|

اختصاصی گسترش نیوز؛

گردهمایی شتاب‌دهنده شریف در هفته جهانی کارآفرینی برگزار شد

در دهمین سالگرد تأسیس شتاب‌دهنده شریف و در آستانه هفته جهانی کارآفرینی، پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف میزبان رویداد «سرچشمه روایت‌ها» بود. این مراسم با حضور چهره‌های مطرح اکوسیستم استارتاپی و اقتصادی ایران برگزار شد و به بررسی دستاوردهای این زیست‌بوم اختصاص داشت.

اقتصاد گردهمایی شتاب‌دهنده شریف در هفته جهانی کارآفرینی برگزار شد

به مناسبت دهمین سالگرد تأسیس شتاب‌دهنده شریف و در آستانه هفته جهانی کارآفرینی، پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف امروز سه‌شنبه ۲۹ آبان ماه ۱۴۰۳، میزبان رویدادی با عنوان «سرچشمه روایت‌ها» است. این رویداد به مرور دستاوردها، تجربیات و فعالیت‌های برجسته‌ای که در اکوسیستم استارتاپی شریف شکل گرفته، اختصاص دارد.

رویداد «سرچشمه روایت‌ها» با میزبانی پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف آغاز شد. این همایش در آمفی‌تئاتر دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف برپا شد. میترا بهرامی، دبیر گردهمایی دهمین سالگرد فعالیت شتاب‌دهنده شریف، در خصوص اهداف اصلی برگزاری این رویداد بیان کرد: «شتاب‌دهنده شریف نقش بسزایی در پویایی و توسعه زیست‌بوم نوآوری کشور داشته است. طی این یک دهه، شاهد کسب‌وکارهای موفقی بوده‌ایم که به زندگی روزمره مردم وارد شده و تأثیر اقتصادی مهمی در فضای دانش‌بنیان کشور ایجاد کرده‌اند.» 

او با تأکید بر اهمیت این رویداد گفت: «در این رویداد، برنامه‌های مختلفی با حضور نهادهای کلیدی اکوسیستم نوآوری، از جمله معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی، شرکت‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر، صندوق‌های پژوهش و فناوری، شتاب‌دهنده‌ها و سایر نهادهای مشابه برگزار خواهد شد.»

لازم به ذکر است که این رویداد شامل سخنرانی‌ها، پنل‌های گفت‌وگو و شبکه‌سازی با افراد مؤثر است. تمرکز بر نقش بازیگران کلیدی زیست‌بوم و تشویق صاحبان صنایع و بخش خصوصی برای ورود و مشارکت در زیست بوم کارآفرینی حائز اهمیت است.

رضا-جمیلی

رضا جمیلی

این مراسم با قرائت قرآن کریم، پخش سرود جمهوری اسلامی ایران و نطق ابتدایی رضا جمیلی، مجری رویداد در خصوص رویه و برنامه های درنظر گرفته شده برای رویداد آغاز شد. سپس مهندس محمدباقر تبریزی، مدیرعامل شرکت سنجش مهارت پایا(کوئرا) برای ایراد سخنرانی به پشت تریبون رفت.

باقر-تبریزی

محمدباقر تبریزی

ماجرای تولد نسخه پیچ

مهندس تبریزی بیان کرد: در ابتدای عرایض خود قصد دارم به مرور برخی خاطرات بپردازم که شاید استماع آن برای حضار خالی از لطف نباشد. پاییز سال ۱۳۸۶ و همراه با علی بابایی(مدیرعامل کنونی ترب) در خوابگاه مشغول صحبت قدم زدن بودیم که علی ایده راه اندازی یک کسب و کار را مطرح کرد و من نیز موافقت خود را اعلام نمودم. من از چگونگی آغاز این کار پرسیدم و علی از یک نرم افزار اتوماسیون داروخانه ای را ایجاد کنیم که در ادامه نام آن را نسخه پیچ گذاشتیم. آن شب آغاز مسیر ما بود و نسخه پیچ بهانه ای برای گام های بزرگ تر در آینده شد.

تبریزی اظهار کرد: برای انجام کارهای بزرگ تر به دنبال فضای مناسب تری بودیم و با جستجویی در دانشگاه به هسته های کارآفرینی برخورد کردیم. در آغاز راه خیلی امیدوار به توفیق نبودیم اما درهرصورت مراحل ابتدایی را استارت زدیم. فرم های چند صفحه ای را پُر کردیم و سپس تماسی با ما در راستای حضور در یک جلسه گرفته شد. اولین آشنایی ما با مهندس دهپیدی پور(بنیان‌گذارشتاب دهنده شریف) در همین جلسه، جرقه شروع مسیر ما زده شد و با کمک‌های بی‌دریغ آقای دهپیدی‌پور و دیگران، به‌عنوان یکی از هسته‌های اولیه کارآفرینی معرفی شدیم. اوایل تابستان سال ۱۳۹۳ شتاب دهنده شریف آغاز به کار کرد که خانم ناصری به عنوان مسئول شتاب دهنده، مشغول به فعالیت بود.

وی افزود: طبق توافقات اولیه، تیم هایی برای هدف مشخص در شتاب دهنده تشکیل شد که ما جزو سه تیم انتخابی ورودی شتاب دهنده شریف قرار گرفتیم. نسخه پیچ، نواک و پزشک خوب، سه تیم ورودی شتاب دهنده بودند. در یک اتاق ۶۰ متری واقع در ساختمان فناوری دانشگاه شریف کار خود را آغاز کردیم. پس از گذشت حدود 8 ماه، تصمیماتی مبنی بر عدم ادامه فعالیت نسخه پیچ اتخاذ شد. به تدریج استارت آپ "ترب" راه اندازی شد و چند ماهی را در این فضا کار کردم تا اینکه طبق توافقی که با علی بابایی داشتم، تصمیم به ادامه تحصیل گرفتم. به این ترتیب از "ترب" خارج شدم و پس از گذشت چند ماه، در رویداد استارت آپ تریگر با یک تیم جدید اقدام به راه اندازی استارت آپ کوئرا کردیم.

