|

پیش بینی روزهای طوفانی برای بیت کوین | ترامپ و ماسک چه خوابی برای کاربران دیده اند؟

راما واسودوان، استاد اقتصاد در دانشگاه ایالتی کلرادو و منتقد ارزهای دیجیتال، معتقد است که افزایش قیمت بیت کوین به مرز ۱۰۰ هزار دلار نشان‌دهنده انتظارات بازار از حمایت سیاسی از این رمزارز است. او تأکید می‌کند که نامزد شدن افرادی که به رمزارزها علاقه‌مندند برای پست‌های اجرایی و اداری، پیام روشنی ارسال می‌کند مبنی بر این‌که استقبال از بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال در آینده نزدیک آغاز خواهد شد، و این عامل می‌تواند موجب افزایش چشمگیر سرمایه‌گذاری در این بازار شود.

اقتصاد پیش بینی روزهای طوفانی برای بیت کوین | ترامپ  و ماسک چه خوابی برای کاربران دیده اند؟

صعود قیمت بیت کوین ناشی از افزایش مشروعیت این ارز دیجیتال است. اگرچه بیت کوین در ابتدا تنها به‌عنوان یک پدیده جالب و ویژه برای افراد ماجراجو شناخته می‌شد، اما حالا به یک ارز دیجیتال اصلی تبدیل شده است که شهروندان آمریکایی می‌توانند آن را به راحتی از طریق حساب‌های سرمایه‌گذاری خرده‌فروشی معتبر خریداری کنند. حتی اگر بیت کوین در نهایت به یک حباب تبدیل شود، همانطور که بسیاری از اقتصاددانان هشدار داده‌اند، ابزارهای سرمایه‌گذاری موجود در این فضا به بیت کوین اعتماد و اطمینان بیشتری بخشیده‌اند و قدرت ماندگاری آن را تقویت کرده‌اند.

سیاستگذاری‌های دولت آینده ترامپ به خوش بینی درباره بیت کوین دامن می‌زند 

ترامپ در طول کارزار اخیر ریاست جمهوری خود از حامیان سرسخت رمزارز‌های دیجیتال بود. انتخاب‌های او برای رهبری آژانس‌های دولتی کلیدی مرتبط با تصمیم گیری درباره مقررات نشان دهنده این شور و شوق است.  پس از نامزدی "پل اتکینز" به عنوان رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار که مسئول تنظیم اوراق بهادار قابل معامله مانند سهام است، ارزش بیت کوین به بالاترین حد خود رسید. اتکینز پیش از این به مدت شش سال در دوران ریاست جمهوری "جورج دابلیو بوش" رئیس جمهور اسبق آمریکا، کمیسر کمیسیون مستقل انتخابات بود. "مولی وایت" محقق و منتقد رمز ارز‌های دیجیتال به "وُکس" می‌گوید:"اتکینز لزوما آن نوع نامزدی نیست که ترامپ برای سایر مناصب در نظر گرفته باشد". 

اتکینز پیشینه حضور در کمیسیون بورس و اوراق بهادار را دارد، اما زمانی که در آن کمیسیون حضور داشت به یکی از مدافعان بسیار قوی برای مقررات زدایی تبدیل شده بود. اتکینز همچنین رئیس مشترک اتاق تجارت دیجیتال Token Alliance است، یک گروه لابی گر صنعتی که از مقررات زدایی در حوزه رمزارز‌های دیجیتال حمایت می‌کند. این شایعه مطرح شده که "پریان بورینگ" یکی از لابی گران و مدافعان مهم فناوری بلاکچین و مدیرعامل The Digital Chamber یکی از گزینه‌های برتر ترامپ برای تصدی یک سِمت کلیدی دیگر باشد: رئیس کمیسیون معاملات آتی کالا (CFTC) که قوانینی را در مورد معاملات آتی و کالا‌ها وضع می‌کند.

