قیمت دلار فردا به کدام سو میرود؟
بهرغم کاهش بیش از هزار تومانی قیمت دلار طی هفته گذشته، مقاومت نوسانگیران مانع بازگشت این ارز به کانال ۲۶هزار تومان شد اما باتوجه به افزایش احتیاط معاملهگران و خروج برخی خریداران از بازار، پیشبینی میشود که روند نزولی دلار با شیب ملایم ادامه داشته باشد.
برخلاف دو ماه گذشته که بازار ارز با سرعت بالایی در حال طی کردن مسیر صعودی بود به طوریکه قیمت دلار طی این مدت حدود ۴۵۰۰تومان افزایش یافت، از ابتدای هفته پیش با ورود سیگنالهای مثبتی تغییر مسیر داد و این موضوع باعث توقف خریدها و ورود فروشندگان به بازار شد.
مشخص شدن کابینه دولت سیزدهم، خبر گشایشهایی در دسترسی به داراییهای بلوکه شده کشور از سوی مخبر، دستور رئیسجمهور به کنترل بازار ارز در جلسه هیات دولت و انتشار اخبار مثبتی پیرامون برجام از جمله عوامل موثر بر کاهش قیمت دلار طی هفته دوم شهریور ماه بود.
افت ۵درصدی قیمت دلار طی دو روز
درحالیکه قیمت دلار در ساعات ابتدایی معاملات روز شنبه به ۲۸۳۰۰تومان رسیده بود، با اعلام خبر فرمان رئیسی به کنترل بازار ارز با سرعت بالایی وارد مسیر نزولی شد و با تداوم این روند در روز یکشنبه، دلار با افت حدود ۴.۵درصدی به مرز ۲۷هزار تومان کاهش یافت؛ درحالیکه انتظار میرفت با این شیب تند کاهشی دلار به کانال ۲۶هزار تومان بازگردد، اما روز سهشنبه در پی مقاومت نوسانگیران و بالا رفتن حجم خریدها روند نزولی بازرر متوقف شد و نرخ این ارز تا محدوده ۲۷۴۵۰تومان افزایش یافت.
برخی معاملهگران اظهار میکردند که این روند کاهشی صرفا تحت تاثیر جو فرمان رئیسی به کنترل بازار بوده و باتوجه به نبود سیگنالهای قوی برای ترغیب فروشندگان و خروج خریداران از بازار، دلار پس از یک افت هیجانی به مدار صعودی برمیگردد؛ به باور این فعالان بازار ارز، در شرایطی که از یک سو برجام همچنان در وضعیت بلاتکلیفی به سر میبرد و از سوی دیگر با کسری بودجه شدید و تورم صعودی امسال، عوامل این چنینی قادر به بازگرداندن دلار به قیمتهای چند ماه گذشته نیست.
با اینکه انتظارات افزایشی فروکش نکرده بود اما خریداران موفق به شکست مرز مقاومت ۲۷۵۰۰تومان نشدند و به این ترتیب برخلاف پیشبینیها روز چهارشنبه بازار دوباره فاز نزولی گرفت و قیمت دلار ابتدا به سطح ۲۷۲۵۰تومان کاهش یافت و در ادامه روز برای دومین بار مرز ۲۷هزار تومان را لمس کرد؛ نهایتا در آخرین روز هفته با اندکی افزایش در محدوده ۲۷۳۰۰تومان معاملات نقدی را به پایان رساند و حالا باتوجه به افزایش ریسک معاملات و عقبنشینی بسیاری از خریداران، فعالان بازار پیشبینی کردهاند که احتمال تداوم روند نزولی دلار طی هفته آینده البته با شیب ملایم بالا است.
پالس منفی اظهارات وزیر خارجه به بازار
بهرغم اعلام خبر گشایشهای ارزی و موظف شدن وزرای اقتصادی به کنترل بازار ارز، طی هفته گذشته انتشار اخباری منجر به تقویت انتظارات افزایشی معاملهگران و ناامیدی نسبت به توافق هستهای در آینده نزدیک شد؛ روز دوشنبه عبداللهیان درمورد زمان بازگشت به مذاکرات برجام اظهار کرد که سه ماه طول میکشد که دولت جدید یران مستقر شود و بتواند برنامهریزی کند.
در کنار این خبر، بلومبرگ هم در گزارش اخیر خود نوشته که دولت جدید ایران ممکن است مذاکرات خود را با قدرتهای جهانی برای احیای توافق هستهای تا اواخر نوامبر از سر نگیرد و امیدها را برای نتیجه گیری سریع مذاکرات که به ایران اجازه میدهد در ازای محدودیت برنامه هستهای خود به بازار بازگردد، از بین ببرد.
فشار امریکا به هند و عدم امکان خرید نفت ایران از سوی این کشور تا تعیین تکلیف برجام هم از جمله خبرهایی بود که مورد توجه معاملهگران قرار گرفت؛ بر این اساس از آنجا که طبق اظهارات وزیر خارجه حداقل تا پایان پاییز احتمال توافق وجود ندارد و مراودات تجاری کشورها با ایران مشروط به مشخص شدن نتیجه برجام شده، این پالس منفی در روند دلار اثرگذار خواهد بود.
امید به اقدامات ارزی دولت جدید
اما با این وجود عدهای به اقدامات دولت سیزدهم و توافق هستهای در آینده نزدیک و تاثیر آن بر کاهش قیمت دلار همچنان خوشبین هستند؛ در همین راستا رئیس سابق کانون صرافان ضمن ابراز امیدواری نسبت به تیم اقتصادی دولت، افزایش جزیی قیمت دلار در اواسط هفته پیش را موقتی و متاثر از مقاومت برخی خریداران دانسته و پیشبینی کرده که روند نزولی بازار ارز ادامهدار خواهد بود.
در این بین برخی هم معتقدند که دولت جدید حداقل در اوایل کار خود با ارسال سیگنالهای مثبت درمورد منابع بلوکه شده و برجام، ریسک خرید ارز را بالا خواهد برد و به این ترتیب با عقب راندن برخی خریداران از بازار مانع افزایش بیشتر قیمت دلار خواهد شد؛ همچنین عدهای احتمال میدهند دولت جدید هم قصد دارد با تکرار سناریوی سوق دادن نقدینگی به دیگر بازارها، برای مدتی آتش بازار ارز را مهار کند که البته به نظر نمیرسد باتوجه به تجربه تلخ سرمایه گذاران بورس، این پیشبینی محقق شود.
ارسال نظر