مدیرعامل شرکت سنجش مهارت پایا(کوئرا)  در پایان گفت: ورود مجددی به شتاب دهنده داشتم و به دلیل بروز برخی چالش ها، تصمیم به تعطیل کردن کار و قطع همکاری گرفتیم. خانم ناصری از این تصمیم متعجب شد و با مخالفت جدی از ما خواست جلسه‌ای با مهندس دهپیدی‌پور برگزار کنیم. در آن جلسه برای اولین و آخرین بار، عصبانیت آقای مهندس را دیدم که با تذکری جدی راهکاری تازه پیش روی ما گذاشت. درهرصورت فعالیت های ما ادامه پیدا کرد تا اینکه در مهرماه سال ۱۳۹۴ کوئرا رسما آغاز به کار کرد و پس از چند ماه حمایت های خوبی از استارتاپ ما صورت گرفت. زیست بوم نوآوری شریف دارای خصوصیات بسیاری است که مهم ترین آن اصالت بخشی به کسب و کارها محسوب می شود.

آقای-طالبی

بهنام طالبی

ایجاد اشتغال برای حدود ۱۳۰۰ نفر

در ادامه رویداد سرچشمه روایت ها، دکتر بهنام طالبی، رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه شریف برای سخنرانی پشت تریبون رفت و ضمن اشاره به چند اسلاید، اظهار کرد: در ابتدا باید از مهندس دهپیدی پور به دلیل تمامی زحماتی که در این سال ها کشیدند، نهایت تشکر و قدردانی را داشته باشم. همچنین موظف هستم که از کوشش های آقای ستاری، خانم ناصری و خانم بهرامی تقدیر کنم. در ۱۰ سال گذشته آمار و ارقام قابل توجه و درخشانی را در شتاب دهنده شریف با کمک تمامی عزیزان به ثبت رساندیم که در ادامه قسمتی از آن را به سمع و نظر شما می رسانم. بیش از ۳ هزار ایده ثبت شده داشتیم و تقریبا هزار جلسه ارزیابی را برگزار کردیم.

او افزود: ۲۱۰ تیم پذیرفته ثبت کردیم که از این تعداد، ۵۶ تیم به عنوان تیم موفق خارج شدند. میانگین ارزش گذاری برای تیم ها، عددی در حدود ۶/۵ میلیارد تومان بوده و ۲۸ درصد آن را سرمایه گذار در ابتدا دریافت کرده است. ۲/۱ میلیارد سرمایه به استارتاپ تزریق شده و ۴۸ تیم از میان ۲۱۰ تیم، موفق به جذب سرمایه گذار شدند. بیشتری تنوع کاری را در حوزه هایی نظیر فناوری اطلاعات، بخش های سخت افزاری، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و خدمات پزشکی داریم. با وجود برخی چالش ها و موانعی که در طول سالیان اخیر داشتیم، تمام کوشش خود را به کار گرفتیم تا شتاب دهنده را به دوران اوج نزدیک کنیم. طبق هماهنگی ها و توافق با معاونت علمی ریاست جمهوری، فراخوانی موسوم به طرح امید داشتیم که بیش از ۱۰۰ تیم در این فراخوان ثبت نام کردند. بر اساس ظرفیت ها، ۲۸ تیم را پذیرش کردیم که به دلیل کمبود فضای لازم، موفق به ارتقای این میزان نشدیم.

دکتر طالبی ادامه داد: ۱۲ درصد شرکت هایی که تحت نظر بخش نوآوری دانشگاه شریف فعالیت می کنند، خروجی مستقیم شتاب دهنده شریف محسوب می شوند. این آمار برای ما بسیار ارزشمند و مهم است که به آن افتخار می کنیم. در لحظه جذب سرمایه گذاری، ایجاد اشتغال برای حدود ۱۳۰۰ نفر را داشتیم و ۹۵۰ میلیارد تومان ارزش خلق کردیم. لازم به ذکر است که عدد ۹۵۰ میلیارد تومان، در حال حاضر ارزش تنها یک استارتاپ آپ شتاب دهنده به حساب می آید.  فارغ از مبحث ملی، در بُعد بین المللی نیز به دستاوردهای بزرگی دست یافتیم. ۱۴ استارتاپ ما در حوزه بین المللی فعال هستند. در طول یک دهه اخیر، میزبان ۷۵۰ شرکت فناورانه و دانش بنیان بودیم که در حال حاضر مشغول به انجام فعالیت هستند. پیش بینی می کنیم که در آینده نزدیک میزبان شرکت های بیشتری نیز باشیم.  

پس از سخنرانی آقای دکتر طالبی، اولین کلیپ مصاحبه با مدیران و استارتاپ ها پخش شد که در ادامه مشاهده می کنید.