این مرجع از فعالیت‌های بازار در برابر دستکاری، تقلب، و سوءاستفاده در شیوه‌های معامله محافظت می‌کند. در حال حاضر رمز ارز دیجیتال در حوزه اختیارات کمیسیون بورس و اوراق بهادار است، اما طبق گزارش‌ها دولت ترامپ در عوض قصد دارد آن را به عنوان یک کالا قلمداد کرده و تنظیمات مرتبط با کالا‌ها را در مورد آن اعمال کند. اگر چنین تغییری ایجاد شود، رمزارز‌های دیجیتال در حیطه اختیارات کمیسیون معاملات آتی کالا قرار خواهند گرفت که اغلب به نظر می‌رسد در موضع گیری خود نسبت به مقررات رویکرد غیر مداخله جویانه تری داشته است.

ارز-دیجیتال

"دیوید ساکس" میلیاردر و از علاقمندان رمزارز‌های دیجیتال که ترامپ اخیرا از او به عنوان "تزار هوش مصنوعی و رمزارز" یاد کرد موظف شده تا از کاخ سفید در تدوین سیاستگذاری‌های مرتبط با رمز ارز‌های دیجیتال و هوش مصنوعی به دولت کمک کند. ترامپ با انتشار پستی در شبکه اجتماعی خود اعلام کرد که "ساکس" از نزدیک با کمیسیون بورس و اوراق بهادار و کمیسیون معاملات آتی کالا همکاری خواهد کرد تا چارچوبی قانونی برای تنظیم رمزارز‌های دیجیتال ایجاد کند. 

شخص دونالد ترامپ هم چنین از طریق توکن حاکمیتی غیرقابل انتقال (غیرقابل معامله) به نام "وُرلد لیبرتی" با دنیای رمز ارز دیجیتال مرتبط است. گروه‌های طرفدار رمزارز‌های دیجیتال، ۲۴۵ میلیون دلار به کارزار انتخابات سال جاری ترامپ کمک کردند که بیش از کمک طرفداران هر صنعت دیگری برای حمایت از نامزد‌هایی بود که نسبت به رمزارز‌های دیجیتال رویکرد دوستانه تری دارند.  تمام این شواهد بدان معناست که چشم انداز نظارت بر رمزارز‌های دیجیتال در دوره ریاست جمهوری ترامپ پس از تجربه مقررات وضع شده سنگین‌تر و شکایت‌های متعدد علیه شرکت‌های رمز ارز دیجیتال در دوران ریاست "گَری جنسلر" رئیس فعلی کمیسیون بورس و اوراق بهادار بسیار دوستانه‌تر و کم‌تر سخت گیرانه خواهد بود. 

موج اخیر سرمایه گذاری در فضای رمزنگاری عمدتاً ناشی از این باور رو به رشد است که سال‌ها عدم اطمینان نظارتی و مقررات وضع شده ممکن است سرانجام جای خود را به وضوح و شفافیت بدهد. پیش‌تر در دوران ریاست "جنسلر" بر کمیسیون بورس و اوراق بهادار، آن نهاد پلتفرم‌های معاملاتی مانند کوین بیس، بایننس و کراکن را سرکوب کرد و استدلال کرده بود که برای خرید و فروش رمز ارز‌های دیجیتال باید نظارتی مشابه نظارت بر سهام یا اوراق قرضه وجود داشته باشد و سرمایه‌گذاران باید به به همان اطلاعاتی در مورد شرکت‌های فعال در حوزه رمزارز دیجیتال دسترسی داشته باشند که در مورد شرکتی که افراد در حال خرید سهام از آن هستند دسترسی دارند. با این وجود، پلتفرم‌های معاملاتی رمز ارز دیجیتال و شرکت‌های مرتبط با آن استدلال می‌کنند که توکن‌های رمزنگاری چیزی مشابه سهام نیستند و نباید قوانین مشابه سهام را در مورد آن وضع و اعمال کرد.

