|

کشاورزان از وزیر جدید چه می خواهند؟

شماری از صاحب‌نظران و کارشناسان بخش کشاورزی انتظارات و مطالبه‎‌های فعالان این بخش را پس از رصد، بررسی و آسیب‌شناسی حوزه‌های مرتبط از سیدجواد ساداتی‌نژاد وزیر جهاد کشاورزی دولت سیزدهم ارایه کردند.

تجارت کشاورزان از وزیر جدید چه می خواهند؟

ساداتی‌نژاد ۲۰ مرداد ۱۴۰۰ از سوی آیت‌الله سیدابراهیم رییسی رییس جمهوری به عنوان وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی دولت سیزدهم برای کسب رای اعتماد نمایندگان به مجلس معرفی و روز سوم شهریور موفق به کسب رای اعتماد نمایندگان مردم در خانه ملت شد.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از بررسی برنامه ها و صلاحیت وزیران پیشنهادی، ‌با ۲۵۳ رای موافق، ۲۷ رای مخالف و چهار رای ممتنع با تصدی وزارت جهاد کشاورزی از سوی سیدجواد ساداتی‌نژاد که پیش از این نماینده مردم کاشان و آران و بیدگل و رییس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس یازدهم بود، موافقت کردند.

وی متولد اول تیر ۱۳۵۱ در کاشان، دکترای آبخیزداری گرایش هیدرولوژی از دانشگاه دولتی مسکو است، فعالیت اجرایی خود را از سال ۱۳۷۳ از جهاد سازندگی کاشان شروع کرده و از سال ۱۳۹۵ و در دوره‌های دهم و یازدهم مجلس شورای اسلامی نمایندگی مردم کاشان و آران و بیدگل را برعهده داشت.

معاونت امور مجلس وزارت علوم در دولت دهم، ریاست دانشگاه کاشان، معاون ادارای و مالی دانشگاه تهران و دبیر کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی شورای علوم، تحقیقات و فناوری کشور از جمله فعالیت‌های علمی و اجرایی ساداتی‌نژاد محسوب می‌شود.

شماری از نماینگان مجلس شورای اسلامی، کارشناسان و صاحب‌نظران حوزه کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی به تبیین انتظارات و مطالبه‌ها از وزیر جهاد کشاورزی دولت سیزدهم پرداختند.

آنان مواردی از جمله اولویت قرداردادن حوزه زراعی، تامین آب مورد نیاز کشاورزان، طراحی برای الگوی کشت، فراهم کردن اعطای تسهیلات و امکانات مورد نیاز برای کشاورزان، ایجاد بازار مناسب برای فروش محصول‌های در حوزه زراعی، مبارزه با فساد و زمین‌خواری اراضی کشاورزی، سیاست‌ گذاری دقیق در شیلات، استفاده از نیروهای جوان، انقلابی، متخصص و پرشور و با نشاط را از ساداتی‌نژاد خواستار شدند.

 هویت‌بخشی به مرغداران، علمی کردن سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، حفاظت از نباتات و مقابله با آفت‌ و بیماری‌ها، تدوین برنامه مشخص و مدون برای سازمان تعاون روستایی و توجه جدی به ظرفیت‌های مراتع و بیابان‌ها از دیگر انتظارات و مطالبه‌های صاحب‌نظران و کارشناسان از وزیر جهاد کشاورزی دولت سیزدهم است.

نماینده مردم نطنز و بخش قمصر کاشان در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه کشاورزان جمعیت زیادی را در ایران به ویژه در منطقه‌های روستایی تشکیل می‌دهند و کشاورزی یکی از امور زیربنایی کشور و دارای جایگاه بسیار مهمی است، گفت: وزیر کشاورزی اولویت برنامه‌های خود را در چهار حوزه زراعی، تامین آب مورد نیاز کشاورزان، طراحی برای الگوی کشت، فراهم کردن اعطای تسهیلات و امکانات مورد نیاز برای کشاورزان و ایجاد بازار مناسب برای فرش محصولات در حوزه زراعی قرار دهد.

صاحب‌نظران از وزیر جهاد کشاورزی چه انتظاراتی دارند؟

رحمت‌الله فیروزی‌پور با بیان اینکه وزیر جهاد کشاورزی در حوزه دامی نیز تامین نهاده‌های دامی برای دامداری‌ها، گاوداری‌ها و سایر مشاغل مرتبط را سرلوحه کار خود قرار دهد افزود: این حوزه کلان، تاثیرگذار و مرتبط با اقتصاد، معیشت و سفره مردم نیازمند سیاست‌گذاری، کنترل و نظارت در راستای تامین نیازهای بخش کشاورزی و رفع مشکلات جمعیت هدف این بخش است.

