|

جزییات جدید و ریز و درشت پرونده خانوادگی خرمدین‌ها

رئیس پلیس آگاهی ناجا ضمن تشریح جزییات جدیدی از پرونده قتل خرمدین‌ها گفت: آمار قتل‌های خانوادگی در ایران افزایشی نیست.

حوادث

 سردار محمد قنبری رئیس پلیس آگاهی ناجا در پاسخ به این سوال که بررسی صفحه اخبار حوادث این القا را به وجود می‌آورد که گویی میزان قتل‌های خانوادگی رو به افزایش است، مطرح کرد: خیر، آمارهای ما حاکی از افزایش قتل‌های خانوادگی نیست! قتل خانوادگی داریم اما اینکه بگوییم زیاد شده، خیر! این گونه نیست. بازتاب رسانه‌ای، پرداختن به این دست پرونده‌ها در شبکه‌های اجتماعی و اطلاع رسانی به مردم این القا و شائبه را به وجود می‌آورد که قتل‌های خانوادگی زیاد شده است در حالی که بنده قویاً این ادعا را رد می‌کنم.

پرونده‌های جنایی تهران بیشتر بازتاب رسانه‌ای پیدا می‌کنند

رئیس پلیس آگاهی ناجا در پاسخ به این سوال که به نظر شما چرا پرونده‌های جنایی چون پرونده قتل بابک خرمدین چنین بازتاب گسترده‌ای دارد، گفت: از آنجایی که مقتول از چهره‌های هنری و آشنا برای جامعه هنرمندان و اهالی رسانه بوده بنا بر این رسانه‌ها به این پرونده قتل، ورود گسترده‌ای داشتند و شاهد بازتاب وسیع این جنایت در رسانه‌ها و شبکه‌های مجازی بودیم.

وی افزود: چه بسا از ابتدای خدمتم در پلیس آگاهی با پرونده‌های مشابهی مواجه بوده ام و اینکه چرا این گونه بازتاب نداشته است می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد از جمله اینکه امروزه استفاده گسترده از فضای مجازی دلیل نشر اخبار این چنینی است.

قنبری با ذکر چند مثال در وقوع چنین پرونده‌های جنایی در سکوت خبری بیان کرد: چندی پیش، در یکی از استان‌ها، فردی دختر ۷ ساله خود را با ساتور به ۴۰ قسمت تقسیم کرده بود در حالی که بازتاب رسانه‌ای نداشت؛ گویی اخبار مربوط به پرونده‌هایی جنایی تهران نسبت به سایر استان‌ها بازتاب گسترده‌تری دارد!

وی اضافه کرد: متأسفانه علیرغم انعکاس گسترده رسانه‌ها و پرداختن به پرونده‌های جنایی به دلیل تحریک حس کنجکاوی و جذب مخاطب، پس از اینکه این دست پرونده‌ها در جریان رسیدگی و نتیجه‌گیری قرار می‌گیرد، گویی موضوع به فراموشی سپرده می‌شود و کسی به این نمی‌پردازد یا از من نوعی یا کارشناس سوال نمی‌شود علت و ریشه این مسئله در چیست؟ و یا به این محورها پرداخته شود که پیامدها و تأثیرات منفی نشر گسترده این سوژه‌های جنایی برافکار عمومی و جامعه به لحاظ روانشناختی و یا جامعه شناختی چیست؟

چرا مفقودی داماد خانواده خرمدین‌ها جدی گرفته نشد

در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا بعد از اینکه مفقودی داماد به پلیس گزارش می‌شود و بعد از چند روز ادعا می‌شود داماد به خارج از کشور رفته است پلیس تحقیقات بیشتری برای صحت و سقم ماجرا انجام نداده است، گفت: در بحث مفقودی داماد خانواده پرونده تشکیل شده بود اما خانواده به آن صورت پیگیر نبودند.

