دستورات جدید به مدیران عامل ایران خودرو و سایپا + جزییات
محورهای مصوب قرارگاه جهش تولید، از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت به دو خودروساز بزرگ کشور ابلاغ شد، این در حالی است که اجرای بیشتر بندهای آن، منوط به لغو تحریمها و البته بهبود اوضاع مالی خودروسازان است.
چنین ابلاغیههایی به خودروسازان مسبوق به سابقه است و مسوولان صنعتی دولتهای گذشته نیز فرمانهایی در راستای بهبود وضعیت خودروسازی کشور صادر میکردند. تمامی فرمانها در تمامی دولتها یک وجه مشترک دارد و آن کلیگویی بدون در نظر گرفتن شرایط سیاسی و اقتصادی کشور است. در جایی که تحریمها بیشتر فعالیتهای اقتصادی کشور را مختل کرده سیاستگذار، خودروسازان را موظف به داشتن شریک خارجی آن هم بهطور دستچین میکند و در جایی دیگر با توجه به شرایط نامناسب نقدینگی در این شرکتها به واسطه تحریم (که منجر به افت تیراژ شده) خودروسازان را به بهرهوری بالا و کاهش مصرف سوخت ملزم میکند.
نامهای به مدیران عامل ایرانخودرو و سایپا
اما طبق نامهای که معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت خطاب به مدیران عامل ایران خودرو و سایپا نوشته، قرارگاه جهش تولید، ۱۰ محور کلی را برای دو خودروساز بزرگ کشور در نظر گرفته است. بر اساس نامه مهدی صادقینیارکی به فرشاد مقیمی و میرجواد سلیمانی، این ۱۰ محور به این قرار است اول اینکه برنامه ایجاد قوای محرکه و پلتفرم مشترک با جدیت بیشتری ادامه یابد. در بند دیگر تاکید شده که موضوع واگذاری اموال، املاک، داراییهای مازاد و همچنین سهام شرکتهای زیرمجموعه خودروسازان (با توجه به تجدید ارزیابی آنها)، با جدیت و طی یک زمانبندی دقیق اجرا شده و گزارش کار بهطور متناوب در اختیار کمیته خودرو قرار گیرد. در بند سوم نیز آمده که فضای رسانهای و مجازی با هماهنگی مرکز اطلاعرسانی وزارت صمت، توسط خودروسازان رصد و با هدف اقناع افکار عمومی، تدابیر لازم و اطلاعرسانی مناسب صورت گیرد.
در بند دیگر این مصوبه تاکید شده که برای بهرهگیری از ایدهها، خلاقیتها و راهکارهای کارشناسی، جذب نخبگان از دانشگاههای برتر در دستور کار خودروسازان قرار گیرد. اما بند مهم این قرارگاه به مشارکتهای خارجی برمیگردد. در این بند آمده که خودروسازان مذاکره با شرکتهای خودروساز (طرفهای تجاری جدید) را برای سرمایهگذاری مشترک، در قالب طراحی مشترک، تولید محصولات با استاندارد روز دنیا، تعمیق عمق ساخت داخل و تنوعبخشی با پرهیز از تکرار تعامل با شرکتهای بدعهد در ادوار اخیر، در دستور کار قرار دهند.
تولید موتورهای کممصرف
در بند ششم تاکید شده که برنامه زمانبندی طراحی و تولید موتورهای کممصرف در کوتاهترین زمان ممکن و بهصورت مشخص و عملیاتی از سوی خودروسازان به سازمان گسترش ارائه شود. کاهش تعهدات جاری و ایفای تعهدات معوق بهصورت مستمر و همچنین تعمیق ساخت داخل قطعات با بهرهگیری از توان قطعهسازان و شرکتهای دانشبنیان در بند هفتم و هشتم قرار دارند. در بند نهم نیز عنوان شده که با توجه به پرداخت تسهیلات مصوب شورای پول و اعتبار به خودروسازان و سایر منابع مالی در اختیار، پرداخت بدهی قطعهسازان در چارچوبی شفاف و عادلانه انجام شود.
آخرین بند نیز به برنامهریزی برای افزایش مستمر کیفیت تولیدات، کاهش مصرف سوخت و بهبود بهرهوری اختصاص یافته است.
