|

سقوط آزاد بیماران کرونا به زیر خط فقر

با وجود بیمه بودن برخی خدمات درمانی و داروهای کرونا، هنوز هم هزینه‌های درمان کرونا برای بسیاری از مردم گران تلقی می‌شود.

جامعه

 که سازمان بهزیستی اخیرا آمار داده است که ۶۱۲ هزار خانواده ایرانی معادل بیش از ۲ میلیون نفر به دلیل بالا بودن هزینه‌های درمان کرونا زیر خطر فقر رفته اند؛ چراکه به دلیل پوشش‌های بیمه‌ای ناکافی، ۴۰ درصد هزینه‌های درمان کرونا از جیب مردم پرداخت می‌شود. البته دکتر سید مرتضی خاتمی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس ریشه بالا بودن هزینه‌های درمان کرونا در ایران را پایین بودن شاخص رفاه اجتماعی در کشورمان می‌داند.

سازمان بهزیستی اخیرا آماری را منتشر کرده است که بر مبنای آن، در دوران شیوع کرونا، ۶۱۲ هزار خانوار ایرانی به دلیل هزینه‌های سنگین درمان این بیماری به زیر خط فقر رفته اند، به نحوی که اگر جمعیت متوسط هر خانوار ایرانی را براساس داده‌های مرکز آمار ایران، ۳.۳ نفر در نظر بگیریم، می‌توان گفت بیش از ۲ میلیون نفر به دلیل گرانی درمان کرونا زیر خطر فقر رفته اند؛ چرا که اساسا حدود ۴۰ درصد هزینه‌های درمانی کرونا از جیب مردم پرداخت می‌شود و بخش قابل توجهی از هزینه هایی که بیماران در طول یک دوره درمان ناچار به پرداخت آن می‌شوند، تحت پوشش بیمه نیست.

 بررسی‌های میدانی هم نشان می‌دهد با وجود این که در ماه‌های اخیر، بیمه‌های پایه از جمله بیمه سلامت و بیمه تامین اجتماعی تا حدی هزینه‌های درمان کرونا را تحت پوشش قرار داده اند، اما هنوز هم هزینه‌های لازم برای تشخیص، بستری، درمان، داروها و مکمل‌های مورد نیاز بیماران کرونایی آنقدر بالاست که اقشار کم درآمد جامعه از پس تامین آن برنمیآیند و همین مسئله احتمال تشدید بیماری و حتی مرگ و میر اقشار ضعیف بر اثر ابتلا به کرونا را بالا می‌برد.

دکتر سید مرتضی خاتمی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز با تاکید بر این که در قریب به دو سال گذشته، بیماری کرونا سبد هزینه‌های درمانی مردم را تحت تاثیر قرار داده است، عنوان کرد: اکنون فقط درمان معمول کرونا و داروها و پروتکل درمانی تعیین شده از سوی وزارت بهداشت، تحت پوشش بیمه قرار دارد، اما در ماه‌های اخیر به‌ویژه در شرایط پیک بیماری، بعضا شاهد آن بودیم که بخشی از مردم یا به دلیل اشباع مراکز دولتی، یا به امید دریافت درمان مناسب تر، به بخش خصوصی مراجعه کردند و در این مراکز هزینه‌های بالایی را برای درمان خود متحمل شدند.

نماینده مردم ماهنشان و ایجرود در مجلس ادامه داد: بخش دیگری از مردم هم به دلیل تاخیر در مراجعه به مراکز درمانی، ناچار شدند که حتی در صورت مراجعه به بیمارستان‌های دولتی، هزینه‌های بیشتری را به دلیل وخامت بیماری و طولانی شدن سیر بیماری، برای درمان بپردازند؛ چراکه اساسا بیماری کرونا به گونه‌ای است که هر قدر بیماری یک فرد تشدید شود، نیازمند مراقبت‌های پیچیده تر و طولانی تر و هزینه‌های درمانی بیشتر می‌شود.

افزایش هزینه‌های درمان کرونا در ماه‌های اولیه بر اثر فقدان پروتکل درمانی ثابت

در این میان باید توجه داشت که یکی از هزینه‌های مربوط به کرونا، هزینه بالای تست کروناست و تا همین اواخر، بسیاری از بیمه‌های پایه از تقبل هزینه تست PCR امتناع داشتند. همچنین در ماه‌های ابتدایی سال گذشته نیز بخش عمده‌ای از داروهایی که اکنون تحت پروتکل درمان بیماران کرونایی است و در تعهد بیمه‌های پایه قرار دارد، تحت پوشش نبودند و مردم ناچار بودند با قیمت هایی گزاف آنها را از بازار آزاد تهیه کنند؛ مسئله‌ای که طبیعتا باعث گران شدن درمان کرونا حداقل در ماه‌های اول شیوع این بیماری در کشورمان شده بود.

