|

رکورد روزانه واکسیناسیون شکسته شد

بررسی آمارهای رسمی نشان می‌دهد که میزان تزریق واکسن در روز گذشته به ۳۷۰ هزار و ۳۰۲ دز رسیده است که بیشترین میزان تزریق واکسن از ابتدای واکسیناسیون در کشور بوده است. همچنین تحلیل آمارها از میانگین ۲۵۱ هزار دزی تزریق واکسن در کشور حکایت دارد.

از این‌رو اگر فرض کنیم واکسیناسیون با همین سرعت تا پایان تابستان ادامه داشته باشد پس می‌توان گفت تا ابتدای پاییز در حدود ۱۶ میلیون دز به افراد واکسینه شده اضافه می‌شوند. این میزان در کنار آمار ۸ میلیون و ۸۱۸ هزار دزی موجود به بیش از ۲۵ میلیون دز خواهد رسید. مورد دیگر اینکه بنا بر آمارهای رسمی تاکنون بیش از ۱۳ میلیون دز واکسن وارداتی و تولید داخل به وزارت بهداشت تحویل شده است. در نهایت اینکه مقایسه سرعت واکسیناسیون کشور با کشورهای دیگر از وضعیت نامطلوب تزریق واکسن کرونا حکایت دارد.

با توجه به اینکه در ترکیه ۲/ ۴۶ درصد جمعیت این کشور حداقل یک دز واکسن دریافت کرده‌اند و این واکسن‌ها نیز اکثرا چینی بوده‌اند، این کشور توانسته مرگ و میر مبتلایان کرونایی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. به نحوی که آمار مذکور در هفته اخیر تقریبا زیر ۵۰ نفر در هر روز بوده است. تجربه کشورهای دنیا نشان می‌دهد که این کشورها با تسریع واکسیناسیون توانسته‌اند به فعالیت بسیاری از کسب‌وکارهای خود ادامه دهند و شرایط اقتصادی خود را بهبود دهند. بنابراین اگر در کشور ما در شرایط کنونی اقدام مشابهی شبیه آنچه در ترکیه صورت گرفته رخ می‌داد؛ قطعا شاهد اوج‌گیری خیز پنجم کرونا و به دنبال آن تعطیلی ۶ روزه کسب‌وکارها نبودیم. طبیعی است که هرچه کشورها بتوانند سرعت واکسیناسیون خود را بیشتر کنند؛ خواهند توانست از محدودیت‌های فعالیت کسب‌وکارها بکاهند و شرایط اقتصادی خود را بهبود دهند. در نهایت اینکه از این جهت که پاندمی کرونا جدای از آسیب‌های اجتماعی ناشی از مرگ‌ومیر، آسیب‌های اقتصادی نیز به همراه دارد؛ از این رو هرچه برای تولید و واردات واکسن هزینه شود و به این موضوع تسریع بخشیده شود؛ منفعت آن به صورت چند برابری به اقتصاد بازخواهد گشت.

آخرین وضعیت کرونا

بررسی آمارهای رسمی نشان می‌دهد در روز دوشنبه ۲۸‌ تیرماه، ۲۵هزار و ۴۴۱مبتلای جدید به کرونا در کشور شناسایی شد که ۲هزار و ۷۴۰نفر از آنها بستری شدند. با در نظر گرفتن این موضوع، مجموع بیماران کووید-۱۹ در کشور به ۳میلیون و ۵۴۸هزار و ۷۰۴نفر رسید. علاوه بر این در روز گذشته ۲۱۳بیمار کووید-۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان این بیماری به ۸۷هزار و ۳۷۴نفر رسید. بنابر آمارهای رسمی تاکنون ۳میلیون و ۱۵۲هزار و ۶۵۳نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. علاوه بر این ۴هزار و ۳۶۱نفر از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند. تحلیل‌های رسمی حاکی از آن است که آمار مبتلایان روزانه، فوتی‌های روزانه، نسبت ابتلا به تست، وضعیت بیماران بدحال و افراد بستری‌شده در چند روز اخیر روندی افزایشی و در عین حال نگران‌کننده داشت، به نحوی که شاخص نسبت ابتلا به تست روز گذشته به ۳۵درصد رسید که بیشترین میزان از ۱۹اردیبهشت‌ماه سال جاری بوده است.