مذاکره با خودروسازان جدید خارجی
مرور بندهای این ۱۰ فرمان به وضوح نشان میدهد اجرای بیشتر آنها در فضایی آرام از جهت سیاست خارجی و ارتباط با جهان خودرو و همچنین دارا بودن شرایط مالی مناسب، امکانپذیر است. بهعنوان مثال، در بند پنجم بر همکاری مشترک با خودروسازان خارجی تاکید شده، آن هم نه شرکای سابق مانند پژو و رنو که در جریان تحریم عهدشکنی کرده و رفتند، بلکه با شرکای جدید. در واقع حرف قرارگاه جهش تولید و وزارت صمت این است که ایران خودرو و سایپا سراغ مشارکت با شرکتهای جدید خارجی بروند و عهدشکنهای قبلی به ویژه رنو و پژو جایی در برنامههای آنها نداشته باشند. هرچند رفتار خودروسازان خارجی در دوران تحریم مورد نقد بوده و بهتر است در مذاکرات احتمالی آینده نسبت به آنها حساسیتهایی در نظر گرفته شود، با این حال اساسا خودروسازی کشور گزینههای زیادی برای همکاری مشترک روی میز ندارد. درحالحاضر صنعت خودروی ایران با تحریمهایی سنگین مواجه است و کمتر شرکت خارجی ریسک همکاری با آن را میپذیرد، بنابراین اصل موضوع (همکاری مشترک با خارجیها) زیر سوال است. خودروسازان خارجی اگر قرار بود ریسک تحریم را بپذیرند، که اصلا از ایران نمیرفتند، بنابراین تا وقتی تحریمها لغو نشوند، بعید است همکاری مستمر، جدی و آیندهداری بین خودروسازی کشور و خارجیها شکل گیرد. این هم که شرکای قبلی به دلیل عهدشکنی نباید جایی در همکاری مشترک با خودروسازی ایران داشته باشند، به نظر چندان عملی نیست، چرا که در برجام نیز تنها آنها حاضر به همکاری با صنعت خودروی کشور شدند. در مجموع به نظر میرسد اجرای بند پنجم ۱۰فرمان خودروسازی، حداقل در مقطع زمانی فعلی چندان امکانپذیر نیست و باید منتظر لغو تحریمها ماند. ممکن است قرارگاه جهش تولید روی شرکتهای چینی برای همکاری مشترک در دوران تحریم حساب باز کرده باشد، حال آنکه آنها نیز بر موج تحریمها سوار شدند و نشان دادند چندان قابل اعتماد نیستند.
در نهایت اینکه به نظر میرسد پرهیز از مذاکره و مشارکت با خودروسازان خارجی بدعهد مانند پژو و رنو، بیشتر به شعار میماند و در دورانی که تحریمها لغو شوند، احتمالا آنها باز هم نخستین و شاید تنها گزینههای همکاری باشند، مگر اینکه بزرگان خودروسازی نیز به فکر حضور در خودروسازی کشور بیفتند.
ماجرای افزایش کیفیت خودروها
اما بند آخر ۱۰ فرمان خودروسازی نیز چندان بیارتباط با تحریم نیست. اینکه خودروسازان ضمن بهبود بهرهوری، باید کیفیت محصولات خود را بالا ببرند و مصرف سوخت را کاهش دهند، در شرایط ایزوله (قرنطینه و دوری از جهان خودروسازی) چندان امکان اجرا بهصورت مطلوب ندارد. خودروسازی و قطعهسازی ایران با معضلاتی مانند نبود فناوری و ماشینآلات قدیمی و موتورهای پرمصرف دست به گریبان هستند که حل آنها نیاز به ارتباط با خارجیها دارد. از طرفی، حتی اگر خود خودروسازان و قطعهسازان ایرانی توان نسبی دستیابی به اهداف کیفی و مصرف سوخت را داشته باشند، نیازمند نقدینگی زیادی هستند، حال آنکه همواره از بیپولی میگویند. برای خودروسازان و قطعهسازانی که به گفته خودشان با مشکلات مالی دست و پنجه نرم میکنند و گاهی در تامین هزینههای روزمره دچار مشکل هستند سرمایهگذاری در بخش بهبود کیفیت و کاهش مصرف سوخت، احتمالا جزو اولویتهایشان نیست. آنها همین حالا با انتقاد از قیمتگذاری دستوری صحبت از زیانهای چند ده هزار میلیارد تومانی به میان میآورند و مشخص نیست چگونه میخواهند روی بهبود کیفیت و کاهش مصرف سوخت بهعنوان مواردی سرمایهبر، کار کنند.
مشکل کمبود نقدینگی اما میتواند مانع اجرای برخی دیگر از بندهای ۱۰ فرمان خودروسازی باشد، از جمله طراحی و تدوین موتورهای کممصرف. بدون تردید بهرهگیری از این موتورها میتواند به کاهش مصرف سوخت کمک بزرگی کند و کشور را از واردات سوخت مصون دارد، با این حال بدون سرمایهگذاری کلان، شرایط برای توسعه چنین موتورهایی فراهم نخواهد شد. البته گویا اقداماتی در راستای طراحی موتورهای کممصرف انجام و حتی نمونههای اولیه آنها نیز ساخته شده است، که طبعا برای تولید انبوه و توسعه نیازمند تزریق نقدینگی است.
