|

شیوه گران شدن بنزین تغییر کرد

بر اساس گزارشات بدست آمده استفاده از وسایل حمل ونقل عمومی به طرز عجیبی کاهش پیدا کرده است.وسایل حمل و نقل عمومی شامل مترو، اتوبوس، مینی بوس، تاکسی می شود که تقریبا استقاده از آن ها ۸۰ درصد کاهش داشته است.

اقتصاد شیوه گران شدن بنزین تغییر کرد

تقریبا روزانه ۱۲۵ میلیون لیتر مصرف بنزین وجود دارد که به دلیل مصرف بی رویه ، ترافیک های سنگین در شهر ها و مصرف نامتعارف خودرو ها حدود ۵۰ میلیون لیتر اضافه مصرف می شود.اما خودروهای وارداتی و تولیدی با مصرف سوخت میانگین ۸ تا ۱۰ لیتر و بیشتر به مردم عرضه شده‌اند. فرآیند صدور کارت سوخت به دلیل پیچیدگی و زمان‌بر بودن، با مشکلاتی مواجه است و پایگاه داده ما هنوز به‌طور کامل به‌روز نشده است. همچنین، اطلاعات تحلیلی دقیق و کاربردی درباره جغرافیای مصرف سوخت در دسترس نیست.

اطلاعات واقعی از میزان خودرو های فعال عمومی سنگین و غیرسنگین و دولتی و متفرقه وجود ندارد.

اطلاعات تعداد تاکسی های فعال آنهم فعال خصوصی یا عمومی دقیق نیست اطلاعات مسافربرهای اینترنتی و جابجایی واقعی مسافرین معلوم نیست.

ضمن اینکه در دنیا مسافربرهای اینترنتی و حتی تاکسی ها حمل و نقل عمومی محسوب نمی‌شوند، اتفاقی که در کشور ما معکوس شده حمل و نقل کارآمد عمومی دارد به حمل ونقل شخصی تبدیل می شود و ما در تهران حتی شبکه حمل و نقل یکپارچه نداریم در حالیکه سالانه ده ها هزار خودرو به چرخه حمل و نقل تهران افزوده و حدود ۱ میلیون و دویست هزار خودرو نیز در سراسر کشور اضافه می‌شود بدون خروجی یقینا این تعداد هم بر افزایش مصرف سوخت و هم برترافیک می افزاید.

​با توجه به اینکه از عمر دولت چهاردهم مدت کوتاهی است که می گذرد اما در فکر تنش زدایی از بین افراد و آحاد مردم جامعه است.با نگاهی به موضع دولت به نطر می رسد قید بالا بردن نرخ بنزین و گران شدن آن را زده است.دولت پزشکیان از موضع خود عقب نشینی کرده  و با اعلام اینکه بنزین گران نمی شود به تمام شایعات مبنی بر گرانی بنزین خاتمه داده است.

به گفته همتی، کشور در شرایطی نیست که بتوانیم به سبد کالای مردم آسیب وارد کنیم و باید از هر اقدام شوک‌آور در اقتصاد جامعه خودداری کرد. همتی باور دارد که موضوع بنزین راهکارهای خاص خودش را دارد که باید از همان طریق پیگیری شود و افزایش قیمت آن در شرایط فعلی به مصلحت نیست. وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود:

نظرات کارشناسان درباره افزایش قیمت بنزین و مصرف سوخت جالب توجه است. به عقیده آن‌ها مگر خودرو به نرخ بین المللی به فروش می‌رسد که نرخ بنزین بین المللی شود؟ آیا ماشین‌هایی که الان استفاده می‌کنیم کم مصرف هستند؟ پاسخ منفی است. نباید به قدرت خرید مردم آسیب وارد کنیم.

به نظر می‌رسد دولت چهاردهم بعد از اظهارنظرهای ضدونقیض خود پیرامون مصرف سوخت و نرخ آن و واکنش تند جامعه، از موضوع خود عقب‌نشینی کرده و در حال حاضر برنامه‌های خود برای گران کردن بنزین را به تعویق انداخته است. سرانجام موضوع سوخت چه خواهد شد.