مبارزه جدی با فساد و زمین‌خواری اراضی کشاورزی

رییس دانشگاه پیام نور کاشان نیز با یادآوری صلاحیت‌های ساداتی‌نژاد و توجه به برنامه‌های بسیار خوبی که در مجلس تبیین کرد، گفت: امید می‌رود که این شخصیت علمی دانشگاهی بتواند به عنوان وزیر جهاد کشاورزی خدمات خود را به مردم کشورمان به خوبی ارایه و انتظارات واقعی جامعه دانشگاهی را هم از این حوزه برآورده کند.

محمد حمیدی افزود: سازمان‌های امور اراضی کشور، امور عشایر ایران، تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، جنگل‌ها مراتع و آبخیزداری، دامپزشکی، حفاظت از نباتات، شیلات، تعاون روستایی نیازمند برخی اصلاحات و استفاده از نیروهای جوان انقلابی، متخصص، پرشور و با نشاط هستند.

وی با بیان اینکه کشاورزی در حوزه سازمان امور اراضی کشور مشکل‌های زیادی دارد، اظهارداشت: انتظار می‌رود وزیر کشاورزی یک بار برای همیشه بحث زمین‌خواری و مسایلی را که به این فساد اقتصادی در اراضی کشور منجر می‌شود جمع و برای همیشه این وضعیت را با اقدام‌های لازم و مناسب اصلاح کند که البته در این زمینه باید قوانینی برای جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز، تغییر کاربری‌های غیر مجاز در اراضی باغ‌ها ایجاد تا این فساد برای همیشه کنار گذاشته شود.

رییس دانشگاه پیام نور کاشان بر لزوم راه‌اندازی قرارگاه‌های حفاظتی از اراضی زراعی، اجرای کاداستر اراضی کشاورزی و هوشمندسازی کاربری اراضی تاکید و تصریح کرد: تشکیل کارگروه‌های تخصصی در زمینه امور اراضی در استان‌ها و شهرستان‌ها با توجه به ظرفیت علمی موجود یکی از مهمترین مسایلی است که می‌تواند مانع معضل زمین‌خواری و جلوگیری از فساد و مشکلات کنونی شود.

حمیدی ارایه خدمات مناسب به عشایر ایران از طریق بهبود توسعه وضعیت اجتماعی، اقتصادی و تولیدی عشایر اعم از ایجاد دانش فنی و مهارت دامداران کوچ‌رو، تغذیه دام، پیشگیری از امراض دام، بهره‌برداری از مراتع و بحث بهداشت محیط آنها، دسترسی به امکانات مخابراتی و فنی روز، بهره‌برداری از انرژی‌های نو را از دیگر انتظارات و نیازهای سازمان امور عشایر برشمرد و گفت: توسعه فرهنگ بیمه، صنعتی کردن دامپروری عشایر و تشکیل کارگروه‌های تخصصی نیز در این زمینه خواسته‌های جامعه دانشگاهی از وزیر کشاورزی است.

علمی کردن سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

وی با تاکید بر اینکه کشاورزی کشور علمی، صنعتی و بروز نیست، افزود: کشاورزی ما نیاز به برنامه‌ریزی های منجر به ارتقای جایگاه این حوزه در اقتصاد ملی توسعه روستایی و عشایری دارد که تحقق این مهم برای همیشه و یکبار نیازمند هماهنگی کامل وزارت جهاد کشاورزی و وزارت علوم و ورود این ۲ وزراتخانه است.

به گفته وی، البته کشور برای علمی، صنعتی و بروز کردن بخش کشاورزی نیازمند سرفصل‌ها و رشته‌هایی همخوان با سیاست‌های آب، خاک و شرایط اقلیمی از طریق ایجاد این رشته‌های تخصصی در هنرستان‌ها، مدرسه‌ها، دانشگاه‌ها، دانشگاه علمی کاربردی و مرکزهای فنی حرفه‌ای با برنامه‌ریزی‌های راهبردی است که به صورت یک شبکه در کل کشور وجود دارد.

رییس دانشگاه پیام نور کاشان کشاورزی و ترویج آن را به‌صورت کامل نیازمند آموزش، پژوهش و تحقیقاتی برای خروج از این وضعیت نابسامان و با استفاده از ظرفیت اعضای هیات علمی و پرورش نیروهای متخصص در این زمینه ضروری دانست.