خاتمی ضمن اشاره به این نکته گفت: ما در ماه‌های اول شیوع کرونا هنوز نتوانسته بودیم پروتکل ثابتی را برای درمان این بیماری تعیین کنیم. در این مدت نیز داروهایی که بعضی پزشکان برای درمان کرونا تجویز می‌کردند، نه در الگوی تجویز وزارت بهداشت جایی داشت و نه بیمه‌ها آنها را تحت پوشش قرار می‌دادند. همچنین این داروها در ماه‌های اولیه شیوع کرونا، به دلیل اطاله وقت در کارآزمایی و عدم تامین کافی، کمیاب بودند و مردم ناچارا آنها را با قیمت گزاف از بازار آزاد تهیه می‌کردند.

اما به گفته عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، در شرایط کنونی هر دارو یا خدمتی که در پروتکل درمانی وزارت بهداشت وجود دارد، در تعهدات مربوط به بیمه‌های پایه نیز قرار دارد؛ ولی با توجه به طولانی شدن روند تعیین پروتکل ثابت برای درمان کرونا که ریشه آن هم عمدتا به ناشناخته بودن این بیماری بازمیگشت، طبیعتا بخشی از داروها یا خدمات درمانی که در ماه‌های اولیه برای درمان کرونا استفاده می‌شد، تحت پوشش بیمه‌های پایه قرار نداشت و این مسئله به بالا رفتن هزینه‌های درمان کرونا دامن زد.

وی با اشاره به قیمت بالای تست PCR پیش از راه‌اندازی آزمایشگاه‌های مختلف در سطح کشور و تست‌های انبوه و عرضه تست‌های سریع کرونا در بازار دارویی کشور تاکید کرد: متاسفانه تا همین اواخر قیمت تست PCR هم نسبتا بالا بود و بیشتر بیمه‌های پایه، تست کرونا را تحت پوشش نداشتند.

سقوط بیماران به زیر خط فقر با هدایت به بخش خصوصی

مسئله دیگری بود که در زمان بروز موج‌های مختلف بعضا منجر به افزایش هزینه‌های درمان این بیماری برای بیماران می‌شد، اشباع ظرفیت بیمارستان‌های دولتی در پیک‌های کرونا به‌خصوص پیک پنجم این بیماری بود که باعث شد برخی افراد به ناچار به بیمارستان‌های خصوصی مراجعه کنند؛ موضوعی که نشان می‌دهد پاسخگو نبودن ظرفیت مراکز درمانی دولتی کشور در پیک‌ها به‌خصوص پیک پنجم این بیماری، هزینه‌های درمانی کووید-۱۹ را برای برخی بیماران افزایش داد.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره این مسئله توضیح داد: ظرفیتی که نظام سلامت کشور در پیک پنجم برای پذیرش بیماران در بیمارستان‌های دولتی ایجاد کرد، بیش از ظرفیتی بود که توانسته بود در پیک چهارم کرونا ایجاد کند. البته نمی‌توان گفت همه تخت‌های بیمارستانی در پیک پنجم کرونا استاندارد بود، اما نظام سلامت از تمام فضاها و امکانات استفاده کرد تا افراد کمتری ناچار شوند به بخش خصوصی مراجعه کنند.

نماینده مردم ماهنشان و ایجرود در مجلس ادامه داد: نظام بهداشتی کشور با افزایش محسوس ظرفیت مراکز درمانی تا حد امکان تلاش کرد که حتی در پیک پنجم کرونا نیز کسی در بیمارستان دولتی بدون پاسخ نماند. در این شرایط نیز برخی بیماران ناچار بودند که مدتی را تا زمان فراهم شدن تخت در بخش‌های بستری، در اورژانس منتظر بمانند.

البته به گفته این نماینده مجلس، در این میان برخی خانواده‌ها چون تحمل انتظار بیش از حد برای خالی شدن تخت بستری را نداشتند، علی رغم عدم تمکن مالی، ناچار می‌شدند بیمار خود را به بیمارستان‌های خصوصی انتقال دهند. قابل انکار نیست که این مسئله هم منجر به سقوط عده‌ای از خانواده‌ها به زیر خط فقر شد.

