|

بازار خودرو در انتظار معجزه!

نقشه دولت برای بازار تولید و فروش خودرو امیدواری‌ها به طراحی و اجرای یک سیاست‌ کارگشا - طرح نجات بازار خودرو - را تقویت کرد.

خودرو بازار خودرو در انتظار معجزه!

وزارت صمت از تدوین بسته‌ جهش تولید خودرو خبر داده است؛ به‌طوری‌که گفته می‌شود «سازوکار برای تولید رقابتی» محور اصلی این بسته است. کارشناسان می‌گویند پیش‌نیاز تولید رقابتی آزادسازی قیمت است.

بسته جهش تولید خودرو یکشنبه گذشته در شرایطی از سوی وزیر صمت در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت رونمایی شد که محور اصلی این بسته افزایش تولید و رقابتی کردن صنعت خودرو عنوان شد. طبق اخبار واصله علیرضا رزم‌حسینی وزیر صمت در این جلسه تنها به بازگویی کلیاتی از بسته جهش تولید پرداخت و دستورالعمل‌های اجرایی همچنان در بسته باقی مانده است.

کلیاتی که وزیر در جلسه ستاد اقتصادی دولت بازگو کرد در اصل بارها آن را از تریبون‌های مختلف بیان کرده بود. شکست انحصار در خودروسازی، ایجاد رقابت و کاهش دلالی و سوداگری در بازار خودرو شاه بیت بسیاری از اظهارنظرهای رزم‌حسینی در محافل مختلف بوده است. وی ملزومات شکست انحصار و ایجاد رقابت در صنعت خودرو را با فاکتور گرفتن از واردات خودرو تنها در گستردگی فعالیت بخش خصوصی متمرکز کرده است.

این در شرایطی است که بسیاری از شرکت‌های بخش خصوصی خودروسازی از دو سال و نیم گذشته همراه با اعمال تحریم‌ها و خروج شرکای خارجی فعالیت خود را متوقف کرده‌اند یا با کمترین ظرفیت تولید می‌کنند. به این ترتیب به نظر می‌رسد که به دلیل بنیه ضعیف این شرکت‌ها، نمی‌توان برای ایجاد رقابت در خودروسازی از وجود آنها بهره برد. آنچه مشخص است طبق روال معمول در دیگر کشورها رقابت با واردات، فعالیت شرکت‌های خارجی و گستردگی تولیدکنندگان داخلی شکل گرفته حال آنکه در ایران با توقف ورود خودرو به کشور، بنیه ضعیف خودروسازان خصوصی و خروج شرکای خارجی مشخص نیست که رقابت قرار است بر چه اساس و بنایی در دستور کار مسوولان دولتی قرار بگیرد.

انتخاب محدود مشتریان خودرو

در شرایط کنونی کیفیت پایین محصولات و انحصاری بودن تولید به دلیل نبود رقیب خارجی و داخلی و عدم احساس خطر در رقابت با دیگر شرکت‌ها، آن هم با پشتوانه دولت و وجود تعرفه بالا برای عدم ورود خودروهای با کیفیت خارجی باعث شده که مشتری مجبور به خرید محصولی باشد که شرکت‌های خودروسازی داخلی تولید می‌کنند و از حق انتخاب محدودی برخوردار باشند. کیفیت محصولات به خاطر نبود رقابت و عدم پیشرفت تکنولوژی در مقایسه با تولیدات خارجی بسیار پایین است.

حالا اما قرار است تا پایان دولت دوازدهم معجزه‌ای در شکست انحصار و رقابتی شدن صنعت خودرو آن هم با لغو واردات و با کمک چند شرکت خصوصی و در کنار شورای رقابت رخ دهد. رقابتی که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان در شرایط کنونی تنها با معجزه، جامه عمل می‌پوشد. اما در کنار این معجزات، مسوولان صنعتی ظاهرا نقش شورای رقابت را در این وادی فراموش کرده‌اند. نقشی که شورای رقابت نیز به واسطه قیمت‌گذاری خودرو آن را از خاطر برده است.

آنچه مشخص است در سیاست‌های بالا دستی به لحاظ قانونی نهادی فراقوه‌ای به نام شورای رقابت ایجاد شده و وظیفه اصلی آن تسهیل رقابت‌پذیری و مقابله با انحصار است. اما برخلاف این وظیفه ذاتی شاهد هستیم که دامنه فعالیت‌های شورای رقابت به قیمت‌گذاری محصولات شرکت‌های خودروساز محدود شده است. در واقع این شورا به تعبیر خود برای مقابله با انحصار اقدام به قیمت‌گذاری محصولات تولیدی شرکت‌های خودروساز می‌کند، این در حالی است که همین اقدام در واقع تبدیل به اصلی‌ترین مانع برای ایجاد رقابت در میان خودروسازان شده است. اینکه نهادی مانند شورای رقابت به مدیران ارشد خودروسازی تکلیف کند که محصولات تولیدی خود را با چه قیمتی به بازار عرضه کنند در واقع منجر به کشتن روح رقابت‌پذیری در این صنعت شده است. بنابراین به نظر می‌رسد شورای رقابت نیز که هم‌اکنون به شورایی ضد رقابت در صنعت خودرو تبدیل شده، قادر به همراهی دولت برای ایجاد رقابت در خودروسازی نباشد. بنابراین این سوال مطرح می‌شود که رزم‌حسینی وزیر صمت با کدام ابزار یا روش قرار است به وعده خود مبنی بر ایجاد رقابت در خودروسازی کشور عمل کند آن هم در شرایطی که شرکای خارجی خودروسازان دوسال و نیم است که از کشور خارج شده‌اند و از سوی دیگر واردات نیز به بهانه ساماندهی ارزی کشور متوقف مانده است.