صاحب‌نظران از وزیر جهاد کشاورزی چه انتظاراتی دارند؟

حمیدی درباره موضوع سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری نیز حفاظت آبخیزها، حفاظت تعادل اکولوژیک عرصه‌های طبیعی، تحقق کامل اهداف قانون در حفاظت، اعمال مدیریت جامع آبخیزها، حمایت، حراست و بهره‌برداری از جنگل‌ها، مراتع و بیابان‌ها را بعنوان نعمت‌ها و ذخایر گسترده خدادادی در کشور نیز یادآورشد: توسعه جنگل‌ها به صورت دست کاشت، ایجاد بوستان‌های جنگلی و احیای آن با تاکید بر حفظ ذخایر ژنتیکی و تنوع زیست گیاهی از دیگر مسایل نیازمند اصلاح و مورد انتظار جامعه دانشگاهی در سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری است.

وی با تاکید بر اهمیت حوزه آب افزود: این نعمت خداوندی در کشورمان بی‌برنامه هدایت و حراست می‌شود به طوری که حتی در زمستان‌ها آب چشمه‌ها و چاه‌ها به هدر می‌رود، در حالی که باید ثانیه به ثانیه و شبانه‌روزی برای بهره‌برداری و هدایت آن برنامه‌ریزی صورت گیرد.

ضرورت تغذیه سالم در دامپزشکی

رییس دانشگاه پیام نور کاشان اظهار داشت: اهمیت دقیق به تغذیه سالم مردم این کشور با توجه به فرهنگ اسلامی و اخلاق حرفه‌ای در چارچوب ارزش‌های اسلامی و حسن اجرای وظایف فنی، تخصصی و علمی دامپزشکان را خواسته دیگر جامعه دانشگاهی از وزیر کشاورزی در سازمان دامپزشکی کشور با نظارت بیشتر به ویژه با ورود دانشگاه علوم پزشکی و ایجاد رشته‌های بهتری در حوزه دامپزشکی کشور برای رفع مشکل‌های این حوزه برشمرد تا دیگر مردم نگران تغذیه و دامپروران ما نگران شرایط حاکم بخصوص شرایط خشکسالی و مشکلات ناشی از آن نباشند.

حمیدی، موضوع آفت‌ها و بیماری‌ها در حوزه نباتات را یکی از معضل‌های کنونی در بخش کشاورزی و دامپروری دانست و افزود: کشور بایدبا اتخاذ تدابیر و خط‌مشی‌های مناسب از ورود، استقرار و پراکنش آفات و بیماری‌های قرنطینه‌ای از این موضوع مصون بماند که لازمه آن برنامه‌ریزی‌ برای عملیات پیشگیری از آفات با پرهیز از روش‌های شیمیایی و کنارگذاشتن سموم پرخطر در این بخش است تا کشاورزی ما به صورت کامل ارگانیک شود و مردم مثل قدیم از محصولات طبیعی بدون استفاده از هیچگونه سموم یا روشهای شیمیایی برای رشد آن استفاده کنند.

وی با اشاره به حوزه بسیار مهم نباتات که آسیب می‌بیند افزود: کشاورز بدون داشتن اطلاعات و دانش سعی می‌کند برای حفظ نباتات از روش‌های شیمیایی استفاده کند که نیازمند اصلاح و رسیدگی جدی است.

به گفته وی، سیاست‌گذاری دقیق و نظارت برای بهره‌برداری پایدار ذخایر و منابع آبزی کشور، توسعه و مدیریت نگهداری صیادی و آبزی‌پروری، ارتقای بهره‌برداری منابع و عوامل تولید در آب به عنوان نعمت ارزشمند و گرانبها برای بخش کشاورزی، شیلات، سد سازی و تولید برق و بهره‌برداری بهتر و بیشتر در سازمان شیلات ضروری و خواسته دیگر جامعه دانشگاهی است.

تدوین برنامه برای سازمان تعاون روستایی

رییس دانشگاه پیام نور کاشان با تاکید بر لزوم ورود وزیر کشاورزی به سازمان تعاون روستایی با توجه به اینکه قشر عظیم کشاورزی در دست روستاییان است، اضافه کرد: برنامه مشخص، مدون و هیچ اطلاعات دقیقی در ارتباط با بحث کشاورزی وجود ندارد، از این رو افزایش نظارت برشبکه‌ تعاونی‌های روستایی کشاورزی، تهیه و توزیع نهاده‌های کشاورزی، خرید، جمع‌آوری و نگهداری محصولات کشاورزی، ایجاد تاسیسات نگهداری و صنایع تبدیلی، برگزاری دوره‌های آموزش کشاورزی ضروری است تا کشاورز از لحظه‌ای که زمین و آبی را برای کشت و تولید محصول تا زمان فروش آن به کار می‌گیرد در تمام مراحل برنامه داشته باشد.

