وضعیت معاملات مسکن در خرداد ماه
بازار معاملات مسکن به تحولات سریع بازارهای موازی یک پیشواکنش نشان داد. بررسی وضعیت روزهای اخیر بازار خرید و فروش ملک حاکی از آن است که حجم فایلهای عرضه شده در بازار معاملات مسکن با «کاهش ۷۵ درصدی» بهدلیل عقبنشینی فروشندهها طی یک هفته اخیر مواجه شده است.
بازار عرضه فایل فروش آپارتمان بهدلیل عقبنشینی فروشندهها از بازار به یک رکود کمسابقه دچار شده است. بهطوریکه بررسی وضعیت فایلهای عرضه شده برای فروش در بخش سنتی شامل بنگاههای معاملات ملکی و نیازمندیهای روزنامهها و در بخش سامانههای مجازی، تقریبا کاهش ۷۵ درصدی را در هفته گذشته تجربه کرده است.
مراجعه به بنگاههای املاک در سطح شهر، صفحات نیازمندیهای روزنامهها که محل معرفی فایلهای فروش ملک هستند و همچنین سامانههای مجازی ویژه عرضه فایل خرید و فروش آپارتمان نشان میدهد حضور کمرنگ مالکان و فروشندههای آپارتمان در هر دو بخش سنتی و جدید عرضه فایل معاملات ملکی سبب شده، تا تعداد محدود خریداران موجود در بازار نیز امکان جستوجو و بالفعل کردن تقاضای خود را نداشته باشند.
فعالان بازار معاملات ملک معتقدند در صورتی که کاهش حجم فایلهای فروش آپارتمان بهعنوان یک پیش واکنش بازار معاملات مسکن به تحولات پرسرعت سایر بازارهای موازی طی یک ماه جاری ادامه داشته باشد وقوع یک واکنش در بازار معاملات مسکن از میان دو گزینه احتمالی، قطعی است. از دیدگاه آنها، وضعیت پیش آمده در بازار عرضه فایل فروش آپارتمان ممکن است در هفتههای آتی، منجر به کاهش شدید معاملات خرید و فروش مسکن شود یا آن که رشد نرخ در بازار مسکن را دوباره تکرار کند. اما بررسی وضعیت بازار خرداد معاملات مسکن، سه پیام جدی از این بخش از بازار را مخابره میکند. پیام نخست، کاهش شدید معاملات مکرر ازسوی سفتهبازها طی هفتههای اخیر در بازار معاملات مسکن است.
تحقیقات میدانی انجام شده از فعالان و واسطهگران بازار معاملات ملک نشان میدهد مالکانی که در ماههای گذشته پای ثابت هر دو بخش خرید و فروش ملک بودند و اقدام به معاملات مکرر برای کسب سود حداکثری از نوسانات بازار میکردند، طی یکی دو هفته اخیر تغییر موضع داده و «حفظ موقعیت» را به «تغییر موقعیت» در بازار ملک ترجیح میدهند. از نگاه سفتهبازان ملکی، در وضعیت کنونی ریسک تبدیل ملک در بازار افزایش پیدا کرده است.
بررسیها درباره علت ترجیح دادن گزینه «حفظ موقعیت» ازسوی این گروه از مالکان در بازار حاکی از آن است که درحالحاضر، فایل فروش ملک اصطلاحا تهنشین شده و در مقابل قیمتهای پیشنهادی نجومی شدهاند بهطوریکه با ارزش روز آپارتمان همخوانی ندارند. از این رو، فعلا گزینهای بهتر از حفظ ملک موجود وجود ندارد. پیام دیگری که از وضعیت موجود بازار عرضه فایل فروش آپارتمان در تهران مخابره میشود به کاهش شدید فروشندههای مصرفی در بازار باز میگردد.
مطابق با تحقیقات میدانی، طی هفتههای اخیر تعداد فروشندههای مصرفی یا همان گروه از مالکانی که به دنبال تبدیل به احسن کردن آپارتمان خود هستند به شدت کاهش پیدا کرده است. آنطور که واسطهها و فعالان بازار معاملات ملک عنوان میکنند عقبنشینی این گروه از مالکان از بازار بهدلیل «ترس از جاماندن از قیمتها» است. از آنجاکه طبقه گفته فعالان بازار مسکن، پیدا کردن فایل مورد نظر برای خرید ملک حداقل بین دو تا سه هفته زمان نیاز دارد، فروشندههای مصرفی که به دنبال تبدیل به احسن کردن ملک خود هستند احتمال میدهند که در جریان فروش ملک فعلی و خرید ملک جدید، از قیمتی که با استناد به آن ملک خود را فروخته و قصد دارند آپارتمان جدیدی را جایگزین کنند جا بمانند. در نتیجه فعلا از تبدیل به احسن کردن ملک منصرف شدهاند. اما سومین پیام که از مشاهده وضعیت بازار معاملات ملکی برخی محلات شهر تهران بهدست میآید، بالا رفتن حجم تقاضای خرید ملک در مقایسه به تعداد فروشندههای مسکن است. درحالحاضر بخش عمده تقاضای موجود در بازار مسکن از سایر بازارها همچون سپردههای بانکی یا بازار سهام به این بخش مهاجرت کردهاند و تحت تاثیر همین موضوع تا حدودی تقاضای خرید ملک نسبت به تعداد فروشندگان افزایش پیدا کرده است.
