|

۱۰ مهمترین چکاپی که باید انجام دهیم

با بالا رفتن سن احتمال ابتلا به سرطان و بیماری های خطرناک در هر فردی افزایش می یابد بنابراین باید این آزمایشات چکاپ مهم را حتما انجام دهید.

جامعه ۱۰ مهمترین چکاپی که باید انجام دهیم

وقتی که سن بالا می رود، باید بیشتر مراقب سلامتی خود باشید در نتیجه بیش از بقیه به چکاپ های پزشکی نیاز پیدا می کنید. افزایش سن باعث می شود که انسان ها بیشتر در معرض مشکلاتی مثل دیابت، سرطان و بیماری های مختلف باشند به همین دلیل بعضی از چکاپ ها هستند که بیش از بقیه اهمیت دارند.

۱. آزمایش و چکاپ سرطان روده

سرطان روده بیش از سرطان ریه و سرطان سینه افراد را درگیر می کند. این روزها افراد بیشتری به این سرطان مبتلا می شوند البته که جوانان هم در موارد نادری به این سرطان مبتلا می گردند. عموما افراد بالای ۶۰ سال بیشتر در معرض خطر هستند؛ مخصوصاً مردان، که بیش از خانم ها در معرض این خطر قرار می گیرند.

آزمایش سرطان روده چیست؟

آزمایش سرطان روده به افراد کمک می کند که هر گونه مشکلات را قبل از ظاهر شدن علائم در خودشان تشخیص دهند.

این آزمایش چه کار می کند؟

آزمایش سرطان روده یک نوع آزمایش گروه خونی است که در آن نمونه مدفوع فرد جمع آوری می شود. سپس آن را به آزمایشگاه می فرستند تا روی آن تجزیه تحلیل انجام گردد که در بسیاری از موارد، افراد بالای ۶۰ سال هر دو سال یکبار باید این آزمایش را انجام دهند.

چرا آزمایش سرطان روده اهمیت دارد؟

سرطان روده به شدت در حال افزایش است و هر چه زودتر آن را تشخیص دهید، درمان آن ساده تر است. بسیار مهم است که در همان مراحل اولیه متوجه آن شوید.

در این آزمایش چه اتفاقی می افتد؟

نمونه مورد نظر را برای بررسی الگوهای خونی و رد پای هرگونه خون مورد آزمایش قرار می گیرند. گاهی اوقات آزمایش دوباره برای فرد تجویز می گردد. اگرچه فرد باید کلونوسکوپی را هم پشت سر بگذارد تا مطمئن شود که سرطان روده دارد یا خیر.

۲. آزمایش و چکاپ کلسترول

کلسترول یکی از انواع چربی ها است که از طریق خون در بدن انسان جریان پیدا می کند. مقدار بالای کلسترول ممکن است رگ ها را مسدود کرده و فرد را مستعد سکته و حمله قلبی کند.

آزمایش کلسترول چیست؟

در آزمایش کلسترول سطح کامل کلسترول را اندازه می گیرند و نشان می دهد که فرد به بیماری قلبی مبتلا است یا خیر.

آزمایش کلسترول در بدن شامل چه چیزهایی است؟

در این ازمایش سطح کلسترول HDL و LDL را همراه با تری گلیسیرید اندازه گیری می کنند. اگر سطح کلسترول بیش از ۲۰۰ باشد و سطح LDL بیش از ۱۳۰ و HDL تقریباً چهل یا کمتر باشد، احتمالاً فرد در معرض خطر است. به عبارت دیگر خطر حمله قلبی در این فرد بالاتر از بقیه می باشد. افزایش سطح کلسترول نشان می دهد که فرد بیشتر مستعد بیماری کیسه صفرا است.

چرا این آزمایش ها اهمیت دارند؟

اندازه گیری سطح لیپید و همچنین چربی های HDL، LDL و VLDL و دیگر پارامترها مانند کلسترول کلی و سطوح تری گلیسیرید اهمیت زیادی دارند. یعنی اگر کلسترول و این چربی ها از حد طبیعی فراتر رفته باشد، احتمالاً فرد باید سبک زندگی خود را تغییر دهد.

بعد از این آزمایش چه اتفاقی می افتد؟

در نهایت می توانید از طریق یک ورزش منظم و رژیم غذایی، سلامت خود را تضمین کنید. اگر از لحاظ ژنتیکی مستعد بیماری قلبی باشید، پزشک به شما پیشنهاد می کند که حتماً داروهای خاصی را استفاده کنید.

۳. آزمایش و چکاپ پوست

زمانی که به متخصص پوست مراجعه می کنید، احتمالاً هرگونه خال، آکنه یا هر مورد دیگری را برای جلوگیری از اتفاقات جدی تر در شما بررسی می کنند. اصلاً نباید از این موضوع بترسید زیرا اکثریت این ضایعه های پوستی هیچ بیماری خاصی را نشان نمی دهند و فقط محض اطمینان مورد آزمایش قرار می گیرند.