وی افزود: نمی‌شود هر موضوع مفقودی را به قتل تعمیم داد و در تشکیل پرونده‌های مربوط به قتل در پی مفقودی، وجود شاکی مهم است. باید دلایلی وجود داشته باشد، بله! فردی مثلاً مفقود شده و در پرونده‌اش همه اقداماتی که پلیس باید انجام دهد، صورت گرفته … در رابطه با دلایل و مدارک کافی برای اینکه اثبات شود در آن زمان داماد خانواده به قتل رسیده به‌دست نیامده و با فاش شدن راز این جنایات فجیع مشخص است که قاتل شگرد پیچیده‌ای را انتخاب کرده و حتی نزدیک‌ترین افراد پدر بابک هم کوچک‌ترین شکی به این فرد مبنی بر اینکه شاید داماد خانواده به قتل رسیده باشد، نداشته اند! در هر صورت دلایل و مدارکی در زمان مذکور مبنی بر قتل به‌دست نیامده است.

سردار قنبری یادآور شد: هرچند در زمان اعلام مفقودی داماد خانواده این اظهارات هم مبنی بر اینکه دامادشان با خودرو مسافر قاچاق به یکی از مرزها برده است، مطرح شده است، اما باید تمام اعترافات آنها صحت‌سنجی شود، چراکه داماد، خواهرزاده آقای قاتل است و درحال‌حاضر فقط مادرش در قید حیات است و باید تمامی ابعاد ماجرا بررسی شود.

وی در رابطه با پرونده‌های افراد مفقودی خاطر نشان کرد: چندی ست طرحی در پلیس آگاهی درباره پرونده‌های افراد مفقودی اجرایی می‌کنیم؛ بدین گونه که هر سه ماه یک بار وضعیت پرونده‌های افراد فقدانی را به طور کامل بازنگری می‌کنیم، تمام زوایای پیدا و پنهان پرونده را طی این طرح بررسی و مرور می‌کنیم، ولی به هر حال سرنوشت درصدی از فقدانی‌ها هنوز برای ما مشخص نشده و در دست بررسی قرار می‌گیرد که ممکن است دریابیم برخی از این افراد مفقودی به قتل رسیده‌اند یا به خارج از کشور رفته‌اند و غیره.

رئیس پلیس آگاهی ناجا یادآور شد: قاتل به علت یک سری موضوعاتی که وجود دارد و بنا به دلایلی که از منظر جرم شناسی، جامعه شناختی و روانشناختی قابل بررسی است، قتل را فجیع انجام داده است و از لحاظ حقوقی جنایت بر میت هم کرده است؛ بعد از کشتن مقتول، یک جرم جداگانه انجام داده است.

وی افزود: کشتن یک انسان و قتل یک جرم است و جنایت بر میت جرم دیگری، که ما در پرونده قتل بابک خرمدین می‌بینیم که قاتل جرم‌های مکرر انجام داده است و خودش صراحتاً به این موضوع اذعان داشته است.

سردار قنبری اضافه کرد: پلیس با چند قطعه از یک جسد مواجه شد و از روی یک تکه از جسد هویت آن شناسایی شده است و این بیانگر هوشمندی و توانمندی پلیس است؛ از طریق بانک‌های اطلاعاتی کمتر از دو ساعت هویت جسد مشخص شد؛ با هویت جسد منزل شناسایی شد، در داخل منزل خونی که شسته شده بود و پاک کرده بودند، پلیس با ابزارهای دقیق نگری توانست آثار خونی را کشف کندو در عرض ۶ ساعت قاتل را شناسایی کرد.

پدر و مادر بابک خرمدین داوطلبانه به قتل اعتراف نکردند

وی در پاسخ به این سوال که آیا پس از ورود پلیس به ماجرا قاتلان اعتراف به قتل بابک خرمدین کردند، پاسخ داد: خیر! در ابتدا خانواده مقتول اعلام کردند از مقتول خبر ندارند، قاتلان در مواجهه اولیه با پلیس منکر قتل شدند و از قضیه اظهار بی‌اطلاعی کردند و پس از اینکه پلیس تشخیص داد که بابک در داخل خانه به قتل رسیده است و پدر و مادرش وقتی با دلایل پلیس مبنی بر قتل مواجه شدند لب به اعتراف گشودند.

