گفتوگوی گسترش نیوز با سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس؛
طرح ویژه مجلس برای مشترکان پرمصرف
اصغر سلیمی؛ نماینده مجلس شورای اسلامی بیان کرد: مجلس طرح پلکانی را در دستور کار قرار داده و روی اجرای آن تأکید ویژهای دارد. به عقیده من این طرح برای اصلاح الگوی مصرف مناسب و هوشمندانه است. مشترکان پرمصرف با استفاده این طرح شناسایی شده و تحت کنترل قرار میگیرند.
افزایش قیمت حاملهای انرژی در ایران به دلایلی نظیر تحریمهای اقتصادی، نوسانات ارزی، کاهش تولید داخلی و تعاملات بازاری وابسته است.
تحریمهای اقتصادی بر ایران، محدودیتهایی بر صادرات نفت گذاشته و همچنین کاهش تقاضا برای تولید کالاهایی مانند بنزین و دیگر حاملهای انرژی را به دنبال داشته است.
نوسانات ارزی و افزایش ارزش دلار نسبت به ریال باعث افزایش قیمت حاملهای انرژی در بازار داخلی شده است.
کاهش تولید داخلی حاملهای انرژی مانند بنزین، دیزل و گازوئیل در ایران باعث شده که وابستگی به واردات این محصولات افزایش پیدا کرده و قیمت آنها نیز صعودی شود.
تعاملات بازاری و عواملی مانند افزایش تقاضا در فصلهای گرما، افزایش ترافیک در شهرها و تعطیلی موقتی کارخانهها نیز میتواند باعث افزایش قیمت حاملهای انرژی شود.
با توجه به این عوامل، افزایش قیمت حاملهای انرژی در ایران امری چندجانبه است و به دلیل تأثیرات گسترده بر بازار، از جمله مشکلاتی محسوب شده که در کلیه زمینههای اقتصادی و اجتماعی تأثیر میگذارد.
افزایش قیمت حاملهای انرژی بر صنعت گردشگری
افزایش قیمت حاملهای انرژی مانند بنزین و دیزل در ایران تأثیرات منفی بر صنعت گردشگری داشته است. یکی از دلایل این موضوع این است که افزایش قیمت حاملهای انرژی باعث افزایش هزینههای حملونقل در داخل کشور شده است. این امر میتواند باعث کاهش تقاضا برای سفرهای داخلی و خارجی شود، چراکه برای توریستها هزینه سفر به مقاصد مختلف بیشتر شده است.
علاوه بر این، افزایش قیمت حاملهای انرژی میتواند باعث کاهش کیفیت خدمات گردشگری در کشور شود، از این جهت که هزینههای انرژی برای کسبوکارهای گردشگری افزایش یافته است. این امر میتواند باعث کاهش تعداد گردشگرانی شود که به ایران سفر میکنند.
بنابراین، افزایش قیمت حاملهای انرژی میتواند تأثیرات منفی بر صنعت گردشگری در ایران داشته باشد. این مطلب باعث افزایش هزینهها و کاهش کیفیت خدمات شده و به دلیل این موضوع میتواند باعث کاهش تقاضا و درآمد در این صنعت شود.
پرداخت یارانه انرژی در کشورهای مختلف به شکل مختلفی انجام میشود. در برخی کشورها، دولت مستقیماً به خانوارهایی که قادر به پرداخت هزینههای گرمایشی و سرمایشی خود نیستند، پرداخت میکند. در برخی دیگر از کشورها، دولت بهصورت غیرمستقیم این یارانهها را ارائه میکند، مثلاً با ارائه تخفیف در قیمت گاز و برق به خانوارهایی که درآمد کمی دارند.
اهمیت پرداخت یارانه انرژی
در ایران نیز یارانه انرژی به شکل مستقیم به خانوارهایی که درآمد کمی دارند، پرداخت میشود. این یارانه از طریق سامانه کارتهای هوشمندی به نام کارت نانوین پرداخت میشود. کاربران کارت نانوین بهصورت ماهانه یک مبلغی را بهعنوان یارانه انرژی می گیرند که میتوانند از آن برای پرداخت قبضهای گاز و برق خود استفاده کنند.
در برخی موارد، دولتها نیز برای کاهش مصرف انرژی و حفظ محیط زیست، یارانههایی را ارائه میکنند که به افراد و شرکتها کمک میکند تا به مصرف انرژی صرفهجویی کنند. این یارانهها میتواند شامل تسهیلات اقتصادی برای نصب سیستمهای خورشیدی، ترمزهای انرژی افزایی در خودروها و سایر اقداماتی باشد که به کاهش مصرف انرژی و حفظ محیط زیست کمک میکنند.
یکی از مهمترین چالشهای یک دهه اخیر اقتصاد ایران، به موضوع پرداخت یارانه انرژی و واقعی نبودن قیمت آب، برق و گاز مربوط میشود. ایران در سال ۲۰۲۲، ۸۶ میلیارد دلار بهعنوان یارانه انرژی پرداخت کرد؛ درحالیکه کشور چین با جمعیت بیش از یک میلیارد نفر در مقام دوم قرار گرفته و ۳۲ میلیارد یارانه انرژی به این موضوع اختصاص داده است.
یکی از سؤالهای مهم در این رابطه، احتمال افزایش قیمت حاملهای انرژی است. در این راستا گفتوگویی با اصغر سلیمی، سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها انجام دادیم که در ادامه میخوانید.
مجلس روی طرح پلکانی تاکید ویژهای دارد
اصغر سلیمی با تاکید بر اهمیت رسانه ها در جهت اصلاح الگوی مصرف به گسترش نیوز گفت: تمامی کشورهای دنیا در بحث حاملهای انرژی برنامههای خاص خود را دارند. ارائه آموزشهای لازم به مردم از طریق رسانههای عمومی، یکی از این برنامهها محسوب میشود. جهت ارائه خدمات عمومی مثل آب، برق و گاز، بایستی به مشترکین آگاهی بخشی داده شود. این تذکرها به مردم در خصوص این موارد الزامی بوده و کمک زیادی به حفظ و مدیریت منابع مصرفی و انرژی میشود.
او ادامه داد: جهت قانونمندسازی حاملهای انرژی، در وهله اول باید وضعیت زندگی و معیشت مردم اصلاح شود. سهمیه فعلی انرژی متعلق به نسلهای بعدی نیز میشود و باید این موضوع را در نظر گرفت. بهعنوانمثال در صورت استفاده بیرویه از گاز، ظلم بزرگی در حق آیندگان میشود؛ بنابراین در این مسیر همراه با اصلاح وضعیت معیشتی مردم، باید به کنترل الگوی مصرف پرداخت.
نماینده مجلس شورای اسلامی در پایان اضافه کرد: مجلس طرح پلکانی را در دستور کار قرار داده و روی اجرای آن تأکید ویژهای دارد. به عقیده من این طرح برای اصلاح الگوی مصرف مناسب و هوشمندانه است. مشترکان پرمصرف با استفاده این طرح شناسایی شده و تحت کنترل قرار میگیرند. هدف از اجرای این طرح کنترل این اشخاص بوده که اتفاقاً که در دهکهای بالا نیز قرار دارند. به اعتقاد من تعرفه گذاری پلکانی، مصرف انرژی را در کشور ما مدیریت میکند. امیدوارم دولت پس از سروسامان دادن به وضعیت معیشتی مردم، بهدرستی بحث الگوی مصرف را پیگیری کرده و دین خود را به ملت ایران ادا کند.
ارسال نظر