در مجموع سه پیام مخابره شده یک تصویر مشخص را از وضعیت بازار معاملات ملک نشان میدهد. به این معنا که فعالان بازار مسکن نسبت به آینده اطمینانی نداشته و نگاه پایداری به وضعیت متغیرهای اقتصادی و بازار ملک ندارند. روی دیگر این مفهوم نیز یک تصویر تقریبا مثبت را نشان میدهد و آن اینکه سفتهبازها که نوع حضور و فعالیت آنها در بازار میتواند محرک قیمتی باشد هماکنون بازار مسکن را مناسب سوداگری نمیدانند و در نتیجه بخش زیادی از فایلهای فروش به بازار عرضه نشدهاند. در این میان مطابق با گفته فعالان بازار معاملات ملکی به نظر میرسد سه علت مهم در کاهش ۷۵ درصدی آگهی فروش املاک طی یک هفته اخیر نقش داشتهاند. علت اول نبود فروشنده، دوم پایین بودن تعداد مراجعان به آگهیهای سنتی (موجود در نیازمندیهای روزنامهها و بنگاههای املاک) و سوم بالا بودن هزینه بازاریابی بازار مسکن با توجه به رکود معاملات است.
همچنین تحقیقات میدانی از علت کاهش فایلهای فروش ملک در سامانههای مجازی نیز از بیانگیزه شدن فروشندهها در ارائه فایلها تحت تاثیر عدم انتشار قیمتهای پیشنهادی در آگهیها حکایت دارد. طی یک ماه اخیر، که مالکان دیگر اجازه درج نرخ پیشنهادی برای فروش ملک خود را در آگهی منتشر شده در سامانههای مجازی ندارند، بخش زیادی از فروشندهها از عرضه آگهی خود در این سامانهها منصرف شدهاند. واسطههای ملکی نکته جالبی که درخصوص وضعیت قیمتهای پیشنهادی ارائه شده ازسوی معدود فروشندههای ملکی موجود در بازار بیان میکنند به تفاوت زیاد نرخ املاک فروخته شده و قیمتهای پیشنهادی این گروه از مالکان بازمیگردد.
به گفته فعالان بازار معاملات ملکی، معدود فروشندههای موجود در بازار، نرخ پیشنهادی فایل خود را با احتساب تورم احتمالی فصل تابستان اعلام میکنند. تا به این ترتیب در صورت فروش ملک، تا حدودی بتوانند با معامله فعلی به میزان تورم احتمالی تابستان، نفع اقتصادی ببرند. کاهش شدید فایلهای عرضه شده در بازار معاملات ملک که میتواند طی هفتههای آتی، کاهش شدید معاملات در بازار را رقم بزند میتواند از طریق فعالیت یک گروه شکسته شود.
فعالان و واسطههای ملکی، رکودشکن اصلی بازار معاملات ملک در وضعیت کنونی را، فروشندههای مصرفی میدانند که هماکنون در بازار حاضر نیستند. فعالان بازار معاملات عنوان میکنند در صورت حضور مجدد فروشندههای مصرفی در بازار معاملاتی، میتوان انتظار داشت که معاملات بهصورت دومینویی در بازار تکرار شود. چراکه گروه اول فروشندههای مصرفی میتوانند عرضهکننده فایلهای کوچک متراژ در بازار باشند و در مقابل با فروش ملک خود، واحد دیگری را در بازار خریداری و به همین ترتیب معاملات پشت سرهم رقم بخورد. اما نکته مهم درخصوص فعالیت این گروه از فروشندههای مصرفی آن است که متقاضیان تبدیل به احسن کردن آپارتمان، تا زمانی که هیجان سایر بازارهای موازی کاهش پیدا نکند و ازسوی دیگر ناپایداری شدید نرخ در بازار مسکن فروکش نکند، تمایلی به حضور مجدد در بازار معاملات مسکن پیدا نخواهند کرد.
ارسال نظر