 کمیسیون بورس و اوراق بهادار شکایت‌هایی را علیه چندین پلتفرم بزرگ رمزنگاری از جمله کوین بیس مطرح کرده که رسیدگی به آن شکایات در حال انجام است. این در حالیست که امکان کنار گذاشتن آن شکایت‌ها توسط دولت ترامپ وجود دارد و مقررات مربوط به بیت کوین و سایر رمز ارز‌های دیجیتال احتمالاً در دوران ترامپ به طور قابل توجهی تغییر خواهند کرد. تحت رژیم نظارتی ترامپ، صرافی‌های رمز ارز‌های دیجیتال مانند "بایننس" و "کوین‌بیس" قادر خواهند بود با تهدید کمتری از سوی دعاوی حقوقی و قضایی مواجه باشند و به کار خود ادامه دهند و تجارت بر روی پلتفرم‌های شان را برای افراد آسان‌تر سازند.

علاقمندان رمزارز دیجیتال می‌گویند که این امر به نوآوری در صنعت رمز ارز دیجیتال کمک می‌کند، اما هم چنین می‌تواند بدان معنا باشد که معامله گرانی که از چنین پلتفرم‌هایی استفاده می‌کنند بیش‌تر در معرض کلاهبرداری، سرقت و ماهیت نوسانی ارز قرار خواهند گرفت.

بیت کوین به یک دارایی دیجیتالی تبدیل شده است

در طول پنج سال گذشته و به ویژه پس از سقوط پلتفرم معاملاتی کریپتو FTX در سال ۲۰۲۲، روایت در مورد ابزار رمز ارز دیجیتال تغییر کرده است چرا که اکنون بیش‌تر به به عنوان یک ابزار سرمایه گذاری به جای نوعی ارز که می‌تواند مانند پول نقد مورد استفاده قرار گیرد، تبلیغ می‌شود و همین نکته به ارزش گذاری آن کمک کرده است.  کمیسیون بورس و اوراق بهادار در ماه ژانویه، به اولین صندوق قابل معامله (ETF) در ایالات متحده چراغ سبز نشان داد.

صندوق‌های قابل معامله سبد‌هایی از ابزار‌های مالی (مانند سهام، اوراق قرضه، کالاها، یا در این مورد خاص ارز‌های رمزنگاری شده مانند بیت کوین یا اتریوم) هستند که در یک بورس اوراق بهادار تنظیم شده خرید و فروش می‌شوند. صندوق‌های قابل معامله در صورت تمایل فرد به سرمایه گذاری، امکان دسترسی غیر مستقیم به رمز ارز‌های دیجیتال را برای او فراهم می‌کنند. به بیان ساده، اگر ارزش بیت کوین افزایش یابد، ارزش صندوق‌های قابل معامله نیز افزایش پیدا می‌کند.

با این وجود، به دلیل ماهیت ترکیبی صندوق‌های قابل معامله و حضور آن در یک صرافی تنظیم شده در صورت کاهش ارزش بیت کوین، سرمایه گذاران در مقابل میزان ضرر بیش‌تر محافظت می‌شوند. شرکت‌هایی از جمله BlackRock، Invesco، Fidelity، Grayscale و Ark Invest صندوق‌های بیت‌کوین را راه‌اندازی کرده‌اند که به سرمایه‌گذاران جدید، به‌ویژه آن دسته از افرادی که ممکن است ریسک گریزتر باشند راه‌های آسانی برای خرید یا قرار گرفتن در معرض رمزارز‌های دیجیتال ارائه می‌دهند.

سرمایه گذاران پیش از این گزینه‌های محدودی برای معامله بیت کوین داشتند. آنان می‌توانستند برای خرید مستقیم بیت کوین به یک صرافی رمز ارز دیجیتال مراجعه کنند، اما پس از آن مجبور بودند ذخیره ایمن و راحتی برای آن رمز ارز دیجیتال در بلند مدت پیدا کنند چرا که ارز رمزنگاری شده‌ای که در یک صرافی نگهداری می‌شود می‌تواند در برابر سرقت آسیب پذیر باشد، در حالی که رمزارز‌های دیجیتال ذخیره شده به صورت آفلاین امن‌تر هستند، اما تجارت با آن دشوار است.

تتر

هم چنین، آنان می‌توانستند در معاملات آتی همراه با ریسک بیت کوین سرمایه گذاری کرده و با خرید یا فروش ارز در تاریخ بعدی با قیمت مشخص موافقت کنند. اکنون، اما صندوق‌های قابل معامله یک گزینه با پشتوانه نهادی را ارائه می‌دهند. 

علیرغم آن که هیچ کس نمی‌تواند نقطه عطف دقیق یا زمان تثبیت قیمت را پیش‌بینی کند، محرک بلندمدت افزایش قیمت بیت‌کوین، تکامل آن است نه صرفا به مثابه طلای دیجیتال بودن آن بلکه به عنوان یک لایه اساسی از زیرساخت‌های مالی جهانی. با این وجود، "واسودوان" می‌گوید هنوز دلیلی وجود دارد که باور کنیم صعود رمز ارز دیجیتال برای همیشه ادامه نخواهد یافت.

قیمت بیت کوین پیش‌تر نیز افزایش یافته بود، اما به سرعت سقوط کرد. در نوامبر ۲۰۲۲ ارزش بیت کوین ظرف مدت چند روز پس از سقوط چشمگیر صرافی FTX، به میزان ۲۰ درصد کاهش یافت و به قیمت زیر ۱۶ هزار دلار رسید.

نگرانی تحلیلگران آن است که قیمت رمز ارز دیجیتال صرفا براساس حدس و گمان باشد و نه هرگونه ارزش ذاتی. "واسودوان" می‌افزاید:"این وضعیت می‌تواند منجر به ایجاد حباب دیگری شود، حبابی که با چشم انداز محیط نظارتی مطلوب‌تر و امکاناتی که برای محصولات و سرمایه‌های جدید باز می‌کند خواهد توانست افراد بیش تری را به سوی این بازار‌ها جذب کند".

آوری در صنعت ارز دیجیتال کمک می‌کند، اما هم چنین می‌تواند بدان معنا باشد که معامله گرانی که از چنین پلتفرم‌هایی استفاده می‌کنند بیش‌تر در معرض کلاهبرداری، سرقت و ماهیت نوسانی ارز قرار خواهند گرفت.

بیت-کوین

قیمت بیت کوین برای اولین بار از مرز ۱۰۰ هزار دلار گذشت. این ادامه روند رو به رشدی بود که پس از اعلام نتیجه انتخابات آمریکا و پیروزی ترامپ طی شد. موضع شخص ترامپ و چهره‌های دولت در حمایت از رمزارز‌های دیجیتال بر افزایش قیمت بیت کوین تاثیرگذار بوده است. داده‌ها نشان می‌دهند که در روز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بیت کوین یعنی محبوب‌ترین رمزارز دیجیتال غیر متمرکز موجود در جهان، ۶۹۳۷۴ دلار ارزش داشت.

با این وجود، ظرف مدت کم‌تر از یک ماه، بیت کوین افزایش قیمتی بیش از ۴۴ درصدی را تجربه کرد. سایر رمزارز‌های دیجیتال از جمله "اتریوم" و "ریپل" نیز در آن بازه زمانی رشد کردند. افزایش ناگهانی ارزش رمزارز‌های دیجیتال نشانه خوش‌بینی سرمایه گذاران نسبت به سیاستگذاری‌های دونالد ترامپ و سیاست‌های او برای چندین آژانس نظارتی کلیدی است که برخی از آن‌ها به صراحت وعده مقررات زدایی صنعت رمز ارز دیجیتال را داده‌اند.

منبع: اقتصاد آنلاین
کدخبر: 343011

ارسال نظر