وی افزود: نباید تولید محصول بدون هدف و آموزش و فقط عامل هدر دادن آب و نابودی زمین شود و حتی مشتری هم نداشته باشد که این مباحث تامل، برنامه‌ریزی و ساماندهی جدی وزیر کشاورزی را می‌طلبد.

استفاده از نیروهای جوان، انقلابی و متخصص

حمیدی استفاده از نیروهای جوان، انقلابی، متخصص، پرشور و با نشاط در کنار نیروهای با تجربه و در واقع متعهد با برگزاری دوره‌های آموزشی ایده را از وزیر کشاورزی خواستار شد و گفت: درخواست دانشگاهیان از ساداتی‌نژاد قطع دست دلالان و مبارزه جدی با فساد است تا وجود این مسایل کشاورزان، روستاییان و جهادگران کشورمان را به این حوزه بسیار پرارزش اقتصادی و معیشت مردم بی‌انگیزه نکند.

وی خاطرنشان کرد: کشاورزی یک صنعت است که ایران با ساماندهی و برنامه‌ریزی دقیق وزیر در این وزارتخانه می‌تواند به یکی از کشورهای قدرتمند در خاورمیانه تبدیل شود.

ورود جدی به موضوع آب و اجرایی کردن قانون‌ها

عضو هیات رییسه اتاق اصناف کشاورزی ایران و دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی اصفهان، درباره انتظارات کشاورزان و اصناف کشاورزی از وزیر جهاد کشاورزی و در اولویت قراردادن برنامه‌های اجرایی وزارت کشاورزی، ورود جدی این وزارتخانه به موضوع آب بخش کشاورزی و اجرای تمامی ماموریت‌های این وزارتخانه مرتبط با تقسیم و توزیع،گرفتن آب بها و حق‌ نظارت آب بخش کشاورزی را خواستارشد.

صاحب‌نظران از وزیر جهاد کشاورزی چه انتظاراتی دارند؟

اسفندیار امینی ایجاد تشکل‌های آب‌بران و وظایف این وزارتخانه در کمیسیون‌های مربوط به آب شامل از کمیسیون‌های موجود در شرکت‌های آب منطقه‌ای، استانداری‌ها و فعال کردن شورای عالی آب و کارگروه ماده ۱۱ استانی در قالب مواد ۱۰ و۱۱ قانون تشکیل وزارت جهاد کشاورزی را خواستار شد و اضافه کرد: وزارت کشاورزی باید در راستای تنظیم بازار محصولات کشاورزی در چهارچوب قانون‌های خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی، قانون تمرکز و آیین نامه اجرایی نظام صنفی کشاورزی، هیات عالی نظارت بر اصناف کشاورزی و کمیسیون‌های شهرستانی نظارت بر اصناف کشاورزی و آیین نامه‌های مربوطه و قانون شرکت های تعاونی ورود جدی کند.

وی تصریح کرد: تصدی‌گری‌های بخش کشاورزی نیز به تشکل‌های بهره‌برداران بخش کشاورزی به ویژه تعاونی‌ها، اتحادیه‌ها و اصناف کشاورزی در راستای مواد سه تا هفت قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و قانون اصل ۴۴ قانون اساسی و قانون تعاونی کردن تولید و آیین نامه اجرایی این قانون واگذار شود.

پژوهشگر مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی اصفهان اضافه کرد: اجرای طرح‌های آبخیزداری که بر خلاف مواد ۲ و ۴۵ قانون توزیع عادلانه آب اجرا می‌شود و مشکل‌های زیادی را برای روان آب‌های رودخانه‌ها و مسیل‌ها و سر شاخه‌های رودخانه‌ها و ایراد خسارت ایجاد شده برای حقابه‌بران و تالاب‌ها و محیط زیست بازنگری شود.

لزوم هویت‌بخشی به مرتعداران و دام مرتعی

مدیرعامل اتحادیه منابع طبیعی و آبخیزداری مرتعداران اصفهان نیز شناسایی نکردن بهره برداران منابع طبیعی و مرتعداران به عنوان یکی از تولیدکنندگان عمده بخش کشاورزی و دامداری در کشور را یکی از مهمترین مشکل‌ها و معضل‌های سازمان جهاد کشاورزی دانست و افزود: برای مثال در استان اصفهان حدود ۴۰ هزار نفر بهره‌بردار مراتع با حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار راس دام سبک مرتعی وجود دارد که به دلیل شناخته نشدن در این سازمان از بسیاری از امکانات و کمک‌های این بخش محروم ماندند.

