واکنش عجیب بازار خودرو به پیروزی ترامپ | قیمت ها عقب نشینی کردند
حدود ۱۰ روز از خبر پیروزی ترامپ به عنوان ریاست جمهوری آمریکا میگذرد، اما پاسخ بازار ایران به این موضوع، تنها ثبات و عقبگرد قیمت خودرو بود.
روند بازار خودرو ایران همانند تمامی بازارهای داخلی به عوامل مختلفی همچون وضعیت تأمین قطعه خودروسازان، تولید خودرو، تقاضا در بازار و ثبات نرخ ارز بستگی دارد. یکی از عواملی که طی سالهای گذشته، بیشترین تأثیر را روی قیمت خودرو در بازار و البته میزان تولید گذاشت، نوسان نرخ ارز در بازار آزاد بود که علاوهبر جهش ناگهانی قیمتهای بازار، تأمین قطعه و تولید خودروسازان را نیز با مشکل جدی روبهرو کرد.
موضوعی که در دوره پیشین ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا آغاز شد و تا کنون نیز ادامه داشت. انتظار میرفت که با پیروزی مجدد او در دور جدید انتخابات، نرخ ارز نیز با شوک ناگهانی روبهرو شود و قیمتها را در بازار خودرو، دوباره صعودی کند، اما چنین نشد.
روز چهارشنبه، ۱۶ آبان ماه با انتشار خبر پیروزی ترامپ در انتخابات، نرخ دلار آزاد جهش اندکی را تجربه کرد و در اثر آن، برخی از محصولات داخلی و خارجی با رشد قیمتی کمتر از ۲۰ میلیون تومان روبهرو شدند؛ اما خیلی زود، همین محصولات دوباره روند نزولی و سپس ثبات قیمتی را در پیش گرفتند. حال پس از گذشت حدود ۱۰ روز، روند قیمتی در بازار خودرو چگونه است؟
وضعیت قیمت خودروهای داخلی و خارجی طی ۱۰ روز گذشته
در کمال تعجب، بررسی روند قیمت خودرو در ۱۰ روز گذشته نشان میدهد که بازار، بدون توجه به اخبار بینالمللی به مسیر خود ادامه میدهد و هیچ روند مشخصی ندارد.
برای مثال قیمت کوییک S از تاریخ ۱۹ آبان، یعنی اولین روز کاری هفته با قیمت ۴۳۲ میلیون تومان خرید و فروش میشد که ساعات پایانی روز گذشته، پنج میلیون تومان ارزانتر از هفته گذشته به نرخ ۴۲۷ میلیون تومان رسید.
شاهین پلاس اتوماتیک یکی دیگر از محصولات شرکت سایپا نیز از نرخ ۹۸۵ میلیون تومان هفته پیش، ۲۸ میلیون تومان گرانتر شد و به یک میلیارد و ۱۳ میلیون تومان رسید.
سورن پلاس و تارا اتوماتیک نیز از محصولات آبیپوشان جاده مخصوص به شمار میرود که به ترتیب یک میلیون گرانتر و ۱۲ میلیون تومان ارزانتر شده و به نرخهای ۶۲۱ میلیون و ۹۸۳ میلیون تومان رسیدند. بنابراین ایران خودروییها نیز روند مشخصی در ۱۰ روز گذشته نداشتند.
وضعیت در بازار مونتاژیها نیز به همین صورت بوده و در میان محصولات کرمان موتور، جک J۴ و کیامسی T۸ به ترتیب با رشد ۹ میلیون و ۶ میلیون تومانی، با نرخهای ۸۶۹ میلیون و یک میلیارد و ۶۳۶ میلیون تومان خرید و فروش میشوند.
در میان محصولات مدیران خودرو، تغییر قیمت یک محصول اقتصادی و یک محصول گرانقیمت بررسی شده است. امویام X۲۲ Pro دنده دستی ارزانترین کراساوورهای مونتاژی بازار نیز با افت ۹ میلیون تومانی به نرخ ۸۸۰ میلیون تومان معامله میشود. در مقابل تیگو ۸ پرو پلاگین هیبرید، ۱۰ میلیون تومان گرانتر شد و با دو میلیارد و ۷۱۰ میلیون تومان به فروش میرسد.
محصولات بهمن موتور نیز شرایط یکسانی دارد و در میان محصولات اقتصادی، ریسپکت با افت دو میلیون تومانی به یک میلیارد و ۳۱۰ میلیون تومان رسید. همچنین دیگنیتی پرایم نیز ۲۰ میلیون تومان افزایش قیمت یافت و به کانال یک میلیارد و ۷۸۰ میلیون تومان رسید.
اخبار مثبت و منفی چه تأثیری روی قیمت خودرو دارند؟
بازار خودرو طی دو سال گذشته نشان داد که تأثیرپذیری خود را در بلندمدت نسبت به اخبار مثبت و منفی از دست داده است. برای مثال در ابتدا با انتشار خبر آزادسازی واردات خودرو، شوک عجیب قیمتی به محصولات داخلی و مونتاژی بازار وارد شد، اما پس از افتهای سنگین، بازار دوباره روند خود را پیدا کرد و وارد یک رکود سنگین دو ساله شد. طی این دو سال، تقریباً هیچ خبری نتوانست تأثیر بلندمدت روی قیمت خودروها داشته باشد و تنها پس از چند روز شوک قیمتی، قیمتها دوباره به روند قبلی خود بازگشتنند.
در مورد اثرات خارجی همچون تشدید تحریمها توسط ترامپ نیز باید گفت که وضعیت فعلی صنعت خودرو ایران، دیگر شبیه به سال ۱۳۹۷ نیست و خودروسازان داخلی، نیاز خود به قطعات اروپایی و آمریکایی را تا حد بسیاری کاهش دادهاند. در اکثر مواقع نیز قطعات از مسیرهای غیر از شرکتهای مادر تأمین میشود و به صورت کلی بعید به نظر میرسد که در صورت تأمین درست ارز مورد نیاز خودروسازان توسط دولت، خطوط تولید این شرکتها با مشکل جدی روبهرو شوند.
البته باز هم تأکید میشود که تأمین مرتب ارز مورد نیاز خودروسازان توسط دولت ضروری است و در صورتی که باز هم با مشکل روبهرو شود، میتواند دوباره به تولید محصولات ناقص توسط این شرکتها بیانجامد.
ارسال نظر