 انعطاف‌پذیری در آینده کارآفرینان جوان نقش مؤثری دارد

در این قسمت از رویداد، مهندس مجید دهبیدی پور، بنیان گذار شتاب دهنده شریف برای حضار سخنرانی کرد. دهبیدی پور عنوان کرد: طی جلسه ای که در آذرماه سال ۱۳۹۲ با آقای دکتر یاسر کراچیان داشتیم، ایده ایجاد شتاب دهنده در حاشیه یک رویداد فناورانه مطرح شد. صحبت های مفصلی با آقای کراچیان انجام دادم و او از تجربیات خود در تورنتو گفت تا به تدریج نقطه نظر مشترکی برای خلق شتاب دهنده پدید آمد. مقاله ای ۵ صفحه ای از سوی او برای من ایمیل شد و در آن مقاله توضیحاتی در خصوص مفهوم شتاب دهنده و کاربرد و مزایای آن در کشور کانادا مطرح شده بود. من مقاله مذکور را در اختیار خانم ناصری قرار دادم و در اسفندماه سال ۱۳۹۲ از او خواستم تا در این خصوص تحقیقاتی انجام دهد و در جهت ایجاد یک شتاب دهنده بومی مبادرت کند.

وی افزود: در خرداد ماه سال ۱۳۹۳، خانم ناصری اولین تیم را پذیرش کرد که داستان شکل گیری آن را آقای تبریزی به تفصیل توضیح داد. من بر این باور هستم که تیم ها در خلق، توسعه و شکوفایی شتاب دهنده بیشتری نقش را دارند. زحمات اصلی را این عزیزان کشیدند و گام های مهم توسط استارتاپ های کوشای ما برداشته شده است. در این میان، نام امثال من مطرح شده اما واقعیت امر این است که نباید از تلاش های جوانان مستعد و خلاقی که در قالب استارتاپ ها در طول چند سال اخیر زحمت کشیدند، به سادگی عبور کرد. شتاب دهنده دسترسی خود را نسبت به تیم ها و استارتاپ های فعلی به خوبی حفظ کرده است. در دو سال اخیر حضور کمرنگ تری در سمت های اجرایی داشتم که البته این موضوع نیز بی دلیل نبوده است.

دهپیدی-پور

مجید دهپیدی پور

بنیان گذار شتاب دهنده شریف تاکید کرد: برگزاری جلسات متعدد و ملاقات با ۲۵۰ شخص در طول این دو سال، یکی از این دلایل محسوب شد. در سال ۲۰۱۴ رویداد اسلاش در هلسینکی برگزار شد که من در آن حضور داشتم. اسلاش یکی از بزرگ‌ترین رویدادهای فناوری جهان است که سالانه ۲۰ هزار نفر، از جمله کارآفرینان و سرمایه‌گذاران، در آن شرکت می‌کنند. این رویداد در ماه نوامبر برگزار می شود که در این مقطع، شهر هلسینکی کاملا برفی و طوفانی است و وضعیت جوی خاصی دارد. رویداد اسلاش در این زمان برگزار می‌شود تا افراد صرفاً به دلیل اهمیت آن و ضرورت‌های کارآفرینی به فنلاند سفر کنند. این مسیر سخت و پیچیده را می‌توان از نوع و زمان برگزاری یکی از بزرگ‌ترین گردهمایی‌های تخصصی در این حوزه دریافت. 

دهبیدی پور در پایان گفت: شناخت عمق چالش‌ها و تحلیل سختی‌های کارآفرینی می‌تواند برای علاقه‌مندان روشن‌کننده مسیر باشد. باور قلبی و تسلیم ناپذیری نیز دیگر عاملی است که می تواند به کارآفرینان تازه کار کمک کند. انعطاف‌پذیری از توصیه‌های من است که می‌تواند در آینده کارآفرینان جوان نقش مؤثری داشته باشد. منعطف بودن در تصمیمات و ارائه نظریه های کاری، یک امر مهم در این بخش است که کاربردهای بالایی را به همراه خواهد داشت. یک هدف را باید در نظر داشت و برای دستیابی به آن هدف واحد، نهایت تمرکز را معطوف ساخت تا در نهایت به هدف غایی دست پیدا کرد.

سجادی-نیری

محمدحسین سجادی نیری

ساخت کارخانه نوآوری برای افزودن به اکوسیستم شریف

در بخش بعدی رویداد نوبت به آقای سیدمحمدحسین سجادی نیری، رئیس انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر کشور رسید تا به بیان تجربیات خود در این حوزه بپردازد. دکتر سجادی نیری ضمن تشکر از برگزارکنندگان رویداد سرچشمه روایت ها گفت: من تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی نرم‌افزار در دانشگاه تهران، کارشناسی ارشد خود را در رشته مدیریت اجرایی MBA در دانشگاه علم و صنعت و دکترای مدیریت رسانه خود را در دانشگاه تهران گذراندم. بنا به برخی دلایلی چنین مسیری را درپیش گرفتم و در صورت امکان بازگشت به گذشته، دانشگاه شریف را برای تحصیلات آکادمیک انتخاب می‌کردم.

سجادی نیری اظهار کرد: شروع دوران کاری من در بخش خصوصی، از مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه شریف بود. این مرکز در سبک یک شتاب دهنده عمل می‌کرد و من خاطرات ارزشمندی از آن دوران در ذهن دارم. در ادامه نیز موفق به ایجاد یک شرکت به نام پیشروان نرم افزار شریف شدم که این دستاورد در نتیجه تاثیرگذاری همان مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات شریف بود. آقای دکتر ستاری فرصت تنفس در این فضا به من داد و به شخصه هیچگاه زحمات بی دریغ او را فراموش نمی کنم. در ادامه باید از نقش آفرینی آقایان دهبیدی پور و طالبی در پیشرفت و توسعه پروژه های خود یادی کنم.

