شیوهنامه جدید ساماندهی فولاد چه اثری دارد
نائب رئیس هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی ایران، دستاورد اجرای مفاد شیوهنامه جدید ساماندهی فولاد را تقسیم برابر سود در تمامی زنجیره فولاد به همراه امکان صادرات برای تولیدکنندگان پایین دست دانست و گفت: با اجرای شیوه نامه شاهد بازگشت رونق به صنایع خواهیم بود.
پس از چندین ماه کشمکش بر سر قیمت گذاری و عرضه محصولات فولادی در بورس کالا که علاوه بر انتقادات گسترده صنایع پایین دستی به افزایش بازار سیاه دامن زده بود،
نهایتا شیوه نامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد از سوی معاونت اقتصادی رئیسجمهوری که به تایید معاون اول نیز رسیده برای اجرا به وزارت صمت ابلاغ شده ومقرر شده تا این وزارتخانه ظرف مدت ۲ ماه نسبت به اصلاح ظرفیتها و تعیین مقادیر نیاز واقعی کلیه واحدهای تولیدی در سامانه بهین یاب اقدام کند. موضوعی که با انتقاد شدید فولادسازان همراه شده به گونه ایکه این شیوه نامه را غیرتخصصی دانسته و اجرای آن را عاملی در افزایش دلال بازی عنوان میکنند.
البته این انتقاد فولادیها که با ارسال نامه اعتراضی تشکل مربوطه به وزیر صنعت، معدن و تجارت همراه بوده از آنجهت حائز اهمیت است که در چند سال اخیر همواره انگشت اتهامی صنایع مختلف به واسطه انحصار حاکم بر تولید برخی محصولات و در نتیجه عرضه قطره چکانی و دامن زدن به شکاف قیمتی متوجه شرکتهای پایین دستی بوده به گونه ایکه میتوان ابلاغ شیوه نامه فوق را راهکار دولت برای مواجه با افزایش تنشهای موجود در بازار دانست. البته برخلاف انتقادات فولادیها که مسبوق به سابقه است بیشتر صنایع اجرای این شیوه نامه را علاوه بر تقسیم سود عادلانه در تمامی زنجیره فولاد زمینه ساز صادرات محصولات نهایی با ارزش افزوده دانسته که میتواند ضمن بهبود شرایط تولید به افزایش درامدهای ارزی بیانجامد.
در این رابطه مهدی ملکثابت، نائب رئیس هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی ایران درباره شیوهنامه جدید ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد به اخبار فولاد، گفت: در پی آشفتگیهای به وجود آمده در صنعت فولاد کشور معاونت اقتصادی رئیسجمهوری و معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاری معاونان دیگر وزارتخانه، چندین ماه گذشته را صرف تدوین و تنظیم شیوهنامهای برای ساماندهی این وضعیت کردهاند.
وی افزود: انتشار این شیوهنامه به اعتراض شماری از فعالان زنجیره فولاد کشور انجامید که به نظر میرسد این معترضان همان گروهی طماعی هستند که راضی به انتفاع همگان و یا سایر صنایع فعال در این صنعت نبوده و صرفاً حفظ منافع خود را به منافع دیگران ترجیح میدهند.
او اضافه کرد: با این حال سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی قائل بر درستی این شیوهنامه است و اجرای آن را سبب سودمندی برابر و عادلانه همه اعضای فعال در حلقههای زنجیره میداند. همچنین به باور سندیکا مفاد شیوهنامه به گونهای تدوین شده که امکان صادرات را برای محصولات تکمیلی پایین دست زنجیره میز فراهم خواهد آمد.
ملک ثابت همچنین به برگزاری جلسه مشورتی معاون اقتصادی ریاست جمهوری درباره شیوهنامه فولاد اشاره کرد و گفت: در نشست روز چهارشنبه که با حضور مدیران و معاونان وزارت صمت، مدیرعامل بورس و شماری از روسای انجمنها و مدیران شرکتهای فولادی برگزار شد به صراحت اعلام شد حلقههای ابتدایی و انتهایی از کمترین سود در زنجیره برخوردارند و سود اصلی به تولیدکنندگان شمش که در میانه زنجیره قرار دارند، اختصاص دارد؛ به طور مثال ذوبیها به اندازه یک شهر آب، برق و گاز مصرف میکنند، به اندازه یک کشور آلودگی ایجاد میکنند و در نهایت از بیشترین سود هم بهرهمند میشوند.
او ادامه داد: تولیدکنندگان فولاد در جلسه یادشده اظهار کردند که با اعمال مواد شیوهنامه امکان صادرات را از دست خواهند داد، این در حالی است که صادرات شرکتهای فولادی با استفاده از انرژی یارانهای صورت میگیرد که به بیت المال تعلق دارد، در نتیجه فولاد ارزان تولید و صادر میشود و سود چشمگیری نصیب صنایع فولادسازی میشود.
نائب رئیس هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل گفت: همه این موارد در جلسه به صراحت بیان شد و واکنش فولادیها به این بیانات تنها سکوت بود.
وی افزود: فولاد، امروز تبدیل به یک مافیا شده و اعمال مفاد این شیوهنامه میتواند معضلاتی مانند رانت خواری، تخصیص سهمیههای غیرواقعی از سامانه بهینیاب را از بین برده و نظم را در بازار برقرار کند.
ارسال نظر