانک مرکزی در بخشنامه‌ای دستورالعمل الزامی تطبیق کد ملی و کد پستی در زمان درخواست دسته چک را به شبکه بانکی ابلاغ کرد. بر این اساس، ثبت اطلاعات محل سکونت در سامانه املاک و اسکان الزامی است و برای جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی، متقاضیان صدور دسته چک یا چک موردی باید ضمن مراجعه به سامانه www.amlak.mrud.ir، اطلاعات خود را تکمیل کنند.

بانک مرکزی، در بخشنامه شماره ۰۳.۱۰۰۹۹ مورخ ۳ مرداد ماه ۱۴۰۳، موارد زیر را به شبکه بانکی ابلاغ کرده است:

براساس تبصره ۸ الحاقی ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم مبنی بر منوط‌سازی ارائه خدمات بانکی به احراز نشانی (کد پستی) محل اقامت اشخاص و الزام خوداظهاری املاک تحت تملک و محل اقامت از سوی اشخاص حقیقی در سامانه ملی املاک و اسکان کشور (به نشانی www.amlak.mrud.ir)، مقرر شده تطبیق کد پستی و کد ملی متقاضیان دسته چک‌ یا چک موردی در زمان پردازش درخواست صدور دسته چک در سامانه صیاد (صدور یکپارچه الکترونیک دسته چک) با استفاده از پایگاه اطلاعاتی سامانه ملی املاک و اسکان مورد بررسی قرار گیرد.

به نحوی که در صورت عدم تطابق کد پستی و کد ملی متقاضی دسته چک یا چک موردی، کد خطای ۴۸۴ به شرح "کد پستی معتبر نمی‌باشد" به بانک بازگردانده شده و در مقابل، بانک نیز مکلف به اطلاع‌رسانی لازم به متقاضی از طریق پیامک و یا هر مسیر ارتباطی مورد تائید خود خواهد بود.

لازم به توضیح است علی‌رغم وجود خطای یادشده، دسته چک‌ یا چک موردی متقاضی صادر خواهد شد، ولیکن تحویل آن به مشتری منوط به اطلاع رسانی به وی با مضمون پیامی به شرح ذیل خواهد بود:

«ثبت اطلاعات محل سکونت در سامانه املاک و اسکان اجباری است. برای جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی، هرچه سریعتر به سامانه  www.amlak.mrud.irمراجعه نموده و نسبت به تکمیل اطلاعات خود اقدام فرمایید.»

دسته-چک

چندی پیش مهران محرمیان، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی، اعلام کرد که چک کاغذی در طی سه سال آینده از شبکه بانکی حذف خواهد شد و جای خود را به چک الکترونیکی خواهد داد. او اظهار داشت که چک الکترونیکی ساده و آسان است و بانک مرکزی زیرساخت‌ های لازم برای سفته و برات الکترونیکی را فراهم کرده است و به زودی در اولین بانک عملیاتی قابل استفاده خواهد بود.

وی درباره چک الکترونیکی گفت: تاکنون ۳۰۰ هزار چک الکترونیکی در شبکه بانکی نقد شده و گرچه یک درصد از کل چک‌ها هم نیست، اما زیر ساخت فراهم است و به زودی در سراسر شبکه بانکی اجرا می‌شود.

محرمیان با بیان این که عمده چک‌های شبکه بانکی کاغذی است، افزود: سهم چک‌های الکترونیکی به تدریج در شبکه بانک افزایش می‌یابد.

وی در مورد سامانه ستاره برای وثیقه الکترونیکی گفت: سامانه توثیق الکترونیکی ستاره در وزارت اقتصاد مستقر است و برای تسهیلات خرد استفاده می‌شود. فرد وام گیرنده با وثیقه الکترونیکی سریع به وام می‌رسد و این وثیقه الکترونیکی در وام‌های خرد، جایگزین ضامن می‌شود.

محرمیان با بیان اینکه برات الکترونیک هم در وزارت اقتصاد برای بازرگانان فعال شد، در مورد بانکداری الکترونیکی در ایران گفت: ۹۳.۵ درصد از اشخاص بزرگسال کشور به تراکنش‌های بانکی الکترونیک دسترسی دارند، در آمریکا این رقم ۹۳ درصد است.

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در تشریح اینکه یارانه نقدی و داشتن حساب بانکی یارانه‌ بگیران چه اثری بر این آمار دارد؟ گفت: زیرساخت بانکی از ۳۰ سال قبل در شبکه بانکی فراهم شده است، طرح یارانه نقدی هم کمک کرد تا به آمار ۹۳.۵ درصدی برخورداری از بانکداری الکترونیکی رسیدیم.

وی در مورد این که یارانه نقدی و داشتن حساب بانکی یارانه بگیران چقدر در این آمار موثر است، گفت: زیرساخت بانکی از ۳۰ سال قبل در شبکه بانکی فراهم شده است، طرح یارانه نقدی هم کمک کرد تا به آمار ۹۳.۵ درصدی برخورداری از بانکداری الکترونیکی رسیدیم.

معاون فناوری بانک مرکزی بیان داشت: با توجه به زیرساخت‌های فراهم شده شبکه بانکی، امکان اجرای ریال دیجیتال در کشور فراهم شده است، اما برای رفع مشکلات، ابتدا در جزیره کیش اجرا شد تا ایراد‌های کار در عمل برطرف شود.

به گفته محرمیان، با اجرای ریال الکترونیکی در کیش، اگر راننده و مسافر نرم افزار ریال دیجیتال را نصب کرده باشند، با نزدیک کردن دستگاه‌های تلفن همراه خود و اسکن کردن کیو آر کد، به راحتی هزینه کرایه تاکسی را دریافت و پرداخت می‌کنند.

معاون بانک مرکزی تاکید کرد: الان چک الکترونیک، برات الکترونیک و سفته الکترونیکی در شبکه بانکی عملیاتی شده است.

محرمیان در مورد سامانه‌های الکترونیکی بانک‌ها و کمک به کشف ناترازی بانکها، گفت: بانک مرکزی به عنوان مقام ناظر بانکی به راحتی به ناترازی‌ها پی می‌برد و این مشکل به شبکه بانکی اعلام می‌شود.

کدخبر: 331676

ارسال نظر