با این حال آقای رئیس جمهور عزیز! با انجام ۲ اقدام غیرقیمتی، اول رفع ناترازی بنزین و دوم کاهش مصرف بدون تغییر قیمت بنزین محقق می شود و برای تغییر قیمت هم چند بسته سیاستی و حمایتی واقدامات موثر با زمانبندی مناسب و با آگاهی بخشی و مشارکت مردم تغییر قیمت هم با کمترین هزینه شدنی خواهد بود.

لطفا دستور فرمایید از هرگونه تعجیل خودداری و به تجارب گذشته توجه جدی به عمل آید.

 

منبع: اقتصاد ۱۰۰
کدخبر: 334225
  • محمدی ارسالی در


    حل مشکل آلودگی، خشکسالی و تورم و ناترازی سوخت و انرژی و پایین بودن حقوقها
    متاسفانه شرایط اقتصادی برای مردم دشوار شده و این موضوع امنیت مردم و حاکمیت را تهدید می¬کند.
    از طرفی اگر قیمت بنزین و دیگر حاملهای انرژی بالا رود ، مردم متحمل فشار اقتصادی میشوند، اما از سوی دیگر، اگر قیمت گذاری به همین روش کنونی بماند، آسیب و زیان آن برای مردم و کشور بسیار بیشتر است (به دلایل زیر). راه حل:
    این منابع متعلق به همه مردم است، پیشنهاد میکنم برای اینکه مردم در صرفه جویی منابع مشارکت بیشتری کنند: 1- دولت صرفه جویی را از بودجه خود و نهادهای حاکمیتی شروع کند. 2- بخشی از درآمد صادراتی آنها با مشارکت بخش خصوصی با قیمت جهانی، مستقیما به مردم برسد و بخشی دیگر بصورت شفاف در بودجه دولتی، صرف رفاه و پیشرفت کشور گردد.
    به همین خاطر با سهمیه بندی (ارائه سهمیه به هر کد ملی ) و اصلاح تدریجی و پلکانی شدن قیمت بنزین و دیگر حاملهای انرژی در بازار بهینه‌سازی و خرید و فروش سهمیه توسط مردم موافقم. اگر درست و حساب شده اجرا شود، این نتایج را در پی دارد: 1- حل مشکل مصرف بالا و غیر بهینه و ناترازی سوخت 2- کاهش کسری بودجه دولت که منشا اصلی تورم است 3- به کاهش ترافیک خیابانها و آلودگی شدید هوا و در نتیجه، بحران عظیم خشکسالی (افزایش بارندگی پس از هر دوره کاهش رفت و آمد و مصرف سوخت ، مثلا سال 98 و 99 و عید نوروز سالهای گذشته استان تهران یکی از نشانه های این موضوع است) و مرگ و میر فراوان ناشی از آن منجر میشود 4-اصلاح قیمت باعث بهینه سازی مصرف انرژی و جایگزینی خودروهای فرسوده و سرمایه گزاری و اشتغال بیشتر و افزایش سطح دستمزدها می گردد 5- به عدالت اجتماعی بیشتر می¬انجامد
    در صورتی که فقط سهمیه دریافت شده از دولت قابل فروش باشد، میتوان از دلالی هم جلوگیری کرد.
    همچنین بازه تغییر قیمت ها روزانه یا هفتگی درصد مشخصی میباشد و می‌تواند به آرامی به تعادل برسند، بنابراین جهش قیمتی نخواهیم داشت و حساسیت چندانی ایجاد نمی کند.
    در زمینه دیگر حاملهای انرژی و کالاها هم سهمیه قابل مبادله به مردم داده شود . اینکار همچنین باعث اصلاح الگوی مصرف میگردد و مردم نتیجه برنامه ریزی و صرفه جویی را بطور مستقیم دریافت کنند.
    باید همه به دولت کمک کنیم شرایط و علت این کار را برای مردم توضیح دهد، و این اصلاحات را با کمک کارشناسان با تجربه و یک برنامه جامع به سرانجام برساند، پیش از آنکه دیرتر شود و از روی انفعال و اجبار بخواهد کاری انجام دهد. اگر در این اصلاحات تاخیر کنیم، در اثر به هدر روی منابع و قاچاق، شرکتها، تامین کنندگان و منابع کشور ورشکسته شده و دچار قحطی خواهیم شد.