رئیس انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر کشور در ادامه گفت: ما در تکنو تجارت درگیر ایجاد یک کارخانه نوآوری هستیم که احتمالا سه تا چهار سال به طول می‌انجامد. این امیدواری وجود دارد که حدود ۳۰ هزار متر مربع فضای اداری و استقرار، مشابه ساختمان برج فناوری شریف، به اکوسیستم اضافه شود. در تلاش هستیم که از این سازه به عنوان یکی از شُعب ناحیه نوآوری شریف بهره برداری شود. در سال ۲۰۱۵، دو محقق از دانشگاه استنفورد بررسی‌هایی درباره جذب سرمایه‌گذاری و مسیر رشد شرکت‌های نوظهور انجام دادند. نتیجه امر هم به این شکل شده است که ۴۳ درصد تعداد کمی کسب و کارهایی که در بورس آمریکا پذیرفته شدند، در فرآیند رشد و توسعه خود از حمایت و سرمایه VC ‌ها(سرمایه گذاری خطرپذیر) برخوردار گردیدند.

سجادی نیری خاطر نشان کرد: این موضوع باعث شد که من به حوزه سرمایه‌گذاری خطرپذیر حساسیت بیشتری پیدا کنم. و زمان قابل توجهی از فعالیت های کاری خود را به این مورد اختصاص دهم. در میان استارتاپ های رشدیافته در فضای دانشگاه شریف، باید به مثال هایی اشاره کنم. تپسی از همین فرآیند سرمایه گذاری خطرپذیر را طی کرد و به نتایج محسوسی دست یافت. به آسیاتک کمتر اشاره می شود که این مسئله نیز به تصمیمات داخلی آن مربوط می شود. دیجی کالا با توجه به اتفاقات اخیر، می تواند در آستانه بورسی شدن باشد و من سال ۱۴۰۴ را برای این امر کاملا محتمل می دانم. برای استارتاپ فلایتیو نیز با توجه به درآمدهای سالیانه می توان مسیر مشابهی را پیش بینی کرد. هزاردستان یک مثال جالب و جذاب در این زمینه است که شخص دیگری از دانشگاه صنعتی شریف به ایجاد آن دست زد و با استفاده از سرمایه های خطرپذیر به دستاوردهای قابل توجهی دست پیدا کرد.

سجادی نیری در پایان گفت: مجموعه رادیست هم کسب و کاری محسوب می شود که از همین مسیر رشد یافته و پتانسیل بالایی دارد که می تواند در این اکوسیستم از سرمایه گذاری خطرپذیر بهره ببرد. این کسب‌وکارها با استفاده از سرمایه‌گذاری خطرپذیر می‌توانند مسیر رشد خود را طی کرده و نتایج مثبتی کسب کنند و اتفاقات مثبتی را تجربه کنند. از دید من، سرمایه گذاری جسورانه نشانگر سنجش میزان نفوذ فرهنگ فرصت دهی برای آزمون و خطا است. نکته ای که در کشور ما به آن بها داده نمی شود و متاسفانه دیدگاه های فعلی در این خصوص هنوز به شکل واقعی حرفه ای نشده است.

پس از سخنرانی آقای سجادی نیری، کلیپ دوم از مصاحبه با استارتاپ های موفق شریفی پخش شد که در ادامه می توانید آن را مشاهده نمایید.

چالش های بخش خصوصی را بشناسید

با اتمام پخش کلیپ دوم، اشکان میرآرمندهی مدیرعامل شرکت آگه پردازان هوشمند (دیوار) برای سخنرانی به روی سن رفت. میرآرمندهی با ارائه اسلایدهایی گفت: من در این بخش قصد دارم درباره جایگاه بخش خصوصی در توسعه زیست بوم استارتاپی و همچنین نقش شتاب دهنده ها در فعال سازی بخش خصوصی صحبت کوتاهی داشته باشم. شتاب دهنده ها این ظرفیت را دارند که در بخش کمک به بخش خصوصی و قدرت بخشی به آن ها اثرگذار باشند. زیست بوم استارتاپی شامل کارآفرینان، سرمایه‌گذاران، شتاب‌دهنده‌ها و نهادهای دولتی است. در صورت شکل‌گیری ساختاری مناسب، این زیست‌بوم می‌تواند به رشد اقتصادی و توسعه نوآوری منجر شود. سیلیکون ولی (Silicon Valley) نمونه‌ای برجسته در این زمینه است.

اشکان میرآرمندهی گفت: این منطقه که در کالیفرنیا قرار دارد، به عنوان قلب صنعت فناوری و نوآوری جهان شناخته می‌شود. خروجی به دست آمده از سیلیکون ولی بسیار درخشان و الهام بخش بوده که حاصل قرارگیری صحیح در یک زیست بوم قوی و برخورداری از حمایت های جانبی است.این فرآیند در نهایت بستر لازم را برای رشد و شکوفایی نوآوری فراهم می‌کند. اکنون لازم است تأثیر بخش خصوصی در این حوزه بررسی شود. تامین مالی، منتورینگ و شبکه سازی، سه کاربرد بالقوه بخش خصوصی در این مسیر قلمداد می شود. از دیدگاه من، منتورینگ یا مشاوره مهم ترین نقش آفرینی بخش خصوصی برای ارائه آموزش های لازم و ایجاد توانایی در تیم های استارتاپی محسوب می شود.