آزمایش پوست چه مواردی را شامل می شود؟

اگر موارد مشکوکی مانند تغییر شکل، تغییر سایز و رنگ خال را روی پوست مشاهده کردید، بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید. احتمالاً او سابقه خانوادگی چنین مشکلاتی را از شما می پرسد.

چرا این آزمایش اهمیت دارد؟

موارد ابتلا به ملانوما در دهه گذشته رو به افزایش است. به همین دلیل افراد هر چه زودتر این مشکلات را شناسایی کنند، احتمال درمان در آن ها بالاتر می رود.

چه مواردی را باید به ذهن بسپارید؟

هر گونه تغییر رنگ مثل آبی، برنزه، سیاه و قهوه ای و سایز بزرگتر یا کوچکتر از حد طبیعی را روی خال مورد بررسی قرار دهید.

بعد از این آزمایش چه اتفاقی می افتد؟

ملانوما ممکن است در هر جایی از بدن اتفاق بیفتد. بنابراین خودتان به راحتی نمی توانید آن را بررسی کنید. مثلاً ممکن است این ملانوما روی لثه، چشم یا حتی اجزای تناسبی هم رخ بدهند و در نتیجه چکاپ کلی توصیه می شود.

۴. آزمایش و چکاپ چشم

آزمایش چشم وضعیت چشم های شما را نشان می دهد اما ممکن است علائم دیگر و وضعیت هایی که از آنها آگاهی ندارید را هم تشخیص دهد.

چرا باید ازمایش چشم انجام دهیم؟

در چنین حالاتی چشم پزشک چشم های شما را بررسی می کند و نواحی اطراف آن را ارزیابی می کند. سپس هر گونه علائم مشکوک را در شما آزمایش خواهد کرد.

آزمایش چشم شامل چه مواردی می باشد؟

چشم پزشک یا متخصص چشم می تواند هرگونه موارد غیر طبیعی را در چشم شما مشاهده کند. همچنین نسخه های پزشکی شما را مربوط به چشم یا هر بیماری دیگر مطالعه می کنند.

اهمیت آزمایش چشم

آزمایش چشم می تواند وضعیت های مختلف مثل گلوکوما یا دیابت را نشان دهد. اگر هر گونه مشکلی در این آزمایش مشاهده گردد، پزشک احتمالاً آزمایش های بعدی را برای شما تجویز می کند.

چه زمانی باید به طور منظم چشم خود را بررسی کنید؟

در هر سنی، به خصوص بعد از ۴۰ سالگی انجام آزمایش های چشم توصیه می شود. متخصص چشم ممکن است آزمایش های زیر را برای شما تجویز کند:

آزمایش ضخامت قرنیه

آزمایش چگونگی عملکرد قرنیه و عنبیه در کنار یکدیگر

تست بینایی

۵. آزمایش و چکاپ سرطان سینه

آزمایش سرطان سینه می تواند وجود هرگونه سرطان سینه را به سرعت تشخیص دهد. عموماً از فرد آزمایش اشعه ایکس گرفته می شود و این کار توسط فردی به نام ماموگرام انجام می گردد.

کاربرد آزمایش سرطان سینه چیست؟

مشخصا خانم های ۵۰ سال به بالا می توانند سالانه به ماموگرام مراجعه کنند و خطر سرطان سینه را تا ۱۶ درصد کاهش دهند. اگرچه ماموگرام می تواند بیماری هایی را تشخیص دهد که هیچ گونه علائمی ندارد. در نتیجه آزمایش ها و درمان های غیر ضروری به پایان می رسند.

آزمایش سرطان سینه چه مواردی را شامل می شود؟

سرطان ها به طور جداگانه و با ترتیب مورد بررسی قرار می گیرند و برای تشخیص آن از دستگاه اشعه ایکس استفاده می کنند. اگرچه کمپرس از طریق این دستگاه ممکن است کمتر از ۳۰ ثانیه طول بکشد اما بسیاری از خانم ها این آزمایش را یک آزمایش سخت می دانند.

چرا آزمایش سرطان سینه اهمیت دارد؟

در بسیاری از کشورها تقریباً از هر هشت نفر، یک نفر به این سرطان مبتلا می شود. معمولاً اولین آزمایش ها بعد از سن ۵۰ سالگی مورد بررسی قرار می گیرد و نباید اجازه دهید که این آزمایش به بعد از سن ۵۰ سالگی موکول شود.

بعد از آزمایش سرطان سینه چه اتفاقی می افتد؟

نتایج آن مورد بررسی قرار می گیرد و هر گونه مورد خاصی دوباره آزمایش می شود.

