|

خداحافظی بازار خودرو با سامورایی | تویوتا قید این بازار را زد

با حذف تویوتاها از فهرست خودروهای وارداتی سامانه یکپارچه، این سؤال مطرح شده است که آیا واردات محصولات این برند به کشور ممنوع شده است؟

اقتصاد

در تاریخ ۷ آذر، سایت سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی پس از حدود ۱ ماه به روز شد و در میان خودروهای لیست سامانه شاهد حضور تویوتاهای وارداتی نیز بودیم. به دنبال این قضیه بسیاری از مشتریان سامانه یکپارچه، خود را برای ثبت نام و خرید تویوتا کرولا و لوین در دو نسخه بنزینی و هیبرید آماده کرده بودند. چند روز بعد اما به طور ناگهانی تمامی تویوتاهای موجود در لیست سامانه که توسط شرکت های مختلف عرضه شده بودند حذف شدند. در نتیجه این اتفاق، برای بسیاری از مردم این سوال پیش آمد که دلیل حذف تویوتاها از سامانه چه بود و به چه علت نمی توانند کرولا و لوین خریداری کنند؟

دلیل حذف خودروهای تویوتا چه بود؟

طی دو سال گذشته گروه خودروسازی سایپا دائماً اعلام می کرد که قصد دارد تویوتا را هم به صورت صفر و هم به صورت کارکرده به بازار ایران عرضه کند اما به جز یک دستگاه نمونه از کرولا هیبرید که آن هم فقط در نمایشگاه مشهد معرفی شد، دیگر خبری از این شرکت در عرصه واردات نبود و نیست.

با این حال اما شرکت سایپا مستنداتی را به سازمان حمایت ارائه کرد که طبق آن مدارک، ارزش گمرکی کرولاهای این شرکت بسیار پایین تر از نسخه های وارداتی دیگر شرکت های واردکننده تویوتا بود. در نتیجه این اختلاف قیمتی که سازمان حمایت با آن مواجه شد، تمامی قیمت های اعلامی از سوی دیگر شرکت های عرضه کننده تویوتا زیر سوال رفت و به همین دلیل وزارت صمت دستور داد تا تمامی محصولات این برند ژاپنی از لیست خودروهای وارداتی سامانه حذف شوند و امکان خرید آن ها برای کسی وجود نداشته باشد.

به این ترتیب می توان گفت که دلیل حذف تمامی تویوتاهای وارداتی از سایت سامانه یکپارچه، ارائه مستنداتی از سوی سایپا به سازمان حمایت است که تقریباً می شود گفت تمامی اعداد اعلامی از سوی این شرکت دولتی به هیچ عنوان قابل اعتماد نیستند و فقط مخل عرضه درست سامانه شدند.

حال با این تفاصیل سوال اصلی این است که با وجود متعدد بودن وارد کننده های تویوتا لوین و کرولا، چرا تا کنون هیچ تناقضی میان ارزش گذاری گمرکی این محصولات یافت نشد و در میان تمامی شرکت ها، فقط سایپا موفق شده تا خودرویی ارزان تر در دنیا و البته چین پیدا کند و سپس آن را به کشور بیاورد.

یعنی تمامی واردکنندگان تا کنون تخلف می کردند و سایپا کاملاً صادقانه وارد عرصه واردات شده و قصد عرضه تویوتا با قیمت مناسب را به بازار ایران دارد؟ آیا گمرک کشور طی دو سال اخیر در ارزش گذاری خودروهای مرتکب اشتباه می شده و پس از گذشت این مدت به اشتباه خود پی برده است؟

در رابطه با واردات تویوتا توسط سایپا لازم است بدانید که مدیر عامل این شرکت در نمایشگاه خودرو مشهد سال ۱۴۰۲ صریحاً اعلام کرده بود که شرکتش قصد واردات کرولا دست دوم از مبدا ژاپن را دارد و حتا نمی دانست که تمامی خودروهای موجود در ژاپن، فرمان راست هستند و نمی توانند در ایران تردد کنند.

با توجه به حواشی پیش آمده در رابطه با واردات تویوتا توسط سایپا و به فروش نرسیدن حتا یک دستگاه از کرولاهای این شرکت به مردم، احتمال می رود که سایپا قصد شیطنت و ایجاد اختلال در روند واردات تویوتا را دارد و در این زمینه تا حدودی نیز موفق شده است.

نکته دیگر حذف تویوتا از سامانه یکپارچه این است که چرا و به چه علت لوین از لیست خودروها حذف شده در حالی که این سدان به هیچ وجه قرار نیست توسط سایپا وارد شود و هیچ مستنداتی نیز در رابطه با این خودرو به سازمان حمایت ارائه نشده.

به این ترتیب باید دید که تحقیقات سازمان حمایت در مورد ارزش گذاری تویوتاهای وارداتی به چه صورت پیش خواهد رفت و تکلیف سامانه یکپارچه و مردم چه زمانی مشخص خواهد شد.

در پایان باید گفت که این شرکت با توجه به عرضه پرحاشیه و نامنظم کراس اوورهای چانگان که یک برند کاملاً چینی است و شریک تجاری سایپا نیز محسوب می شود، موفق نشده تا در بین واردکننده ها موقعیتی داشته باشد و به همین دلیل در زمینه واردات تویوتا نیز با این رویکردی که پیش گرفته موفق نخواهد شد.

منبع: اسب بخار
کدخبر: 342370

ارسال نظر