خودروسازان با تولید هر خودرو چقدر ضرر می کنند؟
مدیران بنگاههای خودروسازی میگویند بهطور میانگین با تولید هر خودرو ۳۰ تا ۴۰ میلیون و در برخی موارد تا ۶۰میلیون تومان زیان میکنند. این درحالی است که کارشناسان اقتصادی معتقدند با وجود زیان نزدیک به ۱۰۰هزارمیلیاردتومانی، خودروسازان بزرگ کشور در معرض نابودی قرار گرفتهاند.
مدیران بنگاههای خودروسازی میگویند بهطور میانگین با تولید هر خودرو ۳۰ تا ۴۰ میلیون و در برخی موارد تا ۶۰میلیون تومان زیان میکنند. این درحالی است که کارشناسان اقتصادی معتقدند با وجود زیان نزدیک به ۱۰۰هزارمیلیاردتومانی، خودروسازان بزرگ کشور در معرض نابودی قرار گرفتهاند.
پیشتر هم احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان ایران درخصوص بزرگی زیان خودروسازان اعلام کرده بود: «برای شرح بزرگی این عدد همین بس که اگر این زیان انباشته را بر تعداد کل ایرانیان تقسیم کنیم، به هر ایرانی یکمیلیون تومان میرسد. هرچند این سرمایه در میان متقاضیان خرید خودرو به روش قرعهکشی تقسیم شده است، شرکتهای خودروسازی در سالهای برجام و ثبات اقتصادی سودده بودهاند و در سالهای اخیر و تحت فشار قیمتگذاری دستوری به این زیان هنگفت دچار شدهاند.» این درحالی است که بهزاد رحیمی، عضو هیاترئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس درخصوص راهکارهای کاهش زیان خودروسازان گفت: «خودروسازان باید به موضوع تحقیقوتوسعه توجه ویژه داشته باشند.
هرچند خودروسازیها در سالهای اخیر اقداماتی برای ارتقای تحقیقوتوسعه انجام دادهاند، اما این شرکتها باید برای جبران عقبماندگیهای قبلی تلاش بیشتری کنند.» این نماینده مجلس درخصوص احتمال آزادسازی واردات خودرو از سوی دولت سیزدهم معتقد است: «باتوجه به فشار شدیدی که از سمت بازار ارز وجود دارد، حتی در صورت آزادسازی واردات خودرو نیز امکان واردات گسترده خودرو وجود ندارد و در صورت واردات گسترده، بعید است نرخ ارز در این محدوده باقی بماند. از طرف دیگر، قیمت بسیاری از محصولات ایرانخودرو و سایپا در شرایط آزادسازی قیمتی نیز در محدوده ۷ تا ۱۰ هزار دلار قرار میگیرد که در این کلاس قیمتی، کمتر خودرو صفری در دنیا یافت میشود.»
متقاضیان خودرو معتقدند خودروسازان از نظر کیفی محصولاتی در خور نیاز و بازار کشور تولید نمیکنند. راهکار پیشنهادی شما برای جلب نظر مشتریان خودروسازان چیست؟
مدیران خودروسازیها باید بودجه مناسبی برای بخش R&D در نظر بگیرند. در شرایطی که بودجه مربوط به تحقیقوتوسعه در صنعت خودروکم است، نمیتوان انتظار داشت پلتفرمهای مناسب و خودروهای بهروز و پیشرفتهای تولید شود. متاسفانه مدیران خودروسازیها به توانمندیهای داخلی بیتوجهی شدهاند. درحالیکه اکنون در کشور طراحان متخصص بسیاری حضور دارند، اما به آنها اجازه اظهارنظر در صنعت خودرو داده نمیشود.
صنعت خودرو در چند سال گذشته یکی از مهمترین اهداف تحریمهای آمریکا بوده است. برای کاهش فشار سیاست خارجی بر این صنعت چه باید کرد؟
صنعت خودرو دنیا هر سه سال یک بار بهروز میشود، اما خودروسازان به دلیل تحریمهای خارجی و یکسری دلایل داخلی نتوانستهاند همگام با همتایان جهانی خود گام بردارند. البته آنان میتوانند براساس توان داخلی زمینه بهروزرسانی محصولات را فراهم کنند. بخشی از وضعیت کنونی صنعت خودرو ناشی از ضعف مدیریت است. آنها از بودجه های مربوط به R&D میکاهند و به سایر بخشها اختصاص میدهند، درحالیکه با نگاه ویژه به این بخش میتوان بسیاری از مشکلات صنعت خودرو مانند کیفیت را رفع کرد.
ارسال نظر