وی افزود: چالش های بخش خصوصی را می توان از زوایای مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. ریسک‌های سرمایه‌گذاری، اولین چالش مهم است. بخشی از این چالش، مانند بحث تحریم‌ها، از اختیار و کنترل بخش خصوصی خارج است. قوانین و مقررات را چالش اصلی می دانم که می تواند دردسرهای جدی را برای بخش خصوصی و زیست بوم استارتاپی پدید آورد. چالش منابع انسانی یکی از مهم‌ترین مشکلات در این مسیر است. در ادامه، توضیحاتی درباره این موضوع ارائه می‌کنم. در دیوار هم این مسئله دست و پای ما را بسته است. این موضوع بر برنامه‌ریزی، توسعه و دیگر موارد مهم تأثیر منفی گذاشته است. در این زمینه هم بخشی از ماجرا از کنترل افراد خارج است و ناگزیر باید بعضی از موارد را پذیرفت و با متغیرهای سیاسی و اجتماعی سازگار شد.

اشکان-میرآرمندهی

اشکان میرآرمندهی

فعال سازی بخش خصوصی توسط شتاب دهنده ها

مدیرعامل شرکت آگه پردازان هوشمند (دیوار) اظهار کرد: مهم ترین مسئله در این راستا، شناسایی نیاز کاربر، تعریف تیم و توسعه محصول مورد نظر در جهت خواسته های کاربر است. ایجاد ارزش افزوده برای کاربر، اهمیت بسیار بالایی دارد و نمی توان این حقیقت آشکار را نادیده گرفت. علاقه مندان به ورزش موج سواری در خصوص برخی موارد آن به خوبی استحضار دارند. اینکه در این ورزش نیاز به یک مربی وجود دارد تا با راهنمایی ها او بتوان به درجه ای از موفقیت و توانایی و تسلط دست یافت. از نظر من، تسلط در حوزه کسب و کارهای استارت آپی شباهت زیادی با ورزش موج سواری دارد. شتاب دهنده ها در حال حاضر نقش همان مربی در ورزش موج سواری را دارند و با بهره گیری از تجربیات خود، دست شرکت ها را گرفته و بر امواج خلاقیت و نوآوری در مدت زمان مشخص سوار می کنند تا در شکل دهی خدمات و محصولات مختلف موثر واقع شوند. شتاب دهنده ها در دسترسی استارتاپ ها به هدف غایی و ارائه خدمات و محصولات ایده آل، نقش مهمی ایفا می کنند. منتورینگ و شبکه سازی، بزرگ ترین آورده شتاب دهنده ها در این زمینه برای شرکت های خصوصی است.

اشکان میرآرمندهی در پایان گفت: درک چگونگی فعال سازی بخش خصوصی توسط شتاب دهنده ها نیز از چندین منظر اهمیت بالایی دارد. شتاب دهنده ها از طریق ارزیابی و گزینش دقیق تیم ها، ایجاد فرصت ارتباط با سرمایه گذاران و کاهش ریسک های پیچ و خم سرمایه گذاری، می توانند نسبت به فعال کردن بخش خصوصی مبادرت کنند. همچنین به کمک شتاب دهنده ها، نیاز به بحث آموزش کاهش پیدا می کند. فهم تفاوت شتاب دهنده ها و مراکز رشد نیز از منظرهای گوناگون دارای اهمیت است. مراکز رشد برخلاف شتاب دهنده ها، دخالتی در امر تصمیم گیری نمی کنند و همین طور هیچ درگیر ساختارهای سرمایه گذاری هم نمی شوند. من بر این عقیده هستم که درصورت برخورداری از یک ایده مطلوب، باید میان شتاب دهنده ها و بخش خصوص، یک هم افزایی ملموس ایجاد کنید.

با اتمام سخنرانی مدیرعامل شرکت دیوار، آرش صادقیان برای بیان تجربیات گذشته و خاطرات شکست خود در مسیر راه اندازی کسب و کارهای استارت آپی به روی سن رفت. صادقیان این طور بیان کرد: طبق برخی شنیده ها و حرف های انگیزشی برخی از دوستان، ما تصمیم گرفتیم که یک استارت‌آپ جدید راه‌اندازی کنیم. استارت آپ را به ترن هوایی تشبیه می کنم که دارای فراز و نشیب های ناگهانی است و شنیدن جیغ و داد هم طبیعت ناگزیر آن محسوب می شود.ما وارد این میدان شدیم و در ابتدای مسیر به سمت تیم‌سازی سوق داده شدیم. طبق توصیه دوستان، تیم‌سازی را انجام دادیم؛ اما پس از آن، چالش‌ها و دست‌اندازها شروع شد. یک روز شاهد قهر کردن یکی از اعضا بودیم، یک روز رابطه عاشقانه بین برخی هم تیمی ها شکل گرفت و تمرکزها برهم خورد. خلاصه در همان شروع کار شاهد اتفاقات عجیب و در عین حال جالبی بودم. از ضرورت حمایت های دولتی و قول های دولتمردان شنیده بودیم اما وقتی که وارد این فضا شدیم، این حمایت های بی دریغ را به وضوح مشاهد کردیم!

صادقیان اظهار کرد: حوالی سال ۱۳۹۴ و پس از امضای برجام، پول های خوبی به بخش های مختلف تزریق شده بودیم و ما هم بی خبر از همه جا برای جذب سرمایه خیز برداشتیم. ما کلا ۵۰ میلیون تومان پول می خواستیم و برای شروع خیلی قناعت به خرج داده بودیم اما در این بخش جذب سرمایه اولیه نیز به در بسته خوردیم. در اوج استیصال و سردرگمی، یک روز از دانشگاه تربیت مدرس درخصوص ثبت نام اپ تماسی با من گرفته شد که موجبات تعجب من و سایر دوستان را فراهم کرد. در ادامه کاشف به عمل آمد که در جشنواره رسانه دیجیتال حوزه کودک و نوجوان، که شرکت‌کننده دیگری حضور نداشت، اپ ما برنده جایزه شد و فرد دیگری به جای ما جایزه را دریافت کرد. خلاصه از حمایت های سازمان های مختلف دولتی باید بسیار یاد کنم و از آن ها تشکر ویژه ای به عمل بیاورم!