سردار قنبری تصریح کرد: در واقع، پدر و مادر مرحوم بابک خرمدین در مواجهه با دلایل پلیس اقرار به قتل کردند، اگر بنا بود که پیش از مستندات پلیس لب به اعتراف بگشایند در رابطه با قتل داماد و دخترشان نزد پلیس می‌آمدند و طی این سال‌ها اعتراف می‌کردند!

رئیس پلیس آگاهی ناجا با اشاره به گفت‌وگوی مستقیم با قاتلان این پرونده، در پاسخ به این سوال که به نظر شما ریشه این اتفاق چیست؟ گفت: ابعاد مختلفی دارد؛ چه بسا نمی‌شود یک بعدی به ماجرا نگریست و درحال‌حاضر مطالعات درباره شخصیت این فرد در حال انجام است؛ گروهی متشکل از روانشناس، جامعه شناس و جرم شناس، در حال بررسی هستند و منتظر اعلام نتیجه کارشناسان امر هستیم؛ در واقع مد نظر این است که از همه زوایا به موضوع پرداخت شود.

وی با بیان اینکه اکبر خرمدین انگیزه‌های مختلفی را برای سه قتل عنوان می‌کند، مطرح کرد: با تکمیل شدن تحقیقات، ریشه‌های وقوع این جنایت مشخص و روشن می‌شود.

فرضیه قتل چهارم در پرونده خرمدین‌ها منتفی است

قنبری در پاسخ به این سوال که ممکن است علاوه بر این سه قتل که قاتلان اعتراف کرده اند، در این پرونده موضوع قتل دیگری در کار باشد که تاکنون مشخص نشده است، خاطرنشان کرد: حدس اولیه ما نیز این بود اما پس از بررسی‌های فنی، باید بگویم تاکنون دلایلی مبنی بر وقوع قتل دیگر توسط این افراد وجود ندارد.

سردار قنبری با بیان اینکه قتل با انگیزه‌های مختلفی صورت می‌گیرد، بیان کرد: پدر بابک هنوز اعتقاد دارد اگر زمان به عقب برگردد، باز همین جنایت را تکرار می‌کرد یعنی به قدری خودش را از نظر روانی اشباع کرده که اقدامات خود را توجیه می‌کند که این موضوع از دیدگاه روانشناختی قابل بررسی است.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا همسر قاتل تحت فشار از طرف فرد قاتل دست به این جنایات زده است یا خیر، گفت: مادر خانواده در اعترافات خود به مشارکت بر قتل اقرار کرده است. به هر حال به نظر می‌رسد مادر خانواده در تمام مراحل زندگی تابع همسر خود بوده و از وی اطاعت می‌کرده است.

سردار قنبری در پاسخ به این سوال که آیا بازتاب رسانه‌ای موضوع یا ارتباط پرونده با یک هنرمند باعث شده که پلیس در پیگیری این پرونده نگاه ویژه‌ای داشته باشد، تصریح کرد: کشف قطعاتی از جسد و سرعت عمل پلیس برای شناسایی هویت مقتول، این اندیشه را باید از ذهن دور کند که به این دلایل مورد اشاره شما، ممکن است پلیس پیگیری ویژه‌تری را برای بررسی و پیگیری این پرونده لحاظ کرده باشد.

۹۷ درصد اجساد ناشناس در کوتاه‌ترین زمان شناسایی می‌شوند

وی تاکید کرد: ما تبعیضی در پیگیری پرونده‌ها نداریم، ۹۷ درصد اجساد ناشناس (هرچند تعداد کم است) را پلیس در کوتاه‌ترین زمان شناسایی می‌کندو خیلی سریع با اولیای دم جسد را پیدا می‌کند و یا اگر ماجرا قتل باشد، قاتل یا قاتلان شناسایی می‌شوند، برای ما فرقی نمی‌کند پرونده مربوط به کیست!

رئیس پلیس آگاهی ناجا اضافه کرد: وقتی فردی به پلیس مراجعه می‌کند برای ما فرقی نمی‌کند وابسته به یک نهاد و جایگاه خاصی باشد، ما خود را خادم همه مردم می‌دانیم و در عمل هم اثبات کرده‌ایم.

 

منبع: پلیس
کدخبر: 178718

ارسال نظر