حذف ارز ترجیحی بلای جان مردم شد!
یک پژوهشگر با اشاره به تداوم کاهش قدرت خرید مردم در سه سال اخیر اظهار داشت: روند کاهش قدرت خرید در این مدت شدت بیشتری پیدا کرد، اما در سال ۱۴۰۱ این کاهش با شیب بیشتری همراه بود و در سال ۱۴۰۳ این شیب کاهش یافت.
ناصر پاشاپور نیکو در مورد رفتار بازار نسبت به مصرف کالاهای اساسی پس از جهش ارزی و افزایش قیمت رسمی این کالاها، و همچنین وضعیت قدرت خرید مردم در سه سال گذشته، بیان کرد: از سال ۱۳۸۰ تا ۱۴۰۳، دادههایی را جمعآوری کردهایم که در سه دسته بازار، رسانه و مصرفکننده تقسیمبندی میشوند. دادههای مربوط به رسانهها نشان میدهد که مخاطبان به کدام برنامهها علاقهمندند و تحت تأثیر کدام برنامهها قرار میگیرند. گروه دوم به بررسی بازار اختصاص دارد که نشان میدهد چه محصولاتی در خردهفروشیها برای خریداران موجود است. گروه سوم نیز شامل اطلاعاتی است که از خود مصرفکنندگان به دست آمده است.
وی افزود: این دادهها به ما نشان می دهند که پرش ارزی و افزایش قیمتها بر روی تمام محصولات اثر میگذارند و اساسا هر تغییری در اکوسیستم رخ دهد از جمله افزایش قیمتها، موجودی مواد اولیه برای تولید، تغییر شرایط آب و هوایی و ... اثر خود را در مصرف نشان میدهد.
این پژوهشگر با بیان اینکه در این مدت کاهش قدرت خرید مردم ادامه داشت، گفت: طبیعی است که با افزایش قیمتها قدرت خرید هم کاهش پیدا کند. با حذف ارز ترجیحی یا همان ۴۵۰۰ تومانی شاهد کاهش قدرت خرید مردم بودیم و این روندی است که در دو، سه سال گذشته شدت گرفته، شیب این کاهش قدرت خرید در سال ۱۴۰۱ بیشتر بود و در سال ۱۴۰۳ کمتر بود. این تغییرات ناگزیر است و تورم محصول نهایی را افزایش میدهد.
پاشاپورنیکو ادامه داد: وقتی این افزایش قیمتها رخ میدهد، تولیدکنندگان به ویژه گروهی که تولیدکنندگان مواد مصرفی مدتدار هستند ناگزیر شروع به ارایه تخفیفات و افزایش تبلیغات مستقیم هستند.
وی با بیان اینکه پژوهش و دادههای حاصل از آن در اقتصاد و شرایط رقابتی اهمیت پیدا میکند، اظهار داشت: وقتی پژوهشی بیش از دو دهه در بازارهای ایران ادامه مییابد یعنی مصرف کننده دارد. اما عدهای از این دادهها استفاده نمی کنند و میتوان گفت که کمتر از ۱۰ درصد شرکتهای بی تو سی از دادههای حاصل از پژوهش استفاده میکنند و مابقی شرکتها هنوز هم در شرایط سعی و خطا پیش میروند.
این پژوهشگر تاکید کرد: امروز بازار و اقتصاد ایران رقابتی نیست و رقابتها تنها در تولید و دریافت ارز ترجیحی بوده و قطعا در شرایطی دادههای به دست آمده از پژوهشها مهم است که رقابت سالم وجود داشته باشد.
پاشاپور با تاکید بر اینکه امروز با عدم دانش استفاده از دادهها مواجه هستیم، گفت: برای خوانش و تحلیل این دادهها و تسلط بر آن باید تحلیل و تحلیلگر وجود داشته باشد و این داش باید اقتصاد ایران ارتقا پیدا کند.
ارسال نظر