آنالیز وضعیت واکسیناسیون

بنا بر آمارهای رسمی تا ۲۸تیرماه ۶میلیون و ۵۲۹هزار و ۳۱۳نفر دز اول واکسن کرونا و ۲میلیون و ۲۸۹هزار و ۵۹نفر نیز دز دوم را تزریق کرده‌اند. بنابراین می‌توان گفت در مجموع ۸میلیون و ۸۱۸هزار و ۳۷۲دز واکسن در کشور تزریق شده است. تحلیل آمارهای رسمی نشان می‌دهد که میزان تزریق واکسن در روز گذشته به ۳۷۰هزار و ۳۰۲دز رسید که بیشترین میزان تزریق واکسن از ابتدای واکسیناسیون در کشور بوده است. افزون بر این، تحلیل‌های رسمی حاکی از افزایش ۶۵هزار دزی تزریق واکسن در روز دوشنبه نسبت به روز یکشنبه هفته جاری است. با وجود اینکه آمارهای مذکور از روند تسریع واکسیناسیون در کشور حکایت دارند، هنوز با حد مطلوب فاصله زیادی وجود دارد. میانگین تزریق واکسن در هفته اخیر حدود ۲۵۱هزار دز بوده است. اگر واکسیناسیون با همین سرعت تا پایان تابستان ادامه داشته باشد می‌توان گفت تا ابتدای پاییز حدود ۱۶میلیون دز به افراد واکسینه‌شده اضافه می‌شود. این میزان در کنار آمار ۸میلیون و ۸۱۸هزار دزی موجود به بیش از ۲۵میلیون دز خواهد رسید.

میزان واردات واکسن

روز یکشنبه هفته جاری کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو در گزارشی به تشریح روند واکسیناسیون به تفکیک واکسن مورد استفاده در کشور پرداخت. بنابر آمارهای رسمی تاکنون بیش از ۱۳میلیون دز واکسن وارداتی و تولید داخل به وزارت بهداشت تحویل شده است. این مقام مسوول در تشریح واکسیناسیون کرونا به تفکیک واکسن مورد استفاده در کشور گفت تا روز ۲۷تیرماه ۴۲۱هزار و ۴۴۹دز واکسن اسپوتنیک روسیه نوبت اول و ۳۴۸هزار و ۴۴۰دز اسپوتنیک روسیه نوبت دوم تزریق شده است.

همچنین ۳میلیون و ۸۴۷هزار و ۷۳۵دز واکسن چینی در نوبت اول و یک‌میلیون و ۷۷۰هزار و ۵۱۱دز واکسن چینی در نوبت دوم تامین شده است. علاوه بر این میزان تزریق واکسن بهارات هند در نوبت اول ۵۹هزار و ۶۰دز و در نوبت دوم ۵۳هزار و ۹۵۰دز بوده است. جهانپور در ادامه صحبت‌های خود به واکسن آسترازنکا اشاره کرد. به گفته او تا تاریخ مذکور یک‌میلیون و ۶۴۵هزار و ۲۴۵دز واکسن در نوبت اول و ۹۵هزار و ۹۲۵دز واکسن در نوبت دوم تزریق شده است. به گفته سخنگوی سازمان غذا و دارو در مورد واکسن ایرانی «کوو ایران برکت» نیز آمار واکسیناسیون تا روز یکشنبه هفته جاری ۲۰۵هزار و ۷۵۵دز بوده است.