پرداخت مطالبات قطعهسازان
اما در بند دیگری از ۱۰ فرمان خودروسازی، صحبت از ضرورت پرداخت شفاف و عادلانه مطالبات قطعهسازان به میان آمده است. سالهاست مطالبات معوق قطعهسازی جزو چالشهای صنعت خودرو به شمار میرود و گاهی تولید و کیفیت را تحت تاثیر خود قرار داده است. حالا در شرایطی بر پرداخت این مطالبات تاکید شده که خودروسازان میگویند به دلیل قیمتگذاری دستوری، زیان میدهند و از نقدینگی لازم برای رتق و فتق امور به ویژه تزریق مالی به صنعت قطعه برخوردار نیستند. درحالحاضر نیز شورای رقابت به قیمتگذاری خودرو برگشته و همان سیاستهای قبلی را به اجرا در میآورد، سیاستهایی که خودروسازان میگویند نتیجه آنها، زیاندهی، کمبود نقدینگی و تداوم معوق ماندن مطالبات قطعهسازان است. این موضوع طبعا میتواند اثر منفی روی برخی دیگر از بندهای فرمان ۱۰گانه برای خودروسازی بگذارد، به ویژه در بخش تولید، کاهش تعهدات عقبافتاده و البته بهبود کیفی.
هرچه هست، باید منتظر ماند و دید واکنش خودروسازان به این ۱۰ فرمان چیست و تا چه اندازه قادر به اجرای بندهایش هستند.
همه این فیلما برا این بود قیمت کارخونه ر و بالا ببرید
زورم به شما نم یرسه اما زورم به خودم میرسه نمیخرم.اصلاح ات مافیای خودرویی کشوره
درود برشما کاملا درست کفتید.
سیستم مشکل داره ودزد پروری میکنه و همچنی ن نهادهای فرا قانون تمام مشکل کشور هستن که همه هم میدونن کیا هستن و حلقه دورشون همه باید اعدام و سیستم از نو بازنویسی بش ه
زورم به مسئولین نمیرسه اما زورم به خودم میرسه نمیخرم
دستورخدمت یا خیانت مجدد ,انشااله پولهایی را که بابت گرانی ازجیب مردم میدزدید برا ی شادی مصرف نکنید .سرطان گوارای وجود خیا نتکاران خادم نما باد در هرلباس وپست ومسؤ لیتی.
با سلام : چرا اینقدر وعده دورغ به مردم ب یچاره می دهید. وکلاه برداری از آدم های م ثل من بدبخت می کنید. قیامتی هم در کار اس ت باید جواب بدهید. من در سال 97 خودرو سا ینا در شرکت سایپا با موعد تحویل مرداد 98 ثبت کردم . مرداد 98 با هزار بیچارگی توا نستم پول تکمیل وجه را جور کنم و تکمیل وج ه کردم متاسفانه تاکنون که خرداد 99 است ا ز تحویل خودرو خبری نیست .اصلاً کسی جوابگ و نیست. سامانه 096550 هم فقط می گوید بای د منتظر باشید وماهم اطلاعی نداریم ما دا دمان را باید کجا بزنیم . مسئولین محترم ک جا ئید ،کی باید به داد مردم برسد من بیچا ره در طول عمرم می خواستم برای اولین بار با مزد کارگری یک ماشین برای خانواده بخرم که فرزندانم منزوی نشوند. در انتظار جواب مسئولین هستم
برادر اگر قیامتی در کار بودو عدالتی به د نیا حاکم ، پس اینهمه ظالم چکاره اند ؟ دل ت رو بخدا و قیامت خوش نکن تمام اینها پوچ ه ، دنیا هرکی هرکیه .
