|

معرفی واکسنی که در برابر اومیکرون مقاوم است

رسانه‌های پزشکی غربی در هفته‌های اخیر با مواجهه با هراس جامعه جهانی از شیوع سویه جدید کرونا که به نام اومیکرون معروف شده، به قدرت محافظتی واکسن‌های مختلف در برابر سویه اومیکرون پرداخته‌- و این واکسن‌ها را از این نظر با هم مقایسه کرده‌اند.

بنا بر پژوهش کارشناسان پزشکی نشریات و رسانه‌هایی چون رویترز، رادیوی ملی آمریکا، مجله ساینس و البته مجله آتلانتیک؛ کارآمدترین واکسن در مقابل سویه اومیکرون دز یادآور واکسن مدرنا است- که می‌تواند در برابر سویه امیکرون مصونیت ایجاد کند.

رویترز و آسوشیتدپرس در این زمینه بعد از تاکید بر مصونیت ناشی از دوز یادآور یا بوستر واکسن مدرنا نوشته‌اند که مطالعات آزمایشگاهی شرکت داروسازی مدرنا نشان می‌دهد که واکسن یادآور میزان «پادتن خنثی‌کننده» را تا ۳۷ برابر در بدن افزایش داده و بدن فرد را قادر به مقابله با امیکرون کرده است.

این گزارش البته ادعا دارد که مقاومت ۳۷ برابری بدن نتیجه تزریق نیم دوز واکسن بوده و تزریق یک دز کامل، مقاومتی حتی قوی‌تر، در حد افزایش ۸۳ برابری سطح پادتن در بدن را نیز موجب می‌شود. مدرنا در این زمینه با اشاره به این که در اکثر موارد واکسن‌های نیم دزی به عنوان دز یادآور استفاده می‌شود، توصیه کرده که برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، تزریق سوم با دز کامل انجام گیرد.

این نتایج و داده‌های آزمایشگاهی اولیه که در یک بیانیه مطبوعاتی اعلام شد؛ با این که هنوز مورد بررسی علمی قرار نگرفته، ولی در راستای نتایج آزمایش مؤسسه ملی بهداشت آمریکا درباره دز یادآور یا بوستر کرونا است که هفته گذشته توسط دکتر آنتونی فاوچی اعلام شد.

اثر محافظت‌کننده واکسن مدرنا در شرایطی اعلام می‌شود که نتایج آزمایش فایزر نیز نشان از کارامدی دز یادآور این واکسن دارد. به عبارت بهتر دوز بوستر واکسن فایزر نیز باعث یک جهش بزرگ مشابه در سطح پادتن خنثی‌کننده امیکرون در بدن افراد مختلف شده است. واقعیتی که شاهدی است برای اثبات نیاز کشورهای مختلف به دوز یادآور واکسن کرونا.

مدرنا و فایزر که هر دو توسعه واکسن‌های مختص اومیکرون را دنبال می‌کنند؛ تنها شرکت‌های دارویی در جبهه مقابله با کرونا و به خصوص سویه اومیکرون نیستند. «نووا واکس» به عنوان سومین واکسن‌ساز آمریکا نیز می‌گوید که واکسن کوویدش باعث ایجاد ایمنی در برابر نوع اومیکرون می‌شود.

«نووا واکس» در این زمینه گفته که واکسن کووید-۱۹ این شرکت در ایجاد ایمنی در قبال نوع اومیکرون موثر است و نشان از کارآمدی واکسن‌های آمریکایی کووید-۱۹ در مبارزه با نوع اومیکرون دارد. موفقیتی که موجب جلب نظر اتحادیه اروپا و سازمان بهداشت جهانی و کسب مجوز استفاده از این واکسن دو دوز در این مناطق شد. واکسن‌های این شرکت داروسازی قبلا در کشورهایی چون اندونزی و فیلیپین تأیید شده و در آمریکا نیز به عنوان واکسن تک‌دوز تقویتی و البته نوجوانان مورد استفاده قرار گرفته بود.

پژوهش‌های کارشناسان علاوه بر اظهار کارآمدی واکسن‌های کرونای مدرنا، فایزر و نووا واکس؛ البته حاوی خبرهای نه‌چندان شادی‌بخشی نیز هست. مثلاً بر اساس یک سری پژوهش جدید اعلام شده که واکسن‌های سینوفارم، اسپوتنیک و جانسون در برابر سویه اومیکرون کارآیی به ‌شدت پایینی دارند.

به گزارش خبرگزاری بلومبرگ؛ نتایج پژوهشی درباره واکسن‌های کووید حکایت از این می‌کند که واکسن چینی سینوفارم، واکسن آمریکایی جانسون و البته واکسن روسی اسپوتنیک آنتی‌بادی چندانی علیه گونه امیکرون تولید نمی‌کنند- بگذریم از این که گفته می‌شود این واکسن‌ها اصلاً هیچ آنتی‌بادی تولید نمی‌کنند.

در این آزمایش‌ها و ارزیابی‌ها که توسط پژوهشگران دانشگاه واشنگتن و یک شرکت داروسازی سوئیسی درباره کارآیی شش واکسن کرونا در برابر انواع بسیار مسری و جهش‌یافته کرونا انجام گرفته، نتایج تکان‌دهنده‌ای به دست آمده است. از جمله این که تنها در بدن سه نفر از ۱۳ نفری که هر دو دوز واکسن سینوفارم را تزریق کرده بودند، آنتی‌بادی‌های خنثی‌کننده در برابر گونه اومیکرون مشاهده شده است. این نسبت در مورد واکسن جانسون اند جانسون نیز یک نفر از ۱۲ نفر بوده است. و البته هیچ‌کدام از یازده نفر کاربران واکسن روسی اسپوتنیک نیز آنتی‌بادی موثری علیه اومیکرون تولید نکردند.

این پژوهش هم‌چنین نشان می‌دهد که کمترین کاهش در آنتی‌بادی‌های محافظ در واکسن فایزر حاصل شده- که به معنای کارآمدی و قدرت قابل توجه این واکسن آمریکایی است.

سازنده واکسن اسپوتنیک البته در بیانیه‌ای گفته که بر اساس این پژوهش نمی‌توان در مورد عدم کارآیی این واکسن روسی در برابر اومیکرون نتیجه‌گیری کرد. سازمان بهداشت جهانی، اما، در رهنمودی که درباره تزریق دوزهای یادآور منتشر کرده، توصیه کرده کسانی که از واکسن‌هایی مانند واکسن چینی سینوفارم استفاده کرده‌اند، برای دز سوم، بسته به موجودی واکسن‌ها، آسترازنکا یا یکی از دو واکسن فایزر یا مدرنا را انتخاب کنند- که به این معناست که این نهاد بهداشتی هم نتیجه پژوهش‌های کارشناسان درباره عدم کارایی شماری از واکسن‌ها را پذیرفته است.

این همان تصمیمی است که کشورهای امارات متحده عربی و بحرین نیز گرفته‌اند. در واقع این دو کشور که به صورت گسترده از واکسن سینوفارم استفاده کرده‌اند، اخیراً به دلیل نگرانی از اثربخشی پایین این واکسن، گفته‌اند که برای تزریق دوز سوم عمدتاً از فایزر استفاده خواهند کرد. موضوعی که ترکیه هم مورد تاکید قرار داده و برای دوز سوم افرادی که سینوواک تزریق کرده بودند، گفته که به دلیل «اطمینان بیشتر بین‌المللی» از واکسن فایزر بهره خواهد گرفت.

منبع: شفقنا
کدخبر: 228483

ارسال نظر

 

آخرین اخبار