راهکارهایی برای پیشگیری و درمان غلظت خون
غلظت خون به معنای افزایش تعداد گلبولهای قرمز در واحد حجم هست. اگر هموگلوبین در مردان بالاتر از ۱۸ و در زنان فراتر از ۱۶ گرم در دسیلیتر باشد، مبتلا به غلظت خون شدهاند.
افزایش غلظت خون در بدن منجر به کند شدن حرکت خون در قلب و رگها میشود که با گرفتگی اندامهایی نظیر دست و پا سکته مغزی یا قلبی را ایجاد میکند. ممکن شما مبتلا به غلظت خون باشید اما علامتی نداشته باشید. بعضی از افراد هم در زمان ابتلا به غلظت خون با علامتهایی مواجه میشوند که در ادامه به این علامتها اشاره میکنیم.
علامتهای غلظت خون
ضعف و بیحالی، سردرد، سبکی سر، اختلالات بینایی، تنگی نفس، خارشهای پوستی به ویژه بعد از استحمام، قرمزی صورت، رگهای برجسته چشمها، بزرگی کبد و طحال شایعترین علامتها است. در شرایط پیشرفتهتر زخم معده، دردهای استخوانی و در مراحل بعد نقرس و سنگ کلیه نیز شکل میگیرد.
چرا به غلظت خون مبتلا میشویم؟
ابتلا به غلظت خون ممکن دلایل زیادی داشته باشد اما به صورت کلی احتمالاً به واسطه مشکلات خونی، هموگلوبین مادرزادی، کشیدن سیگار، مسمومیت با مونوکسیدکربن، مصرف دخانیات، بیماری قلبی و ریوی، زندگی در مناطق کوهستانی (ارتفاعات)، بیماریهای زمینهای، پلی سیستمی ورا نوعی بیماری یا اختلال خونی به غلظت خون مبتلا شوید.
به صورت کلی علت ابتلا به غلظت خون در دو دسته تقسیم میشود. در علت اولیه مغز استخوان شروع به تولید گلبول قرمز میکند که به آن پلیستمی میگویند و افزایش غلظت اولیه نامیده میشود. درصد کمی از غلظت خون شامل علت اولیه میشود.
۹۵-۹۰ درصد از کسانی که با غلظت خون به متخصص مراجعه میکنند، افرادی هستند که غلظت خون ثانویه دارند و این موضوع زمانی اتفاق میافتد که اکسیژن کافی به بافتهای بدن نرسد. در این هنگام با کمبود اکسیژن در بدن، هورمونی به نام اریتروپویتین از کلیه ترشح میشود که این هورمون، مغز استخوان را برای ساخت بیشتر گلبول قرمز تحریک میکند تا بتواند کمبود اکسیژن رسانی به بافتهای بدن را با افزایش تولید گلبول قرمز جبران کند. به طور مثال افرادی با این مشکل مواجه میشوند که در ارتفاعات بلند و کوهستانی زندگی کنند و چون با کمبود اکسیژن روبه رو هستند، دچار بیماری غلظت خون میشوند.
تأثیر استرس بر غلظت خون
استرس و اضطراب عامل مهمی در ابتلا به غلظت خون هست که در زندگی شهری بیشتر دیده میشود. استرس و فشارهای روانی سبب افزایش ترشح آدرنالین و در نتیجه بروز انقباضات عروقی میشوند. مهمترین نکته درمان بیماریهای زمینهای است که غلظت خون را نیز کنترل میکند.
پیشگیری از غلظت خون
برای پیشگیری از ابتلا به غلظت خون باید از سیگار و محیط آلوده پرهیز کنید. همچنین ورزش روزانه، مصرف ۸ لیوان آب، استفاده از گیاهانی مثل سیر، فلفل قرمز، یونجه، آلوئه ورا، پنجه گربه، ریشه گیاه باباآدم و جنسینگ توصیه میشود.
پیشنهاد یک راه خیرخواهانه برای پیشگیری از غلظت خون
اهدای خون کار خیرخواهانهای است که برای جلوگیری از غلیظ شدن خون و برای کمک به نیازمندان، به طور مستمر توصیه میشود. فراموش نکنید که مردان هر سه ماه و زنان هر چهار ماه یکبار میتوانند خونشان را اهدا کنند.
چه کسانی بیشتر غلظت خون میگیرند؟
تحرکاتی در بدن مردان بعد از سن بلوغ شکل میگیرد که میزان غلظت خون در مردان دو گرم نسبت به زنان بالاتر میرود. البته این بیماری ممکن در هر سنی بروز کند. حتی در سن نوجوانی به دلایل ارثی این مشکل شکل میگیرد. بچههایی که دیواره پایین قلبشان باز است یا مشکل ریوی دارند، درگیر غلظت خون میشوند.
درمان غلظت خون با دارو
از راههای پیشگیری برای شما گفتیم اما خیلی از همان راهحلها در زمان بروز غلظت خون نیز مفید هست. همراه ما باشید تا از درمان دارویی غلظت خون برای شما بگوییم. به صورت کلی درمان دارویی و تغییر سبک زندگی همراه هم بهترین درمان هست. اغلب پزشکان در درمان دارویی قرص آسپرین را پیشنهاد میکنند.
همچنین میتوان از داروهایی مثل داروی Hydroxyurea و اینترفرون - آلفا (اینترون آ-روفرون آ) برای درمان غلظت خون استفاده کرد.
ارسال نظر