اگر وزیر تنها بر گستردگی فعالیت بخش خصوصی تمرکز کرده با توجه به وابستگی این خودروسازان به شرکای خارجی به نظر می‌رسد که تحقق این امر هم به تحولات سیاسی آینده وابسته است.

منبع: دنیای اقتصاد
کدخبر: 143187
  • علی ارسالی در

    شتر در خواب بیند پنبه دانه

    • ایرانی ارسالی در

      وزیر صمت
      باز هم مردم بیچاره ایران را به آروق زدن تشویق میکنید. تو را به خدا ول کنید بدون وزیر بهتر اداره میشه
      .

  • mohammad ارسالی در

    تاکی باید منتظر باشیم تا مسعولین به حرف های که میزنند عمل کنند

  • ناشناس ارسالی در

    دولت تدبیراگر بخواد پراید دوباره میشه ۲۰ ‌ملیون مثل بازار بورس که سهام ۲۰۰۰ تومنی رو کرده ۵۰۰ تومان‌.فقط باید تصمیم بگیره که کجا رو تخریب کنه‌.بقیش حل شدنیه‌...ت و سه سوت

  • ناشناس ارسالی در

    جمله آزادسازی قیمت چند معنی داره که یکیش به نفع مردمه که دولت منظورش اون نیست یع نی برداشتن حق گمرک نجومی که آنموع ماشین آمریکائی همقیمت پراید میشه و مردم دیگه م اشین آشغال داخلی سوارنمیشن . و دومی اینک ه قیمت تولید داخلو با قیمت ماشینهای وارد اتی قیمت روز فروش بازار اعلام میکنه که پ راید همقیمت شورلت آمریکائی میشه و اینو د ولت میخاد

  • جلال ارسالی در

    ممنون از وزیر محترم صمت نگرش رفع انحصار بعد سالها از انحصار خارج شد امیدوارم عملی گردد

  • ناشناس ارسالی در

    بچه ها از نظرو دید شما اینا چه نقشه ای ب رای ما کشیدن، ماشین گران میشه یا ارزان؟ل طفاً هر کسی نظر خودش رو بیان کنه ممنون.

    • ناشناس ارسالی در

      نظر من اینه که اینها هرچی میگن مردم برعک س دریافت میکنند .مثل وعده های آقای روحان ی که گفته بودن چنان رونق اقتصادی انجام ب دن که مردم دیگه نیازی به اون یارانه ۴۵ ت ومنی نداشته باشن .و نه اینکه مردم از دول ت پول بخواد کاری میکنم که دولت از مردم پ ول بخواد و ....
      حالا هم همین قضیه ها ادامه دارد .شاید خدا به مردم کشور رحم کرد و یک اتفاقات خواصی برای این مسئولان و مدیران و وزیران ...و ....و غیره افتاد تا همه مردم یک نفس راحت کشیدن اون موقع .وگرنه دوره بعدی باید برای نفس کشیدن هم پول بدیم ..🤒🤒🤒🤒

  • ناشناس ارسالی در

    اگه لطف بشه واردات آزاد وراحت بشه این قو رازه های فکسنی و وطتی خودمون ارزون میشه وپ اید رو بجای ۱۲۰ میلیون میشه ۲۰ میلی ون گرفت

  • ابراهیم ارسالی در

    نیاز به معجزه نیست.واسطه بازی و احتکار و رانت وفساد از صنعت خودرو حذف شود کافیه

  • احمد ارسالی در

    اما خوب این آقای وزیر انگار داره موفق عمل میکنه کاش چند سال گذشته آقای روحانی امثال ایشان را معرفی کرده بود هنوز جای امیدواری هستش

  • احمد ارسالی در

    ایرانیان عزیز هموطنان گرامی
    گوووول خوردید

  • ناشناس ارسالی در

    اگه آزاد بشه ارزونتر میشه ؟

  • ناصر ارسالی در

    40 ساله فقط حرف زده میشه تا کمی جون بگیر ن اختلاص میشه تا بیان طرف رو دستگر کنند اون یکی یطرفش رو زده و برده میماند یه شر کت با اون همه بدهی و برداشت کمبود مالی ا ز جیب ملت.تا بود چنین بود. چوپان که نامش در کتاب دبستانیها ست فقط گفته گرگ اومد.

  • محمد ارسالی در

    جهش تولید به چه قیمت ناتوانی مردم واجبار ا تحمل تولیدات بی کیفیت وگران خودرو ،سوا ستفاده خودرو سازها به حد اعلا رسیده وهر وقت اسم واردات ورقابت پیش میاد شیون وزار ی تمساح وار میکنن که صنعت خودرو نابود می شه نمیگن با بی عرضگی وفرصت طلبی خون مردم و تو شیشه کردن ،بسه دیگه شما سرتونو مثل کپکه کردین زیر برف ومردم رو دست کم گرفتی ن .

ارسال نظر

 

آخرین اخبار