    البته در کنار اصلاح و بروز بودن قیمت انرژی و سوخت، بهتر است سیاستهای تکمیلی دیگری مانند کوپن یا کارت مواد غذایی و سهمیه حمل و نقل عمومی و حذف قیمت گذاری دستوری انجام گیرد.
    کیفیت خودروها چقدر تاثیر دارد
    کیفیت خودروهای داخلی در کشور ما پایینتر است و بیشتر افراد آنرا علت اصلی مصرف بالای بنزین میدانند.
    - اما این پرسشها مطرح است که علت ناترازی گاز و برق چیست؟ آن هم مقصر خودروسازان است؟
    - آیا خودروهای خارجی موجود در ایران ( مثلا مزدا ، هیوندا و خودروهای چینی) هم مصرف پایینی دارند؟
    بهترین ماشیهای دنیا هم توی خیابونهای پر ترافیک و حرج و مرج ایران ( با این فرهنگ رانندگی) مصرفشون بالا هست و حدود ۲ برابر میزان اعلامی کارخونه هست
    درسته که ماشیای داخلی بی کیفیت هستن ولی علت اصلی مصرف بالای سوخت و آلودگی شدید هوا و در نتیجه خشکسالی و مرگ و میر ناشی از آلودگی همین ترافیک شدیده و مصرف غیر بهینه سوخت و انرژیه ( بنزین، گاز و برق و...)
    اما مصرف بنزین خودرو پراید و تیبا در ترافیک سنگین حدود 10 لیتر است
    مصرف خودرو هیوندای I20 و رنو کپچر بعنوان خودروهای کم مصرف خارجی در همین شرایط ترافیک شدید خیابانها ( و نه خیابانهای پاریس و کیفیت بنزین آنجا) نیزحدود 10 میباشد، و با افزایش ترافیک (کاهش سرعت خودرو) مصرف افزایش میابد اگر چه خودروهای سمند و پژو بیشتر است. پس علت چیز دیگری است
    علت اصلی مصرف بالا ، ترافیک سنگین خیابانها و علت ترافیک.....
    حتی اگر همه خودروهای مملکت هم برقی بودن باز هم این مشکلات حل نمیشدن، چونکه برخلاف تصور خیلیا برق لازم برای شارژ خودرو خیلی خیلی بالاتر از تصور عامه هست و این میزان برق برای این همه استفاده غیر بهینه از خودرو اونقدر زیاد هست که خیلی بیشتر از الان کمبود برق و همینطور آلودگی ناشی از سوخت نیروگاهها خواهیم داشت.
    همه این مشکلات بخاطر اینه که با سیاست گذاری غلط اقتصادی و انرژی و و قیمت دستوری انرژی ، مردم انگیزه ای برای مصرف بهینه ندارن ، یعنی نفع اقتصادی براشون نداره، برعکس،صاحبان خودرو انگیزه بالا برای مصرف بیشتر دارند
    علت اصلی ترافیک، مصرف بالا و ناترازی انرژی و سوخت و در نتیجه آلودگی هوا و خشکسالی، قیمت دستوری آن است که باعث شده هیچکس انگیزه ای اقتصادی برای صرفه جویی و مصرف بهینه نداشته باشد.
    قیمت دستوری کالا و خدمات و سوخت، نابود کننده اقتصاد کشور و کسب و کار مردم است، بهترین جایگزین برای آن، آزادسازی قیمت بر اساس عرضه و تقاضا و پرداخت یارانه یا سهمیه مستقیم به مردم است.
    اصلاح قیمت و پرداخت سهمیه قابل مبادله انرژی و سوخت بر اساس کد ملی بسیار به سود همه مردم و دولت است و بسیاری از معضلات اقتصادی و زیست محیطی کشور را حل میکند.

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین