بلایی که ممکن است بایدن بر سر قیمت نفت بیاورد
تحلیلگران نفتی عقیده دارند تصمیم بایدن برای آزادسازی ذخایر استرتتژیک نفتی نتیجه مطلوب را نداشته و اوپک پلاس به راحتی می تواند قیمت نفت را به ۱۰۰ دلار برساند.
وقتی جو بایدن در اوایل همین هفته اعلام کرد دولت فدرال این کشور ۵۰ میلیون بشکه نفت خام از ذخایر استراتژیک خود برداشت میکند، اطرافیان وی انتظار داشتند قیمت نفت بهشدت کاهشیافته و در همان سطح پایین باقی بماند. اما نفت درعوض بالا رفت و اوپک پلاس اعلام کرد روند افزایش تولید خود را متوقف میکند. قیمت نفت در روز جمعه کاهش شدیدی داشت، اما این کاهش بهخاطر ترس از موج جدید ویروس کرونا بود و ارتباطی با اطلاعیه بایدن برای آزادسازی ذخایر استراتژیک نداشت.
اما اتفاقات پیش رو میتواند قیمت نفت را به ۱۰۰ دلار برساند.
تحلیلگران انرژی هشدار دادهاند برداشت از ذخایر استراتژیک نفتی تاثیر مورد انتظار را نخواهد داشت. آنها توضیح دادند باوجود ورود بشکههای نفت آمریکا و سایر شرکای آن در آسیا و همچنین انگلیس، اوپک میتواند نفت بیشتری برای مدت طولانیتری از بازار خارج کند. این متخصصان میگویند نفت خام ذخایر استراتژیک نفتی آمریکا نفت ترش است که موردپسند پالایشگاهها نیست چون نیاز به فرآوری بیشتر و کاهش میزان سولفور آن وجود دارد. این فرآیند نیازمند گاز طبیعی است که در حال حاضر قیمت بسیار بالایی دارد. اما آمریکا توجهی به این توضیحات نکردهاست و حالا تحلیلگران درمورد نفت ۱۰۰ دلاری هشدار داده اند.
یک نکته دیگر این است که آزادسازی ۵۰ میلیون بشکه از ذخایر استراتژیک نفت آمریکا یکشبه انجام نمیشود و حتی بیشتر از یک هفته برای این کار زمان لازم است. در واقع این کار مستلزم روند وامگیری طولانیمدت ۳۲ میلیون بشکه نفت ترش از این ذخایر است و ۱۸ میلیون بشکه هم باید طی چندین ماه فروخته شود. یعنی کمتر از یک میلیون بشکه در روز بهطور متوسط.
در اینبین اوپک آماده میشود ۶۶ میلیون بشکه نفت در ژانویه و فوریه وارد بازار کند. البته بسیاری از نمایندگان اوپک پلاس اعلام کردهاند که احتمالاً روند افزایش تولید این ائتلاف به مدت ۳ ماه متوقف میشود.
اوپک بهتنهایی حدود ۴۰ درصد از تولید نفت خام دنیا را برعهده دارد. آمریکا که بزرگترین تولیدکننده نفت دنیاست ۱۸٫۶ درصد از سهم تولید نفت در دنیا را در اختیار دارد و پساز آن روسیه با ۱۲ درصد قرار دارد. بنابراین اوپک و روسیه بدون در نظر گرفتن تولیدکنندگان آسیای مرکزی، نیمی از تولید نفت جهان را در اختیار دارند. بنابراین برگ برنده در دست آنهاست.
قیمت نفت ۵۰ درصد از ابتدای سال جاری میلادی بالا رفته و رشد تقاضا بسیار سریعتر از حد انتظارها بودهاست. بنابراین عرضه نفت بسیار کمتر از سطح تقاضاست.
قیمت نفت در این هفته به خاطر خبر شیوع نوع جدید ویروس کرونا سقوط کرده اما بهنظر نمیرسد این شرایط ادامهدار باشد. دراینبین، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اوپک را متهم به دستکاری عامدانه قیمت نفی کردهاست.
اوپک پلاس تا حالا تمام درخواستها برای تولید بیشتر نفت را رد کردهاست. این گروه اعلام کرده طبق میل هیچکسی رفتار نخواهد کرد. اوپک پلاس در حال حاضر تمایل به قیمت بالای نفت دارد و نگران شیوع دوباره کرونا است. بنابراین احتمال کاهش دوباره تقاضا عدم افزایش تولید بیشتر این گروه را توجیه میکند. نتیجه اجلاس بعدی اوپک پلاس احتمالاً برای مصرفکنندگان بزرگ نفت شگفتآور بوده و قیمت نفت را بالاتر میبرد.
ارسال نظر