کاهش قیمت دلار با بورس چه می کند؟
کارشناس بازار سرمایه گفت: نرخ دلار کاهش چندانی ندارد و فروش در شرکتها دلار محور یک باره اتفاق نمیافتد بلکه به صورت مکرر و با نرخهای مختلف این کار انجام میشود.
امیرعلی امیر باقری کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که آیا با کاهش قیمت دلار بازار سرمایه ریزش میکند؟ بیان کرد: موضوع دلار بحثی درون زا در اقتصاد است، این در حالی است که بعضی از افراد فکر میکنند صرفا عرضه و تقاضا دلار، روند دلار را تعیین میکند در صورتی که عمده پارامترهای تعیین روند دلار همبستگی شدید با ورود دلار به بازارهای داخلی دارد.
وی افزود: مهمترین مجرای ورودی دلار به اقتصاد کشور ما فروش نفت بود، وقتی کشور ما با تحریم مواجه یا هزینههای دور زدن تحریم به آن تحمیل شد، خزانه با کاهش دلار روبه رو شد و نتوانست تقاضای سنتی که در بازار وجود داشت را پاسخ دهد، بنابراین اگر بخواهیم تاثیر ورود دلارهای آزاد شده از تحریم را بر اقتصاد در نظر بگیریم ممکن است در کوتاه مدت از لحاظ تکنیکالی فشاری داشته باشد و باعث کاهش قیمت دلار شود، ولی این قضیه در میان مدت و بلند مدت به این صورت است که از واقعیتهای اقتصادی استخراج میشود.
کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: نکته قابل توجه این است که صرفا عرضه دلار نمیتواند قیمت دلار را از ارزش ذاتی اش دور کند، البته روشهای مختلفی برای پیدا کردن ارزش ذاتی قیمت دلار وجود دارد، اگر نسبت موثر تورم داخلی و خارجی را در نظر بگیریم، میتوانیم بگوییم دلار کاهش چندانی ندارد، اما زمانی که دلار بخواهد کاهش داشته باشد، صرفا به خاطر علتهای تکنیکالی، مازاد عرضه، روانی اجتماعی و جامعه شناسی است.
امیر باقری تصریح کرد: بنابراین فعالان بازار سرمایه باید به این نکته توجه کنند که روند دلار همبستگی بسیار بالایی با نرخ فروش نفت دارد، پس طبیعتا به هر اندازه که زمان بگذرد، تورم داخلی به افزایش نرخ دلار کمک میکند و این موازنه را به سمت افزایش نرخ تغییر میدهد.
وی افزود: با توجه به دلایل گفته شده نرخ دلار کاهش چندانی ندارد و سرمایه گذاران بازار بورس باید دقت کنند، که فروش در شرکتها دلار محور یک باره اتفاق نخواهد افتاد بلکه به صورت مکرر و با نرخهای مختلف این کار انجام می شود.
کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: در کوتاه مدت ممکن است، کاهش نرخ دلار از EPS شرکتها کم کند، ولی در میان مدت و بلند مدت به هر اندازه که به سمت تک نرخی شدن و واقعی شدن نرخ دلار برویم، سودها احیا خواهند شد، بنابراین نباید این انتظار وجود داشته باشد که بازار سرمایه ریزش و افتی برایش اتفاق خواهد افتاد، به هر حال تعدادی از سهامهای ارزشمند و سهامهای صادرات محور و شاخص ساز، اصلاحهای سنگینی را داشتند، بنابراین در حال حاضر نمیشود گفت که، قیمتهای به مقدار بسیار ارزندهای برای سرمایه گذاری رسیده اند، ولی قیمتهایی که در حال حاضر با آن مواجه هستیم قیمتهای بدی برای سرمایه گذاری در میان مدت و بلند مدت نیستند.
امیر باقری اظهار کرد: در بازار سرمایه همان جور که حرکات جمعی باعث اضافه پرش شاخص شد و شاخص را از یک حدی بالاتر برد و بازار را دچار حباب کرد، از طرف دیگر گاهی حرکات جمعی فشار میآورد و بعضی از سهامها را در کوتاه مدت به زیر ارزش ذاتی میکشاند.
وی افزود: سرمایه گذار آگاه و تحلیل محور به این سمت خواهد رفت که قیمتهای کامودیتی و ارز را در نظر بگیرد و روندها را به هم بررسی کند و صرفا به پارامترهای حاضر اتکا نکنند و پارامترهای آتی را در محاسبات خود در نظر بگیرد.
امیر باقری گفت: با در نظر گرفتن همه این موارد میتوانیم به این نتیجه برسیم که هر چند در کوتاه مدت ممکن است که فشار فروش ادامه دار باشد، ولی در میان مدت و بلند مدت بازار سرمایه همگام با پارامترهای واقعی اقتصاد حرکت خواهد کرد، مخصوصا مهمترین پارامترهایی که در اقتصاد ما وجود دارد، که تورم زمینه و تورم انتظاری است، پس با توجه به همین تحلیل نباید انتظار سودهای بسیار سنگین را در بازار سرمایه داشته باشیم، چون سودهای سنگین هر چند سال یک بار در بازار سرمایه ما اتفاق میافتد که حاصل از سرکوب کردن نرخ ارز است، ولی بعد از این سرمایه گذاران باید دید خودشان را به بازار سرمایه منطقی و نیز انتظار سود منطقی داشته باشند.
کارشناس بازار سرمایه درپاسخ به این پرسش که با فرض کاهش قیمت دلار آیا بازار سرمایه جذابیت جذب پول از بازار دلار را دارد؟، تشریح کرد: حتی اگر کاهش قیمت دلار اتفاق بیفتد، سهامهای بزرگ و شاخص ساز ما از دو پارامتر نرخ ارز و فروش تبعیت میکنند، که نرخ فروش وابسته به قیمتهای جهانی است که با فروکش کردن کرونا و تقویت تقاضای جهانی در حال افزایش است، حتی اگر کاهش قیمت ارز را داشته باشیم، چون در طرف دیگر نرخها افزایشی است، سود بزرگی را تجربه نخواهیم کرد و ممکن است با جهش سنگین در قیمتهای جهانی با افزایش نرخ دلار مواجه شویم.
وی گفت: پس سرمایه گذاران نباید در انتظار ریزش بازار سرمایه باشند، زمانی که بازار سرمایه با محدود کردن دامنه نوسان و ویرایش قیمتی وارد اصلاح فرسایشی زمانی شد، طبیعی بود که اتمسفر فروش در بازار ادامه پیدا کند، پس سرمایه گذارانی که نقد هستند به دنبال مشاهده روندها و پارامترهای بنیادین میروند که مجددا وارد بازار سرمایه شوند.
ارسال نظر