وضعیت امروز بورسهای جهان (۲۷ اردیبهشت ۹۹)
امروز (شنبه) در بازار سرمایه، بیشتر شاخصهای بورسی جهان سبزپوش شدند.
رشد اقتصادی کشورهای جهان کماکان به طرز محسوسی در حال کاهش است تا جایی که اتاق بازرگانی امریکا از رشد منفی ۱۶.۹ درصدی بخش خرده فروشی خبر داده است.
اظهارات اخیر استیون منوچین، وزیر خزانه داری امریکا مبنی بر احتمال افزایش نرخ بیکاری امریکا به ۲۵ درصد و گزارش بانک " مورگان استنلی" از تداوم وضعیت کنونی تا حداقل سال آینده باعث شده است تا اشتیاق معامله گران به سرمایه گذاریهای سنگین کم شود.
از سوی دیگر با وجود کاهش سرعت شیوع کرونا در جهان، این بیماری کماکان در حال گرفتن جان انسانها در نقاط مختلف است و ضرورت رعایت نکات بهداشتی باعث شده است تا بسیاری از واحدهای اقتصادی در سراسر جهان با حداکثر ظرفیت خود مشغول به فعالیت نباشند.
تاکنون بیش از چهار میلیون و ۶۲۸ هزار و ۸۲۱ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین ۳۰۸ هزار و ۶۵۴ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به امریکا با ۸۸ هزار و ۵۰۷ نفر، انگلیس با ۳۳ هزار و ۹۹۸ نفر، ایتالیا با ۳۱ هزار و ۶۱۰ نفر، فرانسه با ۲۷ هزار و ۵۲۹ نفر و اسپانیا با ۲۷ هزار و ۴۵۹ نفر بوده است.
نرخ بیکاری امریکا در ماه آوریل همان طور که انتظار میرفت دو رقمی شد و به ۱۴.۷ درصد رسید. در این ماه همچنین امریکا ۷۳۸ میلیارد دلار کسری بودجه داشته است که این رقم بیشترین کسری بودجه ثبت شده ماهانه در تاریخ معاصر این کشور محسوب میشود. در شرایطی که روند بازگشایی کسب و کارها در امریکا بهتدریج شروع شده است، بالاترین نرخ بیکاری از دهه ۱۹۳۰ میتواند دارای پیامدهای زیادی برای رشد اقتصای سه ماهه دوم سال نیز باشد. بانک گلدمن ساکس پیشبینی کرده است نرخ بیکاری امریکا تا ۲۵ درصد نیز افزایش پیدا کند.
ریکی اوگاوا، کارشناس سرمایهگذاری در بانک میزوهو گفت: کورسوی امیدی از بازگشت اقتصاد به سطوح قبل از بحران در حال نمایان شدن است اما نباید فراموش کنیم که با یک مسیر طولانی مواجهیم و قرار نیست همه چیز یک شبه تمام شود.
عامل موثر دیگر بر روند معاملات، تشدید اختلافات چین و امریکا بود: امریکا مدعی شده چین حمله سایبری به زیرساختهای آزمایشگاهیاش انجام داده است. این ادعا پس از آن بیان میشود که تنها کمی پس از آن که در تماس تلفنی رابرت لایت هایزر، وزیر بازرگانی امریکا با لیو هه، معاون نخست وزیر چین دو طرف سر فراهم کردن فضای مطلوب برای تحقق تعهدات هدفگذاری شده فاز نخست توافق تجاری با یکدیگر به تفاهم رسیدند و چین نیز بخش دیگری از کالاهای وارداتی امریکا را از اعمال تعرفه معاف کرد، اکنون برخی از سناتورهای امریکایی در حال تهیه طرحی هستند که به موجب آن و در صورت اثبات قصور چین در شیوع ویروس کرونا، تحریمهای گستردهای علیه این کشور وضع خواهد شد و این خبر بار دیگر موجب نگرانی معامله گران از آغاز یک جنگ تجاری دیگر بین دو اقتصاد بزرگ جهان شده است.
تهدید ترامپ به قطع روابط با چین باعث شد تا نشریه گلوبال تایمز چین در مقالهای تند بنویسد ترامپ عقلش را از دست داده است. این نشریه هم چنین ظهور چین به عنوان ابرقدرت اقتصادی در جهان را مایه نگرانی امریکا دانسته است.
از سوی دیگر نیز چین سال گذشته تنها پنج میلیارد دلار در امریکا سرمایهگذاری کرده است که کمترین رقم از زمان رکود بزرگ ۲۰۰۸ تاکنون محسوب میشود. در سه ماهه نخست امسال نیز چین تنها ۲۰۰ میلیون دلار در امریکا سرمایهگذاری کرده است.
