گرانفروشی عجیب خودروی فیدلیتی در ایران! + جوابیه
کارشناس خودرو گفت: یک خودرو خارجی در بازار جهانی با قیمت ۱۱ هزار دلار به فروش میرود، یعنی این خودرو را با ارز آزاد حساب کنیم حدود ۲۷۵ میلیون تومان میشود، اما کارخانه آن را ۶۵۰ میلیون تومان میفروشد.
فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو با اشاره به اینکه خودروهای چینی در بازار با قیمتی بیشتر از قیمت جهانی آنها به فروش می روند، گفت: خودروی فیدلیتی که چند وقتی است به بازار خودرو راه پیدا کرده است، در بازار جهانی با قیمت ۱۱ هزار دلار به فروش می رود، یعنی این خودرو را با ارز آزاد حساب کنیم حدود ۲۷۵ میلیون تومان می شود اما کارخانه آن را ۶۵۰ میلیون تومان می فروشد.
او بیان کرد: مقداری از این مبلغ برای هزینه های گمرکی و مالیات است و علاوه بر این خودروساز ملزم به داخلی سازی ۲۵ درصد از خودرو است.
این کارشناس صنعت خودرو با اشاره به خروج ارز توسط واردات این قبیل خودروها، گفت: برخی ادعا دارند که ارز نباید برای کالاهای غیر ضروری تخصیص داده شود، در صورتی که ارز وسیله ای برای مبادلات کالا به کالاست، به طور مثال تمام افراد به دنبال کسب درآمد هستند تا بتوانند با کمک آن به زندگی خود ادامه دهند، کالایی بخرند، مواد غذایی بخرند و...، در نتیجه ارز هم اینگونه است و باید در راه های مختلفی خرج شود.
زاوه ادامه داد: اکنون می گویند واردات کامیون های دست دوم باید ممنوع باشد در صورتی که ناوگان حمل و نقل نیاز به بازسازی دارد و در حال حاضر نمی تواند جوابگوی کشاورزان باشد و از طرفی تولید کنندگان داخلی نمی توانند نیاز بازار کشور را تامین کنند.
این کارشناس صنعت خودرو افزود: اگر واردات خودرو آزاد شود، در برابر واردات مونتاژی، ارز کمتری خارج خواهد شد پس اگر تصمیمی برای آزادسازی واردات خودرو گرفته شود شاهد خروج کمتری ارز از کشور هستیم.
او با تاکید بر اینکه برخی از خودروسازان خصوصی در داخل کشور دلال بازی زیادی دارند، تشریح کرد: در برخی از خودروسازان دلالان بازی بسیار زیاد و حاشیه سود بالایی دارند به همین دلیل شاهد تفاوت قیمت کارخانه ای این خودروها نسبت به بازار هستیم.
جوابیه شرکت گروه بهمن به گسترش نیوز
پیرو انتشار خبر فوق به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، شرکت گروه بهمن ضمن کذب خواندن اظهارات کارشناس مربوطه، جوابیه ای را در اختیار رسانه ها قرار داد که عینا درج خواهد شد:
۱-قیمت اظهاری ایشان در مقاله مذکور (۱۱۰۰۰ دلار و معادل ۷۱۲۰۰ یوان) از قیمت مدل jetour x70 که دارای گیربکس دستی و امکانات بسیار پایین تر نیز کمتر میباشد. این در حالی است که مدل عرضه شده توسط گروه بهمن فیدلیتی پرایم jetour x70s دارای گیربکس کلاچ دوبل مولتی مدیا ۱۲ اینچ، صندلی برقی و... است.
لازم به ذکر است که قیمت فیدلیتی در کشور چین بدون در نظر گرفتن هزینه های شماره گذاری و بیمه معادل ۱۸۸۰۰ دلار است. از آنجایی که قیمت شماره گذاری در استانهای مختلف چین متفاوت است، قیمت این محصول به طور متوسط و با در نظر گرفتن موارد فوق تا ۲۳۰۰۰ دلار افزایش پیدا میکند.
۲- قیمت فیدلیتی پرایم jetour x70s که فروش مناسبی هم در عربستان دارد بیش از ۲۴ هزار دلار در این کشور بوده و قیمت مدل قبلی در امارات برابر با ۱۸۰۰۰ دلار (بدون در نظر گرفتن هزینه ارزش افزوده شماره گذاری و بیمه) میباشد.
۳- به نظر می رسد آقای فربد زاوه توجهی به هزینه های دیگر همچون بسته بندی قطعات، حمل از کارخانه تا بنادر چین، حمل دریایی به بنادر ایران که در هفته های اخیر به دلیل مشکلات جهانی حمل به بیش از ۴ هزار دلار رسیده، هزینه های تولید، هزینه های بانکی و... را نکردند.
لازم به ذکر است که مالیات برارزش افزوده، شماره گذاری و بیمه شخص ثالث خودروی فیدلیتی بالغ بر ۷۵ میلیون تومان است که از مبلغ دریافتی مشتری کسر و به نهادهای مرتبط پرداخت میشود.
۴- از ایشان که در این گزارش به عنوان کارشناس خودرو نامبرده شده بعید است که مرتکب چنین اشتباه فاحشی بشود. مگر اینکه قصد ایشان لطمه زدن به اعتبار این شرکت و خودروی فیدلیتی ساخت بهمن موتور باشد که به دلیل قیمت گذاری مناسب و منصفانه با اقبال عمومی مواجه شده است.
البته آقای زاوه طبق صحبت هایی که نمودند میگویند مطلب ایشان توسط خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان تحریف شده که با توجه به صداقت آن مجموعه و حمایت از تولید داخلی و توجه به درج اخبار صحیح در آن خبرگزاری این جوابیه تقدیم گردیده است.
ارسال نظر