۶. آزمایش و چکاپ رحم

آزمایش رحم یک نوع آزمایش است که برای تشخیص هر گونه مشکلات مورد بررسی قرار می گیرد و به جلوگیری از سرطان کمک می کند.

آزمایش رحم شامل چه مواردی می شود؟

در این آزمایش، فرد تکنسین یا پزشک یک وسیله مخصوص را در قسمت واژن قرار می دهد که با استفاده از آن می تواند نواحی اطراف رحم را مشاهده کند.

چرا باید این آزمایش را انجام دهید؟

این روزها بیش از همیشه این بیماری ها تشخیص داده می شوند؛ البته که تعداد آن ها به طور کلی خیلی زیاد نیست.

چه زمانی باید این آزمایش را انجام داد؟

همه خانم ها در گروه سنی ۲۵ تا ۶۴ سال باید هر سال ۳ الی ۵ سال این آزمایش را انجام دهند. در بیشتر موارد، نتایج نرمال و طبیعی هستند اما مواردی هم می باشند که نیاز به آزمایش های بعدی دارد.

۷. آزمایش و چکاپ سرطان ریه

سرطان ریه یکی از کشنده ترین سرطان ها در جهان محسوب می شود و احتمال زنده ماندن در آن ۱۶ درصد است.

تست سرطان ریه چیست؟

در این آزمایش، خون فرد را برای بررسی هرگونه پادتن اندازه می گیرند که از طریق آن ها سیستم ایمنی می تواند به سرطان ریه پاسخ بدهد. این آنتی بادی ها باید پنج سال قبل از وجود تومور توسط سی تی اسکن تشخیص داده شوند.

چرا این ازمایش اهمیت دارد؟

هدف این آزمایش این است که در سریع ترین زمان ممکن متوجه تومورها بشوند و تا زمانی که به اندازه یک توپ گلف نرسیده اند تشخیص داده شوند. بنابراین احتمال زنده ماندن فرد به شدت افزایش پیدا می کند.

نتایج این آزمایش چه چیزی را نشان می دهند؟

نتایج اغلب ممکن است با خطای ۷ درصدی یا کمتر همراه باشد. دسته بندی های ریسک یا پرخطر شامل افراد سیگاری است که تقریباً بین ۴۰ تا ۷۵ سال سن دارند. معمولاً به این افراد توصیه می کنند که هر دو سال یکبار این آزمایش را انجام دهند.

۸. آزمایش و چکاپ کولون

در این آزمایش سرطان روده و رکتوم را مورد بررسی قرار می دهند. بسیار مهم است که تشخیص هر چه سریعتر انجام شود تا درمان بهتری صورت بگیرد.

اهمیت آزمایش سرطان کولون

در این آزمایش که شبیه به کلونوسکوپی است، پزشک یک لوله مرتجع و روشن را وارد رکتوم می کند که این دستگاه به دنبال هر گونه پلیپ در این ناحیه می گردد.

این آزمایش چگونه عمل می کند؟

متاسفانه این آزمایش همیشه نمی تواند موثر واقع شود زیرا کولونوسکوپی ها طبیعتاً باید در هر ۱۰ سال یک بار انجام شوند.

۹. آزمایش و چکاپ سرطان دهان

اول از همه کمبود لوازم و تجهیزات برای آزمایش استاندارد دهان وجود دارد. در نتیجه ممکن است که این سرطان ها به غدد لنفاوی برسند. همچنین پزشک باید هر گونه ضایعه سفید یا قرمز غیرطبیعی را در فرد بررسی کند. افرادی که به الکل یا تنباکو اعتیاد دارند، حتماً باید این آزمایش را انجام دهند زیرا بیشتر در معرض خطر هستند.

۱۰. آزمایش و چکاپ سرطان پروستات

چرا آزمایش سرطان پروستات اهمیت دارد؟

دو نوع آزمایش وجود دارد یکی از آنها آزمایش رکتال دیجیتال و دیگری آزمایش آنتی ژن پروستات است. در آزمایش اول، پزشک رکتوم را برای وجود هرگونه غده یا موردی غیر طبیعی بررسی می کند اما در آزمایش دوم سطح آنتی ژن ها را در پروستات و خون می سنجد.

چگونه از سرطان پروستات جلوگیری کرده یا آن را کنترل کنیم؟

اکثر متخصصان نتیجه این آزمایش را یک نتیجه نرمال و طبیعی می یابند اما باز هم خطر سرطان پروستات در هر فردی بالا است. عفونت پروستات ، بزرگ شدن پروستات یا مصرف بعضی از دارو های خاص، فرد را بیشتر در معرض خطر قرار می دهد بنابراین بهتر است که همیشه دستورات پزشک را به شکل کامل رعایت کنید.

 

منبع: بهداشت نیوز
کدخبر: 146844

ارسال نظر

 

آخرین اخبار