بیل نورثی، کارشناس سرمایهگذاری در موسسه ولث بنک منیجمنت گفت: چیزی که در روزهای اخیر با آن مواجهیم یک خوش بینی نسبت به آینده و یک بدبینی نسبت به شیوع مجدد بیماری در صورت بازگشایی زودهنگام اقتصاد است. در واقع درحالحاضر در یک وضعیت بلاتکلیف هستیم که پر از بیم و امید است.
بورس امریکا
در وال استریت، همه شاخصها صعودی بودند تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح بالا تری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۲۵ درصد صعود نسبت به روز قبل و در سطح ۲۳ هزار و ۶۸۵.۴۲ واحد بسته شد.
شاخص «اساند پی ۵۰۰» با ۰.۳۹ درصد افزایش تا سطح ۲۸۶۳.۷۰ واحدی بالا رفت و دیگر شاخص مهم بورسی امریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با افزایش ۰.۷۹ درصدی در سطح ۹۰۱۴.۵۶ واحدی بسته شد.
بورسهای اروپایی
مسئله برگزیت کماکان کانون توجه معامله گران اروپایی است هر چند که اختلافات بین طرفین به حدی بالا است که کسی امیدوار به یک توافق زودهنگام نیست. دیوید فراست، مذاکرهکننده ارشد انگلیس با ابراز نارضایتی از پیشرفت اندک حاصل شده در مذاکرات گفته است اتحادیه اروپا باید در مواضع خود تغییرات اساسی دهد. از سوی دیگر نیز میشل بارنیه، مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا روند مذاکرات برگزیت را مایوسکننده دانسته و گفته است که اروپا حاضر به قربانی کردن منافع خود به خاطر اقتصاد انگلیس نیست.
با این حال بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس به همتای ایرلندی خود گفته که حصول توافق بین دو طرف را کماکان ممکن میداند.
اختلاف بین دو طرف در حالی کماکان حل نشده باقی مانده است که انتخابات پارلمانی اروپا در ماه اکتبر برگزار خواهد شد و این مسئله ممکن است اختلافات طرفین را بیشتر کن. یک منبع دیپلماتیک در همین رابطه گفت: تنها چیزی که لندن و بروکسل بر سر آن با هم موافقند این است که بر سر هیچ چیزی با هم موافق نیستند!
اگر لندن و بروکسل تا پایان امسال به توافقی مشخص نرسند، انگلیس بازار واحد اروپایی را نیز ترک خواهد کرد و روابط تجاری دو طرف کانال مانش تابع مقررات سازمان تجارت جهانی خواهد بود. دو طرف هم چنین تا ماه ژوئن برای رسیدن به چارچوب کلی فرصت دارند و در صورت منقضی شدن این مهلت میتوانند با توافق یکدیگر آن را تمدید کنند. از سوی دیگر انگلیس مذاکره برای امضای پیمان تجارت آزاد را با امریکا، نروژ و استرالیا نیز آغاز کرده است.
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص "فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ۱.۰۱ درصد افزایش نسبت به روز قبل و در سطح ۵۷۹۹.۷۷ واحد بسته شد. شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با افزایش ۱.۲۴ درصدی و ایستادن در سطح ۱۰ هزار و ۴۶۵.۱۷ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس با صعود ۰.۱۱ درصدی در سطح ۴۲۷۷.۶۳ واحد بسته شد. در مادرید شاخص "ایبکس ۳۵" ۱.۰۸ درصد پایین رفت و به ۶۴۷۴.۹۰ واحد رسید.
بورسهای آسیایی
در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد مختلفی داشتند؛ تا جایی که شاخص "نیک کی ۲۲۵" بورس توکیو ژاپن با افزایش ۰.۶۲ درصدی تا سطح ۲۰ هزار و ۳۷.۴۷ واحدی بالا رفت. شاخص "هانگ سنگ" بورس هنگ کنگ ۰.۱۴ درصد پایین رفت و در سطح ۲۳ هزار و ۷۹۷.۴۷ واحد بسته شد. در چین شاخص "شانگهای کامپوزیت" افت ۰.۳۲ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۳۹۱۲.۸۲ واحد بسته شد.
در استرالیا شاخص "اساند پی اساند ایکس ۲۰۰" بورس سیدنی با ۱.۴۳ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۵۴۰۸.۱۸ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص " تاپیکس" ژاپن صعودی بود.
نفت
در بازار طلای سیاه روند قیمتها صعودی بود. هر بشکه نفت "وست تگزاس اینتر مدیت" با ۱.۸۷ درصد افزایش به ۲۹.۴۳ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با صعود ۱.۳۷ درصدی به ازای ۳۲.۷۰ دلار در هر بشکه مبادله شد.
طلا و نقره
همچنین در بازار فلزات گرانبها، بهای هر اونس طلا با افزایش ۰.۷۷ درصدی نسبت به روز قبل در سطح ۱۷۴۳.۶۷ دلار معامله شد. هر اونس نقره با صعود ۵.۶۶ درصدی به ازای ۱۷.۰۷ دلار مبادله شد.
ارسال نظر