هزینه‌های جانبی، درمان کرونا را به شدت گران کرده است

صرف نظر از هزینه‌های مربوط به بستری یا تهیه داروهای کرونایی، موارد دیگری نیز در فرآیند درمان کرونا وجود دارد که باعث گران شدن هزینه‌های مربوط به این بیماری می‌شود؛ از جمله این هزینه‌ها می‌توان به مبلغ قابل توجه هزینه برای تزریق رمدسیویر در مراکز درمانی اشاره کرد؛ مبلغی که در بیمارستان‌های دولتی هم اخذ می‌شد و در بیمارستان‌های خصوصی تا حدود یک میلیون تومان نیز می‌رسید، اما اخیرا بیمه‌های پایه از جمله بیمه تامین اجتماعی و بیمه سلامت آن را تحت پوشش داده‌اند.

علاوه بر این، نیاز به دریافت انواع ویتامین‌ها و مکمل‌ها توسط بیماران کرونایی، در شرایطی که این داروها تحت پوشش قرار ندارند، هزینه‌های جانبی درمان کرونا را برای بیماران به‌خصوص افراد مبتلا به کرونای شدید به میزان زیادی بالا برده است.

خاتمی در همین راستا با تاکید بر این که درمان کرونا تحت هیچ شرایطی ارزان تلقی نمی‌شود، عنوان کرد: نظام سلامت کشور تلاش کرده است که بخش زیادی از خدمات و داروهای مربوط به درمان کرونا حتی الامکان تحت پوشش باشد، اما طبیعتا هنوز هم بخش قابل توجهی از هزینه‌های غیرقابل اجتناب وجود دارد؛ مثلا هزینه خرید کپسول اکسیژن که گاها حتی بعد از ترخیص از بیمارستان نیز مورد نیاز بیماران کرونایی است.

سنگین شدن هزینه‌های درمان کرونا به دلیل بی‌توجهی دولت قبل به اصول پیشگیری

بررسی روندهای مختلف مربوط به درمان کرونا نشان می‌دهد که اساسا وقتی یک فرد به این بیماری به‌خصوص نوع شدید آن مبتلا می‌شود، صرف نظر از هزینه هایی که تحت پوشش بیمه قرار گرفته است، باید مبالغی را برای بازیابی سلامتی اولیه خود هزینه کند که در بسیاری از موارد، خود، مبالغ گزافی می‌شود.

خاتمی ریشه اصلی این مسئله را عدم رشد شاخص رفاه اجتماعی در جامعه ایران همپای سایر شاخص‌های توسعه دانست و تاکید کرد: متاسفانه به دلیل عدم رشد کافی این شاخص در کشورمان، دولت هنوز نمی‌تواند پوشش‌های بیمه‌ای و خدمات اجتماعی مازاد بر خدمات پایه را به اقشار مختلف بهویژه قشر ضعیف جامعه ارائه کند. در چنین شرایطی نیز طبیعی است در جریان همه گیری کرونا، اقشار کم‌درآمد جامعه متحمل آسیب‌های بیشتری از جمله در تامین هزینه‌های درمانی شوند.

در این وضعیت نیز به گفته نماینده مردم ماهنشان و ایجرود در مجلس، دولت قبل باید به جای تمرکز نظام سلامت بر امر درمان، تلاش عمده خود را در راستای پیشگیری از شیوع گسترده کرونا انجام می‌داد تا این حجم از هزینه‌های گزاف مربوط به درمان این بیماری از جیب مردم و دولت صرف نشود.

در این راستا از نظر خاتمی، دولت قبل باید قدم‌های محکم تری در راستای پیشگیری از شیوع گسترده کرونا از جمله در حوزه‌های تست، بیماریابی و جداسازی بیماران برمیداشت تا می‌توانست از ورودی بیمارستان‌ها بکاهد و بیمارانی را که هنوز در مراحل اولیه بیماری قرار دارند، شناسایی کند تا این افراد بعد از تشدید بیماری خود، هزینه‌های زیادی را برای درمان بیماری نپردازند.

بنابراین مهم‌ترین راهکاری که دولت جدید می‌تواند برای کاهش بار هزینه‌های درمان کرونا از روی دوش مردم انجام دهد، اجرای مناسب تر اصول پیشگیری و البته واکسیناسیون گسترده مردم علیه این بیماری است تا اساسا شاهد ابتلای افراد کمتری باشیم و به این صورت، طبیعتا هزینه‌های درمان کرونا نیز برای عموم مردم کاهش می‌یابد.

 

منبع: رکنا
کدخبر: 203091

ارسال نظر

 

آخرین اخبار