سجاد-صادقیان

آرش صادقیان

در دوران آقای ستاری اتفاقات خوشایندی رخ داد

وی افزود: در نهایت به یک شتاب‌دهنده مراجعه کردیم تا گشایشی حاصل شود. در آواتک با یک مربی آلمانی آشنا شدیم؛ اما این همکاری موفق نبود و ترجیح دادیم کنار بکشیم. در آن جا ما را مکلف به ارائه به زبان انگلیسی کردند و سه دقیقه در اختیار ما گذاشتند که از آن جایی که تکلم فارسی هم برای ما به سختی میسر بود، تصمیم به بیرون کردن ما گرفتند. دست روزگار درنهایت ما را به شتاب دهنده شریف آشنا کرد. در مقطعی برای راه اندازی VC  اقداماتی انجام دادیم و به ما گفته شد که باید زنجیره ارزش تولید شود. روی ۱۷ استارت آپ سرمایه گذاری صورت گرفت که با موفقیت ۱۷ شکست متوالی را تجربه کردیم. سپس راهی دادگاه شدیم و دردسرهای متعدی پس از آن نصیب‌مان شد. ناگفته نماند که در دوران آقای ستاری اتفاقات خوب و خوشایندی نیز رخ داد که جای تقدیر و تشکر ویژه دارد.

صادقیان تاکید کرد: من در سال ۱۳۹۶ و در زمان تصدی گری آقای ستاری، من به یک صندوق توسعه سرمایه گذاری دولتی نامه ای ارسال کردم که خوشبختانه هفته گذشته پاسخ نامه من داده شد. پیگیری این دوستان واقعا جای تشکر دارد و این حجم از اهمیت دادن و دلسوزی رشک برانگیز است. پس از کش و قوس های فراوان، از یکی از همین صندوق ها تماسی گرفته شد که من بخاطرش بسیار خوشحال شدم و خیال کردم که دیگر مشکلات همیشگی به انتها رسید، منتها در ادامه آن دوست عزیز پشت تلفن ضمن بیان چشم اندازهای پیش رو و مسائل این چنینی، به من گفت که همه موارد برای شما فراهم است به جز پول!

پس از ارائه جذاب آقای صادقیان که به شدت مورد توجه حاضرین در سالن واقع شد، نوبت به کلیپ دیگری رسید. کلیپ مصاحبه با اساتید و مشاوران در این قسمت برای حضار پخش شد که می توانید آن را مشاهده کنید.

مطابق برنامه ریزی ها در بخش نهایی رویداد پنل استارت آپ های موفق شتاب دهنده شریف با حضور علی بابایی(مدیرعامل شرکت ترب)، امین اسرافیلی(مدیرعامل گروه صنعتی رادیس)، امیراحمد برکتین(مدیرعامل میاره) و ساسان محمدی(مدیرعامل تنسور) برگزار شد. بسیاری از حاضرین در سالن بی‌صبرانه منتظر آغاز این پنل بودند. رضا جمیلی(مجری رویداد سرچشمه روایت ها و مدیر توسعه کسب و کار راهکار) در نقش دبیر پنل به خوبی مسئولیت اداره پنل را انجام داد.

پنل-1

پنل استارت‌آپ‌های شتاب‌دهنده شریف

ایده میاره در همان ۳ دقیقه نخست رد شد!

در ابتدای این پنل، امیراحمد برکتین در خصوص نحوه ورود به شتاب دهنده شریف و نقش شتاب دهنده در موفقیت هایش بیان کرد: من در کارهای صنعتی فعالیتی می‌کردم و در قسمت سازه روشن مدیر فروش یک هلدینگ بودم. به تدریج به شتاب دهنده آشنا شدم و فضای جدیدی را پیش روی خود می‌دیدم اما شتاب دهنده ایده ما را در همان ۳ دقیقه نخست رد کرد و خانم ناصری و سایرین از آن استقبال نکردند؛ در واقع ما استارت کار خود را با هسته ها زدیم. در آن مقطع سرمایه گذار فعلی میاره من را با این فضای کسب و کارهای استارت آپی و پتانسیل های آن آشنا کرد.

برکتین تصریح کرد: برای تست کردن ایده میاره، در اردیبهشت سال ۹۵ چند آگهی در دیوار گذاشتیم که در ادامه برخی پیک ها با ما تماس گرفتند. رفته رفته استقبال ها از این طرح بالا رفت و اطرافیان من نسبت به این موضوع آگاهی شدند. تعدد مراجعه پیک ها منجر به واکنش دانشگاه و برخوردشان با ما شد. ما نیز دیگر چاره ای جز خروج و اجاره یک مکان جدید برای هدف خود نداشتیم. در ابتدای راه خود با مشکلات جدی مالی مواجه بودیم و شتاب دهنده در آن مقطع زمانی ۲۵ میلیون تومان به صورت بلاعوض به ما پرداخت کردند. دومین مورد قابل ذکر در خصوص شتاب دهنده، بحث NETWORK محسوب می شود که از این حیث، بستر مناسبی از سوی دانشگاه برای ما ایجاد شد. شخص مهدی مظاهری به توسعه و شکوفایی میاره کمک شایانی کرد که لازم می دانم در این رویداد از او تشکر کنم.  لازم به ذکر است که در حال حاضر عرضه شرکت در حدود ۹۰۰ میلیارد تومان است.