سلام به همه مردم ایران یه خواهش دارم حدا قل دومیلیون در این صنعت دارند امرار معاش میکنند درسته در گذشته اشتباهاتی شده ودر حق مردم اجحاف شده اما اینبار دیگه عجولا نه قضاوت نکنید بگذارید این طرح اجرا شود بخدا من خودم هم ماشین خوب ندارم اما راضی نباشیم که حتی دشمنتون بیکار باشد بخدا ا گه همه کار داشته باشند دیگر خبری از جرم و جنایت نیست دیگه همه در آرامش زندگی می کنند تازه این دو خودرو ساز به جوانان و د انشجویان اعتماد کرده و انشالله با تلاش ا ین جوانان بی ادعا بالاخره در ایران هم خو درو در شان این مردم ساخته خواهد شد در ای ن شرایط تحریم فقط عادلانه قضاوت کنید حرف شما درست در فروش خودرو دلال بازی بود را نت بازی بود خودرو بی کیفیت تولید می شد خ ودتان دیدید که مفسدان و رانت خواران دستگ یر شدند پس همه چیز را به خدا واگذار کنید انشالله روزی میرسد که به همت همین جوانه ای دانشگاهی و خیر اندیش بهترین خودرو را بسازیم ماشین که سخت تر از زیر دریایی ومو شک کروز نیست فقط صبر داشته باشیم و بخدا توکل کنید
همانطور که زنجانی را اعدام کردند اینهارا که خودروی زیادی ثبت نام کردن را اعدام م یکنند . خیلی خوش باور هستی .
سلام همین خوشبینی باعث شده روزبه روزاین اقایون اختلاصشون چندبرابربشه کاری انجام ندادن برای مردم که باعث دلگرمیشون بشه ای نا ذاتا چپاولگرن وگرنه دردنیاشماببین بهت رین خودروشون ده درصدگرون میشه نه ۸۰تاصدد رصدچه خبره مگرچقدرحقوق یک کارگروکارمندزی ادمیشه انصاف و.وجدانی دربین نیست خداوندا گرقابل هدایت هستن هدایت وگرنه مهوشون کنه
سلام، واقعا مسخره است،یهو بگین نمیخواین به ملت ماشین بدین،باز این قضیه چک چيه؟شا ید یکی دسته چک نداشته باشه،شما که تمام پ ول ماشین رو میگیرین برای 3 تومن چک میخوا ین چکار،همون 3 تومن رو هم بگیر دیگه،خداو ند لعنت کنه که حق مردم رو پایمال میکنید ،هر روز يه چیز جدید در میارن
گمشین بابا گولو کامل میگیرید بعدم چک میخ واین این چ چرتو پرته که در آوردنین اهههه ه بسه بابا
همه این بازی ها زیر سر خودرو ساز بود که قیمتها را بالا ببرند که بدون و ما مردم بی رگ وبی فرهنگ هم هر سازی که هر مسعول بی کفایتی بزند براشون میرقسیم خلایق هرچه
من سی وسه سالمه دست فروشم به زورباقرض وو ام پول جورکردم ماشین ثبت نام کنم چک ازکج ابیارم اخه مابیچاره هاکفن داریم که گورهم داشته باشیم خیلی نامردیه بخدانه ماشین د اشتم تاحالانه نوشتم حرفموبه کی بایدبزنم چرابه ماماشین نمیدیدخداازتون نگذره
شما هنوز معوقهای ۹۷ را ندادید چه خوابی ب رای این مردم بد بخت دیده اید بیچاره مردم که حرف دروغ شما را قبول میکنند .برید تو ی سایت دیوار قسمت حواله متوجه میشوید که هنوز ۲ سال است که ثبت نام کرده ولی هنوز خبری از خودرو نیست .فکر میکنید ثبت نامیه ای جدید فرق میکنند نه همچی چیزی نیست.
شما که هنوز خودروهایی که مردم خریدند را تحویل نداده اید چرا پول ملت را می گیرید الان دو سال است پول من خوابیده و از ماشی ن خبری نیست
آقا اینایی که میگن لباسشوییمو چه میدونم سهام عدالت از این چرتو پرتا و فروختم تا ماشین بخرم همش کشکه اینا یا دلالن که میخوان وقت داشته باشن یا با دلالا هستن آقای وزیر باید بدونه هرکسی پوله نقد داره تو حسابشده دو روزم زیاده ی روز میتونه همون لحظه واریز کنه
کسایی که متقاضی واقعی هستن همه دارن میگن باید شرایط وجه تو دو مرحله و حذف کسایی که الکی یا با دلالا دست دارنو دوباره اجرا کنید آقای وزیر اگه شما هم به دلالا نیستی این کارو انجام بده
چه قانونی چه پیش فروشی دوازده ماه پول مر دم دستتون باشه بعد نه قیمت مشخصی نه تخفی فی موقع تحویل نه سود مشارکتی عجب بی دین وایمانهایی هستین خدا برتون داره از روی ز مین دزدی که حتما از دیوار مردم بالا رفتن نیست
برج ۲ نودوهشت ثبت نام کردم برج ۱۱ تکمیل وجه تحویل هفته ۴ بهمن ماه هنوز خبری نیست چرا وزارت صم اجازه پیش فروش میده