مهدی شانظری اظهار داشت: انتظار ما از وزارت کشاورزی با توجه به رای حداکثری مجلس به ساداتی‌نژاد به عنوان یک مدیر علمی، انقلابی و دغدغه‌مند در بخش کشاورزی نخست هویت‌بخشی به مرتعداران و دام مرتعی با حمایت و تقویت تشکل‌های مربوط به این بخش است.

وی تصریح کرد: با توجه به سیاست‌های جهاد کشاورزی در سال‌های کنونی به‌ویژه سال جاری در مورد پلاک و هویت گذاری دام می‌توان با تعریف ردیف پلاک هویت‌گذاری به نام مرتعدار همانند پلاک‌های اتحادیه عشایر، دامداران و صنعت دام نسبت به شناسایی، هویت گذاری و برنامه‌ریزی برای دامداران این بخش اقدام کرد.

مدیرعامل اتحادیه منابع طبیعی و آبخیزداری مرتعداران اصفهان با یادآوری اینکه دامداران مرتعی کشور سالها بدلیل شناخته نشدن از حقوق خود محروم ماندند گفت: با شناسایی بهره برداران منابع طبیعی و مرتعداران می‌توان علاوه بر ارایه خدمات به آنان از ظرفیت‌های این بخش از جمله تولید گوشت قرمز، گیاهان دارویی و سایر محصولات این بخش استفاده و اقدام کرد.

شانظری تامین نهاده دامی ذیل هویت‌گذاری دام با توجه به خشکسالی‌های کنونی را خواسته دیگر از وزرات کشاورزی عنوان و اضافه کرد: مرتعداران با توجه به ارتباط مستقیم وضعیت علوفه مراتع با میزان بارندگی بیشترین تاثیر منفی را از خشکسالی می‌بینند که بیشترین حمایت دولت را در این بخش می‌طلبد.

به گفته وی، بیمه مرتعداران و کارگران مرتعی، خرید محصولات تولیدی مرتعدار از جمله محصولات دامی، بذور، سایر محصولات فرعی مرتعی، گیاهان دارویی مثل کتیرا، آنغوزه و غیره، جاده‌سازی برای بهره‌برداران مراتع و دیگر نیازهای این بخش را از دیگر انتظارات مرتعداران کشور از وزارت جهاد کشاورزی برشمرد و گفت: امید می‌رود مشکل‌های بخش کشاورزی و مراتع با مدیریت ساداتی‌نژاد به عنوان چهره‌ای متخصص و آگاه به امور مرتفع شود.

ضرورت توجه به ظرفیت‌های مراتع و بیابان‌ها

همچنین پژوهشگر مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی اصفهان با تاکید بر اینکه برنامه وزیر کشاورزی در چند مورد می‌تواند مطلوب‌تر شود، تصریح‌کرد: نخست اینکه توجه جدی به ظرفیت‌های مراتع و بیابان‌ها و تولید بذر استاندارد و گواهی شده شود.

سیدمجتبی مدرس هاشمی دومین نکته را توجه به راهکارهای جدید ارتقای کیفیت بذر مانند غنی‌سازی بذر، پوشش‌دار کردن بذر و پرایمینگ بذر (روشی ساده و کم هزینه برای افزایش کیفیت بذر، افزایش رشد و عملکرد گیاهان زراعی) عنوان و تصریح کرد: توجه به ظرفیت‌های کشت دیم در کشور و سعی و تلاش برای تغییر الگوی کشت در استان‌ها به فراخور اقلیم منطقه سومین و چهارمین انتظار و اولویت کاری وزیر کشاورزی قرار گیرد.

اظهارات رییس جمهوری درباره اهمیت ویژه حوزه‌های اقتصادی دولت از جمله وزارت جهاد کشاورزی و سفر سرزده روز جمعه به خوزستان به عنوان نخستین سفر استانی با همراهی شماری از اعضای کابینه از جمله وزیر جهاد کشاورزی گواه روشنی بر توجه ویژه دولت سیزدهم به بخش کشاورزی است که امید می‌رود انتظارات و مطالبه‌های به حق مردم و فعالان این بخش با مدیریت جهادی و تخصصی ساداتی‌نژاد و همکارانش تامین شود.

 

منبع: ایرنا
کدخبر: 195929

ارسال نظر

 

آخرین اخبار