اختصاصی گسترش نیوز:
کدام پیش بینی از قیمت دلار معتبر است؟
قیمت دلار همچنان محل پرسشهای مختلف و گمانهزنیهای کوتاه مدت و بلند مدت است و کارشناسان تحلیلهای مختلفالجهتی را در این زمینه عرضه میکنند.
برای بسیاری از افراد این پرسش پیش آمده که تحلیل نرخ ارز باید تابع چه پارامترهایی باشد و آیا تحلیلهای کوتاه مدت و هفتگی از درجه اعتباری معادل با تحلیلهای بلند مدت از بازار، برخوردار هستند؟ برای پاسخ به این پرسشها ابتدا باید این دو الگو را تفکیک کرد. گسترش نیوز در این گزارش به بررسی اعتبار این الگوها خواهد پرداخت که در ادامه از نظر میگذرانید.
قیمت دلار از عوامل بسیار زیادی متاثر میشود که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
بر اساس مجموعه الگوهای سه گانه تعیین نرخ ارز حقیقی، عواملی نظیر مقدار عرضه پول (نقدینگی) و تورم، سطح تولید، تراز پرداختها، بازدهی داراییهای جایگزین، شوکهای پولی و حقیقی و بحث انتظارات، مهمترین عوامل تاثیر گذار بر نرخ ارز به شمار میآید.
از جمله مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت دلار، باید به نرخ تورم اشاره کرد که در آن پارامترهای اساسی همچون عرضه پول و سطح تولید نقش دارند. تحولات اسمی نرخ تورم در طی زمان اثراتش را دیر یا زود بر قیمت دلار نشان میدهد، که البته تاکنون نیز این آثار را بروز داده است.
از سوی دیگه وضعیت تراز تجاری و حساب سرمایه کشور نیز پارامتر بسیار تعیین کننده است. نکته مهم اینجاست که برخی از این عوامل نرخ ارز را در بلندمدت، برخی در میان مدت و برخی در کوتاه مدت، تحت تأثیر قرار میدهند.
چگونه میشود پیشبینی دقیقی از نرخ ارز داشت؟
مدلهایی که نرخ ارز را در بلندمدت پیشبینی میکنند مدلهای فاندامنتال یا بنیادی هستند. در حالی که در تحولات کوتاه مدت نرخ ارز، مثلا پیش بینی نرخ ارز برای فردا یا هفته آینده، عوامل بنیادی همچون تراز پرداختها، سطح تولید و حجم پول به کار نمیاد و «انتظارات» به عنوان عامل اصلی عمل میکند که انتظارات تورمی، در رأسش قرار میگیرد؛ در واقع، در کوتاه مدت مدل های پیش بینی نرخ ارز مدلهای تکنیکال هستند که بعد نظری ندارند و از تحولات کوتاه مدت یک دوره، تغییرات کوتاه مدت بعدی را پیشبینی میکنند.
و اما این انتظارات تورمی در واقع انتظارات از تحولات آتی اقتصاده و مهم نیست که مردم پیرامون آن تحلیل دقیقی داشته باشند، بلکه پیش بینی آنهاست که اهمیت دارد؛ وقتی میبینید یک شایعه، یک دروغ، یک افشاگری، یک تاریخ مذاکره یا یک تحول سیاسی به شدت بازارهای مالی را تحت تاثیر قرار میده، مربوط به همین عامل است.
وقتی فضای اقتصادکلان به شدت بی ثبات باشد کوچکترین شوک در زمان جاری، در تصویر ذهنی مردم به عنوان یک اتفاق بزرگ در آینده تفسیر میشود.
ارسال نظر