ماجرای آشنایی با شتاب دهنده

در ادامه پنل، علی بابایی بر نقش شتاب دهنده در رشد و توسعه ترب تاکید کرد و در این ارتباط عنوان کرد: به همراه محمدباقر تبریزی(مدیرعامل فعلی کوئرا) طرحی را در سال ۱۳۹۳ در پیش گرفتیم و نرم افزاری برای داروخانه ها با عنوان نسخه پیچ راه اندازی کردیم. به مرور با مرکز نوآوری فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه صنعتی شریف آشنا شدیم و ظرفیت های مطلوبی را برای راه خود مشاهده کردیم.

بابابی افزود: در مرکز کارآفرینی و همزمان با آغاز کار شتاب دهنده، با خانم ناصری ملاقاتی داشتیم و مورد پذیرش قرار گرفتیم. تیم ما و تیم نواک اولین ورودی های شتاب دهنده هستند. پس از مشکلات ایجاد شده برای نسخه پیچ، تصمیمی برای آغاز یک استارت آپ جدید گرفته شد. به دنبال ایجاد یک استارت آپ در حوزه اسمارت فون ها بودیم و با بررسی های بسیار، در نهایت به ایده یک موتور جستجوی هوشمند خرید رسیدیم. طرح ترب برای ما ریسک کمتری داشت و مورد قبول اعضای تیم قرار گرفت. در ادامه نیز محمدباقر از جمع ما خارج شد و سرنوشت دیگری پیدا کرد. یک سال بعد و از طریق شتاب دهنده، با آقای شیرازی آشنا شدیم.

معرفی شرکت رادیس و تاثیر شتاب دهنده در توسعه آن

امین اسرافیلی پس از علی بابایی به بیان نظرات خود پرداخت و در خصوص شکل گیری گروه رادیس گفت: رادیس یک شرکت تولیدی محسوب می شود که فعالیت خود را از سال ۱۳۹۱ با همکاری قطب سازه و زلزله دانشگاه صنعتی شریف در قالب طرح‌های پژوهشی مرتبط با بتن‌های فوق توانمند آغاز کرد. پس از مدتی، این گروه با ثبت یک شرکت حقوقی مستقل، به رفع نیازهای صنعتی کشور در زمینه‌های مختلفی از جمله نظامی، مسکونی و عمرانی با استفاده از مصالح خاص پرداخت.

اسرافیلی در ادامه بیان کرد: این شرکت یکی از معدود شرکت‌های دانش‌بنیان است که علاوه بر فعالیت در زمینه مصالح پیشرفته و خاص، دارای واحدهای فنی، مهندسی و تحقیقاتی منحصر به فرد در صنعت بتن است که در سطح شناخته‌شده‌ای فعالیت می‌کند. نتیجه ۶ سال تلاش، تحقیق و آزمایش این گروه جوان منجر به تولید ماده‌ای به نام نانوکامپوزیت شد. خواص منحصر به فرد این ماده تحول عظیمی در تولید دریچه‌های منهول ایجاد کرده و مشکل سرقت این دریچه‌ها را به طور کامل حل کرده است. رادیس فعالیت‌های خود را تنها به مرزهای کشور محدود نکرده و هم‌اکنون جزو شرکت‌های معدودی است که در بازارهای اروپایی نیز فعالیت می‌کند. کیفیت بالای محصولات، دریافت استانداردهای روز اروپا و توان تولید بالا از جمله عواملی هستند که موجب استقبال فوق‌العاده از محصولات رادیس در این بازارها شده است.

وی در خصوص رابطه رادیس با شتاب دهنده بیان کرد: از طریق یکی از استادان خود با مرکز کارآفرینی دانشگاه شریف و پس از پذیرش اولیه، وارد شتاب دهنده شدیم. در سال ۱۳۹۳ با تیم شتاب دهنده جلساتی داشتیم که خوشبختانه طرح ما قبول شد و کار خود را از همان نقطه استارت زدیم. باید از زحمات و حمایت های تیم عزیز شتاب دهنده به خاطر اعتمادشان نهایت تقدیر و تشکر را داشته باشیم.

پنل-2

رویاهای بزرگی که درنهایت به واقعیت پیوست

در نهایت نوبت به مدیرعامل تنسور رسید تا در این پنل به معرفی استارت آپ خود بپردازد. ساسان محمدی در این بخش مطرح کرد: تنسور در حوزه رباتیک و بخصوص رباتهای خدماتی می باشد که برای اولین بار در ایران، به صورت جدی، در حوزه ربات های خدماتی و بخصوص ارتقا حوزه دیجیتال رباتیک با حفظ کیفیت طراحی مکانیک پا به این عرصه گذاشته است. در حال حاضر تمام تمرکز تیم روی رات جداساز مرسولات پستی معطوف شده و در این حوزه فعالیت های مربوطه صورت می گیرد.

محمدی در ادامه مطرح کرد: ارزش ایجاد شده در این شرکت  برخلاف گروهای موجود رباتیک، قسمت دیجیتال و برنامه نویسی آن می‌باشد که از سیستم ROS که یک پلت فرم جدید در حوزه رباتیک است استفاده شده است و برخلاف گروه های موجود رباتیک که اکثرا دارای متخصصین مکانیک هستند، این گروه با حفظ تمرکز بر قسمت مکانیک، کیفیت مطلوبی را در حوزه دیجیتال ارائه کرده است. این موضوع باعث می‌شود که پلتفرم دیجیتال ایجاد شده، در حوزه‌های مختلف ربات های خدماتی دیگر هم با تغییرات مناسب مورد استفاده قرار گیرد. در مقطعی که سایر دوستان ایده های استارت آپی خود را روی میز مدیران می گذاشتند، من یک جوان ۱۸ ساله کرمانشاهی بودم که رویایی بزرگ در ذهن داشتم.