بررسی سرعت واکسیناسیون

اگر بخواهیم تحلیلی از سرعت واکسیناسیون در کشور داشته باشیم، لازم است به بررسی این شاخص در کشورهای همسایه و سایر کشورها بپردازیم. آخرین آمارهای رسمی نشان می‌دهد که در برخی کشورها نظیر چین، هند و برزیل سرعت واکسیناسیون بالا است؛ به نحوی که این واکسیناسیون در این کشورها به‌ترتیب ۵/ ۱۰، ۱/ ۴ و ۳/ ۱میلیون دز به‌صورت روزانه است. البته بالا بودن این آمار در کشورهای مذکور تا حدی می‌تواند به دلیل جمعیت زیاد این کشورها باشد.

در کشورهای اروپایی نیز این میزان بالاست، به نحوی که در فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و آلمان روزانه بیش از ۵۰۰هزار دز واکسن تزریق می‌شود. بررسی واکسیناسیون در کشورهای آسیایی و همسایه ما نیز از وضعیت مناسب سرعت واکسیناسیون در این کشورها حکایت دارد، به نحوی که در پاکستان ۵۲۴هزار دز، در عربستان ۴۰۳هزار دز، در ترکیه ۷۵۴هزار دز و در امارات ۵/ ۶۰هزار دز روزانه واکسن تزریق می‌شود. مقایسه سرعت واکسیناسیون ما با کشورهای دیگر از وضعیت نامطلوب تزریق واکسن کرونا در ایران حکایت دارد. اگر بخواهیم مقایسه کنیم که به چه میزان از جمعیت کشورهای مختلف واکسن تزریق شده است، بررسی‌‌های رسمی نشان می‌دهد در ترکیه حداقل به ۲/ ۴۶درصد جمعیت یک دز واکسن تزریق شده است. میزان تزریق واکسن در نوبت اول در این کشور ۲۴درصد و در نوبت دوم ۲۱درصد است.

 این آمار برای ایران ۵درصد و برای عراق ۲درصد است. کارشناسان بر این باورند که در این خصوص لازم است سبد واکسن متنوع‌تر و سرعت واکسیناسیون سریع‌تر شود. علاوه بر این با توجه به اینکه در ترکیه ۲/ ۴۶درصد جمعیت حداقل یک دز واکسن دریافت کرده‌اند و این واکسن‌ها نیز اکثرا چینی بوده‌اند، این کشور توانسته میزان مرگ‌ومیر مبتلایان به کرونا را به میزان قابل توجهی کاهش دهد، به نحوی که آمار مذکور در هفته اخیر تقریبا زیر ۵۰ نفر در روز بوده است. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد در سایر کشورهای دنیا بسیاری از کسب‌وکارها فعال هستند و به وضعیت عادی خود برگشته‌اند.

این موضوع سبب شده تا کشورهای یادشده بتوانند وضعیت اقتصادی خود را بهبود بخشند و از میزان خسارت‌های این پاندمی تا حدودی بکاهند. بنابراین اگر در کشور ما در شرایط کنونی اقدام مشابهی شبیه آنچه در ترکیه صورت گرفته رخ می‌داد، قطعا شاهد اوج‌گیری خیز پنجم کرونا و به دنبال آن تعطیلی ۶روزه کسب‌وکارها نبودیم. هرچه کشورها سرعت واکسیناسیون خود را بهتر کنند، طبیعتا خواهند توانست از محدودیت‌های فعالیت کسب‌وکارها بکاهند و شرایط اقتصادی خود را بهبود بخشند. در نهایت اینکه از این جهت که پاندمی کرونا جدا از آسیب‌های اجتماعی ناشی از مرگ‌ومیر، آسیب‌های اقتصادی نیز به همراه دارد، طبیعتا هرچه برای تولید و واردات واکسن هزینه شود و این موضوع سریع‌تر انجام شود، منفعت آن چند برابر هزینه آن به اقتصاد بازخواهد گشت.

 

منبع: دنیای اقتصاد
کدخبر: 187312

ارسال نظر