او اضافه کرد: در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۴۰۰، موفق به راه اندازی استارت آپ ذهن برتر(ربات های خدماتی هوشمند) در دانشگاه شریف شدیم. در شهریور ۱۳۹۹ و پس از دفاع از پایان نامه ارشد، دو طرح مهم را در دست بررسی داشتم که هردو را به خوبی به نقطه دلخواه رساندم. تمام تنسوری ها طی سال های اخیر تلاش کردند و حالا افتخار حضور در این رویداد به عنوان استارت آپ برتر به من رسیده است. در این رویداد باید از آقای مهندس شیری یاد کنم که به عنوان استاد بنده همواره از تیم تنسور حمایت کرده است. تنسور مسیر به شدت پرچالشی را طی کرد تا به جایگاه فعلی دست پیدا کند.

محمدی تاکید کرد: ساخت رباتی که در حوزه صنعت کاربرد داشته باشد، کار به غایت سختی بود که خوشبختانه در نهایت به هدف رسیدیم. مشکلات مالی عدیده ای در ابتدای راه خود داشتیم که با کمک های دانشگاه، مسیر پیش رو برای ما تا حد زیادی هموار شد. ما در اردیبهشت ۱۴۰۲ حتی تا آستانه انحلال نیز پیش رفتیم اما با لطف خدا و حمایت های بی‌دریغ شتاب دهنده به سرمنزل مقصود رسیده و در مهرماه سال گذشته موفق به ساخت ۵ ربات هوشمند شدیم. در این مرحله بود که دانشگاه نیز به یاری ما آمد و حمایت های لازم را به عمل آورد. در حال حاضر شرکت تنسور درحدود ۲۵ عضو با قدرت به فعالیت خود ادامه می دهد.

یک توصیه برای استارت‌آپ‌های نوپا

در قسمت پایانی پنل، برکتین خاطرنشان کرد: در ابتدای راه میاره، ما با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کردیم و پاشنه آشیل ما جذب سرمایه بود. شتاب دهنده اقداماتی در زمینه تامین مالی انجام داد و من قدردان آن کمک ها هستم.

اسرافیلی ادامه داد: اصلی‌ترین مسئله برای من تغییر رویه اکوسیستم برای جذب سرمایه محسوب می شود. سرمایه گذاران ساز و کار خود را تغییر دادند و در پی اهداف دیگری هستند؛ بنابراین استارت آپ های نوپا باید خود را نسبت به شرایط روز وقف دهند. توصیه من به ایده پردازان جدید این است که کسب و کارهای خود را همسو با شرکت های بزرگ‌تر رقم بزنند، به نحوی که زنجیره ارزش شرکت بزرگ با وجود کسب و کارهای تازه کار کامل‌تر شود.

بابایی یادآور شد: حمایت های مالی، از جمله ویژگی های ممتاز شتاب دهنده شریف به شمار می رود. بی‌تردید این نوع حمایت ها نقش به سزایی در رشد و توسعه ترب ایفا کرد. در آن مقطع مبلغی نزدیک به ۴ هزار دلار دریافت کردیم که رقم قابل توجهی به حساب می آید. ترب روی برخی استارت آپ ها سرمایه گذاری کرده است و قصد حمایت از کسب و کارهای نوپایی دارد که آینده درخشانی را می توان برای آن متصور شد. از حدود ۴ سال پیش یک سرویس جدی را راه اندازی کردیم و نام آن فروشگاه ساز است. این سرویس با کمک های دانشگاه شریف آغاز به کار کرد و برنامه های خوب دیگری نیز در دستور کار داریم.

محمدی در انتها اضافه کرد: تنسور چه از نظر سخت افزاری و چه از بُعد نرم افزاری محصول باکیفیتی تولید کردیم که می تواند مورد توجه بسیارانی باشد. مهمترین خصیصه کاری ما طی سال های اخیر، درست اندیشیدن برای حال چالش ها و محسوب می شود. چالش ها بر سر راه ساخت ربات های هوشمند فراوان است و برای رفع موانع موجود نیاز به هم اندیشی موثر و حمایت های جانبی حس می شود. واقعیت امر این است که صنعت لجستیک کشور با موانع متعددی دست و پنجه نرم می کند. یکی از برنامه های آتی ما در استان کرمانشاه خواهد بود که قصد هوشمندسازی پست این استان هستیم. فرآیند سنتی باید جای خود را به روش های نوین و هوشمند بدهد. چشم انداز ۱۰ ساله ای را برای خود ترسیم کردیم و برای دستیابی به آن اراده جدی داریم. یک محصول دیگر نیز در اسفندماه سال جاری لانچ خواهد شد و در هفته های آینده از این سرویس مربوط به هوش مصنوعی رونمایی می کنیم. دیگر هدف ده ساله ما، حرکت به سمت خودروهای خودران به شمار می رود و هوش مصنوعی مورد استفاده برای این امر توسط دوستان دانشگاه شریف ساخته شده و مختص به بچه های ایران است.

پس از اتمام پنل استارت آپ های موفق شتاب دهنده شریف، کلیپ پایانی نیز برای حضار پخش شد و رویداد با برنامه شبکه سازی و پذیرایی به اتمام رسید. در آخر می توانید آخرین کلیپ رویداد سرچشمه روایت ها را مشاهده کنید.

کدخبر: 341305 سهیل مافی

ارسال نظر